İlkbahar haberleri sayfasında İlkbahar hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 9471 İlkbahar haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İlkbahar veya ilkyaz, doğa döngüsünde kış ile yaz arasındaki mevsim. Kuzey yarım kürede Mart ve Haziran arasıdır.
İlkbaharda ağaçlar çiçek açar, hava sıcaklığı artmaya başlar. Bu mevsimde karların erimesi ve bol miktarda yağışın olması ile su yatakları olan dereler, göller, göletler ve barajlar su ile dolar.
Bilhassa bu mevsimde yerel hava depresyonu olarak meydana gelen hava değişikliklerinde, halk arasında Kırk İkindi adı verilen sağanak yağışlar başlar. Bu yağışlarla şiddetli gök gürültüsü, yıldırım düşmesi, dolu tehlikesi ve sel felaketleri de görülür. Bazen bu yağışlar çiftçilere çok zarar verir.
İnsanlar üzerinde de sağlık açısından olumsuz etkileri olabilir. Yorgunluk, halsizlik ilkbaharın insanlar üzerindeki olumsuz etkilerindendir. Bu duruma tıp dilinde kısaca bahar yorgunluğu denir.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre 2024 ilkbaharı, son 53 yılın en sıcak 2'nci ilkbaharı oldu. 2024 ilkbahar mevsimi ortalama sıcaklığı 14,2 derece ile 1991-2020 ilkbahar mevsimi ortalama sıcaklığının 1,8 derece üzerinde gerçekleşti.
#Meteorolojiİkinci cemre suya ne zaman düşecek? sorusu gündemde yer alıyor. İlk cemre geçtiğimiz 19 - 20 Şubat'ta havaya düşmüştü. İlk cemrenin düşmesinin ardından gözler ikinci cemrenin düşeceği tarihe çevrildi. Bilindiği üzere ikinci cemre suya düşüyor. Üçüncü cemre ise toprağa düştükten kısa bir süre sonra ilkbahar başlıyor. Peki, cemre ne demek? İkinci cemre ne zaman düşecek? İşte 2024 yılında cemrelerin suya ve toprağa düşme tarihleri...
#Cemreİlk cemre ne zaman düşecek 2024 sorusu, ocak ayının son günleri ile öne çıkan konulardan oldu. Soğuk kış günlerinin ardından sıcaklıkları arttığı inanılan cemre ilk olarak havaya ardından da suya ve toprağa düşecek. Sıcaklık' ve 'sıcaklığın yükselişi' anlamlarında kullanılan cemre düşmesi ilk olarak şubat ayında gerçekleşecek. İlk cemre düştükten sonra ikinci ve üçünü cemrelerin ardından ülke genelinde hava sıcaklıkları yükselecek. Peki, 2024 cemre ne zaman düşecek? Birinci cemre, ikinci cemre ve üçüncü cemre nereye düşer? İşte, 2024 cemre düşme tarihleri.
#Cemre Ne Zaman Düşecek 2024Cemre düşme tarihleri, mart ayının gelmesiyle birlikte öne çıkan konulardan oldu. Soğuk kış aylarının ardından baharın gelişini müjdeleyen cemre birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düşecek. Sıcaklık' ve 'sıcaklığın yükselişi' anlamlarında kullanılan cemrenin birincisi havaya, ikincisi ise suya düşmüştü. Peki, üçüncü cemre ne zaman nereye düşecek? Cemre toprağa ve suya düştü mü? İşte, 2023 cemre düşme tarihleri ve konuyla ilgili bilgiler.
#CemreDünyada birçok kültürde ve ülkede önemli bir yeri olan Nevruz Bayramı kutlama tarihi yaklaşıyor. Baharın habercisi olan Nevruz Bayramı her yıl mart ayında kutlanır. “Gün ışığı, yeni gün” anlamlarına gelen Nevruz dünya çapında çeşitli ülkelerde kutlanmaktadır. Çeşitli kutlamalarla anılan bu değerli gün İran ve Bahai takvimlerine göre yılın ilk gününü temsil eder. Peki, 2023 Nevruz Bayramı hangi gün? Nevruz nedir, ne zaman kutlanır?
#NevruzMart ayı boyunca etkili olan soğuk ve yağışlı havanın Nisan’da yurdu terk edeceği yorumları yapılıyordu ama tahminler pek tutmadı. Hem Nisan yağışlı ve soğuk geçti hem de Mayıs pek sıcak başlamadı. Bu yıl adeta ilkbaharı yaşamadan direkt yaza geçiş yapıyoruz. Peki bu yaşananları nasıl açıklamak gerekiyor? Mayıs sonuna kadar ve yaz aylarında bizi nasıl bir hava bekliyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#MeteorolojiCemre ne zaman düşecek, sorusu ilkbaharın ilk ayı olan mart ayının gelmesiyle merak konusu oldu. Soğuk kış aylarının ardından baharın gelişini müjdeleyen cemre birer hafta arayla havaya ve suya düştü. Sıcaklık' ve 'sıcaklığın yükselişi' anlamlarında kullanılan cemre, son kez toprağa düşecek ve tarımsal faaliyetler yeniden başlayacak. 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa sırasıyla düştüğüne inanılan cemre sıcaklığın artması olarak biliniyor. Peki, üçüncü cemre ne zaman, hangi tarihte düşecek? İşte, 2022 3. cemre düşme tarihi.
