Kolesterol haberleri sayfasında Kolesterol hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 7452 Kolesterol haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kolesterol, özellikle hayvansal gıdalarda bulunur ama vücuttaki kolesterolun ancak ufak bir kısmı gıda kaynaklıdır; çoğu vücut tarafından sentezlenir. Vücudun her hücresinde bulunmakla beraber, onun sentezlendiği veya hücre zarlarının daha çok olduğu organ ve dokularda, örneğin karaciğer, omurilik ve beyinde, ayrıca ateromlarda, kolesterolun yoğunluğu daha yüksektir. Kolesterol kanda normalden fazla bulunması halinde damarlarda birikerek damar sertleşmesine (ateroskleroz) yol açar. Bazen de safra pigmentleri ile birleşerek safra taşlarının oluşumunda rol oynar.
ALDIĞIMIZ her yaş farklı nedenlerle fiziksel ya da ruhsal yaşlanmayı hızlandırabilen bazı değişikliklere neden oluyor. Bu değişiklikler beden ve ruhu farklı dozlarda etkiliyor. Bununla birlikte belirli yaş dönemeçlerinde yaşlanma süratinin beklenilenden daha hızlı bir sürece girebileceğini de biliniyor.
#KolajenVücutta gerçekleşen oksidasyon süreci, serbest radikal adı verilen zararlı moleküllerin üretilmesine neden olabilir. Bu serbest radikaller, hücresel hasara ve yaşlanmaya katkıda bulunabilirler. Antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak oksidatif stresi azaltabilir ve cildinizi gençleştirebilir. Bu nedenle, antioksidan açısından zengin gıdalar tüketmek ve günlük yaşamınızda antioksidan bakımından zengin ürünler kullanmak önemlidir.
#CiltBiliminsanları kolesterolle mücadelede yeni bir gen tedavisi geliştirdiklerini açıkladı. Yeni yöntemde kolesterolün yükselmesine neden olan gen etkisizleştiriliyor. Böylece kolesterolde yüzde 50’ye varan düşüş sağlanıyor.
#Verve TherapeuticsDünya genelinde en sık görülen erkek kaynaklı cinsel işlev bozukluklarından biri olan sertleşme problemi ciddiye alınması gereken bir durumdur. Farklı sağlık sorunları neticesinde ortaya çıkabildiğinden sertleşme sorunu kronikleştiği takdirde problemin nedenlerinin anlaşılması adına sağlık kontrolleri ihmal edilmemelidir. Sertleşme probleminin oluşumuna yol açabilen ciddi sağlık sorunlarından biri de yüksek kolesteroldür. Bu haftaki köşe yazımda sertleşme sorunu ve yüksek kolesterol arasında bulunan bağlantı hakkında bilgi aktaracağım. Faydalı olması dileğiyle.
#Sertleşme SorunuBeslenme Uzmanı ve Diyetisyen Gediz Doğay Us, İngiltere Chester Üniversitesi’nde yaptığı araştırma ile Omega-3’ün kalp krizi ve inmeye neden olduğu için ‘kötünün kötüsü’ diye adlandırılan küçük tanecikli kötü kolesterolü tedavi ettiğini ortaya çıkardı.
#Omega-3İnsanların kanında olan hücreler tarafından doğal bir şekilde üretilen mumsu bir yapıya kolesterol denilmektedir. Lipid bir yağ türüdür. İnsan vücudunun sağlıklı olabilmesi için belli miktar kolesterole ihtiyacı vardır. Peki ya kolesterole iyi gelen besinler nelerdir? Kolesterole iyi gelen sebzeler, meyveler, balıklar ve kuruyemişler listesi nedir ayrıntıları ile derledik.
#KolesterolProbiyotiklerin sadece bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmayıp, kanseri önleyici ve tedavi edici etkileri olduğunu söyleyen Diyetisyen Eda Balcı, “Probiyotikler, gıdalarla alınan makro besin öğelerinin, mineral ve vitaminlerin emilimini artırır” dedi.
#SağlıkKolesterolün vücudun tüm işlevlerini yerine getirebilmesi için kanda belli miktarda bulunması gereklidir. Pek çok kişi belli bir yaştan sonra kolesterol problemiyle karşı karşı karşıya kalabiliyor. Peki kolesterol neden olur, belirtileri nelerdir? İşte kolesterolü düşüren besinler...
