Organik haberleri sayfasında Organik hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 17225 Organik haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Almanya’da Federal Tarım Bakanlığı yıllık beslenme raporunu açıkladı. Buna göre, Almanya’da tüketiciler, gıdaların lezzetinin yanı sıra, ürünlerin nereden geldiği ve hayvan refahına da giderek daha fazla önem veriyor. Özellikle AB organik sertifikası ve hayvan refahı etiketi, alışveriş tercihlerinde daha belirleyici hale geldi.
#AlmanyaDicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Denli, gübre bulaşmış ya da kirlenmiş yumurtalardan uzak durulmasını gerektiğini belirterek, "Bunların doğallıkla, organiklikle bir ilişkisi söz konusu değildir. Sadece tüketiciyi kandırmaya yönelik bir durumdur. Özellikle 'salmonella' dediğimiz bakteri, kabukta sıkça bulunan bir bakteridir. Yumurta bu şekilde veya tam pişirilmeden tüketildiğinde gıda zehirlenmelerine de yol açabilmektedir" dedi.
#YumurtaSağlığımızın önemini şu bitmek bilmeyen pandemi döneminde bir kez daha iyi anladık. Tükettiğimiz yiyecek ve içecekleri artık eskisinden daha çok önem dikkat ediyoruz. Öyle ki, geçtiğimiz yıl da 100 milyar doların üzerine çıkan küresel organik gıda satışlarının bu yıl yüzde 25’in üzerinde büyümesi ve beş yıl içinde 150 milyar dolarlık bir pazara ulaşması bekleniyor. Hal böyle olunca, internet üzerinden satılan bu ürünlere talep oldukça arttı. İşte bu hafta size 3 üreticiden bahsedeceğim. Biri zeytinyağı bir diğeri ise tropikal meyve üretiyor. Diğeri ne mi yapıyor? Sebzeleri kurutup, vitamin kaybı olmadan size gönderiyor. Size ise sadece onu ısıtıp yemek kalıyor...
#DoğalOrganik adı altında satılan yumurtalar konusunda tüketicileri uyaran, Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) İzmir Şube Başkanı Cevdet Uçan, "Sepetlerin içerisine bir miktar saman konmuş ve hatta tavuktan yeni çıkmış görünümü vermek için tavuk pisliğine bulanmış yumurtalar vatandaşı aldatıcı şekilde piyasaya sürülüyor" dedi.
#Organik YumurtaKüçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) desteğiyle Gölbaşı’nda atölye açan ve kimyasal madde içermeyen organik kumaşlardan bebek kıyafetleri tasarlayan Gülhan Keser, çalışmalarıyla dünya markası olmayı amaçlıyor.
#Aybüke İnal KAMACI/AA“Bağışıklığımı nasıl güçlendireceğim?” Şüphesiz koronavirüs salgınıyla birlikte hem doktorlara en çok sorduğumuz, hem de internette arattığımız yegâne sorulardan biri bu. Cevabı ‘organik’ pazarında arayanların sayısı ise bir hayli fazla. Hele ki sosyal medya organik ürün satanlarla dolu. Ama dikkat! Çünkü organik diye aldığınız ürünlerin çoğu organik olmayabilir. Bakın uzmanlar neler anlatıyor...
#YazarTürkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sosyal medyada ve bazı e-ticaret sitelerinde "organik", "yöresel", "hakiki" gibi tanımlarla sahte ürünlerin piyasaya sürüldüğünü belirterek, "İnternetten ya da merdiven altı yerlerden bu ürünler rastgele alınmamalı, doğrudan kendi bildiğimiz bir üreticiden ya da tanıdığımız esnaftan alınmalı." ifadesini kullandı.
#Organik ÜrünÇiftçilerin bir yıl boyunca emek verip yetiştirdiği üzümler, Gaziantep’te bağ bozumunun ardından toplanarak suyu sıkılıyor. Üzüm suyu günler süren meşakkatli ve zorlu yolculuğun ardından damlarda kurutularak pestil, muska, sucuk, pekmez ve tarhana gibi vazgeçilmez lezzetler haline getiriliyor.
