Marmara Üniversitesi haberleri sayfasında Marmara Üniversitesi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 13021 Marmara Üniversitesi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
16 Ocak 1883 tarihinde Hamidiye Ticaret Mekteb-i Âlisi ismi altında Ticaret ve Ziraat Orman ve Maadin Nezareti’ne bağlı olarak Cağaloğlu’nda İstanbul Kız Lisesi’nin arkasındaki bir evde eğitime başlamış olan Marmara Üniversitesi ilk mezunlarını (13 kişi) 1887’de vermiştir.
Marmara Üniversitesi İstanbul'da bulunan bir devlet üniversitesidir. Türkiye’nin önde gelen yükseköğretim kurumlarından biridir. Üniversite bünyesinde 16 fakülte, 11 enstitü, 5 yüksekokul ve 4 meslek yüksekokulu bulunmaktadır. Akademik birimlerinde Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça olmak üzere beş dilde eğitim verilmektedir.
Marmara Üniversitesi İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakasına dağılmış 14 kampüst faaliyet göstermektedir. Bunlardan Acıbadem, Anadoluhisarı, Bağlarbaşı, Başıbüyük, Göztepe, Haydarpaşa, Kartal ve Pendik kampüsleri Anadolu yakasında, Bahçelievler, Beyazıt, Nişantaşı, Sultanahmet, Şişli ve Tarabya kampüsleri ise Avrupa yakasındadır.
Bu yıl tamamlanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ardından milyonlarca öğrenci hayallerindeki üniversiteye kavuştu. Çiçeği burnundaki yeni öğrenciler, ‘üniversiteli oldum’ heyecanı ile geleceklerini belirleyecek önemli adımları atmaya başladı.
#Konuk YazarMarmara Üniversitesi’nde külliye açılışına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kökü dışarıda mahfiller tarafından körüklenen ırkçı faşizm, ülkemizin gayretlerine sekte vurmaya başladı. Siyasette, medyada ve sosyal medyada bu mesele sürekli kaşınıyor. Gençlerimizin bu tuzağa düşmesine fırsat vermeyeceğiz” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi 1. ve 2. Etap Eğitim-Öğretim Binaları Açılış Töreni'nde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Marmara Üniversitesi mezunu olmaktan gururluyum. Toplamda 12 milyar liralık yatırımla hayata geçirilen külliyemizle eğitim ve bilim alanındaki hedeflerimize biraz daha yaklaşıyoruz.' dedi. Erdoğan ayrıca, 'Türkiye'de 'ırkçılık' adı altında çok açık bir Türk düşmanlığı, Müslüman düşmanlığı, topyekün Türkiye düşmanlığı yapılmaktadır.' ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi 1. ve 2. Etap Eğitim-Öğretim Binaları Açılış Töreni'nde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Marmara Üniversitesi mezunu olmaktan gururluyum. Toplamda 12 milyar liralık yatırımla hayata geçirilen külliyemizle eğitim ve bilim alanındaki hedeflerimize biraz daha yaklaşıyoruz.' dedi. Erdoğan ayrıca, 'Türkiye'de 'ırkçılık' adı altında çok açık bir Türk düşmanlığı, Müslüman düşmanlığı, topyekün Türkiye düşmanlığı yapılmaktadır.' ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı Erdoğanİstanbul’da görev yapan muhtarlar ‘Muhtarlar Akademisi’ projesi çerçevesinde Marmara Üniversitesi’nde beş gün boyunca eğitim aldı. Anadolu Yakası’ndaki muhtarların bir araya geldiği eğitimlerde muhtarlar, vatandaşa daha iyi hizmet verebilmek için bazı yetkilere sahip olmak istediğini dile getirdi.
#‘Muhtarlar AkademisiÜlkemizde yılda 234 bin yeni kanser vakası görülürken, kadınlarda en sık meme kanserine rastlanıyor. Üçlü negatif meme kanseri ise genç kadınları hedef alıyor. Meme kanserleri 60 yaş üstünde ortaya çıkarken, üçlü negatif meme kanseri 50 yaş altında görülüyor.
#Meme KanseriYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, İstanbul’daki üniversitelerin rektörleriyle iftar yemeğinde bir araya geldi. YÖK Başkanı Özvar yaptığı konuşmada, “Öğrenciye bir şey kazandırmayan programları sistemin dışına çekip yerine daha istihdam odaklı programları devreye sokmaya başladık” dedi.