#CemreKişiler kendilerini ifade etmek için kaliteli cümle kurma çabası gösteriyorlar. Kaliteli bir cümle kurmak için ise kelime bilgisinin geniş olması gerekir. Özellikle kullanılan kelimelerin doğru yazılışlarını bilmek son derece önemlidir. Yazım hataları anlam bozukluğuna ya da değişikliğine sebep olabiliyor. Bu yüzden kelimelerin nasıl yazıldığını bilmek gerekiyor. Biz de bu sebeple sık karşılaşılan bir kelime olan ilkbahar kelimesinin nasıl yazıldığını ve TDK'ye göre bitişik mi yazılır yoksa ayrı mı sizin için derledik.
#EğitimCemre ne zaman düşecek? sorusu şubat ayının son günlerinde gündeme geldi. İlkbahar başlangıcında yedişer gün arayla düşen cemrenin ilki 20 Şubat'ta havaya düştü. 'Sıcaklık' ve 'sıcaklığın yükselişi' anlamlarında kullanılan cemrenin ikincisi ise suya düşecek. Gazi Üniversitesi Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergin Hamzaoğlu, "Kolay ısı alıp veren atmosfer olduğu için önce havaya cemre düşüyor, arkasından molekül yoğunluğu biraz daha fazla olan sıvılar, arkasından da daha yoğun olan kara parçalar. " dedi. İşte, cemre nereye düşecek? sorusunun yanıtına yönelik 2022 cemre düşme tarihleri ve cemrenin anlamı.
#Cemre DüşmesiCemre düşmesi için geri sayım başladı. Baharın gelişini temsil eden ve şubat ayında birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düşen cemre gündemde yer alıyor. Soğuk kış günlerinin ardından sıcaklıkları arttığı inanılan cemre ilk kez havaya düşecek. Sıcaklık artışı olarak ilk cemre düşmesi şubat ayında gerçekleşecek. Peki, cemre ne zaman düşecek? İlk cemre nereye düşer? İşte, ilkbahar müjdecisi olan 2022 cemre düşme tarihleri ile ilgili bilgiler.
#CemreCambridge Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre bahar artık İngiltere’ye 1 ay erken geliyor. Uzmanlar bunun sebebini küresel ısınmaya bağlıyor; bitki ekosistemleri için çok tehlikeli olabileceğine işaret ediyor. Böyle bir durumun Anadolu’daki bitki ve hayvan çeşitliliğini nasıl etkileyeceğine bakalım...
#İlkbaharKaradeniz, bozkır ve Akdeniz gibi farklı iklim kuşaklarına sahip olması; sıradağlar, ovalar, yaylalar, vadiler gibi çok çeşitli coğrafi özelliklere ev sahipliği yapması Anadolu’yu doğa açısından ayrıcalıklı ve eşsiz kılıyor. Bu ayrıcalığı yaşamanın en güzel yöntemiyse baharda yola düşmek. Bugünlerde rotanızı nereye çevirirseniz çevirin karşınıza çiçeklerle bezeli rengârenk kırlar çıkacak.
#GazetehaberleriBahar geldi, günler uzuyor ve dış mekân bitkileri gibi evdekiler de kış uykusundan uyanıyor. Bu dönemde onları desteklemek için dikkate alınması gereken bazı detaylar var. Çiçeklerini çocuğu gibi sevenler için işin uzmanlarından ipuçları aldık.
#GazetehaberleriHavalı bir görüntü için havalı saçlar önemli! Saçlarımızın ihtiyacıysa her mevsim değişiyor. Peki bahara girerken dökülme ve matlık gibi sorunlarla karşılaşmamak için neler yapabiliriz? Saçımızı sık yıkamamak, havayla temasını kesmemek, bol su içmek, kurulamak için havlu kullanmak ve bakım yapmak bunlardan bazıları...
#GazetehaberleriSessiz lüks gibi minimalizm odaklı sade stillerden çabuk sıkılan Z Kuşağı ‘charm’ adı verilen küçük aksesuarlara düşkün. Bu aksesuarlar özellikle çanta, ayakkabı ve terliklerde kullanılıyor. Bazıları bir-ikisiyle yetinirken bazıları çok sayıda irili ufaklı aksesuarla ‘kaotik’ bir hava yaratarak farkını ortaya koyuyor.
