Nobel haberleri sayfasında Nobel hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 9298 Nobel haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
2024 Nobel Barış Ödülü, Japon nükleer silahlarla mücadele kuruluşu Nihon Hidankyo'ya verildi. Ödülün ardından eş başkan Toshiyiku Mimaki, "Gazze’de kanlar içindeki çocuklar ebeveynleri tarafından taşınıyor. Ödülün orada çalışan insanlara verilmesi gerektiğini düşündüm" dedi. Mimaki, bu ödülün kendi kuruluşlarına verilmesini beklemediğini vurguladı.
#Japonya2024 Nobel Kimya Ödülü'nü, David Baker, Demis Hassabis ve John Jumper kazandı. David Baker'a "bilgi-işlemsel protein tasarımı" alanındaki çalışmaları, Demis Hassabis ve John Jumper ise "protein yapı tahmini" konusundaki katkılarıyla ödüle layık görüldü.
#2024Bangladeş’te hafta başında hükümet karşıtı gösteriler sebebiyle Başbakan Şeyh Hasina Vecid’in görevinden ayrılarak Hindistan’a kaçmasının ardından geçiş hükümetinin başına atanan Muhammed Yunus, başkent Dakka’daki Hazrat Shahjalal Uluslararası Havalimanı’nda karşılandı.
#Bangladeşİzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde (İYTE) lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamlayan, Yusuf Karlı (30) doktora çalışmalarını Avusturya’da Innsbruck Üniversitesi’nde gerçekleştirdi. Ağustos ayından itibaren Cambridge Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olarak kariyerine devam edecek olan Yusuf Karlı, Avusturya Bilimler Akademisi tarafından gösterilen 11 aday içerisinden seçilerek Almanya’da 1951 yılından beri düzenlenen Lindau Nobel Ödüllü Bilim İnsanları Toplantıları’na katıldı.
#Yusuf KarlıNobel ödülleri resmi hesabı, iki Nobel ödüllü ünlü bilim insanı Marie Curie’nin ölüm yıl dönümü sebebiyle laboratuvar çalışmaları sırasında kullandığı defterinin fotoğraflarını paylaştı. Yapılan açıklamada, defterin hala ‘radyasyon saçtığı’ ifade edildi.
#Marie Curieİsveç merkezli Nobel Ödülleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle Nobel Ödülü alan ilk kadın bilim insanı Marie Curie’ye yer verirken, Birleşmiş Milletler (BM) 8 Mart Dünya Kadınlar gününün 2024 teması için ‘kadınlara yatırım’ konusunu seçti.
#Kadınlar GünüAntalya'da, 2020 yılında Nobel ödülü alan CRISPR/Cas9 teknolojisinden yola çıkan Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) Ziraat Yüksek Mühendisi Kübra Yıldız, domatesin genetiğinde hastalıklara yol açan kısımları mutasyonla değiştirip hem dayanıklı hem de daha verimli hale getirdi.
#CRISPR/Cas9Nobel Fizik Ödülü'nden sonra Nobel Kimya Ödülü 2023 yılı sahiplerini buldu. Pierre Agostini, Ferenc Krausz ve Anne L'Huillier Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştı. Nobel Tıp Ödülü COVID-19 aşılarının önünü açan çığır açan teknolojileri nedeniyle mRNA araştırmacıları Macar doğumlu ABD vatandaşları Katalin Kariko ve Drew Weissman'a verilmişti. Peki, Nobel Kimya Ödülü sahipleri kimler oldu, çalışmaları neler? İşte, 2023 Nobel Kimya Ödülü sahipleri...
#Nobel Kimya Ödülü 2023Birçoğumuz kış gelince kapımızı çalan grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı nesilden nesle aktarılan doğal reçetelere başvuruyoruz. Kimimiz tuzlu suyla gargara yaparken kimimiz zencefil çayına bal katıp içiyor kimimiz de göğsüne mentollü merhem sürmeden edemiyor. Peki evde yapılan bu reçeteler hakkında uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#SağlıkAtatürk’ün zamanı iki harp arasıdır. Sadece demokrasi fikrinin değil Avrupa medeniyetinin bütün parlak yönlerinin çamura düştüğü zamandır. Demokrasinin fikri, felsefi temellerini inşa edenler dahi Anglosaksonlar hariç çok partili rejimin düşmanı kesildiler. Onu bir şarlatanlık, burjuva aldatması veya daha adi bir tabirle “Yahudi komplosu” olarak nitelendirdiler. Bu dönemin içinde Türkiye Cumhuriyeti liderinin demokrasi aleyhinde hiçbir demeci söz konusu bile değildir.
#Mustafa Kemal PaşaHollanda’nın Amsterdam kentinde 7 Kasım’da UEFA Avrupa Ligi’nde yapılan Ajax-Maccabi Tel Aviv maçı öncesi ve sonrası, İsrailli taraftarlar ile Hollandalı Filistin yanlıları arasında yaşanan saldırılar Bakanlar Kurulu’nda görüşülürken, tam ‘ırkçılık’ sergilendiği ortaya çıktı.
