Osmanlı haberleri sayfasında Osmanlı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 53210 Osmanlı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Osmanlı'da Kanuni Sultan Süleyman zamanında ilk olarak başlatılan "baklava alayı" geleneği olmazsa olmaz geleneği olarak uzun yıllar devam etti. Günümüzde fıstıklısıyla bildiğimiz baklavayı Osmanlı; kavun, kaymak, lor ve fındık gibi birçok malzeme ile yapmıştır. Baklava tarifleri bu güne değin uzanan bir lezzet mirası olarak yerini almıştır. Rafine şeker yerine bal kullanarak hazırlanan bu baklava tarifi mutlaka denenmesi gereken tatlı tarifleri listesinde de zirvede...
#BaklavaSokak hayvanları 1860’larda da gündemi meşgul etmiş. Köpeklerin destekçisi Halep Kaymakamı Ethem Pertev Paşa, Ocak 1867’de Mecmua-i Fünun dergisinde ‘Hav Hav’ başlıklı, bir köpeğin ağzından iki sayfalık dilekçe sunmuş. Saraya ulaşan bu dilekçe sayesinde itlaf ve sürgünden vazgeçilmiş.
#Sokak HayvanlarıAkademisyen ve diplomat Ekmeleddin İhsanoğlu tarafından kaleme alınan 3 ciltlik ‘Osmanlı Bilim Mirası’ adlı eserin İngilizce baskısının tanıtımı amacıyla Harvard Üniversitesi’nde uluslararası sempozyum düzenleniyor. İhsanoğlu şerefine gerçekleştirilecek olan ve Osmanlı bilim mirasının geçmişi, bugünü ve geleceğinin konuşulacağı sempozyum, 26-27 Nisan tarihlerinde halka açık olarak Harvard Üniversitesi’nde yapılacak. İhsanoğlu, “Eserin Tükçesi Koç Üniversitesi, Arapçası ise İskenderiye Kütüphanesi aracılığıyla tanıtıldı. İngilizce baskısının tanıtımı ise önümüzdeki hafta Harvard Üniversitesi’nde olacak. Bu ciltlerin içinde 40 yıllık çalışmalar ve araştırmalar var” dedi.
#Ekmeleddin İhsanoğluHikâyesi bir Sadrazam torunu ile Cumhuriyet’in ilk aydınlarından tıp doktorunun evlenmesiyle başlıyor. Eğitime önem verilen bir evin ‘tembel’ çocuğu olarak girdiği üniversiteden profesör olarak çıkıyor. İstanbul üzerine bilgisini paylaştığı isimler arasında Kraliçe Elizabeth de var… Bayram arifesinde sanat tarihçisi ve yazar Prof. Nurhan Atasoy ile buluşup eski albümleri karıştırdık. Bu yıl 90’ıncı yaşını idrak eden Nurhan Hoca, “Çok vaktim varmış gibi planlar yaptım. Halbuki yokmuş. Hop diye 90 yaşıma geldim” diyor.
#Nurhan AtasoyOsmanlı coğrafyasında kadınların yüksek öğrenim ve iş hayatına katılımının kapılarını açan kişi olarak tanınıyor Nuriye Ulviye. Kafkasya’dan göçen ailesinin 6 yaşındayken yoksulluk nedeniyle Yıldız Sarayı’na gönderdiği, burada 13 yaşında II. Abdülhamid’in sütkardeşi Hulusi Bey ile evlendirilen Nuriye Ulviye, 20 yaşında dul kaldı. Nisan 1913’te ülkenin ilk kadın hakları dergisi olan ‘Kadınlar Dünyası’nı çıkardı. Bir ay sonra kurduğu Osmanlı Müdafaa-i Hukuk-ı Nisvan Cemiyeti (Osmanlı Kadın Hakları Savunma Derneği) sayesinde kadınların üniversite eğitimi almasının önü açıldı. İlk kez kadınlar istihdama katıldı.
#OsmanlıTürkler tarihi yapan ama yazamayan, muhteşem tarihin girdapların, karanlık yollarından alnının akıyla çıkan ama bugün bunu aynı kesinlik ve başarıyla tartışamayan, günlük kaba siyasete tarih bilgisini alet ederek sözde tezler ileri süren bir toplum hâline dönüşmüştür. Milli Eğitim Bakanlığı’mızın tarih derslerini eskisi gibi tekrar geniş bir müfredat ve ustaca bir üslubla gençliğe aktarması gerekir.
