Kolesterol haberleri sayfasında Kolesterol hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 7359 Kolesterol haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kolesterol, özellikle hayvansal gıdalarda bulunur ama vücuttaki kolesterolun ancak ufak bir kısmı gıda kaynaklıdır; çoğu vücut tarafından sentezlenir. Vücudun her hücresinde bulunmakla beraber, onun sentezlendiği veya hücre zarlarının daha çok olduğu organ ve dokularda, örneğin karaciğer, omurilik ve beyinde, ayrıca ateromlarda, kolesterolun yoğunluğu daha yüksektir. Kolesterol kanda normalden fazla bulunması halinde damarlarda birikerek damar sertleşmesine (ateroskleroz) yol açar. Bazen de safra pigmentleri ile birleşerek safra taşlarının oluşumunda rol oynar.
Vücutta gerçekleşen oksidasyon süreci, serbest radikal adı verilen zararlı moleküllerin üretilmesine neden olabilir. Bu serbest radikaller, hücresel hasara ve yaşlanmaya katkıda bulunabilirler. Antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak oksidatif stresi azaltabilir ve cildinizi gençleştirebilir. Bu nedenle, antioksidan açısından zengin gıdalar tüketmek ve günlük yaşamınızda antioksidan bakımından zengin ürünler kullanmak önemlidir.
#CiltBiliminsanları kolesterolle mücadelede yeni bir gen tedavisi geliştirdiklerini açıkladı. Yeni yöntemde kolesterolün yükselmesine neden olan gen etkisizleştiriliyor. Böylece kolesterolde yüzde 50’ye varan düşüş sağlanıyor.
#Verve TherapeuticsDünya genelinde en sık görülen erkek kaynaklı cinsel işlev bozukluklarından biri olan sertleşme problemi ciddiye alınması gereken bir durumdur. Farklı sağlık sorunları neticesinde ortaya çıkabildiğinden sertleşme sorunu kronikleştiği takdirde problemin nedenlerinin anlaşılması adına sağlık kontrolleri ihmal edilmemelidir. Sertleşme probleminin oluşumuna yol açabilen ciddi sağlık sorunlarından biri de yüksek kolesteroldür. Bu haftaki köşe yazımda sertleşme sorunu ve yüksek kolesterol arasında bulunan bağlantı hakkında bilgi aktaracağım. Faydalı olması dileğiyle.
#Sertleşme SorunuBeslenme Uzmanı ve Diyetisyen Gediz Doğay Us, İngiltere Chester Üniversitesi’nde yaptığı araştırma ile Omega-3’ün kalp krizi ve inmeye neden olduğu için ‘kötünün kötüsü’ diye adlandırılan küçük tanecikli kötü kolesterolü tedavi ettiğini ortaya çıkardı.
#Omega-3İnsanların kanında olan hücreler tarafından doğal bir şekilde üretilen mumsu bir yapıya kolesterol denilmektedir. Lipid bir yağ türüdür. İnsan vücudunun sağlıklı olabilmesi için belli miktar kolesterole ihtiyacı vardır. Peki ya kolesterole iyi gelen besinler nelerdir? Kolesterole iyi gelen sebzeler, meyveler, balıklar ve kuruyemişler listesi nedir ayrıntıları ile derledik.
#KolesterolProbiyotiklerin sadece bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmayıp, kanseri önleyici ve tedavi edici etkileri olduğunu söyleyen Diyetisyen Eda Balcı, “Probiyotikler, gıdalarla alınan makro besin öğelerinin, mineral ve vitaminlerin emilimini artırır” dedi.
#SağlıkKolesterolün vücudun tüm işlevlerini yerine getirebilmesi için kanda belli miktarda bulunması gereklidir. Pek çok kişi belli bir yaştan sonra kolesterol problemiyle karşı karşı karşıya kalabiliyor. Peki kolesterol neden olur, belirtileri nelerdir? İşte kolesterolü düşüren besinler...
#KolesterolVücudun tüm işlevlerini yerine getirebilmesi için kanda belirli bir miktarda olması gereken kolesterolün yüksekliği, kalp sağlığı için olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Yanlış beslenme ve hareketsizlik, “kötü kolesterol” adı verilen LDL’yi yükseltirken; sağlıklı bir yaşam tarzı bu değeri düşürüyor ve “iyi kolesterol” olarak adlandırılan HDL’yi olması istenilen seviyelere çıkarıyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Betül Erer, kolesterol değerleri konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi ve önemli önerilerde bulundu.
