Laboratuvar haberleri sayfasında Laboratuvar hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 11446 Laboratuvar haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
ABD'de tıbbi araştırmalar yapılan laboratuvardan 43 maymunun kaçtığı açıklandı. Polis, maymunların bölge halkı için tehlike oluşturmadığını söyledi ve geniş çaplı araştırma başlatıldığını duyurdu. Yetkililer, bölge halkına kapılarını ve pencerelerini kapalı tutmaları ve maymunları görmeleri halinde yetkililere bildirmeleri uyarısında bulundu.
#ABDTarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı'nda analiz çalışmaları, haksız cezanın önüne geçmek için hassasiyetle yapılıyor. Günlük 100 ila 150 civarında numunenin geldiği laboratuvarda yılda yaklaşık 1 milyon 400 bin analiz yapılıyor.
#Tarım Ve Orman BakanlığıAkkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) sahasında bulunan kimya atölyesinde gazların analizini yapmak ve endüstriyel yağların kontrolünü sağlamak üzere tasarlanmış bir gaz ve yağ laboratuvarı faaliyete geçti. Laboratuvar, proses gazların ve endüstriyel yağların operasyonel testlerine uygun olarak tasarlandı.
#Akkuyu26 yıllık evlilikleri boyunca 10 kez tüp bebek tedavisi ve 8 kez de aşılama denediler, kâr etmedi. Emine-Fahri Arslan çiftinin bebek hasreti altın embriyoyla son buldu. Çifti, Meryem Ayşe adını verdikleri kızlarına kavuşturan Prof. Dr. Özkan Özdamar, bu mucize yöntemi Hürriyet’e anlattı...
#Kadın Hastalıkları Ve Tüp Bebek UzmanıTürk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ), Erzurum Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde 'Hidrojen ve Yakıt Pilleri Araştırma Laboratuvarı' açtı. TUSAŞ Ar-Ge ve Teknoloji Direktörü Prof. Dr. Erdal Çelik, "Laboratuvar, havacılık ve uzay alanlarında geleceğin teknolojilerini şekillendirmek için atılan çok önemli bir adımdır" dedi.
#TUSAŞEnerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) koordinatörlüğünde, İTÜ ARI Teknokent işbirliğinde enerji sektörüne yönelik girişimleri desteklemeyi amaçlayan “Enerjim Sensin Hızlandırma Programı” için başvuru süreci başladı.
#İTÜBilim dünyasındaki gelişmeler hayret verici verici sonuçlar yaratmaya devam ediyor. Bilim insanlarının yaptığı son çalışmayla yapay olarak üretilen beyin hücrelerinin başarabildiği şeyler dünya çapında şaşkınlık yarattı.
#Beyin HücresiMikroskobun başlıca kullanımlarının, çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük nesneleri görüntülemektir. Bu cihazların kullanıldığı alanlara göre çeşitli uygulamaları bulunmaktadır. Peki, Mikroskoplar nasıl tanımlanır? İşte, detaylar.
#MikroskopKimya alanının işlerini yapabilmesi için laboratuvar ortamına ihtiyacı vardır. Bilindiği gibi laboratuvar ortamları bilimsel ve teknik araştırmalar için kullanılacak araç ve gereçlerden oluşmaktadır. Hastane ve benzeri yerlerde de mutlaka en az bir tane laboratuvar alanı mevcuttur. Doktorun gerekli gördüğü kan, sıvı gibi maddelerin incelemeleri de bu ortamlarda yapılır. Kroze de laboratuvar alanında kullanılan bir araçtır. Dolayısıyla bu aracın bir işlevi, kullanılma amacı ve bakımı söz konusudur. Kroze nedir, nasıl temizlenir, kimyada ve laboratuvarda kroze ne amaçla kullanılır ayrıntıları ile derledik.
#KrozeLaboratuvarda et üreten Silikon Vadisi’nin ödüllü şirketi Orbillion Bio’nun Türk kurucusu Samet Serdar Yıldırım, gelinen noktayı Hürriyet’e anlattı: “Şu anda wagyu danası, bizon, koyun ve geyik etlerini geliştirdik. Gelenekseli kadar lezzetli, sağlıklı ve çok daha besleyiciler. İlk ürünümüz 2023’te marketlerde olacak.”
#EtZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nde öğretim görevlisi çift Dr. Meltem Erdem Küçük ve Ceyhun Küçük ile Doç. Dr. Ayşe Kaplan hakkında, laboratuvarı izinsiz kullanarak araştırma yaptıkları, kendi özel projeleri için kimyasal madde kullandıkları iddiasıyla başlatılan idari soruşturmada, 'uyarı' disiplin cezası verildi. Zonguldak İdare Mahkemesi kararı hukuksuz bularak iptal etti. Akademisyenler, kendilerini şikayet eden Prof. Dr. Kemal Büyükgüzel hakkında Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı'na 'iftira' ve 'hakaret' iddiasıyla yaptığı suç duyurusunda görevsizlik kararı verilince Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.
