Kabartma haberleri sayfasında Kabartma hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3298 Kabartma haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Elazığ'ın Harput Mahallesi'nde fidan dikimi sırasında tesadüfen bulunan kabartmada yapılan incelemede, eserin 4 bin yıllık geçmişe sahip olduğu tespit edildi. Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi arkeoloğu Bülent Demir, "Harput'un bilinen tarihi Urartulara kadar uzanmaktaydı. Ancak bu kabartma ile Harput tarihinin bin yıl kadar geriye gittiği görülmektedir" diye konuştu.
#HARPUTNapolyon’un baklava sevgisi, tarihsel bir rivayet olarak anılır ve Osmanlı ile Avrupa arasındaki kültürel etkileşimlerin bir göstergesi olarak ilginç bir hikaye sunar. Bu hikayeye göre, Osmanlı İmparatorluğu ile Fransa arasındaki diplomatik ilişkiler sırasında baklava, Napolyon Bonapart’ın dikkatini çeken Osmanlı mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olur.Fransız diplomatlar ve tüccarlar, Osmanlı ziyaretlerinde sarayın mutfak kültürünü deneyimleme şansı bulmuş ve baklava gibi ikonik lezzetleri ülkelerine taşımışlardır. Rivayetlere göre Napolyon, baklavayı tatmış ve bu tatlının incecik yufkaları, bol tereyağı, enfes şerbeti ve ceviz ya da fıstık dolgusu ile büyülenmiştir. Baklava, Napolyon’un sofralarında Fransız mutfağının zarafetiyle birleşerek adeta Doğu ve Batı kültürlerinin bir harmanını temsil eder hale gelmiştir.
#Napolyon BonapartKahvaltının mutlulukla, bayramların da kahvaltıyla kesin bir ilgisi var... Özellikle 30 günlük iftar-sahur döngüsünün normal öğün düzenine geçmesiyle yapılan ilk Ramazan Bayramı kahvaltısında ailece buluşmak, fiziki şartlar nedeniyle olamıyorsa da çekirdek aileyle büyük bir sofraya oturmak içimizi mutlulukla doldurur. O mutluluğu katmerlendirecek börekler, pişiler, kızartmalar tariflerde...
#BayramGünlerdir süren bayram temizliği, alışverişi bitti; bugün mutfaklarda apayrı bir telaş var. Üç gün boyunca gelen misafirlere sunulacak ikramlıklarınızı hazırlarken size ilham verecek önerilerimi derledim. Kimi yöresel, çoğunlukla pratik bu tariflerle ziyarete gelenlere gerçek bir bayram ziyafeti verebilirsiniz.
#BayramMersin’de gerçekleştirilen büyük bir operasyonla, 7 milyon sahte dolar ele geçirildi. Uzmanlar, “Gerçekle ayırt etmek neredeyse imkânsız!” diyerek, sahte paraların giderek daha zor tespit edildiğine dikkat çekiyor. Peki, sahte dolar ve Türk Lirası nasıl anlaşılır? Kalpazanlar bu paraları nasıl piyasaya sürüyor? Nelere dikkat etmemiz gerekiyor?
#DövizSahuru dengeli bir beslenme düzeniyle geçirmek hem sağlığımızı korumak hem de oruç ibadetini daha rahat yerine getirebilmek açısından büyük önem taşır. Yazarlarımız doktor Ayça Kaya ideal sahur tabağını yazdı; diyetisyen Berrin Yiğit ise hem sahurda yapılmaması gerekenleri hem de enerjik ve zinde bir oruç için sağlıklı ve pratik tariflerini...
#SahurGeleneksel tarifleri yüzyıllar boyunca kuşaktan kuşağa aktarılan az malzemeli ve bol lezzetli ‘chiacchiere’ tatlısı bir kültürün, bir yaşam tarzının ve neşenin simgesidir. Siz de sofranıza bu neşeden biraz katmak isterseniz, aile tarifimi yapmak için haydi mutfağa!
