Osmanlı haberleri sayfasında Osmanlı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 53511 Osmanlı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
"Tuz hakkı" hediyesi, Osmanlı döneminden günümüze ulaşan bir Ramazan geleneğidir. Bu gelenek, Ramazan ayında oruç tutan kadınlara, iftar sofraları için yemek hazırlarken gösterdikleri özveri ve emek karşılığında verilir. Kadınlar, oruçlu oldukları halde yemeklerin tuzunu ayarlamak için dillerinin ucuyla tadım yapmak zorunda kalırlar. Bu fedakârlığın bir sembolü olarak, erkekler bayram sabahı eşlerine küçük hediyeler verir. İşte, tuz hakkı ile ilgili detaylı bilgiler
#Tuz HakkıBüyük dedesi Osmanlı döneminde subaylık ve saray başmimarlığı gibi görevlerde bulunan ABD'li Ermeni avukat Glen Frederic Matheson Türk vatandaşlığına geçti. "Murat" adını alan avukata vatandaşlığa geçiş sürecinde AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin destek oldu. Vekil Şahin, "Anadolu'ya ve Türk milletine aidiyet hissetmiş ve yıllar sonra Türk vatandaşlığı için teşebbüste bulunmuş. Türk vatandaşlığını aldığında 'Bugün benim hayatımın en mutlu günü.' dedi." ifadelerini kullandı
#OsmanlıÜnlü İngiliz oryantalist ressam John Frederick Lewis’in 1800’lü yıllarda İstanbul’da yaşadığı dönemde yaptığı çizimler, ‘Lewis’in İstanbul İllüstrasyonları’ adlı kitapta bir araya getirildi. Osmanlı döneminin renkli İstanbul’unu; camileri, sokakları, kahvehaneleri, pazarları ve halkın günlük yaşamını gözler önüne seren eser, okuyuculara zamanda bir yolculuk vadediyor. Kitabın İstanbul’un tarihine ve kültürüne ilgi duyanlar için eşsiz bir kaynak niteliği taşıdığını söyleyen usta gazeteci ve sanat eleştirmeni Doğan Hızlan, “Bir şehri veya ülkeyi siyaset bilimi yardımı olmadan anlayamazsınız. O bakımdan bu kitap sadece tarih ve sanat açısından değil, hayatımız açısından da önemli. Geçmişe baktığımızda böyle miydi diye soruyoruz, şaşırıyoruz. Şaşırmamak için bu kitapları okumak lazım” dedi.
#İstanbulKayseri'nin işlek cadde ve sokaklarında Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait alp kıyafetiyle dolaşan inşaat şantiye şefi Orhan Gezer, kostümüyle görenlerin dikkatini çekiyor. Orhan Gezer, "Genellikle gençler hoşuna giden ve ilgisini çeken karakterle özdeşleştiriyor. Gençlerin verdiği tepkiler beni farklı gururlandırıyor." ifadelerini kullandı.
#KayseriBugün zaman zaman küçümsenen eski İstanbul yapılarının, özellikle 1850’ler ve biraz öncesine ait olanların, ne kadar özgün ve ne kadar doğal malzemelerle, çevreye en az zarar verecek şekilde inşa edildiği görülmektedir. Muhtemelen bundan 30-40 yıl sonra bilinçlenen bir Türk gençliği, şehrin merkezinin; hem güneybatıdaki Suriçi İstanbul’un, hem Galata’nın, hem de Üsküdar ve Kadıköy’ün ne derece tahrip edildiğini fark edecektir. Ancak bir konuda umut vardır: İstanbullular yarım asır sonra bu şehri kurtarmak için harekete geçecekler.