#LezzetSağlıklı beslenmenin önemi bu günlerde artarken insanlar organik sebze ve meyveleri tüketmeye çalışıyor. Prof. Dr. Ender Pehlivanoğlu organik pazarlardan alınan gıdaların dahi organik olmayabileceğini ve vatandaşların bunu anlamasının imkânsız olduğunu söyledi. Organik yiyeceklerin otoyol kenarlarında yetişmemiş, hormon verilmemiş, ilaçlanmamış olması gerektiğinin altını çizen Pehlivanoğlu, pestisit denilen tarım ilacının daha fazla bulunma ihtimali olan yiyecekleri de açıkladı. Pehlivanoğlu, "Patates, elma, dolmalık biber, kereviz, üzüm, domates, yeşil kabak, şeftali, kayısı, ıspanak ve çilek" gibi besinlerin pestisiti çok fazla içine aldığını ve ne kadar yıkanırsa yıkansın bu ilacın o yiyecekten yok edilemediğini söyledi.
#OrganikFitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu mevsim geçişi nedeniyle soğuk algınlığı, gribal enfeksiyonlar ve mevsimsel alerjik rinitin sıklaşmaya başladığı bu günlerde ağrıların da artabileceğini vurguladı. Buyrukçu, bu ağrılara iyi gelecek ev yapımı masaj kreminin tarifini verdi.
#KremTürkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, endüstriyel ürünlerin çeşitli yollarla organik ve doğal ürün şeklinde pazarlandığına dikkati çekerek, “Vatandaşlarımız organik ve doğal ürün adı altındaki sahtekarlıklara kanıp parasını çöpe atmasın.
#GazetehaberleriDünyanın en büyük organik fuarlarından biri olan Nürnberg Uluslararası ’Biofach 2020’ Organik Ürünler Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı. Türkiye’den 38 firmanın katıldığı ve 15 Şubat’a kadar açık olan fuarda Ege’nin organik ürünleri ilgi odağı oldu.
#Biofach 2020Demirci Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karakaya "Muşmula üretiminde hiçbir şekilde zirai ilaç kullanmıyoruz. Şifa kaynağı olan organik muşmula meyvemiz, başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere yurt içi pazarlarından yoğun ilgi görüyor hatta bazı tüccarlar, ürünü tarladan alıyor" dedi.
#MuşmulaEmine Erdoğan’ın himayesinde başlatılan ve BM Genel Kurulu’nda 30 Mart’ın Uluslararası Sıfır Atık Günü kabul edilmesiyle uluslararası boyut kazanan ‘Sıfır Atık Hareketi’ 7 yaşında. 7 yıllık harekette 74.5 milyon ton atık geri kazanıldı, ekonomiye 256 milyar lira katkı sağlandı.
#Emine ErdoğanÇukurova Üniversitesi yenilenebilir enerji ile kendi elektriğini üreten üniversiteler arasında yerini aldı. Çukurova Üniversitesi bilime ve topluma yaptığı katkıların yanı sıra çevreye ve yeşil vatana katkı sağlamak amacıyla yenilenebilir enerji santralini kullanıma açtı.
#Çukurova ÜniversitesiKöpekler, sadece sadık bir dost değil, aynı zamanda sahiplerinin sağlık sorunlarını önceden hissedebilen özel canlılar da olabiliyor. Breanna Bortner, bu olağanüstü yeteneğin ne kadar gerçek olduğunu kendi deneyimiyle keşfetti. Üçlü negatif meme kanseri teşhisinden önce, köpeği Mochi’nin garip davranışları sayesinde tehlikeli bir durumu fark etti. Mochi, Bortner’ın göğsünü koklamaya ve patilemeye başlayarak adeta sahibinin hayatını kurtardı. Peki, köpeklerin bu olağanüstü yeteneği nasıl çalışıyor? İşte Breanna Bortner’ın yaşadıkları ve uzman görüşleri…
#SağlıkBaşkentte bu yıl yağışların az olmasının kent tarımını olumsuz etkilediğini belirten AÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar, “Ankara ve çevresindeki tarım arazileri büyük ölçüde yağışa bağlı sulamaya ihtiyaç duyar. Su yönetimi ve akıllı sulama sistemleri hayata geçirilmeli, kuraklığa dayanıklı ürün çeşitleri geliştirilerek çiftçilere sunulmalıdır” dedi.
#AÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin AtarYaşını duyanlar inanamıyor, yalan söylediğini düşünüyor. Hiçbir estetik ameliyatı yok, botoks ya da dolgu gibi işlemler yaptırmıyor, hatta çoğu zaman makyaj bile yapmıyor. Peki 60 yaşını aşmasına rağmen bu doğal ve genç görünümü nasıl kazandı? DJ ve oyuncu olan Eudie Okorog güzellik sırlarını anlattı.