#ChiacchiereÖnce mideleri rahatlatacak, sıcacık çorbalarla başlayacağız, yanına mutlaka bir zeytinyağlı, meze ya da salata tavsiyesinde bulunuyoruz. Elbette bir ana yemek yanına pilav eşlik ediyor. Arkasından da çeşit çeşit tatlılar.Yaptığımız menülerin oldukça ekonomik olmasına özen gösterdik. Tabi Ramazana ait tatlara da yer verdik. Ramazan pidesi olmazsa olmazımız, güllaçlar, şekerpareler. Gelin Ramazan iftar menüsü ile başlayalım..Kırmızı mercimek ve tavuğun bir arada bulunduğu enfes ötesi bir çorba. Hem mideyi rahatlatır hem de muazzamdır. Boşuna aşçı çorbası dememişler. İşte, çorbadan tatlıya Ramazan Bayramı iftar yemekleri
#Ramazan MenüsüBaşlıktaki atasözünün de dediği gibi yarısıyla bile gönül almaya yeten elmanın mutfağımızdaki yeri de kültürümüzdeki kadar geniştir. Renk, koku ve lezzeti birbirinden farklı birçok çeşidi olan elmanın tam da mevsimindeyken üç tane elmalı tatlı tarifi paylaştım.
#Sahrap SoysalPastane usulü kandil simidi tarifi mahlepli, susamlı, mahlepsiz çeşitleriyle, kandil günlerinin olmazsa olmazlarından biri. Osmanlı'dan bu yana geleneksel olarak hazırlanan ağızda dağılan kandil simidi tarifi fırın ve pastane tezgahlarında yerini alacak. Kimileri ise kandil simidini evlerinde yapacak. Kandil simidi mahlepli, mahlepsiz seçeneklerini haberimizde bulabilirsiniz. Peki, Pastane usulü mahlepli-kandil simidi nasıl yapılır? Kıyır kıyır kandil simidi malzemeleri nelerdir? İşte mahlepli, mahlepsiz kandil simidi yapılışı...
#Kandil SimidiTürk kültürünün Dini ve geleneksel olarak oldukça önemli bir yere sahip olan kandil günleri, ayrılmaz bir parçasıdır. İbadetlerle geçirilen ve toplumsal ilişkileri pekiştiren kandiller, paylaşımların artmasına da vesile olur. Bu mübarek günde mutfağınızda tatlı ve tuzlu tariflere yer verebilirsiniz. İsimlerinden de anlaşılacağı üzere gevrek mi gevrek kıvamları var. Bu gevrekliği sağlayan tereyağının yanı sıra sirke. Sirke miktarı fazla gibi görünebilir ama asla değil. Malzeme miktarına göre tam kararında. Hamura eklendiğinde hamurda bir miktar sirke kokusu hissediliyor ama kurabiyeler pişerken kokunun tamamı uçuyor ve simitler sadece mahlep ve tereyağı kokuyor.
#Kandil Simidi TarifiBaşlıktan da anlamışsınızdır tartın tuzlu versiyonu olan kişten bahsettiğimizi... Kiş tıpkı tart gibi hazırlanıyor; kabuğunu kıtır ve lezzetli yaparsanız içine koyacağınız her türlü sebze ya da etle çok leziz oluyor. Yeni deneyecekler için üç tarif hazırladım, yapacaklara şimdiden afiyet olsun.
#KişKandil simidi, Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biridir ve özellikle kandil gecelerinde sıklıkla hazırlanıp ikram edilir. Pastane usulü veya ev yapımı olarak yapılan bu özel simit, ağızda dağılan dokusu ve üzerindeki susam ya da çörek otu ile tanınır. Peki, pastane usulü kandil simidi nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte susamlı, susamsız, mahlepli kandil simidi tarifi ve yapılışıı...
#Kandil SimidiYılbaşı kurabiye tarifi, bu özel günün vazgeçilmez tariflerinden biri. Zencefil ve tarçının hoş kokusuyla sofralara renk katıyor. Yapımı da oldukça kolay. Kıtır kıtır kıvamı ve harika tadı ile favoriniz arasında yer alacak. Yılbaşı kurabiyesini denemek isterseniz tarifi hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#Yılbaşı Kurabiye TarifiYılbaşı menüsü 2025 yılına girmeye sayılı zaman kala, sevdiklerine sofra hazırlamak isteyenler için araştırmalar arasında yer alıyor. İşte sizler için hazırladığımız, hindi tarifi, balkabağı dolması, zencefilli tarçınlı kurabiyesi ve tam anlamıyla mükellef bir yılbaşı menüsü tarifleri...