#İstanbulSultan II. Abdülhamid’in ‘Her resim bir fikirdir’ anlayışıyla Osmanlı topraklarının dört bir tarafından çektirdiği fotoğraflar, Filistin’in 1900’lerdeki tarihine ışık tutuyor. Filistin coğrafyası ‘Sultan II. Abdülhamid Dönemi Filistin’ adıyla ilk kez bütün olarak ele alındı ve bir kısmı daha önce yayımlanmamış fotoğraflar tek kitapta toplandı. Eser hakkında görüşlerini anlatan usta gazeteci ve sanat eleştirmeni Doğan Hızlan, “Bu kitaplar daima gizli kalmış eserlerdir, devrin sadece siyasi değil yaşam biçimini de gösterir. Sultan II. Abdülhamid’in nasıl biri olduğunu, fotoğrafa ve resime düşkünlüğünü de göstermiş oldu. Bu yüzden kitabı okuyanlar Osmanlı’nın sadece bir dönemini görmeyecekler” dedi.
#Sultan II. AbdülhamidOsmanlı döneminde 19’uncu yüzyılda; eğitimde modernleşme adımlarının ilk atıldığı yerlerden biri Sultan II.Abdülhamit tarafından yaptırılan ilkokullar yani ‘iptidai mektepler’. İlk defa karma eğitimin uygulandığı sayıları çok az olmakla beraber kadın öğretmenlerin de ders anlattığı, modern eğitim anlayışını benimseyen bu okullar milli eğitim tarihinde önemli bir yere sahip. Bunlardan biri olan ve İzmir’in Torbalı ilçesinde bulunan okul, bugün hala varlığını koruyarak tarihe ışık tutuyor.
#Sultan II.AbdülhamitOsmanlı'da Kanuni Sultan Süleyman zamanında ilk olarak başlatılan "baklava alayı" geleneği olmazsa olmaz geleneği olarak uzun yıllar devam etti. Günümüzde fıstıklısıyla bildiğimiz baklavayı Osmanlı; kavun, kaymak, lor ve fındık gibi birçok malzeme ile yapmıştır. Baklava tarifleri bu güne değin uzanan bir lezzet mirası olarak yerini almıştır. Rafine şeker yerine bal kullanarak hazırlanan bu baklava tarifi mutlaka denenmesi gereken tatlı tarifleri listesinde de zirvede...
#BaklavaSokak hayvanları 1860’larda da gündemi meşgul etmiş. Köpeklerin destekçisi Halep Kaymakamı Ethem Pertev Paşa, Ocak 1867’de Mecmua-i Fünun dergisinde ‘Hav Hav’ başlıklı, bir köpeğin ağzından iki sayfalık dilekçe sunmuş. Saraya ulaşan bu dilekçe sayesinde itlaf ve sürgünden vazgeçilmiş.
#Sokak HayvanlarıKayseri'de yaşayan 61 yaşındaki kitap tutkunu Faruk Yaman, çocukluk döneminden itibaren biriktirdiği 70 bini aşkın kitabıyla evini kütüphaneye dönüştürdü. iyi bir okuyucu olan babasının 10 bin kitabını kendisine miras bıraktığını ifade eden Yaman, "Ben bir kere çok zenginim, 3 çocuğum tahsil yaptı. Annem babamla yaşadım, mutlu bir ailem var. Maddi açıdan en büyük varlığım kitaplarım. Kitaplarım için yurt dışından 7 ülkenin kültür ataşesi geldi. " dedi.
#KayseriMunzur Üniversitesinde görevli Doç. Dr. İlyas Kayaokay, bir müzayedede 30 bin liraya satın aldığı yazma divanda Şeyh İbrahim Gülşeni'ye ait 104 yeni şiir keşfetti. 306 şiir içeren bu nüsha, Gülşeni'nin bilinen şiir sayısını bin 391'e çıkardı.
#İlyas KayaokayUrsula von der Leyen çantasında parayla gezen bir teyze. Orta Asya ülkelerine 12 milyar Euro’luk yatırım vaat etmiş. İçlerinden en alakasız üye Yunanistan fırlıyor. “Kıbrıs’ı tanımalarını şart koşun” diyor. Onlar da hemen onaylıyor. Eğer hızla müdahale etmezsek; sadece uğrunda bu kadar fedakârlık yapılan Kıbrıs’ı değil, ülkemizin nüfus azalmasından dolayı çekeceği sıkıntıları karşılayacak iş gücünü, sanatlarımızı, bilim dünyasını, hatta boşaltılan sağlık sektörünü restore edecek kuvveti de kaçıracağız. Yani Türkiye’nin geleceği de tehlikeyle karşı karşıya.