#Milli Eğitim BakanlığıBir taraf İsmet Paşa’yı İkinci Dünya Savaşı’na girmemek gibi bir hatayla suçluyorlar. Türkiye’nin bu sayede On İki Ada’yı Almanlar eliyle kazanma şansından söz ediyorlar. Türkiye İkinci Dünya Savaşı’na girseydi Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Macaristan gibi Sovyet Rusya işgaline (kurtarmasına) terk edilen bir koz olurdu. İsmet Paşa’yı “fırsat kaçırıcıdır” diye tenkit edenlerin bu rejimi hiçbir şekilde istediklerini sanmıyorum. Maalesef insanlarımız tutarlı düşünmeyi tercih etmiyorlar.
#OsmanlıSonbahar, doğanın en güzel renklerini sergilediği, huzur dolu bir mevsim. Yeşilin sarıya, turuncuya ve kırmızıya dönüştüğü bu dönemde, köyler adeta birer cennet haline geliyor. Büyük şehirlerin gürültüsünden uzaklaşmak ve doğanın keyfini çıkarmak isteyenler için, köylerde keşfe çıkmanın şimdi tam zamanı… İşte biri ‘Dünya Turizm Köyü Listesi’nde girmeyi başaran, ülkemizde sonbaharın en çok yakıştığı 8 köy…
#SeyahatSultan Abdülmecid tarafından Ayasofya Camii’nin restorasyonunda görevlendirilen Fossati kardeşlerin onarımlarını ve restorasyon öncesini gösteren gravürler kitaplaştırıldı. Fossati kardeşler, o dönem onardıkları Ayasofya’nın 25 adet gravürünü albüm halinde Abdülmecid’e hediye etmişti. Demirören Yayınları da Abdülmecid’e hediye edilen gravürlerin tıpkıbasımı olan 'Ayasofya' adlı kitabı özgün boyutlarında yeniden yayımladı.
#AyasofyaDiyarbakır’ın Sur ilçesindeki 10 bin yıllık Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı'nda yapılan kazı çalışmalarında, Çanakkale Savaşı’nda gazi olan bir askere ait olduğu değerlendirilen rozet bulundu. Kazı Başkanı ve Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız, “Muhtemelen bu madalya Çanakkale savaşlarına katılıp, gazi olarak memleketi Diyarbakır’a dönen bir gazi askerimize verilen bir madalyadır. O da Amida Höyük’ün olduğu alanda düşürmüştür” dedi.
#Amida HöyükDiyarbakır’ın Sur ilçesindeki 10 bin yıllık Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı'nda yapılan kazı çalışmalarında, Çanakkale Savaşı’nda gazi olan bir askere ait olduğu değerlendirilen rozet bulundu. Kazı Başkanı ve Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız, “Muhtemelen bu madalya Çanakkale savaşlarına katılıp, gazi olarak memleketi Diyarbakır’a dönen bir gazi askerimize verilen bir madalyadır. O da Amida Höyük’ün olduğu alanda düşürmüştür” dedi.
#DİYARBAKIRDiş sağlığımızın öneminin bir kez daha vurgulandığı Diş Hekimleri günü ne zaman, mesajlar ve sözlerle farkındalık yaratman isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Türkiye'de ilk diş hekimliği okulunun açıldığı gün kutlanan Diş Hekimleri Günü farklı tarihlerde olsa da tüm dünyada kutlanıyor. Peki, Dünya Diş Hekimleri Günü ne zaman, Türkiye'de hangi tarihte kutlanıyor? İşte Diş Hekimleri Günü mesajları ve sözleri 2024...
#Diş Hekimleri GünüTürkiye genelinde internet üzerinden başlayan ‘Babaanne perdesi’ furyası nedeniyle eski perdelerine yüksek miktarlarda para isteyip satmaya çalışanlar, Bolu’da uzun yıllardır antikacılık yapan Ercan Eroğlu’nu (52) bıktırdı. Eroğlu, “Türkiye’de antika işiyle uğraşan herkesin bıktığı, artık illallah dediği bir durumdayız. 5 gündür başladı bu furya. Artık telefonlara bakamaz hale geldik” dedi.