#Kolesterolİlerleyen yaşlarda pek çok kişinin karşılaştığı rahatsızlıklardan biri de kolesteroldür. Kolesterol düzeyinin yüksek olması, kalp krizi ve inme için önemli bir risk faktörüdür. Korunmak ve riski en aza indirmek için ise beslenmeye çok dikkat edilmelidir. Peki kolesterolden korunmak için nasıl beslenilmelidir? Kolesterol düşmanı besinler nelerdir? Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım ile Diyetisyen Deniz Zünbülcan açıkladı.
#KolesterolKestane mevsimi geldi. Lif, mineral ve vitamin açısından kestanenin oldukça zengin olduğunu ve sağlık için çok faydalı olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, “Kestane stresi azaltır, kan basıncı ve kolesterolü dengeler, bağışıklığı güçlendirir ve kalbi korur” açıklamasında bulundu.
#KestaneGünlük beslenme programında mutlaka yer verilmesi gereken yağlar, düzenli ve yeterince kullanıldığında sağlıklı yaşam için vazgeçilmezdir. Ülkemizde ekmek üstü tüketimde de yemeklerde de süt yağı ile birlikte çoğunlukla bitkisel yağların kullanıldığını, hayvansal yağların ise daha çok et veya balık gibi gıdaların tüketimiyle vücuda alındığını söyleyen Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Tekin, bitkisel yağları hayvansal yağlardan ayıran en önemli özelliğin kolesterol içermemeleri olduğuna dikkat çekti.
#Bitkisel YağVücudun tüm işlevlerini yerine getirebilmesi için kanda belirli bir miktarda olması gereken kolesterolün yüksekliği, kalp sağlığı için olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Yanlış beslenme ve hareketsizlik, “kötü kolesterol” adı verilen LDL’yi yükseltirken; sağlıklı bir yaşam tarzı bu değeri düşürüyor ve “iyi kolesterol” olarak adlandırılan HDL’yi olması istenilen seviyelere çıkarıyor. Kardiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Hatice Betül Erer, kolesterol değerleri konusunda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı ve yüksek kolesterole karşı beslenme önerilerini sundu.
#KolesterolKolesterol, insan vücudu için hayati fonksiyonları yerine getiren yağ benzeri bir madde olarak tanımlanıyor. Hücre duvarları ve hormonların inşasında rol oynayan kolesterol ihtiyacımızın büyük kısmı vücudumuz tarafından üretilerek karşılanıyor, geri kalanı da yiyeceklerden sağlanıyor. Ancak yüksek kalorili ve yağlı beslenme tarzı, vitamin eksikliği ve çok az egzersizin kanda kolesterol seviyesini artırdığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Aslıhan Eran Ergöknil, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#KolesterolKolesterol yağ gibi bir maddedir. Yapısı ve görevleri yağlardan farklıdır. Kolesterol bazı hormonların ve tüm hücrelerin yapısında bulunur. Yağların emilimini sağlayan safranın bileşiminde yer alır. Kanda kolesterol düzeyinin artmasının kalp hastalıkları ile ilişkili olduğunu belirten Diyetisyen Deniz Zünbülcan, kolesterolü düzenleyen besinleri sıraladı.
#KolesterolBelli bir yaştan sonra pek çok kişinin karşılaştığı rahatsızlıklardan biri de kolesterol. Peki hangi besinler yüksek kolesterole neden olur? Kolesterol düşürücü besinler nelerdir? Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#KolesterolUzun ömürlü olmak, sağlıklı yaşlanmak herkesin hayali. Son dönemde bu alanda yapılan araştırmalar, beslenmenin ömrü uzatmakta en önemli unsurlardan biri olduğunu gösteriyor. Peki nasıl bir beslenme? O sorunun cevabını da dünyanın en tanınmış uzun ömür araştırmacılarından biri verdi.
#Uzun ÖmürKarpuz ve kavun, diyet yaparken dikkatli tüketilmesi gereken meyveler arasındadır. Her iki meyve de yüksek su içeriğiyle bilinir ve serinletici, ferahlatıcı özelliklere sahiptir. Ancak, şeker içerikleri ve kalorileri dikkate alınmalıdır. İşte karpuz ve kavunun diyette tüketimi hakkında bazı bilgiler..