#Üniversiteİstanbul’da yeni bir PCR testi sahtekârlığı ortaya çıktı. Esenler’de bulunan bir laboratuvar özellikle yabancı turistlere, WhatsApp üzerinden yollanan kimlik belgesi ile negatif sonuç içeren PCR testi belgesi düzenliyor. Pazarlık sonucu sahtekârların 200 lira karşılığı turistlere düzenlediği negatif sonuçlu PCR testi, 2 saat içinde Sağlık Bakanlığı’nın e-nabız sistemine düşüyor.
#Pcr TestiBronşit rahatsızlığı nedeniyle 14 Şubat'ta hastaneye kaldırılan Papa Francis, 5 haftalık tedavi sürecinin tamamlanmasıyla taburcu edildi. "Ciddi bir zatürre rahatsızlığı" atlattığı belirtilen Francis, hastaneden ayrıldıktan iki hafta sonra Aziz Petrus Meydanı'nda kalabalığı selamladı.
#Papa FrancisAnkara'da özel okulda eğitim gören öğrenciler ve öğretmenler, Hakkari'den bir öğrencinin gönderdiği yardım talebi içeren isimsiz mektup üzerine kampanya başlattı. Toplanan eğitim ve kırtasiye ürünleri ile bot ve mont gibi birçok yardım malzemesi, en çok ihtiyaç tespit edilen 2 okulda dağıtılmak üzere Hakkari Valiliği'ne gönderildi.
#Yardım KampanyasıYapay zeka araçları, günlük yaşamımıza hızla entegre olurken kişisel verilerimizi tehlikeye atma riski taşıyor. Özellikle ‘Simpson’ ve ‘Ghibli’ temalı akımlar kullanıcıların fotoğraflarını paylaşarak keyifli bir deneyim sunuyor gibi görünebilir. Ancak, bu tür akımların derinlerinde birçok gizli tehlike yatıyor. Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile bu akımların yaratabileceği riskleri ve yapay zeka ile paylaşmamanız gereken 5 önemli şeyi konuştuk.
#Yapay ZekaKocaeli'nin Körfez ilçesinde yedikleri tavuk dönerden zehirlenen vatandaşlar yaşadıklarını anlattı. Hastanelerin tıklım tıklım dolduğunu söyleyen vatandaşlar, hala iyileşemediklerini söyledi. Zehirlendiği için evden çıkamayan Kayhan Dölcel de, "İnsanlar ölürse hesabını kim verecek? 3 kuruş kazanmak için bozuk malı insanlara yedirdiler." dedi. Songül Dölcel ise, "Yeğenim karın ağrısı yaşadı, kustu, ishal oldu. Hastaneye götürdüğümüzde gıda zehirlenmesi yaşadığını söylediler. Bu olayda başımıza gelince olayın vahametini anladık." ifadelerini kullandı.
#KocaeliKocaeli'nin Körfez ilçesinde yedikleri tavuk dönerden zehirlenen vatandaşlar yaşadıklarını anlattı. Hastanelerin tıklım tıklım dolduğunu söyleyen vatandaşlar, hala iyileşemediklerini söyledi. Zehirlendiği için evden çıkamayan Kayhan Dölcel de, "İnsanlar ölürse hesabını kim verecek? 3 kuruş kazanmak için bozuk malı insanlara yedirdiler." dedi. Songül Dölcel ise, "Yeğenim karın ağrısı yaşadı, kustu, ishal oldu. Hastaneye götürdüğümüzde gıda zehirlenmesi yaşadığını söylediler. Bu olayda başımıza gelince olayın vahametini anladık." ifadelerini kullandı.
#KocaeliPAZARTESİ günü Nobelli yazar Orhan Pamuk’un Cihangir’de pek çok romanını yazdığı, son yıllarda depreme dayanıksız olduğu için boşaltılması kararıyla mühürlenen Taray Apartmanı’na hırsız girdiğini yazmıştım. Hırsızlık yine aynı binada yaşayan yazar ve araştırmacı İzzeddin Çalışlar ile karşı komşusunun dairelerinin kapıları kırılarak yapılmıştı.
#Orhan PamukGünümüzde estetik uygulamalar içinde en çok konuşulan ve belki de en fazla yanlış anlaşılan işlemlerden biri ‘botoks’dur. Sosyal medyada, kahve sohbetlerinde ya da kulaktan kulağa yayılan pek çok yanlış bilgi, insanların botoksa mesafeli yaklaşmasına neden olabiliyor. Peki, gerçekler ne? İşte botoks hakkında en yaygın efsaneler ve bilimsel doğrular...
#BotoksAlmanya’nın istihbarat servisi Bundesnachrichtendienst (BND), 2020 yılında koronavirüsün Çin’deki bir laboratuvar kazasından kaynaklanmış olabileceğine dair bir rapor hazırladı. Ancak bu bilginin kamuoyundan gizlendiği iddialarıyla suçlanan eski Başbakan Angela Merkel, söz konusu iddiaları kesin bir dille reddetti.
