Harvard haberleri sayfasında Harvard hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 6509 Harvard haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Harvard Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri'nde Massachusetts eyaletinin Boston şehrinin Cambridge mahallesinde bulunan ve alanında dünyanın en önde gelen üniversitelerinden biri olarak tanınan özel bir yüksek öğretim kurumudur.[1] 1636 yılında kurulan ve Ivy League üyesi olan Harvard Üniversitesi, ABD'de hala eğitim vermekte olan en eski yüksek öğretim kurumudur.
13 Mart 1639'da adı Harvard Koleji olarak değiştirilir. Bu isim değişikliği ilk yöneticisi John Harvard’ın ölümünden hemen sonraya rastlar. Resmi anlamda üniversite olarak anılmaya başlandığı dönem ise 1780’li yıllara rastlar. John Harvard vasiyetinde üniversiteye 400 adet kitap ve birkaç yüz pound bıraktığını açıklamıştır. O yıllarda, bu 400 kitapla oluşturulmaya başlanan kütüphanede bugün 15 milyondan fazla kitap bulunmaktadır. Bu sayı üniversite kütüphanesi Dünya'nın en büyük akademik kütüphanesi yapmakla kalmaz, tüm kütüphaneler arasında da ilk beşe sokar. Birkaç yüz poundluk bütçenin bugün geldiği nokta ise 2011 yılı verilerine göre 32 milyar dolardır.
Harvard’da yüksek lisans yapan İzmirli Seray Şener ile aynı programın öğrencisi olan Kanadalı beyin cerrahı Alan Rheaume ilk görüşte aşık oldu. Bir yılda Türkçe öğrenen Kanadalı doktorla Seray Şener’in düğünü 24 Ağustos’ta İzmir’de yapılacak. Düğüne çiftin Harvard’dan arkadaşları ve hocaları da katılacak...
#İzmirBir dönem Bill Gates’in yakın çalışma ekibinde yer alan, ardından da Turkcell’in genel müdürlüğünü yapan Süreyya Ciliv’in hayatı kitap oldu. Renkli anekdotların yer aldığı kitapta Ciliv’in Harvard’dan mezun olurken son taksiti ödeyemediği için diplomasını rehin bırakmak zorunda kaldığı da anlatılıyor.
#Süreyya Ciliv2018’de ‘solucan’ projesiyle dünyanın en iyi üniversitelerinden Harvard’a burslu kabul edilen Uluç Kadıoğlu, mezun olur olmaz rotayı bilimden siyasete kırdı ve yine sayılı okullardan Oxford’da yüksek lisans programına yazıldı.
#Uluç KadıoğluMemur bir ailenin çocuğu olarak büyüyen ve önce Robert Kolej’i, ardından Boğaziçi Üniversitesi’ni bitirip Harvard’da yüksek lisans yapan Mine Ekinci, köy okullarının ‘çalıkuşu’ oldu. Köy okulları öğretmenleriyle el ele verip KODA’yı (Köy Okulları Değişim Ağı) kuran Mine, 5 yılda 4500 öğretmen, 2 bin öğretmen adayı, 40 bin çocuk ve 600 anne-babaya ulaştı.
#Mine EkinciBolşevik Devrimi’nden kaçan Ruslar ve Ukraynalılar, İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı’nın tiyatrosuna sığınmıştı. Yıllar sonra bu iki millet aynı sarayın bir başka bölümünde barış aradı. Harvard Üniversitesi’nin kütüphanesinden çıkan fotoğraflar ise o yılların sessiz şahitleri...
#DolmabahçeDünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan Brown ve Harvard’ı tam burslu kazanan Diyarbakırlı üç öğrencinin başarısı günlerdir konuşuluyor. Bilim insanı olma yolundaki ilk adımlarını atan Nehir Toklu, Dicle Ezgi Ekinci ve Seyit Metin Barut, eğitimlerini tamamladıktan sonra bilimsel çalışmalarına Türkiye’de devam etmek istiyor.