#Kıbrısİsviçre'nin köklü yayın organlarından Die Weltwoche, Francis Pike imzalı bir analiz yayımladı. "Büyük Erdoğan" başlıklı makalede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uluslararası politikadaki etkin rolü ele alındı. Makalede, 23 yıldır iktidarda olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, Yavuz Selim ve Mustafa Kemal Atatürk gibi isimlerle Türkiye'nin büyük tarihi liderleri listesinde yer alacağı vurgulandı.
#TürkiyeCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto’yla Beştepe’de bir araya geldi. Karşılama töreni sırasında Türk ve Endonezya bayrakları taşıyan 3 Gökbey helikopteri Beştepe çevresinde gösteri uçuşu yaptı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanOsmanlı Sultanı 5’inci Murad’ın torunu, gazeteci ve yazar Kenize Murad, önceki gün Fransa’nın en yüksek nişanı ‘Legion d’honneur’ madalyasını aldı. Tören öncesi evinin kapılarını Hürriyet’e açan Kenize Murad, ödülü almaktan duyduğu gururu anlattı. Ancak, sözü son dönemde Türk basınında çıkan “1970’lerde CIA ajanı olarak çalıştığına” dair haberlerden duyduğu rahatsızlığa getirerek iddialara son noktayı koydu.
#CIAEndonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda milletvekillerine hitap etti. "Türk tarihi, bana gerçekten ilham veriyor." diyen Prabowo, "Evimde ve ofisimde Mustafa Kemal Atatürk'ün bir heykeli var." ifadesini kullandı.
#Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo SubiantoEndonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda milletvekillerine hitap etti. "Türk tarihi, bana gerçekten ilham veriyor." diyen Prabowo, "Evimde ve ofisimde Mustafa Kemal Atatürk'ün bir heykeli var." ifadesini kullandı.
#EndonezyaErzincanlı tespih işlemecisi Mehmet Aydın, Brezilya'da yetişen kuka ağacının meyvesini bin bir zahmet ve emekle işleyerek tespih ve takılara dönüştürüyor. Atölyesinde ürettiği tespihleri yurt dışına da gönderdiğini belirten Mehmet Aydın, özellikle Almanya, İngiltere, Fransa ve Danimarka gibi Avrupa ülkelerinde yaşayan Türkler ile koleksiyonerlerden talepler geldiğini anlattı.
#TespihErzincanlı tespih işlemecisi Mehmet Aydın, Brezilya'da yetişen kuka ağacının meyvesini bin bir zahmet ve emekle işleyerek tespih ve takılara dönüştürüyor. Atölyesinde ürettiği tespihleri yurt dışına da gönderdiğini belirten Mehmet Aydın, özellikle Almanya, İngiltere, Fransa ve Danimarka gibi Avrupa ülkelerinde yaşayan Türkler ile koleksiyonerlerden talepler geldiğini anlattı.
#Mehmet AydınDışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'in Suriye'de gerçekleştirdiği saldır ve işgal girişimleriyle ilgili olarak Irak medyasına konuştu. Bakan Fidan, "İsrail'in burada daha sorumlu davranması önemli. İşgal politikası tamamıyla İsrail'in güvenliğine olmayan bir politika. Ters tepecek bir politika. Suriye'yi daha da istikrarsızlaştırma yapısı olan bir politika" dedi.
#Hakan FidanT.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bir yandan özgün kültürümüzü uluslararası sanat formlarıyla buluştururken diğer yandan da şehirlerimizin marka değerlerini yükselterek dünyanın en büyük festivali olma özelliğine sahip olan Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin 2025 yılı yolculuğu Adana’dan başladı. Bu yıl 20 şehirde düzenlenecek olan festivalin Adana ayağının ilk gününde birbirinden renkli etkinlikler yoğun bir katılımla gerçekleşti.