#ModaABD'nin Utqiagvik kasabasının sakinleri, her yıl şu dünyada çok az kişiye nasip olan bir tecrübe yaşıyor. Kasabada güneş bir gün batıyor ve haftalar boyunca doğmuyor. Güneş dün yine son kez battı ve doğduğunda ülkede başkan dahil her şey değişmiş olacak. Peki bu koşullarda hayat nasıl geçiyor? Sonu gelmeyen bir karanlıkta yaşamak insanları nasıl etkiliyor?
#Kutup GecesiBaşlığı okuyanlar “E, kış geldi. Yağmur yağacak, barajlar dolacak” diye düşünüyor olabilir. Ancak son 10 yıldır ciddi derece kuraklık yaşıyoruz. Öyle ki İstanbul’un suyunu sağlayan 10 barajdaki doluluk oranı kurak ve yağışsız geçen bir yazın ardından yüzde 30’lar seviyesine düştü. Alibeyköy ile Kazandere ve Papuçdere barajlarındaki doluluk oranı ise yüzde 10’un altında. Hesaplamalara göre İstanbul’un 85 günlük suyu kaldı. Bence sorulması gereken şu; yağmur yağsa bile barajlar hepimize yetecek kadar dolar mı? Su stresi yaşamamak adına neler yapılmalı?
#İstanbulBu yıl Cumhuriyet Bayramı nedeniyle paylaşılan fotoğraflar arasında bir tanesi çok dikkat çekti. Sosyal medyada milyonlarca kişi tarafından paylaşılan fotoğrafı çeken İngilizce öğretmeni Niyazi Gürgen kendisinin çocukluğuna ait bir kare bile fotoğrafının olmadığını bu yüzden şimdi bol bol çocuk fotoğrafı çektiğini söyledi. Ödüllü bir fotoğraf sanatçısı olan Niyazi öğretmenin üstlerinde mavi önlük, ellerinde Atatürk Portresi taşıyan çocukları çektiği fotoğraf karesi, Hadise, Nil Karaibrahimgil ve Gülse Birsel gibi ünlü isimler tarafından da paylaşıldı.
#Niyazi GürgenHayatı boyunca hep fazla kilolarıyla uğraştı, hep diyet yaptı. Ne var ki her seferinde verdiğini fazlasıyla geri aldı. Bu kısır döngüyü ancak çocukluğundan itibaren benimsediği sağlıksız yeme alışkanlıklarını ardında bıraktıktan sonra kırdı. Peki bunu başarabilmesini sağlayan şey neydi?
#SağlıkÇankaya ilçesi İlkbahar Mahallesi’nde gece saatlerinde drift atılmasından ve gürültüden rahatsız olan mahalle sakinleri önlem çağrısında bulunuyor. İlkbahar Mahallesi muhtarı Ali Tatlı, “Emniyet’imiz gerekli kontrol ve denetimleri zaten titizlikle yürütüyor, bizim çağrımız drift atarak çevreye rahatsızlık veren ve can güvenliğimizi riske atan bilinçsiz insanlara” diyor.
#İlkbahar MahallesiMeteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 'Türkiye 2024 Yılı Erken İklim Değerlendirmesi' verilerine göre Ocak- Ağustos dönemi aylık sıcaklık ortalaması 16,8 derece ölçülen 2024, 1971'den bu yana gerçekleşen en sıcak yıl oldu. 136 merkezde aylık maksimum sıcaklık rekoru kırıldı, 8 ayda 900 ekstrem doğa olayı yaşandı. Türkiye'nin en önemli ekstrem doğa olayları 15-18 Ağustos'ta İzmir'deki orman yangını, 12 Şubat'ta Antalya'daki şiddetli yağış ve sel, 5 Temmuz'da Amasra'daki yıldırım düşmesi olarak kayıtlara geçti.
#MeteorolojiModa dünyasının deneyimli yıldızlarından Adriana Lima, 40 yaşında bir kez daha hamile olduğunu sosyal medyadan duyurduğunda herkesi şoke etmişti. Eski eşi Marko Jaric'ten iki tane kızı olan Lima, birlikte olduğu Andre Lemmers ile ilişkisinden de bir erkek çocuk dünyaya getirdi.
#Adriana LimaSon birkaç yıldır hep kötü olaylarla, söylentilerle, ölümlerle ve hastalıklarla gündemde olan İngiliz kraliyet ailesinden bu kez mutlu bir haber geldi... Ailenin sesiz ve sakin üyelerinden biri ve yakışıklı kocasının ailesi bir kişi daha genişliyor...