#AntikaTürkiye genelinde internet üzerinden başlayan ‘Babaanne perdesi’ furyası nedeniyle eski perdelerine yüksek miktarlarda para isteyip satmaya çalışanlar, Bolu’da uzun yıllardır antikacılık yapan Ercan Eroğlu’nu (52) bıktırdı. Eroğlu, “Türkiye’de antika işiyle uğraşan herkesin bıktığı, artık illallah dediği bir durumdayız. 5 gündür başladı bu furya. Artık telefonlara bakamaz hale geldik” dedi.
#PerdeOsmanlı İmparatorluğu ve Hollanda Krallığı arasındaki diplomatik ilişkilerde 5 asır boyunca önemli roller üstlenen Testa ailesinden Gaspar Testa’nın, Osmanlı Devleti’nde maslahatgüzarlığa başlarken padişaha sunduğu güven mektubunun bir nüshası, Amsterdam’da düzenlenen törenle Testa ailesinin üyelerine takdim edildi.
#HollandaMilliyetçi Hareket Partisi lideri Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında konuştu. Bahçeli, "Cumhurbaşkanımızla aramızdaki sarsılmaz, derin ve karşılıksız bağı, sorgulamakla gayesiyle maske üstüne maske takanlar iyice azıtmaktadır. Cumhur İttifakı Türkiye Cumhuriyetidir. Türk milletinin özüdür. Türk ve Türkiye Yüzyılının yegane müdafisidir. Başkaları gibi soluğumuz kısa ve kesik değildir. " ifadelerini kullandı. Teğmenlerin kılıçlı yemini hakkında konuşan Bahçeli, "Türkiye'yi karıştırmaya çalışanlara heves etmemeliyiz. MSB'nin kararına saygı duyuyorum" dedi.
#Devlet BahçeliAlmanya’nın Gelsenkircken kentinde 2005 yılından bu yana faaliyet gösteren ve eğitime katkılarıyla tanınan Türk Alman Yardım Sevenler Derneği (TAYSD) cuma günü Essen’de 19. Eğitime Katkı Balosu düzenledi. Geceden elde edilen gelir Hatay-Kırıkhan’da yapılacak anaokuluna gönderilecek.
#ALMANYAPsikolog-antropolog Dr. Ceylan Nur Akgün yeni kitabı ‘Annelik: Gerilimler, Mücadeleler, Uzlaşmalar’da annelik kavramının tarihsel yolculuğuna bakıyor, idealleştirilen anneliğe odaklanıyor ve annelerin yaşadığı kaygı ve suçluluk duygularının nedenlerini de ortaya koyuyor. Akgün: “Romantize edilmiş ve kutsallaştırılmış annelik söylemine kapılmamak en güzeli. Anne olmak ne saçını süpürge etmek ne en mükemmeli olmaya çalışmaktır.”
#Gizem Coşkunardaİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#1Karadeniz, yüksek dağları, zengin kültürel mirası, taş evleri ve misafirperver halkıyla her mevsim farklı bir hikâye anlatıyor. Ancak sonbaharda olağanüstü manzaralarıyla adeta başka bir dünyaya dönüşüyor. CNN Travel editörleri, Bolu’dan Artvin’e kadar uzanan bölgede, tam da şu sıralar keşfe çıkılacak 5 noktaya değinerek güzel bir rota hazırladı. İşte güz mevsiminin bölgede en çok yakıştığı adresler...
#SeyahatHer yıl milyonlarca kişi gidiyor Kapalıçarşı’ya... Bir arı kovanı misali işliyor bu tarihi alışveriş merkezi. Gelip geçeni bırakın bir kenara, tam 4 bin dükkân var burada. Hem esnafı hem de alışveriş yorgunu müşterileri doyuran 41 de irili ufaklı lokanta... Sulu yemek de var, kebap da... Döner de var, geleneksel ev yemeği de. Hatta seyyar tezgâhında supangle, kek satan da... Hepsi ayrı güzel. Esnafı ziyaret ettik, çarşı ahalisinin en çok gittiği esnaf lokantalarını tespit ettik.
#Uygar TAYLAN