#Marmara Üniversitesiİnsan doğduğu andan itibaren hayatını devam ettirmek için çevresi ile temaslarda bulunur. Bu gereksinimin doğru ve devamlı karşılanması için eğitime ihtiyaç duyulur. Doğumdan ölüme kadar devam eden bireyin eğitim süreci; bilgi, beceri ve yeteneklerin gelişimi düzeyinde doğru ve kaliteli yaşam sürecinin gerçekleşmesine yardımcı olur. İlk eğitim evde aile ile başlamakla birlikte doğru ve istenilen davranışların gelişimi için kesintisiz ve sistematik bir eğitim şarttır. Ancak kurumsal bir yapı ile gerçekleşebilir. Eğitim-öğretimi gerçekleştiren eğitim kurumlarından ilk devreye giren okul öncesi eğitim kurumları.
#Konuk YazarNehir Erdoğan önceki gün Akmerkez’de görüntülendi. Fotoğraflarını çeken muhabirlere “Sıkılmadınız mı her gün alışveriş merkezinde?” diye takılan oyuncu, şu sıralar neler yaptığı sorulunca üniversite eğitimine devam ettiğini açıkladı:
#Nehir ErdoğanHavayolu yolcuları bilet fiyatlarına sonradan eklenen el bagajı ağırlığı ya da koltuk seçiminden kaynaklanan fiyat artışlarından şikâyetçi. Genel olarak bilet için rezervasyon yapılırken net bir rakam görmek isteniliyor. Ama şirketler arasındaki standart farklılıkları sorun yaratıyor. Avrupa’da yeni bir düzenleme gündemde.
#TAV HavalimanlarıTemel ve orta eğitim okullarına ara veya tatil verildiğinde eğitimciler, veliler arasında tatil için ödev verilip, verilmeyeceği, nasıl ödevler olduğu önemli bir konu. Öğrenciler açısından genellikle öğretmenin verdiği ödev, tatillerini geçirirken yapmak zorunda oldukları bir görev olarak düşünülür.
#Konuk YazarTeknoloji her alanda hayatın içinde yer alırken, beraberinde ‘riskleri’ de getiriyor. Bunlardan biri de dijital dünyanın karanlık yüzü ‘siber zorbalık’... Doç. Dr. Ali Murat Kırık, çocukları ve gençleri hedef alan siber zorbalığa karşı ailelere 10 kural tavsiyesinde bulundu...
#Ali Murat Kırıkİnsanoğlu yeni bir teknolojik eşiğin kıyısında duruyor. Küçük adımlarla gelişen ve neredeyse 60 yıllık bir geçmişe sahip olan bir teknoloji bugün hayatımızı her anlamda dönüştürmek üzere. Bu aralar hayatımızın orta yerine Siri, Alexa, ChatGPT, DALL-E, Midjourney gibi yapay zekaya dayalı sanal asistanlar yerleşmiş durumda ve bize yardımcı olmak üzere geliştirildiği konusunda ortak bir düşünce var. Aslında şu an hepimiz bu yapay zekalara yardımcı oluyor gibiyiz. Ama şu bir gerçek ki metaverse ya da NFT gibi dönemsel dijipop teknolojilerinin çok ötesinde bir dönüşüm bizi bekliyor.
#Konuk YazarTürkiye’de tıp okuyan Zanzibarlı Hussein Ali Mwinyi, ülkesine döndü ve yıllar sonra devlet başkanı oldu. Ama öğrencilik yıllarını hiç unutmadı. Diplomasını elinden aldığı Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oğuz’un onda yeri ayrıydı. Kendisini hep ‘yarı Türk’ olarak tanımlayan Zanzibar Devlet Başkanı, yıllar sonra yine Türkiye’ye geldi ve 2 yıl önce vefat eden hocasının kızını ziyaret etti...
#ZanzibarMarmara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Basım Teknolojileri Bölümü 5-6 Ekim’de 4’üncü Uluslararası Basım Teknolojileri Sempozyumu’nu (Printİstanbul 2023) düzenliyor. Sempozyumda gelişen dijital dünyanın gelecek nesil basım teknolojileri konuşulacak.
#Marmara ÜniversitesiGoogle ve diğer arama motorları üzerinden yapılan sorgular, çevrimiçi ortamda en güvenli eylemlerden biri gibi görünse de, siber güvenlik uzmanları bazı aramaların ciddi tehditlerle sonuçlanabileceği konusunda uyarıyor. Peki, asla aranmaması gereken kelimeler ve ifadeler neler? Siber korsanlar bu konuda nasıl bir strateji izliyor? Kullanıcıları bekleyen tehlikeler neler? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, hurriyet.com.tr’ye yanıtladı.
