ODTÜ haberleri sayfasında ODTÜ hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 12971 ODTÜ haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi ya da kısaca ODTÜ (İngilizce: Middle East Technical University, kısaca METU), 15 Kasım 1956 tarihinde, zamanın Türkiye başbakanı Adnan Menderes, Karayolları Genel Müdürü Vecdi Diker ve bir grup İTÜ'lü akademisyen tarafından Ankara'da kurulmuş bir devlet üniversitesi. Mersin'de bulunan Deniz Bilimleri Enstitüsü ve KKTC'de bulunan ODTÜ KKK (Kuzey Kıbrıs Kampüsü) dışında bütün binaları aynı kampüstedir. Bugüne kadar 120 binin üzerinde mezun veren üniversitenin eğitim dili İngilizcedir.
Yabancı dilde eğitim vermek, merkezî bilgisayar sistemi kurmak, üniversite müzesi açmak, teknokent kurmak, internet bağlantısı gerçekleştirmek gibi ülke çapında birçok ilki gerçekleştiren üniversite, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi ile yalnızca en üstteki %3'lük dilimden öğrenci kabul etmektedir. 2014'te Times Higher Education Dünya Üniversite Sıralaması'nda 85. sırada yer alan ODTÜ, bu listede ilk yüze girebilen tek Türk üniversitesidir.
Hamburg Eyalet Parlamentosu Sosyal Demokrat Parti (SPD) milletvekili Güngör Yılmaz, Hamburg’da yaşayan ve aralarında kurdukları ağ ile kültürel ve sosyal etkinliklerde bulunan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) eski ve yeni mezunlarına Hamburg Belediye Sarayı’nı gezdirdi.
#HamburgDünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), 2025’in en iyi üniversitelerini açıkladı. 2 binden fazla kurumun sıralandığı listede Türkiye 91 üniversite ile temsil edilerek, rekor kırdı. İlk 1000’e 12 Türk üniversitesi girdi. ODTÜ, Koç ve Sabancı Üniversiteleri de ilk 500’deki yerlerini korudu.
#THE 2025Yapay zekâ hayatımızın her alanına hızla girdi. Özellikle yeni jenerasyon bu mucize teknolojiden çok fazla yararlanıyor. Ancak ODTÜ Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Soner Yıldırım uyarıyor: “Bu yeni teknoloji vasat popülasyonu artırıyor. Sadece yapay zekâ ile derin ve uzun süreli öğrenme olmaz. Herkesin aynı veya benzer cevapları anında verdiği kesim büyür ve bu durumda yapay zekâ yaratıcılığa destek olamaz.”
#Yapay ZekâODTÜ'de Tıp Fakültesi ve Hukuk Fakültesi var mı sorusu, tercih dönemi ile birlikte merak konusu oldu. YKS sonuçları kapsamında puan elde eden vatandaşlar, tercih dönemi öncesi ODTÜ'de Tıp ve Hukuk Fakültesi olup olmadığını merak ediyor. Peki, ODTÜ'de Tıp ve Hukuk Fakültesi var mı? İşte, o detaylar
#OdtüDijital dönüşüm işletmeler için bir seçenek değil zorunluluk haline geldi. Özellikle pandemi sonrası yaşananlar bunun önemini bir kez daha gösterdi. Fiziksel mağazaların kapandığı, tedarik zincirlerinin kesintiye uğradığı dönemde dijital çözümler işletmeleri ayakta kalmasında önemli rol oynadı. “Dijital dönüşüm, KOBİ’lerin sürdürülebilir büyüme sağlaması ve rekabetçi kalması için olmazsa olmaz bir süreç” diyen DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, dijitalleşme yolculuğunda dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı...
#KOBİYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, üç yıldır yapılan çalışmalarla istihdama duyarlılığı azalan programların yükseköğretim sisteminin dışına çıkarıldığını açıkladı. Özvar, “Milli ve küresel vizyonumuzun ihtiyaç duyduğu nitelikli beşerî sermayeyi destekleyecek istihdam odaklı programları devreye sokuyoruz” dedi.
#YÖKYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "2024-2025 eğitim-öğretim yılında, 20 üniversitemizde yapay zeka alanında 51'i ön lisans ve 20'si lisans olmak üzere toplam 71 yeni programa öğrenci alınacaktır. Dünyada yapay zeka, yazılım ve dijitalleşme konusunda gerçekleşen büyük dönüşümden ve ilerlemeden ülke olarak uzak durmamız söz konusu olmayacaktır" dedi.
#YÖKJimmy Key Universail 2024 Yelken Yarışları 27-28 Nisan tarihlerinde 13. kez Urla’da gerçekleşti. URLA Yelkenci Topluluğu URİYAT, Urla Yat Kulübü ve Jimmy Key iş birliğiyle düzenlenen yelken yarışması 18 üniversiteden toplam 139 öğrenci ve 27 takımın katılımıyla gerçekleşti. Yarışın farklı kategorilerdeki birincileri ise İzmir Ekonomi Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi oldu.
#YelkenYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar: “Ülkemizin önde gelen üniversitelerinden ODTÜ, İTÜ ve Hacettepe Üniversitesi, Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi çatısı altında bu yıl birer bölüm açarak öğrenci kabulüne başlayacak” dedi.
#Erol ÖzvarAnkara'daki evinden online olarak katıldığı Münih Teknik Üniversitesi'ndeki yüksek lisans eğitimi için mülakata girdiği görüşmede kalp krizi geçiren ODTÜ Fizik Bölümü son sınıf öğrencisi Teoman Mehmet Arslan, memleketi Antalya’da son yolculuğuna uğurlandı.
#AnkaraUluslararası yükseköğretim sıralama kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS) “Konulara Göre Dünya Üniversite Sıralaması 2024”ü açıkladı. Bu yıl bu kategoride 1.559 kurum sıralandı. Sıralamada, 19 Türk üniversitesinden 143 bölüm var. Bunların yedisi ilk 100’de, ikisi ilk 50’de ve biri de ilk 20’de yer alıyor. Sıralamada yer aldığı bölüm sayısı ve derecelerle Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) başı çekiyor.
#ODTÜODTÜ Fizik Bölümü son sınıf öğrencisi Batuhan Dereli (31), İç Güneş Sistemi'ni en son 1954 yılında ziyaret eden, ‘Şeytan Kuyruklu Yıldızı’ görüntüledi. Dereli, “Türkiye’de birçok kişi bunu çekmeye çalışıyor ve biz de bunu çekmek için 6 defa uğraştık. Son denememizde ve öncesindeki iki denememizde mükemmel görüntüler elde ettik” dedi.
#Şeytan Kuyruklu YıldızıHürriyet Gazetesi’nin başkent Ankara’ya özel sayfalarında başlattığımız ‘KENT SOHBETLERİ’, yeni konular ve konuklarıyla devam ediyor. Bugünkü konuğumuz Ayaş Belediye Başkanı İzzet Demircioğlu oldu.
#Ayaş Belediye Başkanı İzzet DemircioğluHamburg Eyalet Parlamentosu Sosyal Demokrat Parti (SPD) milletvekili Güngör Yılmaz, Hamburg’da yaşayan ve aralarında kurdukları ağ ile kültürel ve sosyal etkinliklerde bulunan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) eski ve yeni mezunlarına Hamburg Belediye Sarayı’nı gezdirdi.
#HamburgBilimin topluma sevdirilmesi ve kolay anlaşılmasını sağlamak için kurulan Bilim İletişim Ofisi; haber, içerik ve belgeseller üretecek. Dünyayı gezen bir vapurda festival düzenlenecek. 81 ildeki üniversitelerin hocaları kafelerde sunumlar yapacak. YÖK Başkanı Özvar’la projenin detaylarını konuştuk...
#YÖKLondra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS), üniversitelerin ‘2025 Sürdürülebilirlik Sıralaması’nı yayınladı. Buna göre ilk 500’de Türkiye’den 6 üniversite yer aldı. Bu yılın sıralamasında üniversitelerin geçen yılki sıralarını koruyamadıkları gözlendi.
#Quacquarelli SymondsTam 60 yıldır TBMM çatısı altında… 16. dönemden bugüne binlerce milletvekili gördü, siyasi tarihimize iz bırakan isim ve olaylara tanıklık etti. Fotoğrafları, siyaset hafızamız için paha biçilemez bir arşiv niteliğinde. Usta fotomuhabiri Mustafa İstemi, nam-ı diğer ‘İstemi Ağabey’i TBMM’de yakaladık. Özel izinle TBMM Genel Kurulu’na girip çektiği unutulmaz karelerin hikâyelerini ve meslek sırlarını bizzat yerinde dinledik...
#Mustafa İstemiDünyada sadece 4 bölgede yaşayan ve nesli kritik derecede tehdit altındaki türlerin başında gelen Akdeniz foklarının 700 olarak bilinen sayısı 900’e yükseldi. Türkiye’deki sayısı 100’den 120’ye çıkarken, bu yıl doğan yavrulardan birine ‘Deniz’ ismi verildi.