#KolesterolVücudun tüm işlevlerini yerine getirebilmesi için kanda belirli bir miktarda olması gereken kolesterolün yüksekliği, kalp sağlığı için olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Yanlış beslenme ve hareketsizlik, “kötü kolesterol” adı verilen LDL’yi yükseltirken; sağlıklı bir yaşam tarzı bu değeri düşürüyor ve “iyi kolesterol” olarak adlandırılan HDL’yi olması istenilen seviyelere çıkarıyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Betül Erer, kolesterol değerleri konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi ve önemli önerilerde bulundu.
#Kolesterolİlerleyen yaşlarda pek çok kişinin karşılaştığı rahatsızlıklardan biri de kolesteroldür. Kolesterol düzeyinin yüksek olması, kalp krizi ve inme için önemli bir risk faktörüdür. Korunmak ve riski en aza indirmek için ise beslenmeye çok dikkat edilmelidir. Peki kolesterolden korunmak için nasıl beslenilmelidir? Kolesterol düşmanı besinler nelerdir? Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım ile Diyetisyen Deniz Zünbülcan açıkladı.
#KolesterolKestane mevsimi geldi. Lif, mineral ve vitamin açısından kestanenin oldukça zengin olduğunu ve sağlık için çok faydalı olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, “Kestane stresi azaltır, kan basıncı ve kolesterolü dengeler, bağışıklığı güçlendirir ve kalbi korur” açıklamasında bulundu.
#KestaneGünlük beslenme programında mutlaka yer verilmesi gereken yağlar, düzenli ve yeterince kullanıldığında sağlıklı yaşam için vazgeçilmezdir. Ülkemizde ekmek üstü tüketimde de yemeklerde de süt yağı ile birlikte çoğunlukla bitkisel yağların kullanıldığını, hayvansal yağların ise daha çok et veya balık gibi gıdaların tüketimiyle vücuda alındığını söyleyen Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Tekin, bitkisel yağları hayvansal yağlardan ayıran en önemli özelliğin kolesterol içermemeleri olduğuna dikkat çekti.
#Bitkisel YağVücudun tüm işlevlerini yerine getirebilmesi için kanda belirli bir miktarda olması gereken kolesterolün yüksekliği, kalp sağlığı için olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Yanlış beslenme ve hareketsizlik, “kötü kolesterol” adı verilen LDL’yi yükseltirken; sağlıklı bir yaşam tarzı bu değeri düşürüyor ve “iyi kolesterol” olarak adlandırılan HDL’yi olması istenilen seviyelere çıkarıyor. Kardiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Hatice Betül Erer, kolesterol değerleri konusunda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı ve yüksek kolesterole karşı beslenme önerilerini sundu.
#KolesterolKolesterol, insan vücudu için hayati fonksiyonları yerine getiren yağ benzeri bir madde olarak tanımlanıyor. Hücre duvarları ve hormonların inşasında rol oynayan kolesterol ihtiyacımızın büyük kısmı vücudumuz tarafından üretilerek karşılanıyor, geri kalanı da yiyeceklerden sağlanıyor. Ancak yüksek kalorili ve yağlı beslenme tarzı, vitamin eksikliği ve çok az egzersizin kanda kolesterol seviyesini artırdığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Aslıhan Eran Ergöknil, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#KolesterolBayramda beslenme alışkanlıklarını düzene sokmak için öneriler veren Uzman Diyetisyen Deniz Pirçek, “30 gün boyunca midenin alışmış olduğu beslenme düzeni sonrasında, bir anda çok fazla yemek içeren öğünler tüketmek hazımsızlık, mide ağrıları, iç bulantısı, halsizlik gibi sorunlara yol açmaktadır. Bu sebeple mide yeni düzene alışana kadar az ve sık beslenmek önemlidir” dedi.
#Ramazan90 yaşını aşan kişiler üzerinde yapılan geniş çaplı bir araştırma ile bu uzun ömürlü insanların kanında metabolik farklılıklar keşfedildi. Bu da metabolik sağlık ve uzun ömür arasında bir bağlantı olabileceğini ortaya koydu. Peki uzun ömürlü insanların kanında ne var? Hangi kan değerler ne ifade ediyor? Kaderimiz tamamen genlerimize mi bağlı?
