Obezite haberleri sayfasında Obezite hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 8777 Obezite haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Obezite, insan vücudunda yağ hücrelerinde depolanan doğal enerji rezervlerinin ciddî risk oluşturacak düzeyde artması ve sonuçta ölüm riskinin yükselmesi ile karakterize olan bir hastalıktır.
Obezite, sadece estetik değil, sağlık açısından da ciddi bir tehdit oluşturuyor. Son araştırmalar, bu riski değerlendirmede kullanılan geleneksel yöntemlerin ise yetersiz olduğunu gösteriyor. Bel çevresindeki bir artışın kanser riskini nasıl artırabileceğini keşfeden İsveçli bilim insanları, vücut kitle indeksinin yerine çok daha etkili bir ölçütün önemine dikkat çekiyor. Bu riski ise basit bir testle anlamak mümkün…
#SağlıkBazı insanlar için kilo verme çabası, sürekli bir mücadele gerektiriyor. Ancak bilim insanları, yeni keşfedilen bir ‘şişmanlık geninin’ bu duruma sebep olabileceğini ortaya koydu.
#SağlıkAlman biliminsanları tarafından yapılan yeni bir araştırma, fast food tarzı yüksek kalorili ve işlenmiş gıdaların sadece beş gün boyunca tüketilmesinin bile beyin ve karaciğerde kalıcı hasarlara yol açabileceğini ortaya koydu.
#Fast FoodSağlık Bakanlığı alışkanlıkların değiştirilmemesi durumunda 2035’te her 4 kişiden birinin obez olacağına dikkat çekerek uyardı. Bakanlık şu önerilerde bulundu: Geç saatte yemek yemeyin. Dışarıda yeme sıklığını azaltın. Sık kilo alıp vermekten kaçının. Yemeklerde zeytinyağı tercih edin. Meyve suyu yerine meyve tüketin.
#Sağlık BakanlığıGastroenteroloji Uzmanı Dr. Fuad Jafarov, karaciğer yağlanmasının ülkemizde her 3 kişiden birinin kapısını çaldığını, karaciğer yağlanmasına karşı alınabilecek bazı basit ama etkili öneriler olduğunu belitti.
#SağlıkSağlık Bakanlığı’nın hazırladığı, ‘Obezite Merkezleri ve Obezite Cerrahi Uygulamaları Hakkında Yönetmelik’, 1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe girdi. Buna göre artık obezite cerrahisi yapan uzman tabiplere ‘obezite cerrahisi uygulama belgesi’ alma zorunluluğu getirilirken, beden kitle indeksi 30’un altında olan kişilere obezite cerrahisi yapılamayacak. Merkezlere tanınan bir yıllık uyum süresi sona ererek yürürlüğe giren yönetmelikte şu ayrıntılar yer aldı.
#ObeziteBeslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, obezite nedeniyle vücuttaki yağ dokusunun artmasının kadınlardaki östrojen hormonunun artışına yol açarak meme kanserine yakalanma riskini yükselttiğini belirterek uyarılarda bulundu
#SağlıkDSÖ’ye göre obezite artış hızının en yüksek olduğu ülkelerin başında Türkiye geliyor. 2060 yılında obezite ora-nının dünyada yüzde 70, ülkemizde ise yüzde 94’e ulaşması bekleniyor. Türkiye dahil dokuz ülkede yapılacak obezite araştırmasının sonuçlarını yapay zekâ değerlendirecek.
#ObeziteJose Matos, tek bir öğünde üç hamburger, büyük bir patates kızartması ve beş şişe soda tüketiyor, ayrıca üç-dört paket pizza yiyordu. Günde yaklaşık 6 bin kalori alarak, tip 2 diyabet ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunları yaşadı. Hayati tehlike oluşturan bir komplikasyon nedeniyle hastaneye kaldırıldıktan sonra yüz felci geçirdi. Bu zor süreçlerin ardından sağlıklı bir yaşam tarzına yönelen Matos, kısa sürede 70 kilo vererek kilo verme sürecindeki dört sırrını paylaştı.
#SağlıkObezite, sadece estetik değil, sağlık açısından da ciddi bir tehdit oluşturuyor. Son araştırmalar, bu riski değerlendirmede kullanılan geleneksel yöntemlerin ise yetersiz olduğunu gösteriyor. Bel çevresindeki bir artışın kanser riskini nasıl artırabileceğini keşfeden İsveçli bilim insanları, vücut kitle indeksinin yerine çok daha etkili bir ölçütün önemine dikkat çekiyor. Bu riski ise basit bir testle anlamak mümkün…
#SağlıkKanser, dünyada en yaygın görülen sağlık sorunlarından biri. Ancak uzmanlara göre basit yaşam tarzı değişiklikleriyle riski azaltmak mümkün. Sigara ve alkolden uzak durmak, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, erken belirtileri dikkate alma bunlardan birkaçı...
#KANSERSoya sütü meme kanseri riskini artırabilir, yağsız gıdalar yüksek yağlı gıdalardan daha sağlıklıdır, veganlar ve vejetaryenler protein açısından yetersiz besleniyorlar, tüm yağlar kötüdür ve çok daha fazlası... Beslenmeyle ilgili bazı yanlış fikirler birçok kültürde yer etmiş durumda. Beslenme uzmanları ‘ortadan kalkmasını istedikleri’ beslenme efsanelerini ve nedenlerini anlattı.