#Akdeniz FoklarıÇanakkale'de yaşayan, ODTÜ'den emekli Prof. Dr. Nihad Peynircioğlu (80), telefonda kendilerini Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) personeli olarak tanıtan kişiler tarafından dolandırıldı. Prof. Dr. Nihad Peynircioğlu'nu 35 milyon TL dolandırdığı ileri sürülen 11 şüpheli, 4 ilde düzenlenen operasyonda yakalandı. Şüphelilerden 6'sı tutuklanırken, 5'i adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
#ProfesörOkullarda öğrenciler arasında artan şiddet olayları eğitim dünyasının kanayan yarasını tekrar gündeme getiriyor: Akran zorbalığı... ODTÜ’den Prof. Dr. Sibel Kazak Berument ile Doç. Dr. Başak Şahin Acar, Boğaziçi Üniversitesinden Doç. Dr. Deniz Tahiroğlu ve Ege Üniversitesi adına benim dahil olduğum ve Tübitak tarafından desteklenen Türkiye Aile, Çocuk ve Ergen Projesi (TAÇEP) kapsamında yapılan araştırmada 62 ilde yaklaşık beş bin çocuk ve ergen ile beş bin anne ve bin kadar baba ile görüşüldü. Okullarda yaklaşık her iki çocuktan birinin zorbalık yaptığı ve dört çocuktan üçünün zorbalığı uğradığı görülmekte.
#TAÇEPTrafik ve ulaşım sıkıntısı, Ankara’daki sorunların başında geliyor. Bu konuda ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Prof. Dr. Osman Balaban’a sorun tespitlerini ve çözüm önerilerini sorduk.* Ankara’da özel araç bağımlılığı artıyor. * Yeni bağlantı yolları ile taşıyıcı-toplayıcı yollara ihtiyacı var. * Başta raylı sistemler olmak üzere toplu taşıma yatırımları da yapılarak kentin toplu taşıma sistemi geliştirilmeli. * Acilen Ulaşım Ana Planı yenilenmeli.
#AnkaraABB’nin 2025 bütçe görüşmeleri, ‘hesap verme’ tartışmaları ile geçti. AK Partili Nihat Yalçın, Yavaş’ın daha önce Londra modelini örnek verdiğini hatırlatarak, “Türkiye’de bu sistem birebir Cumhuriyet’in başkentinde ve bütün belediyelerimizde mevcut. Her partiden Meclis üyesi arkadaşımız buradadır” dedi. Yavaş ise “Bunu Türkiye’de ilk defa ben yapacağım. Ankara halkına Türkiye’nin göreceği şekilde hesap vereceğim” yanıtını verdi.
#ABB MeclisiCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Cumhurbaşkanlığına bağlı yeni bir Siber Güvenlik Başkanlığı oluşturuyoruz. Çok güçlü bir yapıyla bu alandaki süreçleri düzenleyecek ürünleri ve firmaları akredite edecek çok daha etkili bir şekilde ülkemizin, insanımızın, firmalarımızın siber güvenliğini sağlayacak bir yapılanmaya gidiyoruz" dedi.
#Cevdet YılmazSöylenenlere göre Trump’ın ilk şaşkınlığı geçmiş durumda. “Şimdi artık çılgınlık ve saldırganlık devri geldi” diyorlar. Bu gibi endişeler şüphesiz Beyaz Saray’ın çalışanlarını ve başkanın etrafındaki, bizdeki bakan mesabesindeki sekreterleri ilgilendirir. ABD’nin geleneklerine aykırı şekilde, tam bir “canının istediğini getirip diğerlerini atma” devrinin başlayacağı açık. Trump’ın “dünyaları ben yarattım” diyeceği bu dönemde önemli devletlerle ilişkisi farklı olacaktır. Büyük devletlere karşı diş geçiremeyebilir. Ancak biz, sanırım yeterince büyük olmaktan ziyade önemli ve hacimli bir ülkeyiz. Meseleleri büyütmekten kaçınmak gerek.
#ABD SeçimleriBinlerce yıl önce yaşamış insan kalıntılarından elde edilen diş örneklerinden antik DNA elde edip analizini gerçekleştiren Dr. Gülşah Merve Kılınç geliştirdiği proje ve çalışmalarla pek çok kişiye ilham oluyor. Antik DNA yöntemiyle hastalıkların binlerce yıllık kökenine inildiğini aktaran Dr. Kılınç,“Ağız mikrobiyatasının evrimi hakkında daha fazla bilgi sahibi olarak, modern sağlık sorunlarıyla daha etkili mücadele yöntemleri geliştirebiliriz” dedi.
#Antik DNAAramızda çocukluğunda ya da gençliğinde bir milli bayram günü şiir okuma heyecanını yaşamamış olan var mı? 1970’li yıllarda ilkokul öğretmenim Mesude Aksoy’un ilçedeki kutlamalarda beni kürsüye çıkarıp bana şiir okutma çabası, hiçbir zaman gözümün önünden gitmez. Sınıfı süslerken öğretmenim benden, küçük makası doğrudan kendisine vermeyip sıranın üzerine bırakmamı istemişti.
#Konuk YazarBüyük şehirlerde yaşayanların bir kısmının hayalidir bir gün ata topraklarına dönmek, orada doğayla iç içe yaşayıp üretim yapmak. Çoğu zaman hayallerde kalır ekmek-biçmek… Fakat bunu gerçekleştirenler de var. Köylerine dönen, kendilerine köy bulan ve orada üreterek hayat kuranlar nasıl başardıklarını anlattı.
#Büyük Şehir