#Siber GüvenlikGünümüzdeki bireysel ve toplumsal sıkışmışlığın bedenimizde yarattığı hisleri “düğümlenme” olarak tanımlayabilir miyiz? Hisleri ve soyut kavramları tanımlamaya çalışırken, onları gözünüzde somut formlar olarak canlandırdığınız oldu mu? Gözde Can Köroğlu’nun geçtiğimiz aylarda PG Art Gallery’de açılan “Düğümler, Çözümler, İhtimaller” başlıklı sergisindeki heykelleri gördüğümüzde bu tanımların somutlaşmış haliyle karşılaşmış oluyoruz.
#Düğümler Çözümler, İhtimallerOkula başladıkları günden üniversiteye geçiş sürecine kadar ölçme değerlendirme sürecinde çoğunlukla test formatıyla karşı karşıya kalan ve büyük oranda dijital mecralar üzerinden iletişim kurmaya alışık olan yeni nesil, yazılı anlatımda kendini ifade etmekte zorlanabiliyor. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedret Kılıçeri, ‘test kuşağı’ olarak değerlendirilen bu neslin üniversiteye geldiğinde hala temel yazım kurallarını bilmediğine dikkat çekerek, “kendini yazıyla iyi ifade edemeyen bir üniversite öğrencisi grubuyla karşı karşıyayız” dedi.
#Z KuşağıAkdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (ATHİB), inovatif ve özgün tasarımlar geliştirmek, uluslararası tekstil pazarında etkin olmak ve modayı belirleyen ülkeler arasında yer almak amacıyla 13’üncüsünü düzenlediği Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması’nda genç tasarımcıları ödüllendirdi.
#AdanaTürk Devletleri Teşkilatı’nda alınan, Q, X, Ň, Ä, Ŭ harflerinin bulunduğu ‘ortak alfabe’ kararı kafaları karıştırdı. Bu harfler halihazırda kullandığımız alfabeye eklenecek mi? Nerelerde kullanılacak, ne işe yarayacak? Tüm bu soruları Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu’nda yer alan Prof. Dr. Mustafa Öner, Hürriyet okurları için yanıtladı: “Q, X, Ň, Ä, Ŭ harfleri Türk alfabesine girmeyecek. Yazı değişikliği olmayacak. O harfleri diğer Türk devletleri kullanacak.”
#Türk Devletleri TeşkilatıYıllarca eğitim aldıkları halde çocuklar neden yabancı dil öğrenmekte zorlanıyor? Ebeveynlere bu konuda 10 altın tavsiyede bulunan Marmara Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Hamiloğlu, “Yabancı dil öğrenmek için en iyi zaman ergenlik öncesi” diyor...
#Yabancı DilÇocukların yaşam boyu kendilerini gerçekleştirebilen bireyler olmasında ebeveynlerin yetişkin olma becerileri çok önemli. Çocuklar, kadın ve erkek rollerini sağlıklı olarak yaşayabilen anne ve babalara ihtiyaç duyarlar. Bu olgunluğa sahip olan ebeveynlerin olduğu evlerde yaşam; sınırlar, denge, adalet, sevgi ve saygı çerçevesinde ilerler. Çocuklar böyle bir çevrede kendilerini güvende hisseder.