#HARVARDDiyarbakırlı 3 genç dünyanın en iyi üniversitelerinden Harvard ve Brown’dan tam burslu alarak Türkiye'nin gururu oldu. CNN Türk canlı yayınına katılan Nehir Toklu, Dicle Ezgi Ekinci ve Seyit Metin Barut yaşadıkları büyük heyecanı anlattı. İlk duyduğunda inanamadığını ve çok heyecanlandığını söyleyen Nehir Toklu, ''Hepimiz çok şaşırdık. Hala gerçek olduğunun farkında bile değilim'' dedi. Dicle Ezgi Ekinci, ''Önemli olan pes etmemek'' derken Seyit Metin Barut ise ''Ben 15 yaşındaki Seyit'e tavsiye verecek olsaydım ne istediğini bilmesi gerektiğini söylerdim. Türkiye'de çok çok iyi profesörler var. Kimseye ulaşmaktan çekinmesinler. Onlardan yardım alabilirler'' diye konuştu.
#Dicle Ezgi EkinciDünya koronavirüs salgınının pençesinde ve artan ölüm sayıları herkesi korkutmaya devam ediyor. Ancak Harvard Üniversitesi'nde tamamlanan bir çalışmaya göre, 2018'de dünyadaki ölüm vakalarının yüzde 18'ine fosil yakıt kullanımından kaynaklanan hava kirliliği neden oldu. Bu inanılmaz oran dünya üzerindeki her 5 ölümden 1'inin hava kirliliği yüzünden gerçekleştiğini gösteriyor.
#Fosil YakıtlarAşırı şeker tüketiminin sağlığa zararlarını artık herkes biliyor. Ancak burada asıl suçlu meyvedeki sütteki doğal şekerler değil, özellikle aşırı işlenmiş gıdalarda ziyadesiyle bulunan ilave şekerler. Peki ilave şeker tüketimini sınırlandırmanın vücudunuzda nasıl etkiler yaptığını biliyor musunuz? Okuyunca inanamayacaksınız...
#SağlıkABD'nin 47'inci Başkanı Donald Trump, doktor Mehmet Öz'ü federal sağlık hizmetleri Medicare ve Medicaid'in direktörlüğüne aday gösterdi. Trump, Amerika'nın ciddi bir sağlık kriziyle karşı karşıya olduğunu ve bu sorunlarla baş etme noktasında Öz'den daha nitelikli bir doktorun olmadığını belirtti.
#ABDGiyilebilir sağlık teknolojileri alanındaki icatlarıyla dünyada adından söz ettiren bilim insanı Doç. Dr. Canan Dağdeviren, 2024 TÜSEB Aziz Sancar Bilim Ödülü’ne layık görüldü. Doç. Dr. Dağdeviren, sütyen şeklinde giyilebilen bir ultrason cihazı geliştirerek meme kanserinin erken teşhisinde çığır açmıştı. Peki, Canan Dağdeviren kimdir, kaç yaşında, nereli? Canan Dağdeviren Nobel ödülü aldı mı, ne ödülü aldı? İşte Canan DAğdeviren yaptığı çalışmalar
#Canan DağdevirenGiyilebilir sağlık teknolojileri alanındaki icatlarıyla dünyada adından söz ettiren bilim insanı Doç. Dr. Canan Dağdeviren, 2024 TÜSEB Aziz Sancar Bilim Ödülü’ne layık görüldü. Doç. Dr. Dağdeviren, sütyen şeklinde giyilebilen bir ultrason cihazı geliştirerek meme kanserinin erken teşhisinde çığır açmıştı.
#Doç. Dr. Canan DağdevirenDonald Trump, 44. başkanlık döneminde savunma bakanı olarak atamak istediği Pete Hegseth’i tartışmaların odağı haline getirdi. Hegseth’in Irak ve Afganistan’daki askerî geçmişi ve Fox News'teki sunuculuğu, bazı kesimlerce cesur bir hamle olarak görülürken, dövmeleri ve açıklamaları da eleştiri konusu oldu.