#AlmanyaGiyilebilir sağlık teknolojileri alanındaki icatlarıyla dünyada adından söz ettiren bilim insanı Doç. Dr. Canan Dağdeviren, 2024 TÜSEB Aziz Sancar Bilim Ödülü’ne layık görüldü. Doç. Dr. Dağdeviren, sütyen şeklinde giyilebilen bir ultrason cihazı geliştirerek meme kanserinin erken teşhisinde çığır açmıştı. Peki, Canan Dağdeviren kimdir, kaç yaşında, nereli? Canan Dağdeviren Nobel ödülü aldı mı, ne ödülü aldı? İşte Canan DAğdeviren yaptığı çalışmalar
#Canan DağdevirenBUGÜN Türkiye’de eğitimde olmayan, iş bulamayan, umutları yavaş yavaş tükenen bir gençlik kesimi var. Kendilerine ‘ev genci’ diyorlar. Belki kimse bunu konuşmak istemiyor ama bu gençler sadece istihdam sorunu yaşamıyor; aslında geleceğe dair inançlarını da kaybediyor. İzmir’in genç iş insanları örgütü EGİAD, tam da bu nedenle onları topluma ve ekonomiye kazandırmanın yollarını arayan kapsamlı bir rapor yayınladı.
#1Türkiye Bilişim Vakfı Başlangıç Noktası platformu (Be Node) ve 2024 Nobel Fizik Ödülü'nün sahibi Geoffrey Hinton'un kurduğu Vector Enstitüsü iş birliğiyle düzenlenen “Çevre için Yapay Zeka Konferansı (AI for Climate Summit)” 4 Kasım’da İstanbul Modern’de gerçekleşecek.
#Türkiye Bilişim VakfıCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan AK Parti MKYK toplantısı sona erdi. Parti sözcüsü Ömer Çelik, toplantı sonrası açıklamalarda bulundu. FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in ölümü hakkında konuşan Çelik, "İslam'a, insanlığa, milletimize ihanet etmiş haindi. bugün vatansız olarak hayatını kaybetti." dedi. 'Yenidoğan çetesi' ile ilgili de konuşan Çelik, "Biz bunlarla mücadelede acımasız olacağız. En yüksek kararlılığı göstereceğiz." ifadelerini kullandı.
#AK PartiTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Yenidoğan çetesi" soruşturmasına dikkati çekerek, "Hepsi iyi yerlerde okumuş, diploma almış adamlar ama bu kadar açık insanlık suçu işleyebilecek kadar insanlıktan da nasibini almamış insanlar. Demek ki biz bu insanlara diplomalarının yanında yani kuru bilginin yanında hikmeti de irfanı da öğretmek zorundayız." dedi.
#Numan KurtulmuşSON zamanların en sevindirici hadiselerinden biri dünyanın en prestijli ekonomi ödülü olan Nobel Ekonomi Ödülü’nün bu yıl Türkiye’den çıkan bir iktisatçıya, Galatasaray Lisesi mezunu Daron Acemoğlu’na verilmesi oldu.
#Nobel Ekonomi ÖdülüCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail’in son saldırılarına ilişkin, “Kendi personellerini dahi koruyamayan Birleşmiş Milletler görüntüsü, uluslararası sistem adına utanç ve kaygı vericidir. Tüm bölgemizi kasıp kavuran bu kriz fırtınasından Türkiye’yi suhuletle çıkartmakta kararlıyız” dedi. Erdoğan Kabine toplantısı sonrası özetle şöyle konuştu:
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle ilgili partimizin ve Cumhur İttifakı'nın herhangi sorununun olmadığını, ilk 4 madde üzerinden yapılan tartışmaların sürece katkısı olmadığını ifade etmek istiyorum" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, "Bölgemizde bunca ateş varken, her geçen gün ülkemize yaklaşırken herkes aklını başına almalıdır. Yumuşama iklimi ülkemiz ve milletimizin güvenliğinden taviz vereceğimiz provokasyonlara göz yumacağımız anlamına asla gelmiyor" açıklamasını yaptı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanDaron Acemoğlu kimdir sorusu, Nobel Ekonomi Ödülünü kazanmasının ardından hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Acemoğlu, ekonomist kimliğiyle tanınmakta olup, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) profesör olarak görev yapmaktadır. 1967 yılında İstanbul’da doğmuş ve eğitimini İngiltere’de tamamlamıştır. Kurumların ekonomik kalkınma üzerindeki etkisi üzerine yaptığı çalışmalarla uluslararası alanda tanınmış bir akademisyendir. 'Ulusların Düşüşü' gibi önemli eserlerin de yazarıdır. Peki, Daron Acemoğlu kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Daron Acemoğlu Kimdir