#Konuk YazarMurat Balcı kimdir sorusu, Polis Akademisi Başkanlığına atanmasıyla birlikte gündeme geldi. Uzun yıllardır akademik kariyeriyle dikkat çeken Prof. Dr. Murat Balcı, ceza hukuku alanında uzmanlığı ve çok sayıda bilimsel çalışmasıyla tanınıyor. 2024 yılında Polis Akademisi Başkanı olarak görevlendirilen Balcı, Türkiye’de hukuk ve ceza muhakemesi alanında önemli akademik çalışmalara imza atmıştır. Peki, Murat Balcı kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, Prof. Dr. Murat Balcı hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Murat Balcıİzmir’de yaşayan Özkan Aydik, doğalgaz faturasını ödemek için mobil uygulamaya girdiğinde hesabında 23 milyon 16 bin 393 TL buldu. Bankaya durumu bildiren Aydik, paranın kaynağı hakkında bilgi alamadı ve parayı iade etti. Uzmanlar kaynağı bilinmeyen paranın genellikle dolandırıcılık veya kara para aklama ile ilişkilendirilebileceğine dikkat çekiyor. Peki, hesaba habersiz gelen bir para ne gibi sonuçlar doğurabilir? Harcanırsa nelerle karşılaşılabilir? Paranın hesapta kalma süresi ne gibi riskler taşır? Bu soruların yanıtlarını ve dolandırıcıların izledikleri yeni yolları Avukat Ceren Küpeli ve Bilişim Teknolojileri Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikDijital teknolojilerin yükselişi, yapay zeka ve deepfake gibi araçların kötüye kullanımıyla birlikte ciddi etik sorunlar ortaya çıkarıyor. Artık herkes, rızası dışında bu tür içeriklerle hedef alınabiliyor ve kadınlarla çocuklar, bu teknolojinin en savunmasız hedefleri arasında yer alıyor. Günümüzde tehlike gittikçe büyüyor çünkü çevrimiçi sohbet robotları, insanların çıplak fotoğraflarını üretebiliyor! Yapılan araştırmalar ise ayda yaklaşık 4 milyon kullanıcının deepfake uygulamalarından yararlandığını ortaya koyuyor. Peki, hangi uygulamalar en çok tehlike barındırıyor ve bu tehlikeleri önlemek için neler yapılmalı? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikAnadolu Ateşi Dans Topluluğu’nun simge ismi, dansçı ve oyuncu Hasan Yalnızoğlu pankreas kanseri nedeniyle yaşamını yitirdi. Vefatıyla sanat dünyasını yasa boğan Yalnızoğlu, 20 Ekim’de 50 yaşına girecekti. ‘Camoka’ lakaplı ünlü dansçı, son yolculuğuna yakınları ve sevenleri tarafından gözyaşları içinde uğurlandı.
#Hasan YalnızoğluHarbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda dünyaca ünlü pop sanatçısı Seal’ın konseri var. AKM’de ‘La Bayadere’ balesi ve ‘Uçan Hollandalı’ operasını izleyebilirsiniz. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar’dan 122 sanatçı ve 140 eserle hazırlanan karma sergi ‘EKOL TATBİKİ’ ise Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde görülebilir.
#Uygar TaylanMimar Viktoria Şahin kuruculuğunda genç nesile sanatı sevdirme amacıyla yola çıkan ve sergiden atölye çalışmalarına, müzikten gastronomiye birçok alanda faaliyetini devam ettiren Decollage Art Space yeni sezona Prof. Dr Fevzi Karakoç’un “Ve Kırmızı” başlıklı sergisiyle giriş yaptı. Serap Atala küratörlüğünde açılan sergide Karakoç’un Anadolu kültüründen beslenen, hikayeden kaçan, duygu ve birikimle beslenen resimlerini görüyoruz.
#SergiTürkiye’de son yıllarda banka dolandırıcılıklarının artması, özellikle dijitalleşmenin hız kazandığı bir dönemde büyük bir endişe kaynağı haline geldi. Hacker’ların tüketicilerin banka hesaplarına erişerek hesapları boşaltması, limitleri yükseltmesi ve habersiz kredi çekmesi, bireyleri finansal olarak zor durumda bırakıyor. Peki siber korsanlar bunu nasıl başarıyor? Kullanıcılar nerede hata yapıyor? Hangi önlemleri almak gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikBirbiri ardına açılan üniversiteler, öğrencilerini renkli etkinliklerle karşılıyor. Ege Üniversitesi öğrencilerine boyoz ikramıyla ‘merhaba’ dedi, Harran Üniversitesi ise sıra gecesiyle ders başı yaptı. İTÜ’de ilk dersin hocası Nobel ödüllü Aziz Sancar oldu...
#ÜniversiteİSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Başkanı’nın bir açık bir de gizli gündemi var; Hayaliyle yanıp tutuştuğu Cumhurbaşkanı adayı olmak açık, 1990 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kurulu özel Girne Amerikan Üniversitesi’nden İstanbul Üniversitesi’ne usulsüz yatay geçişi ise gizli gündemi...
#Ekrem İmamoğluİnternette lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine para karşılığında bitirme tezi yazdığını iddia eden pek çok site var. Bu ilanlara başvurup tezlerini parayla yazdırmak isteyen öğrencilerin önemli bir bölümü ise dolandırılıyor...
#Sahte Tez