#Kavun Kilo Aldırır MıÖzel Akut Kalp Damar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Abdürrezak Börekçi, kolesterol yüksekliği ya da bozukluğunun aterosklerozun (damar sertliği) en önemli sebeplerinden biri olduğunu belirterek, kolesterol tedavisinin ve takibin çok önemli olduğunu söyledi. Dr. Abdürrezak Börekçi hastaların doktorları önermeden ilacı bırakmamaları ya da dozunu değiştirmemeleri yönünde tavsiyelerde bulundu.
#1Kurban Bayramı boyunca et ağırlıklı olarak beslenmenin ardından 'Bayram sonrası beslenme nasıl olmalı?' sorusu sağlıklı beslenme açısından büyük önem taşıyor. HÜRRİYET ve LEZİZZ bu süreçte dengeli ve düzenli beslenmenin metabolizmayı toparlamaya yardımcı olacağının önemine Şef Rüzgar SÜNBÜL dikkat çekti.
#Bayram Sonrası BeslenmeOrtamda ses yokken tiz bir ıslık duyabiliriz. Böyle durumlarda genelde “Kulağım çınladı, biri beni anıyor” der ve kafamızın içinden gelen hayali sesi anlamlandırmaya çalışırız. Bir hastalığın habercisi olması muhtemel kulak çınlamasını sorduğumuz uzmanlara göre kulağımıza fısıldanan tiroit, depresyon ya da kansızlık bile olabilir.
#Tinnitus2022’de coğrafi işaret tescili alan Kızıltepe kırmızı mercimeği, Fırat ve Dicle nehirlerinin verimi, Mezopotamya toprağının yapısı ve aldığı güneşin açısıyla ayrı bir lezzete ve renge sahip. Kısa sürede pişmesi, aroması ve piştiğinde oluşan sapsarı rengi onu diğer mercimeklerden ayırıyor.
#MetroKurban Bayramı’nda kurulan zengin sofralar ve yoğun et tüketimi zaman zaman sindirim problemlerine yol açabiliyor. ‘Bayramda sevdiklerimizle şen sohbetli sofralarda buluşurken nelere dikkat etmeliyiz?’ sorusunun yanıtını veren Diyetisyen Ezgi Evgin Aktaş, “Günlük tüketilmesi gereken kırmızı et miktarı kadınlarda maksimum 120 gram iken erkeklerde 150-180 gramdır” dedi.
#Et14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü vesilesiyle kriterlerini, öncesi ve sonrasında neler gerektiğini ve kan bağışlamanın faydalarını uzmanlara sorduk: “Yaşlanmayı geciktirir, bağışıklığı destekler ve yeni kan üretimini uyararak vücut verimini arttırır.”
#Kan BağışıOBEZİTE, sağlık açısından risk oluşturan vücutta yoğun yağ birikimidir. Kalp hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, karaciğer hastalığı, uyku apnesi gibi hastalıklara da etki eden obezite, iyileştirilebilir bir hastalıktır. Fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme ve davranış değişiklikleri kilo vermeye yardımcı olarak obezite tedavisinde kullanılır. Bazı durumlarda ise ilaç tedavisinden ya da obeziteye karşı geliştirilen cerrahi yöntemlerden yararlanılabilir. Kilo fazlalığının ciddi bir sağlık sorunu olduğunu ifade eden Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi Kliniği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemal Aktuğlu, bazen ortopedik sorunlara neden olduğu gibi, aynı zamanda ortopedi hastalarının tedavilerini de zorlaştırdığı uyarısında bulundu. Aktuğlu, aşırı kilonun yol açtığı ortopedik sorunları anlattı...
#1Uzun ömür çalışmaları son dönemde bilim insanlarının gündeminden düşmüyor. Araştırmacılar 100 yaşını aşan kişilerin neler yaptığını mercek altına alıp ipuçları bulmaya çalışıyor. 100 yaşını aşmış, kalp hastalığı, obezite, kanser, diyabet gibi kronik sorunları olmayan insanların yoğun olduğu Mavi Bölgeler de bu çalışmaların odağını oluşturuyor. İşte 10 yılı aşkın süre boyunca dünyayı dolaşan araştırmacının Mavi Bölgelerde yaşayanlardan öğrendiği 6 ders...