#GüzellikSon haftalarda robotlar ve yapay zekânın modern yaşamın merkezine nasıl yerleşebileceğini konuştuk. Şimdi bir adım ötesine geçip bilgisayarın insan beynine dönüştüğü bir geleceği tahayyül edeceğiz. Aklınıza cyborg’lar ve transhümanizm gelebilir fakat onlar başka bir teknolojinin konusu. ‘Sentetik biyolojik zekâ’ysa yeni gelişen bir teknobilim alanı; nöronları hafıza ve işlemci yerine kullanarak bilgisayar çiplerine üstün marifetler kazandırmayı hedefliyor.
#Biyolojik ZekâMillî Eğitim Bakanlığınca öğrencilerde geri dönüşümü teşvik etmek, çevre bilincini artırmak ve yenilikçi çözümler geliştirmek amacıyla okul öncesinden liseye tüm okul kademelerinde düzenlenecek “Sıfır Atık Yarışması” için başvurular başladı.
#Sıfır Atık YarışmasıGeleneklerimizde, mutfak kültürümüzde bir ürünün sapını, kökünü ayrı ayrı değerlendirip kullanmak var. Atıksız mutfak üzerine uzman, aşçı Özge Şahin yemek pişirirken gıda israfının önüne geçebilmemiz için ipuçları verdi, kendi mutfak sırlarını paylaştı.
#Metro TürkiyeSon günlerde yemek yerken vücut pozisyonunun iştah ve sindirim üzerinde etkili olabileceğini iddia eden paylaşımları çok sık görmeye başladık. Bacakları karına doğru çekerek yemek yemenin karın bölgesine baskı yaparak mide kapasitesini etkilediğini, iştahı azalttığını deneyimlediğini söyleyenler var. Peki bunun bilimsel bir dayanağı var mı? Diyetisyen Gülçin Işık ile hem yerken aldığımız oturma şeklinin iştah üzerine etkisini hem de iştahı baskılayan diğer etkenleri konuştuk.
#SağlıkAnadolu ezgilerini elektronik müzikle harmanlayan, yenilikçi ve özgün sound'u ile tanınan Hey! Douglas, bu kez "Kesik Çayır" ı sevenleriyle buluşturuyor. Aynı zamanda müzik prodüktörü olan Hey! Douglas, geçmişin melodilerini günümüzün modern ritimleriyle buluşturduğu müziğiyle geniş bir dinleyici kitlesine hitap ediyor. Hey! Douglas ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide Kesik Çayır ve müzik adına hurriyet.com.tr okurları için tüm merak edilenleri yanıtladı...
#Hey! DouglasKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yürütülen kazı çalışmalarıyla insanlık tarihine ışık tutan Şanlıurfa'daki Karahantepe'de büyük bir adım attıklarını belirterek, kazı alanını koruma çatısı ile buluşturarak binyılların izlerini geleceğe taşıyacaklarını bildirdi.
#KarahantepePınar Labne, 2024 yılında Fransa, İsviçre, İrlanda, Finlandiya, Bulgaristan, Yunanistan, Macaristan ve Bosna Hersek’e ihraç edilmeye başlandı. İlk kez 1984 yılında tüketicileri ‘labne’ lezzetiyle buluşturan Pınar Labne, 2024 yılını yüzde 26.4’lük pazar payıyla lider olarak tamamladı.
#Pınar LabneTerör örgütü PKK/KCK'nın yönetiminde belediyelere örgüt mensuplarının yerleştirildiği iddiasıyla düzenlenen operasyonda tutuklanan, Kartal ve Ataşehir belediye başkan yardımcılarının da aralarında bulunduğu tutuklu 10 sanık hakkında hazırlanan iddianamenin detaylarına ulaşıldı. İddianamede, Sancaktepe belediye meclis üyesi sanık Elif Gül'ün, eşi Fethi Ahmet Gül ve kızı Dilan Gül ile terör örgütünün kırsal alanında 1-2 Kasım 2014'te çekilen fotoğraflarının bulunduğu belirtildi.
#TerörDolandırıcılık ve suç örgütüne üye olmak suçlarından Bahar Candan’ın 44, ablası Nihal Candan’ın ise 24 yıla kadar hapsi istenen 21 sanıklı dolandırıcılık davasının görülmesine devam edildi. Duruşmada tanık olarak dinlenen Ebubekir Güzeller, "Bahar genel olarak herkesten para isterdi. Yeni tanıştığı birinden bile para isterdi" diye konuştu.