#Uzun ÖmürSağlığımızı bozan birçok faktör var ve bunlar arasında hem bireysel tercihler hem de toplumsal etkiler rol oynuyor. "Siyaset mi, yoksa üç beyaz (un, tuz, şeker) mi sağlığımızı bozuyor" sorusuna gelirsek, her ikisi de farklı yollarla etkili olabilir. Bu konuda alanında uzman doktorlara fikirlerini sordum.
#1Toplumdaki yaygın inanışın aksine ciddi kalp hastalıkları dışında kalp hastalarının oruç tutmalarında bir sakınca görülmüyor. Zira, yapılan araştırmalara göre; oruç tutan hastalarda kalp krizi riskinde artış saptanmazken, kan şekeri ve kolesterol seviyelerinde düzelmenin yanı sıra tansiyon değerlerinde de düşme tespit edilmiş. Ancak, uzun saatler boyunca aç ve susuz kaldıktan sonra yapılan bazı hatalar kalp hastalarında ciddi sorunlar gelişmesine neden olabiliyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karabulut, Ramazan’da kalp sağlığı için dikkat edilmesi gereken 10 kuralı anlattı.
#RamazanRamazan ayına sayılı gün kala oruç tutarken ne yemeliyiz ne içmeliyiz araştırmalar arasında yer alıyor. Ramazanda kilo almamak kadar, gün boyunca enerjimizin düşmemesi için tok hissetmek ve yeterli vitaminleri alabilmek de ayrıca önem taşıyor. Peki, sahur ve iftarda nasıl beslenilmeli? İşte, Uzm. Diyetisyen & Psikolog Fatma Yurdagül ile Ramazan ayında beslenme tüyoları!
#Ramazan BeslenmeBal Türkiye’de kahvaltıların, tatlıların en vazgeçilmez ögelerinden biri. Bizler, kızarmış sıcacık tereyağlı ekmeklerden yoğurda hatta tatlıya kadar her şeyin üzerine bal gezdiren bir milletiz. Ülkemizin çok çeşitli yerlerinde de birbirinden farklı ve leziz ballar üretiliyor. Ancak her şeyde olduğu gibi balda da taklit ve tağşiş yapılabiliyor. Bazen ise ‘organik’ diye pazarlarda satılan ballar hileli çıkabiliyor.
#Balın FaydalarıKalp krizinin dünya genelinde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde başlıca ölüm nedenlerinden biriolduğunun altını çizen Uzm. Dr. Abdurrezak Börekci, “Bu nedenle hastalığın önlenmesi ve tedavisineyönelik çalışmaların bir kısmı, hastalığın genetik altyapısına yönelik yapılmaktadır” dedi.
#1Tek yumurta ikizleri üzerinde yapılan karşılaştırmalı deneyler, bilim insanlarına çok ilginç veriler sunuyor. 36 yaşındaki ikizler de gönüllü olarak böyle bir deneyin parçası oldu. 12 hafta boyunca birbirine çok zıt iki beslenme modelini benimseyen ikizlerin elde ettiği sonuçlar kendilerini de şaşırttı.
#Sağlıkİtalya'da en yaşlısı 114 yaşında olan gönüllülerin bağırsak bakterilerini analiz eden bir araştırma kapsamında 100 yaşına kadar yaşayan insanlar inceledi ve bu asırlık insanların bağırsaklarında dört tür bakterinin bol miktarda bulunduğunu keşfedildi. Bu bakterilere 'Uzun Ömrün Dört Atlısı' deniyor ve onları çoğaltılabilmek mümkün. Peki bunun için ne yiyip içelim? İşte o ilginç araştırmanın detayları ve uzun yaşamın sırları...
#SağlıkBilişsel gerileme doğaldır; 40'lı yaşlarımızda yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlar ve 50'li yaşların ortalarında kendinizi bir odanın ortasında durmuş, başınızı kaşıyarak “Şimdi ben buraya neden geldim ki?” derken bulursunuz. Bilişsel gerileme 57, 70 ve 78 yaşlarında hızlanıyor ancak uzmanlara göre beyninizi korumak ve zinde kalmak için yapabileceğiniz bazı kritik ayarlar var.
