Bilim insanları, Çin’de bulunan bir fosilden yola çıkarak ‘Homo juluensi’ adını verdikleri yeni bir arkaik insan türü keşfedildiğini açıkladı. Fosillerin özellikleri, bu popülasyonun farklı hominin türleri arasında genetik alışveriş sonucu ortaya çıktığını ve Asya’daki insan evriminde hibridizasyonun önemli bir rol oynadığını gösteriyor.
#Homo JuluensiPazar sabahı 7.00’de bip sesiyle yataktan fırlıyorsunuz. Arkadaşınız telefonunuza komik bir video göndermiş. Gece 3.00 ve yine bip bip... Bunun acil işi, durumu var, herkes telefonunu sessize alamaz ya. Onun yerine mesajlaşmanın bir adabı olsa!
#Hazan Aköz IşıkOnlarca proje ve ödül. Yıllardır canlandırdığı karakterler ve oyunculuğunun yanı sıra kalemiyle de çok seviliyor. Şimdi arka arkaya yeni işlerle karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. 15 Aralık’ta vizyona girecek ‘Arap Kadri ve Tarzan’ öncesinde buluştuk. İlginç hayat hikâyesini, aşkı, oyunculuğu ve ‘Sanatçı örnek olmalı mı’ gibi konuları konuştuk: “Sanatçılara, sanata ödev vermek falan, bunlar biraz eski şeyler, yani biraz naftalin kokusu var bunlarda.”
#Ahmet Mümtaz TaylanShakira, eski kayınvalidesinin evine bakan balkonuna bir ‘cadı’ figürü koymuş. Amerikalı şarkıcı Miley Cyrus da eski kocasına göndermeli bir şarkı yazmış. Wanda Nara eski eşinin karşı dairesine taşınmış. Hepsinden şu sonucu çıkarabiliriz sanırım: Kadın kafaya taktı mı çok pis uğraşıyor! E o zaman ben Shakira-Pique ve Wanda Nara-Icardi mevzularına ince bir giriş yapayım...
#Orkun ÜnGuido Barbujani’nin detaylı incelemesi ‘Irkların İcadı/Irkçılığa Karşı Bilim’, ‘ırk’ meselesinin icat edilmiş bir kavram olduğunu ispat etmeye girişiyor. “Irklar yoktur, yüzyıllardır birbirine geçmiş insan türü vardır” diyen çalışma, bilimsel bir açıklaması olmayan ırk kavramının, keyfi bir etiketleme malzemesi olarak kullanıldığını öne sürüyor.
#Irkların İcadıABD’de oldukça yaygın olan tarikatlar kimi zaman kitaplara, kimi zaman da filmlere konu oluyor. Hatta bu dini tarikatlar hakkında çekilmiş sayısız belgesel de var. Bazı örneklerde cinayetler ve korkunç toplu intiharlar bile söz konusu. Bu oluşumlardan kendini kurtaranların anlattığı hikâyelerse duyanı şaşkına çevirecek cinsten…
#Lauren DrainEşini el üstünde tutan, onların bir dediğini iki etmeyen, biraz hayatının kontrolünü eşine devretmiş erkekler genelde halk arasında "hanımcı" kavramının altında genelleniyor. Ama (kimilerine göre ideal olan, kimisine göre itici bulunan) bu görüntünün altından her zaman aynı insan çıkmayabiliyor. Dışarıda/sosyal medyada 'hanımcı' görünüp aslında bu görüntüyü kendi için avantaja çevirenler de var. Bu haberde onları mercek altına aldık...
#Aldatan Eş"Neandertallerin soyu neden tükendi, köklerini modern insanların ataları mı kuruttu?" soruları uzun yıllardır bilim insanlarının cevabını aradığı bir soruydu. Bulunan yeni fosiller bu sorunun cevabını bulurken insanlık tarihinin de baştan yazılmasına sebep olabilir...
#NeandertalBir bakıyorsunuz Arjantin’de dans ediyor, bir bakıyorsunuz İstanbul’da, sahnede şah oluyor, bir bakıyorsunuz Giresun’un köyünde fındık topluyor. Bize de Ergün Demir’le; fındığı, Karadeniz’i, coronayı, oyunculuğu, hayatı konuşmak kalıyor.
#Ergün DemirBir şehrin gastronomide dünya şehri olabilmesi için o şehrin gastronomi turizminde öne çıkabilmesi, çok kültürlü zenginliği ile, o şehirdeki yabancı mutfak sayısıyla, restoran sayısıyla ölçülür. New York, Paris, Londra, Tokyo, İstanbul, Ankara, İzmir de olduğu gibi..
#BursaPandemi dijital dönüşümü daha da hızlandırdı. Çevrimiçi eğitim ya da uzaktan çalışmaya süratle adapte olduk. İnsanlığın bu baş döndürücü hızla nereye evrileceğini dijital antropolog ve yazar Rahaf Harfoush’a sorduk. Teknolojinin iyi ve kötüyü beraber getirdiğini artık kabullenmemiz gerektiğini söyleyen Harfoush “Değişim yaklaşıyor, robotlar ilk adımlarını atıyor” diyor.
#TeknolojiZilberman’da açtığı ‘ya da’ başlıklı sergisinde zamanı ve bedenleri döngüsel bir bakışla ele alan heykeltıraş Yaşam Şaşmazer “Bu sergi her şeyden evvel insana, onu saran ve etkileşimde olduğu dünyayla ilişkisine bakıyor. İnsanın doğayı işgal, istila ve kolonize etme çabasının yıkıcılığını takip ederek ortak bir yaşam imkânının izini aradım” diyor.
#Yaşam Şaşmazerİnsan türü kadın ve erkek olarak iki ayrı formda bu dünyaya geldi. Yaşamak için birbirlerine aynı derecede ihtiyacı olan kadın ve erkek ikilisinden kadına yaşamın devam etmesinin tek yolu olan yeni bir canlıyı hayata getirme özelliğinin verilmiş olmasının tartışmasız önemli bir yeri var.
#8 Mart‘Noa, Monark Kelebekler ve Her Şey’, sadece çocuklar değil yetişkinler için de bıçak sırtı bir konu olan ‘ölüm’ temasını işlerken, bunu çocukların anlayabileceği tondan yapıyor. Sepin İnceer’in şairane anlatımını besleyen Serhat Gürpınar imzalı usta işi çizimler kitabın ruhuyla uyum içinde. Kitap, ölüme tanıklık eden, etmese bile onu sezen, ölümle ilgili sorular sormaya başlayan tüm çocuklara ve yetişkinlere cevapları bulmaya çalışırlarken arkadaşlık ediyor.
#Sepin İnceerAlman ve İsveçli bilim insanları tarafından yapılan araştırmada koronavirüsten ölüm riskini artıran genlerin, on binlerce yıl önce yaşamış olan Neanderthal olarak adlandırılan insan türünden miras kaldığını ileri sürdü.
#Koronavirüs 28 Bin Yıllık Genetik Mirasmışİtalya'da bir mağarada bulunan deniz kabuklarını inceleyen bilim insanlarının çalışması, nesilleri günümüzden yaklaşık 30 bin yıl kadar önce tükendiği tahmin edilen insan türü Neandertallerin yüzebildiğine ve suya dalabildiğine işaret ediyor.
#Neandertaller