#Nihal CandanDolandırıcılık ve suç örgütüne üye olmak suçlarından Bahar Candan’ın 44, ablası Nihal Candan’ın ise 24 yıla kadar hapsi istenen 21 sanıklı dolandırıcılık davasının görülmesine devam edildi. Duruşmada tanık olarak dinlenen Ebubekir Güzeller, "Bahar genel olarak herkesten para isterdi. Yeni tanıştığı birinden bile para isterdi" diye konuştu.
#Bahar CandanTürkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın (TÜRÇEV) yürüttüğü 'Young Reporters of the Environment' (Çevrenin Genç Sözcüleri) programına katılan liseli öğrenciler, bitkisel atıkların kontrolsüzce doğaya bırakılmasının ekosistem üzerindeki tehditlerini video ve fotoğraflarla belgeledi.
#TÜRÇEVGeçen eylül ayında Türkiye’nin yeni ‘kız grubu’nu oluşturmak için yapılan Big 5 Türkiye yarışması, müzik dünyasına sadece Manifest grubunu değil, aynı zamanda AYDEED’i de kazandırdı. Yarışmadan solo kariyerine devam kararı çıkan AYDEED yani Ayça Dalaklı ile konuştuk: “Belirli bir kalıba bağlı kalmadan, içimden geleni yapıyorum. Hissettiklerimi müziğe döküyorum.”
#AYDEEDGerek Türkiye’de gerekse dünyada yapılan pek çok araştırma, sağlıklı beslenmeye yönelik talebin her geçen gün arttığını; bunun da çalışma hayatına uzanan etkileri olduğunu ortaya koydu. Örneğin, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, son 5 yıldır sağlıklı beslenmeye yönelik dünya genelindeki bilinçte ciddi bir artış var. Deloitte’un küresel sağlık raporunda çalışanların sağlıklı yaşam tarzına yönelik artan ilgisi vurgulanırken; McKinsey’in raporu da çalışanların yüzde 65’inin iş yerinde sağlıklı beslenme seçeneklerinin olmasını önemsediğini ortaya koydu. Bunda, düşük karbonhidratlı diyetlerin ve organik ürün tüketiminin özellikle genç çalışanlar arasında popüler hale gelmesinin etkili olduğu belirtiliyor. Hatta bazı araştırmalar, bu konunun önemini bir adım daha öteye taşıyarak ‘bir iş yerinde çalışanlara sağlıklı beslenme seçenekleri sunulmasının verimliliği artırdığını’ raporluyor.
#Gamze BALSürdürülebilir turizmden bahsetmek günümüzde çok havalı fakat icraata gelince işler bir hayli zorlaşıyor. Tabii bunu kendine dert edinen, ‘yeşil badana’yla göz boyamaya çalışmayan, yani çevreciymiş gibi yapmayan işletmeler de var. Farklı standartları hayata geçiren ve sürdürülebilirlik açısından elini taşın altına koyan bu öncü ve güzel örnekleri de konuşalım.
#Sürdürülebilir TurizmBal Türkiye’de kahvaltıların, tatlıların en vazgeçilmez ögelerinden biri. Bizler, kızarmış sıcacık tereyağlı ekmeklerden yoğurda hatta tatlıya kadar her şeyin üzerine bal gezdiren bir milletiz. Ülkemizin çok çeşitli yerlerinde de birbirinden farklı ve leziz ballar üretiliyor. Ancak her şeyde olduğu gibi balda da taklit ve tağşiş yapılabiliyor. Bazen ise ‘organik’ diye pazarlarda satılan ballar hileli çıkabiliyor.
#Balın FaydalarıAtıksız mutfak üzerine uzman aşçı Özge Şahin’in yeni kitabı çıktı. Mutfak kültürünün ve gıda tüketim alışkanlıklarımızın gelecekte nasıl şekilleneceğine dair ipuçları verip reçetelerini paylaşan Şahin’le konuştuk: “Artık bu bilinçsiz tüketimin gezegenimize verdiği zarar göz ardı edilemez bir noktaya geldi.”
#Melis YılmazCumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), yabancı bir gazetede "Türkiye, 'sıfır atık' bir ülke olacağını söyledi. Bunun yerine Avrupa'nın çöplüğü haline geldi" başlığıyla yayımlanan haberin, kasıtlı manipülasyon ve propaganda içerdiğini bildirdi.
#Dezenformasyonla Mücadele Merkezi