#Yılbaşı MenüsüMasamız bir hindiyi bitirecek kadar kalabalık değilse pişirilecek en iyi yeni yıl yemeği fırında ya da kızarmış tavuktur. Geçen hafta Lezzetli Hayat Instagram hesabımızda “Yılbaşı sofranızda hangisini tercih ediyorsunuz” diye sorduk ve yanıt verenlerin yüzde 63’ü tavuk dedi; biz de ünlü şeflerden az bilinen, leziz tavuk tarifleri aldık. İster bütün ister doldurulmuş parça tavuk tariflerimizden biri mutlaka size göre…
#Yazgı PatarHakkında neler dediler neler. İnsanın içinden gitmek gelmiyordu. THY İstanbul’dan direkt uçuşa başlayınca ben de gittim. Ve gördüm ki dünyanın en güzel şehirlerinden biriymiş Santiago. İftiraya uğramış. Anlatılanların çoğu yalanmış. Sakin ve yavaş şehir. Binalar ve yeşillikler dostça yerlerini almış. Temiz, çok temiz. Yaşanılası bir yer. Hayran kalarak döndüm.
#SantiagoHafta başında Lezzetli Hayat Instagram hesabımızdan yılbaşı sofranızda tercihiniz kabak tatlısı mı kütük pasta mı diye sorduk. Ankete oy verenlerin yüzde 57’si kabak tatlısını seçti. Kütük pasta diyenler de yüzde 43 gibi azımsanmayacak bir oranda çıkınca size seçenekli bir yeni yıl tatlıları dosyası açmak istedim. Zencefilli kurabiyeler de var, el yapımı, hediyelik olarak hazırlayabileceğiniz çikolatalı trüfler de...
#Gülay Barbaros AltanYeni yıl öncesi ‘erken kutlama partileri’ yapmayı severim. Birkaç hafta içinde birden çok davet için iyi bir planlama yapılmalıdır. Daha çok lokmalık atıştırmalıklarla hazırlanmış büyük tabaklar ve ince uzun bardakların içine yerleştirilmiş çubuk galetaların yanındaki rengârenk bandırmalıklar davetlilerin çok hoşuna gider.
#Gülay BARBAROS ALTANKaradeniz’de muhtelif balıklar avlanır ama bir Karadenizli evden çıkarken “Akşama hamsi mi alayım, balık mı” diye sorar. Balıkçıları da “Hamsi var, balık var” diye bağırarak satış yapar. Karadeniz’in baş tacı hamsi tava, bu hafta Instagram adresimiz @hurriyetlezzetlihayat’taki anketimizde de istavrit tavaya fark attı, ankete katılanların yüzde 72’sinin favorisi oldu. Sular soğudukça lezzeti artan hamsinin adını kışın en sert dönemi ‘hamsin’den aldığı rivayet edilir. Mevsimi gelen ve şimdilerde bolca bulduğumuz bu lezzet aynı zaman da çok da sağlıklı. Kışın balık bereketini başarılı şeflerin özel hamsili tarifleriyle değerlendirin.
#HamsiVan'ın Erciş ilçesinde yaklaşık 270 hektarlık alana kurulu ızgara planlı antik kent kalıntısında, 3 kitabe, oval şekilli kale burcu ve surlardaki suyun tahliyesinde kullanılan drenaj kanalları ortaya çıkarıldı. Erciş ilçesinde yaklaşık 270 hektar alanı kapsayan ızgara planlı tarihi alanda ortaya çıkarılan Aramice kitabelerin belgelenmesi için "estampaj" adlı kopyalama çalışması yapılıyor. Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, "Surlarda biriken suyun dışarıya akıtılması için kullanılan drenaj kanallarını tespit etmiş olmamız bu yıl Zernaki Tepe kazıları için önemli bulgular arasında yer aldı" dedi.
#Van