#ABDO, Türkiye’nin gururu… Dünya bilim camiasına, henüz 28 yaşındayken ‘giyilebilir kalp pili’ icadıyla imza atan, Harvard Üniversitesi Genç Akademi üyeliğine seçilen ilk Türk bilim insanı olan Doç. Dr. Canan Dağdeviren, BBC’nin ‘İlham Veren 100 Kadın’ listesinde de yer alıyor. Çalışmalarını The Massachusetts Instute of Technology (MIT) Media Lab’da sürdüren Dağdeviren, meme kanserini erken teşhis edebilecek giyilebilir elektronik sütyen çalışmalarına son hızla devam ediyor.
#Doç. Dr. DağdevirenNaomi Whitehead, 114 yaşında ve şu anda ABD'nin yaşayan en yaşlı insanı. 26 Eylül 1910'da Georgia'da doğan Whitehead, 115 yaşında vefat eden Elizabeth Francis'in ardından bu unvanı kazandı. Naomi Whitehead'ın 12 torunundan biri olan Dan Whitehead ise büyükannesinin sağlıklı yaşam alışkanlıklarını paylaşarak, uzun yaşamın sırlarını açıkladı.
#SağlıkDünyanın En Etkili Biliminsanları listesine giren Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu ornitoloji ve çevre çalışmalarıyla biliniyor. Şekercioğlu bir biyofil, yani doğaya tutku derecesinde ilgi duyuyor. Birçok ilke imza atmış ve filmlerde rastladığımız türden bir biliminsanı. Kuşlar, böcekler, yılanlar ve envai çeşit hayvanla muhatap olan Şekercioğlu “Hayvanlardan korkmuyorum, onların davranışı öngörülebilir” diyor.
#Prof. Dr. Çağan ŞekercioğluDoğanın gücünü her bakışta hatırlatan felâket izleri... Zamanın içinde donup kalmış dokunaklı figürler... Oğlunu kucaklamış bir anne, birbirine sarılmış iki kız kardeş... Pompei'de bulunan bu kalıpların sırrı, Vezüv'ün püskürmesinden tam 1945 yıl sonra çözüldü. Meğer her şeyi yanlış biliyormuşuz...
#ItalyaAslında büyük şehrin koşturmacasından uzakta dünyaya gözlerini açmıştı. Ama bunun tam tersi bir yerde büyüdü... Hem de dünyanın en büyük, en kalabalık en karmaşık şehirlerinden birinde. Oradayken de kendisine sanat dünyasının kapılarını açan bir okulda eğitim gördü. Çok genç yaşta da Hollywood'un pırıltılı dünyasında kendini kabul ettirdi.
#Adrian GrenierDünya çapında ve zaman içinde bu tür eğilimleri analiz eden ilk çalışma olma özelliğini taşıyan bir araştırmaya göre, bugün ile 2050 yılları arasında 39 milyondan fazla insan antibiyotiklere dirençli enfeksiyonlar nedeniyle ölebilir.
#Antibiyotik DirenciNem oranının yüksek olduğu havasız ortamlarda meydana gelen küf sorunu hem evlerimizde kötü görüntüye neden oluyor hem de her soluk alışımızda sağlığımıza zarar veriyor. Özellikle yatak odaları, banyo ve mutfakta karşımıza çıkan ancak bazen çok da önemsenmeyen bu sorun uzun vadede ölüme kadar giden ciddi sonuçlara neden olabiliyor.
#KüfHarvard Üniversitesi, Oxford Üniversitesi, Texas A&M Üniversitesi, Michigan State Üniversitesi gibi dünyanın önde gelen 30 üniversitesinin de içinde bulunduğu 65 kurumdan 192 araştırmacı Türkiye’deki üniversitelerde çalışmak için başvurdu. Doktora derecesine sahip nitelikli araştırmacıların kısmi zamanlı görevlendirilmesine imkân tanıyan düzenlemelerin konuşulduğu “Nitelikli Araştırmacı Çalıştayı” Yükseköğretim Kurulu’nda (YÖK) düzenlendi.