#Mavi BölgelerGeçen hafta yazarımız Vedat Milor’un sosyal medyada paylaştığı videoyla ateşlenen ‘Kahvaltı gerekli bir öğün mü’ tartışmasını masaya yatırdık. Kahvaltı sözcüğünün kültürümüze girişini, bugün ettiğimiz klasik kahvaltının ne zaman başlayıp şekillendiğini ve en sağlıklısının, doğrusunun ne olduğunu işin uzmanlarına sorduk; çeşitli ulusların alışkanlıklarına baktık.
#KahvaltıKuşburnu çayı, son yıllarda popülerliği artan, doğal ve sağlıklı bir içecektir. Marmelattan çaya kadar farklı şekillerde tüketeceğiniz E ve C vitamini bakımından oldukça zengin olan kuşburnu yu yazın şerbetini yaparak da tüketebilirsiniz . Pek çok hastalığa karşı kilit rol oynayan her derde deva olan kuşburnu şerbetini bakın nelerle daha zengin hale getirdik!
#Kuşburnu ÇayıAlzheimer hastalığı durdurulabilir mi? Yepyeni bir çalışmaya ve bu çalışmaya katılan iki Alzheimer hastasına göre cevap “evet”. Cici Zerbe ve Simon Nicholls adlı iki hasta, katı ama basit yaşam tarzı değişiklikleri yaparak öldürücü hastalığı önlediklerini ve hatta tersine çevirdiklerini iddia ediyor.
#AlzheimerÇağın vebası metabolik hastalıklar, her yıl dünyanın yüz binlerce kişinin ölümüne yol açıyor. Ancak bu hastalıklardan korunmak aslında oldukça kolay. Hafta içi yayımlanan bir araştırma da bu konuda çok çarpıcı veriler ortaya koydu.
#BeslenmeSevgili Hürriyet okurları... Son zamanlarda uzmanlardan sıkça duyduğumuz quercetin (kuersetin), birçok bitkinin kabuklarında yaygın olarak bulunan kimyasal bir pigmenttir. Quercetin gibi flavonoidlerin yararlı etkileri, vücudunuzda antioksidan olarak işlev görme yeteneklerinden kaynaklanır.
#SağlıkKeten tohumu, yapılan klinik çalışmalarda kanser hastalığında önleyici etkileri, kolesterol seviyesinde düşüş sağladığının gözlemlenmesi, altenatif tıp alanında sıklıkla kullanılmasına olanak sağlamıştır. Keten tohumunun faydaları arasında eklem romatizmasına sağladığı yararlar da bilim insanlarının yaptığı klinik çalışmalarla ortaya çıkmıştır. İşte, keten tohumunun faydaları hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Keten TohumuBilim insanları sebebinin ne olduğunu bilmiyor. Kalıcı bir tedavisi de bulunmuyor. Dünyanın dört bir yanında milyonlarca kişiye hayatı zehir eden huzursuz bağırsak sendromuyla ilgili son araştırma çok çarpıcı veriler içeriyor.
#Huzursuz Bağırsak SendromuYeşil renk doğanın, canlılığın rengidir, ruh durumunu olumlu yönde etkiler, huzur ve güven verir. Peki beslenmemizde hangi yeşil renkli sebzeler psikolojik ve fizyolojik anlamda sağlığımızı olumlu yönde etkiliyor. İşte bu haftaki yazımızı okuduktan sonra beslenmenizde yeşil sebzelere yer verdiğinizde daha sağlıklı ve zinde hissettiğinizi göreceksiniz.
#Yelda BaşaranTürk Nöroloji Derneği Beyin Damar Hastalıkları Çalışma Grubu Moderatörü Prof. Dr. Ethem Murat Arsava, Türkiye’de her yıl 150 bin inme vakası yaşandığını, bu nedenle her yıl 50 bin vatandaşın inme nedeni ile yaşamını yitirdiğini açıkladı.
#Türk Nöroloji Derneği Beyin Damar Hastalıkları Çalışma Grubu ModeratörüBirden fazla ilaç alıyorsanız muhtemelen doktorunuz tarafından ilaçların birbiriyle etkileşimi konusunda uyarılmışsınızdır. Peki bazı gıdaların da bazı ilaçlarla etkileşime girebildiğini biliyor musunuz? İşte herkesin dikkat etmesi gereken kombinasyonlar...
#İlaç Etkileşimleri