#KoronavirüsAlmanya’da 2020 yılında yayılmaya başlayan koronavirüs salgınıyla ilgili yeni detaylar tartışılmaya başlandı. Bu konuda Almanya’nın dış istihbarat servisi BND’nin (Bundesnachrichtendienst) hazırladığı bir raporun hükümet tarafından kamuoyundan gizlendiği iddia edildi.
#KoronavirüsIrak'ın Kerkük kentindeki özel bir klinikte, Hazreti Muhammed'e hürmeten, ramazan ayı boyunca, adını taşıyan hastalardan ücret alınmıyor. Hazreti Muhammed'e olan sevgisinden dolayı böyle uygulamayı başlattıklarını aktaran kliniğin müdürü Hasan Muhammed Kasım, ''Kısa bir süre önce Peygamberimiz Hz. Muhammed'i rüyamda gördüm. Nasıl bir duygu olduğunu anlatamam. Mutluluğumu ve sevincimi belirtmek için mübarek ramazan ayının gelmesiyle böyle bir uygulamaya karar verdim.'' dedi.
#KlinikMultipl Skleroz (MS), miyopati, sarı nokta, kanser ve Serebral Palsi (SP) gibi hastalıklara ‘gen’ tedavisi yaptıklarını öne sürerek, hasta ve hasta yakınlarından 9 ila 12 bin dolar arası para talep eden özel bir genetik kliniğin laboratuvarı yapılan baskında mühürlendi.
#Multipl SklerozÇığlık atmalı, ağlamalı, titremeli, portal açmalı, enerji seanslarından biyokimya ile kuantum düşünceye, bilinçaltı temizliğinden üçüncü gözü açmaya kadar “New Age” adı verilen yeni çağın spiritüal arayışları, özellikle seküler gruplar arasında sektör haline gelmiş durumda ve hızla da yayılmakta. Spiritüal bu eğilimler, kaybolduğu ormanda geçirdiği 4 günün sonunda, hastanede hayatını kaybeden Ece Gürel ile yeniden gündemde. Dün “şifacılar” ile konuşmuştum, bu kez söz bilim insanlarında. Ortak kanı şu: “Dinsel kavramlardan çok dünyevi problemlere odaklanması, kuantum, enerji gibi bilimsel terimler kullanması, sürekli sevgiden bahsetmesi sebebiyle bu akımlar, alternatif bir inanç doğurdu. Oysa bu psikiyatrik bir hastalık belirtisi olabilir.”
#Ece GürelBelgrad Ormanı'nda kaybolduktan 4 gün sonra bulunan ve dün kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Ece Gürel için hazırlanan ön otopsi raporunda, ölümünün soğuğa maruziyet (hipotermi) ve beraberinde gelişen komplikasyonlar sonucu meydana geldiği değerlendirildi.
#Ece GürelHani kolumuzu, bacağımızı bir yerlere çarptığımızda acıdan ne yapacağımızı bilemeyiz de ağzımızdan istemsizce küfür çıkar ya... Böyle durumlarda neden küfrediyorum ki diye bazen kendimizi kötü hissederiz hatta. Ama rahat olun, bu tamamen bilimselmiş ve ağrımızı azalttığı için küfrediyormuşuz. Araştırmacılar, başta ağrı olmak üzere çeşitli durumlarda küfretmenin etkisinin altında yatan mekanizmaları anlamak için hâlâ çalışıyorlar.
#KüfürKanserle mücadelede geliştirilen yeni teknolojiler, her geçen gün kanser hastalarına yeni bir umut olmaya devam ediyor. CAR-T hücre tedavisi de o yeni teknolojilerden biri. Türkiye de kanser tedavisinde devrim yaratan bu tedavi için Güney Kore ve İsveç ile iş birliğine girdi. Yerel üretim ve klinik denemelerle hastalar, 2026’dan itibaren bu yenilikçi tedaviye erişebilecek. Kanserle mücadelede yeni bir umut kaynağı olan bu teknolojiyi, uzmanlar Hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KanserZamanın etkilerini durdurmak mümkün olmasa da, yaşlanma sürecini yavaşlatmak elimizde. Cilt elastikiyetinden eklem sağlığına, saç ve tırnaklardan bağışıklık sistemine kadar pek çok alanda kritik bir rol oynayan kolajen, vücudumuzun temel yapı taşlarından biridir. Ancak 25 yaşından itibaren üretimi azalmaya başlar ve dışarıdan destek almak kaçınılmaz hale gelir. Peki hangi kolajen türü daha etkili? Takviye alırken nelere dikkat edilmeli? Kolajen gerçekten cildimizi gençleştirir mi? İşte kolajen hakkında en çok merak edilen sorular ve yanıtları...
#KolajenKatolik Hristiyanların lideri Papa Francis, sağlık sorunları nedeniyle günlerdir hastanede. Durumunun kritik olduğu vurgulanan Papa'nın ölümü halinde yaşanacaklar ise çoktan planlandı bile.
#Papa Francis