#T.C. Kültür Ve Turizm Bakanlığıİstanbul kuşatmasının ilk safhasında, surlar dönemin en büyük toplarıyla dövüldü. Sayısız kuşatmayı atlatmış olan İstanbul surlarında, önemli gedikler açıldı. Surların yıkılmasıyla Fatih’in ordusu şehrin içine girdi. Nihai hücumlar kara surları üzerinden gerçekleştirildi. Bizans, sokak savaşlarıyla başkentini canhıraş bir şekilde savundu. İmparator Konstantinos da bizzat savaşanlar arasındaydı.
#İstanbulAy Yapım imzasını taşıyan, başrolde Can Yaman’ın yer aldığı ve tamamı İngilizce çekilen ilk Türk dizisi “El Turco”, tüm bölümleriyle GAİN’de! Yönetmenliğini Uluç Bayraktar’ın, senaryosunu ise Kerem Deren ve Çisil Hazal Tenim’in üstlendiği dizi, sadece Türkiye’de değil, 31 farklı ülkede de yayınlanıyor.
#Sponsorlu İçerikHarvard Üniversitesi’nde Ortadoğu Çalışmaları Merkezi’nin başındaki tarihçi Prof.Dr. Cemal Kafadar ve yardımcısı Rosie Bsheer’e görevden el çektirildiği bildirildi. Harvard Yahudi Mezunlar İttifakı, mayıs ayında yayınlanan bir raporda İsrail-Filistin çatışmasına orantısız yaklaştığı gerekçesiyle merkez ve başındaki Prof. Kafadar’ı hedef göstermişti.
#Harvard ÜniversitesiMolla Çelebi Camii son dönemde Kabataş iskelesi civarında “harika bir yapı” yapacağını sanan bir mimar tarafından farklı biçimde gölgelenmeye çalışıldı. Çilekeş caminin nihayet iç kısmı da yangına maruz kaldı. Türkler, Osmanlı mirasını şu ya da bu şekilde tahrip etmeye devam ediyor.
#Molla Çelebi CamiiNapolyon’un baklava sevgisi, tarihsel bir rivayet olarak anılır ve Osmanlı ile Avrupa arasındaki kültürel etkileşimlerin bir göstergesi olarak ilginç bir hikaye sunar. Bu hikayeye göre, Osmanlı İmparatorluğu ile Fransa arasındaki diplomatik ilişkiler sırasında baklava, Napolyon Bonapart’ın dikkatini çeken Osmanlı mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olur.Fransız diplomatlar ve tüccarlar, Osmanlı ziyaretlerinde sarayın mutfak kültürünü deneyimleme şansı bulmuş ve baklava gibi ikonik lezzetleri ülkelerine taşımışlardır. Rivayetlere göre Napolyon, baklavayı tatmış ve bu tatlının incecik yufkaları, bol tereyağı, enfes şerbeti ve ceviz ya da fıstık dolgusu ile büyülenmiştir. Baklava, Napolyon’un sofralarında Fransız mutfağının zarafetiyle birleşerek adeta Doğu ve Batı kültürlerinin bir harmanını temsil eder hale gelmiştir.
#Napolyon BonapartBilecik'te, Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen Ramazan Bayramı arifesinde "minareden şeker sarkıtma" geleneği sürdürülüyor. Şeyh Edebali Külliyesi Alan Sorumlusu Engin Beyce, "Minareden sepetle şeker ikramında bulunarak, şeker bayramını yaşatmaya çalışıyoruz. Çocukların bayramı karşılama sevincini onlarla beraber yaşamanın mutluluğu ve gayreti içerisindeyiz." dedi.
#BilecikGüney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde, terör örgütü EOKA ile benzer söylemlere sahip yeni bir örgüt kuruldu. Kendilerini "Devrimci Özgürlük Savaşçıları Hareketi” olarak adlandıran örgüt, Kıbrıs'taki Türklere yönelik tehdit ifadeleri kullandı. Örgüte ilişkin detaylı bilgileri, CNN Türk Lefkoşa Temsilcisi Ömer Bilge aktardı.
#Kıbrıs