#İngiliz Kraliyet AilesiBundan tam altı yıl önceydi... Sadece moda dünyasının değil aynı zamanda eğlence dünyasının da en önemli şovlarından biri onca görkemiyle bir kez daha perdelerini açtı. Dünyanın en çok kazanan ve en ünlü modelleri, ince eleyip sık dokunarak yapılan elemelerle seçilen genç ve gelecek vaad eden meslektaşlarıyla birlikte podyuma çıktı.
#Adriana LimaKış saati uygulaması eylül ayı sonlarına gelinirken araştırılmaya başlandı. Saatler ne zaman alınacak 2024 Eylül ekinoksu ile gündeme geldi. 23 Eylül'den itibaren Güney Yarım Küre’de gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de İlkbahar, Kuzey Yarım Küre’de Sonbahar başlangıcıdır. Sonbahar ekinoksuyla beraber Türkiye'de kış saati uygulamasının başlayıp başlamayacağı merak konusu oldu. Peki, kış saati uygulaması başlayacak mı? Saatler ne zaman geri alınacak? Geceler ne zaman uzamaya başlar? İşte, o konular hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Saatler Geri Alınacak MıKene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis çoğu insan tarafından bilinmiyor. Ancak lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Peki babesiosis nasıl bir hastalık? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Ülkemizde yaşanan vaka var mı? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneSon zamanlarda yaşadığı sağlık problemleriyle gündemde olan ünlü model bu uğurda mutlu ilişkisini bitirmiş, çok sevdiği mesleğine bile ara vermek zorunda kalarak hayranlarını üzmüştü. Zor günleri atlatan güzel yıldız en sonunda aradığı mutluluğu da yeniden buldu.
#Bella Hadid23 Eylül ekinoksu özellikleri ve etkileri görülmeye başladı. Sonbahar ekinoksu ile sonbahar mevsiminin geldiği 23 Eylül'de Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlıyor. Güney Yarım Küre’de İlkbahar, Kuzey Yarım Küre’de Sonbahar başlangıcı olan 23 Eylül ekinoksu, gündüz ve gece süreleri de değişecek. Peki, 23 Eylül sonbahar ekinoksu nedir, 23 Eylül'de ne olur? 23 Eylül'de gece ve gündüz eşit mi? İşte, 23 Eylül ekinoksu özellikleri hakkında ayrıntılı bilgiler.
#23 Eylül EkinoksuEn uzun gün, 21 Eylül tarihinde merak ediliyor. En uzun gece ve en uzun gündüz olmak üzere iki farklı dönemin yaşandığı yıl içerisinde, bu durum karıştırılabilmektedir. Peki, en uzun gün ne zaman? 21 Eylül en uzun gün mü? İşte, o detay?
#21 EylülSamsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, "Son 1-2 ayda ülkemizin farklı bölgelerinde çok ciddi kuraklık var. Eskiden Konya Ovası’nda obrukların oluşumu diyorduk ama şimdi ülkemizin farklı bölgelerinde de obruklar oluşmaya başladı. Ciddi anlamda yer altı suyu kayıplarımız başladı" dedi. Demir, "Yaşanan kuraklık sonrasında düşen yağış, yüzey akışa geçerek sel felaketi oluşturma sonucunu beraberinde getiriyor. Önümüzdeki süreçte bu yağışların dalgalı şekilde devam edeceğini tahmin ediyoruz. Önümüzdeki günlerde çok ciddi sel tehlikeleri ile karşılaşabiliriz" diye konuştu.
#SELKırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Lyme hastalığı keneler tarafından yayılan en yaygın hastalıklar ancak ‘babesiosis'i çoğumuz hiç duymadık. Babesiosis, lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) 2023 raporuna göre, Kuzey Amerika’da özellikle Mayıs ve Ekim ayları arasında kene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis vakaları artıyor. Peki bizde durum ne? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneHakkari'nin Çukurca ilçesine bağlı Kurudere köyü, terör olayları nedeniyle 1995 yılında boşaltıldı. Bölgede huzur ortamının sağlanmasıyla birlikte vatandaşlar köylerine gidip ceviz, üzüm ve sumak hasadı yaptı. Doğup büyüdüğü köyünü 29 yıl sonra görmenin mutluluğunu yaşayan Nihat Arslan (54), "Huzur ortamının sağlandığı köyümüze artık kalıcı dönmek istiyoruz" dedi.
#HakkariKent hayatı değişti, evler küçüldü, dev halıların kapladığı odalar artık yok. Hal böyle olunca bir dönemin gözde girişimcilik alanı halı yıkamacılığı kan kaybetmeye başladı. Talebin yüzde 70 düştüğünü belirten sektör temsilcileri, firmaların birçoğunda eleman çıkarma ve küçülme olduğunu belirtirken, “Geçen yıla göre yüzde 30 kapanma söz konusu” diyorlar.
#Halı Yıkama