#Beslenme EfsaneleriTIBBİ anlamda ani ölümden söz edildiğinde biz hekimler “herhangi bir sağlık şikâyetiyle -bu göğüs ağrısı, çarpıntı, baş dönmesi gibi şikâyetler olabilir- ölüm arasında geçen sürenin 1 saatten daha az olduğu ‘beklenmedik’ ölümleri” anlarız. Peki bu ölümler son yıllarda arttı mı, sıklaştı mı ve de önlenebilirler mi? İsterseniz gelin bu önemli ve can sıkıcı meseleye biraz daha geniş bir pencereden bakmaya çalışalım.
#Kemal SunalEmma Roma Jayne, 2022 yılında obezite ameliyatı olana kadar hep kilosuyla mücadele etti. Bir gün annesinden duyduğu o sözler karşısında karar verdi ve iki yıl içinde 60 kiloya yakın verdi ancak kilo kaybı dışında insanların kendisine daha nazik davranmasından sesinin değişmesine kadar bazı beklenmedik değişikliklerle karşılaştı.
#Kilo VermeSağlık turizminin dünyadaki büyüklüğü yıllık yaklaşık 100 milyar dolar, Türkiye’nin bundan aldığı pay ise çok gerilerde kalıyor. Ancak bu rakama en büyük sorunlardan biri olan kayıtdışı yapılan işlemler dahil değil. Başta saç ektirmek olmak üzere Türkiye’nin tercih edildiği birçok alan var. Fakat bu işi hem “merdiven altı” hem de kayıtdışı yapanların, oluşan komplikasyonların da sektöre zarar verdiği aşikâr. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı harekete geçti. USHAŞ yani Uluslararası Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik’te değişikliğe gidiyor. Yönetmelik son şeklini almak üzere, ancak sizlerle edindiğim bilgileri paylaşacağım:
#HealthtürkiyeAilemizde kanser, diyabet veya alzheimer gibi bir hastalık olması bizim de bunlara yakalanacağımız anlamına mı geliyor? Bu sorunun cevabı evet de olabilir, hayır da. Doç. Dr. Gülsen Meral ‘Genlerle Dans’ isimli kitabında DNA’nın kader olmadığını, yaşam tarzımızın ve çevresel faktörlerin hastalıkların oluşmasında büyük etkisi olduğunu anlatıyor.
#Doç. Dr. Gülsen MeralGünümüz insanı her gün yoğun bilgi akışıyla karşı karşıya. İstesek de istemesek de, kullandığımız her sosyal mecrada bilgi bombardımanına maruz kalıyoruz. Uzmanlar bu durumu artık bilgi obezitesi olarak tarif ediyor. Bunun dikkat dağınıklığı, stres, kaygı ve bilişsel tükenmişliğin yanı sıra ciddi unutkanlığa sebep olacağını söylüyorlar.
#BilgiHer bayram olduğu gibi pek çok evde misafirlere ikram edilecek tatlılar ve sarmalar heyecanla hazırlandı, şekerler ve çikolatalar da yerini aldı. Ancak bayram neşesine eşlik eden bu besinleri tüketirken aşırıya kaçmamak, özellikle oruç tutanlar için yavaşlayan metabolizmaya birden yüklenmemek sağlıklı bir bayram geçirmek için olmazsa olmazlar karşımıza çıkıyor.
#RamazanBazı insanlar için kilo verme çabası, sürekli bir mücadele gerektiriyor. Ancak bilim insanları, yeni keşfedilen bir ‘şişmanlık geninin’ bu duruma sebep olabileceğini ortaya koydu.
#SağlıkSağlığımızı bozan birçok faktör var ve bunlar arasında hem bireysel tercihler hem de toplumsal etkiler rol oynuyor. "Siyaset mi, yoksa üç beyaz (un, tuz, şeker) mi sağlığımızı bozuyor" sorusuna gelirsek, her ikisi de farklı yollarla etkili olabilir. Bu konuda alanında uzman doktorlara fikirlerini sordum.
#1Mesleğinde 25’inci yılını kutluyor. Sadece işleriyle değil, sosyal sorumluluk bilinciyle de dikkatleri çekiyor. Tülin Şahin bu kez Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen böbrek sağlığı forumu kapsamında Brüksel’e davet edildi, orada konuşmalar ve bir de moda çekimi yaptı. Annesi de böbrek hastası olan ve yıllardır annesi için bu hastalıkla mücadele eden süpermodelle konuştuk.
#Hazan Aköz IşıkSüper güç diye tanımlanıyor ve bu tanımı sonuna kadar hak ediyor çünkü vücudumuzda inanılmaz işlevlere sahip. Bağırsak bariyerini onarıyor, kilo kontrolünü destekliyor, beyin fonksiyonlarını iyileştiriyor, mutluluk hormonu olan serotoninin büyük bir kısmını üretiyor, bağışıklığı güçlendiriyor, enfeksiyona ve kansere karşı koruyor. Tüm bunları postbiyotikler yapıyor.
#SağlıkSağlık Bakanlığı, bu yılın başında ‘yutulabilir mide balonları’nı yasaklama kararı almıştı. Avrupa Komisyonu’nun incelemelerini tamamlamasının ardından Bakanlık, “Ürünün ciddi risk taşıdığına dair belirtilerin ortadan kalktığı kanaatine varıldı” açıklaması yaptı.
#Sağlık BakanlığıCOVID aşıları ile Amerikan aşırı sağının, sosyal medya aracılığıyla tüm dünyaya yaydığı, “Aşıların içinde çip var” ve “DNA’mız ile oynayacaklar” gibi ipe sapa gelmeyen, biliminsanları tarafından defalarca çürütülen komplo teorileri, Niğde’de genç bir doktoru az daha canından ediyordu.
#Niğde