#Beyin YaşlanmasıABD’de yaşayan ve adının açıklanmasını istemeyen 40’lı yaşlardaki biri, sekiz aydır uyguladığı diyetinin ardından sağlık sorunlarıyla karşılaştı. Avuç içlerinde ve dirseklerinde oluşan sarımsı bezelerle hastaneye başvuran hasta, doktorlar tarafından yüksek kolesterol seviyesinden kaynaklanan ksantelazma teşhisi kondu. Peki hangi diyet böyle bir soruna neden oluyor? Nelere dikkat etmek gerekiyor? İşte detaylar…
#SağlıkUzun süre bilgisayar başında hareketsiz çalışmak ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Uzmanlara göre, geçmiş yıllarda sağlık sorunları daha çok ağır fiziksel aktivitede bulunan mavi yakalılarda görülürken, bugün bilgisayar başında çalışanlar risk grubunda. Özellikle evden çalışanların hareketsizliğin yanında bir de beslenme noktasında hatalar yaptığını belirten uzmanlar, çalışma alanının düzenine, dinlenme molalarına, hareket etmenin önemine ve dengeli beslenmeye vurgu yapıyor.
#ÇalışanDoktor olmayı hayal eden Tina Holt, 21 yaşındayken hafif bir baş ağrısının ardından felç geçirdi. 7 ay hastanede yattı, bir tarafı felçli kaldı. Konuşamaz, yemek yiyemez ve hatta yardım almadan tek başına hareket edemez hale geldi. 9 yıldır da felcin etkilerinde kurtulmaya çalışıyor. Gençlerde felç vakalarının artışın altında neler yatıyor? Felcin erken belirtileri nelerdir?
#FelçSosyal medyada bugüne kadar pek çok farklı takviye popüler oldu. Çoğu zaman bu popüler takviyelerin gerçekten işe yarayıp yaramadığı tartışmalı bir konu olarak belirsizliğini korusa da öyle bir tanesi var ki etkileri sağlam çalışmalarla kanıtlanmış bir takviye olarak karşımızda. Karnıyarık otu takviyesi (Psyllium) ile ilgili yapılan çalışmalar, bu takviyenin sayısız faydasına dikkat çekiyor.
#Karnıyarık OtuSon aylarda özellikle sabahları aç karnına kereviz sapı suyu içme trendi dünya genelinde popülerlik kazandı. Bu uygulamanın sağlık üzerindeki olumlu etkileri hakkında çeşitli iddialar olsa da bilimsel araştırmalar sınırlı. Hem literatürde öne çıkan çalışmaları hem de maksimum fayda alabilecek şekilde hazırlayabileceğiniz kereviz suyu tariflerimi yazdım.
#KerevizBu yıl dünyanın yeni trend diyeti belli oldu: Carnivore (etobur) diyeti. Sadece hayvansal protein, et, süt, yumurta tüketerek kilo verdirmeyi hedefleyen diyet, çılgınlığa döndü bile. Sosyal medyada kime baksanız carnivore diyeti yapıyor. Ancak uzmanlar uyarıyor: “Bu kadar çok et yemek karaciğer, kalp ve böbreklere çok zararlı.”
#DiyetTeknolojinin bugünkü kadar gelişmediği zamanlarda vücuttaki bazı değişimler kalp hastalıkları hakkında uyarı niteliğinde değerlendirildi. Bugün de bazı kardiyologlar alnımızdaki derin çizgilerin, kulak memesindeki çizginin, işaret parmağının uzunluğunun kalp krizi riskinde bir gösterge olabileceğini söylüyor. Bu konuda Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin yayınladığı bir araştırma da bulunuyor.
#Kalp HastalıklarıYaptığı açıklamalar ve önerdiği tedavi yöntemleriyle bilim dünyası tarafından sıkça eleştirilen İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Profesörü Canan Karatay, hastası Ceyhun Ülker’in böbreklerini kaybetmesi ve kalıcı engellilik hali oluşmasına neden olmakla suçlanıyor.
#Meslekten Menİnsan metabolizmasının yapısı gereği, herhangi bir organ ya da sistemdeki bir bozukluk hiç aklımıza gelmeyecek başka organlarda belirtiler verebiliyor. Bunların başında da eller ve tırnaklar geliyor. Ellerimizde ve tırnaklarımızda çoğu zaman önem vermediğimiz lekeler, kızarıklıklar ve diğer ufak tefek belirtiler aslında çok ciddi hastalıklara işaret edebiliyor. Peki bu belirtilerin anlamı ne? Hangisini ciddiye almalıyız?
#Sağlık