#Texas A&M ÜniversitesiYozgatlı ‘misafir işçi’ torunu Dr. Mehmet Atila. İlkokul müdürü “Sen başaramazsın” diyerek onu meslek eğitimi yapanların gittiği ‘Hauptschule’ye göndermek istedi. Ailesi buna itiraz etti. Mehmet de müdürü dinlemedi. Karşılaştığı ayrımcılığa, dışlamalara, ön yargılara aldırış etmeden tüm zorlukları aştı ve sonunda plastik cerrahi uzmanı oldu. Doktor olduktan sonra da mücadeleyi bırakmadı. 2011’den bu yana her yıl belli süreliğine Afrika ülkelerine giderek yaşam sevinçlerini kaybeden çocukları ücretsiz ameliyat etti. Afrikalı çocukları yaşama bağlayan ‘Türk kurtarıcı’ oldu.
#AlmanyaYetenek açığı arttıkça şirketlerin çalışanlara sunduğu yan haklarda da rekabet kızıştı. Yan haklar, toplam maaş paketinin yaklaşık yüzde 20 ila 35’ini oluşturur hale geldi. Sağlık sigortası, ücretsiz iletişim artık çalışanlara yeterli gelmiyor. Çalışana, özel emeklilik, kritik hastalıklar sigortası, kimlik dolandırıcılığı koruması, hukuk hizmeti, spor ve yoga hizmeti gibi yan haklar sunulmaya başlandı. Peki, dünyada ve Türkiye’de şirketler çalışanlara hangi yan hakları sunuyorlar?
#İş GücüBir mantar türü olan küf, suya maruz kaldıktan 24 ila 48 saat sonra bir ortamda büyümeye başlayabilir. Küfe maruz kalmanın neden olduğu sağlık belirtileri soğuk algınlığı ya da yorgunluk gibi belirtiler olduğu için küften kaynaklı olduğu anlaşılmayabilir ancak tedavi edilmezse, küf yaşamı tehdit edebilir. Küf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkıyor, ölümlere bile neden olabiliyor. Peki, küf sorunu sağlığımızı nasıl etkiliyor, küften nasıl kurtuluruz, küf zehirlenmesine maruz kaldığımızı nasıl anlarız? Uzmanlar ne diyor?
#KüfABD'de yapılan güncel anketlere göre, Cumhuriyetçi aday Donald Trump, başkanlık seçimlerinde belirleyici olacak 7 salıncak eyaletin tamamında Demokrat rakibi Kamala Harris'den 0,9 puan farkla yarışı önde götürüyor. Anketlerin ortalamasına göre Trump, ülke genelinde 48,5, Harris ise yüzde 48,4 oy oranına sahip.
#AbdBu modern çağlarda artık çoktan tarihe karışması gerektiği düşünülen kraliyet aileleri hala varlıklarını sürdürüyor. Her ne kadar onları halkın sırtına yük olmakla eleştirenler varsa da yine de bu ailelerin hayatını bir tür peri masalı gibi izleyenler hatta ülke tanıtımına katkısı olduğunu düşünenler çok.
#Prenses ElisabethCağaloğlu Anadolu Lisesi 12’nci sınıf öğrencisi İlhan Emre Çolakgil, yapay zeka dil modellerinin Türkçe dilinde sakıncalı ve tehlikeli cevaplar vermesinin önüne geçecek ‘Piskevit’ isimli bir sistem geliştirdi. Çolakgil, geliştirdiği sistem ile 2-6 Ekim tarihlerinde Adana’da düzenlenen TEKNOFEST’te Türkiye üçüncüsü oldu.Cağaloğlu Anadolu Lisesi 12’nci sınıf öğrencisi İlhan Emre Çolakgil, yapay zeka dil modellerinin Türkçe dilinde sakıncalı ve tehlikeli cevaplar vermesinin önüne geçecek ‘Piskevit’ isimli bir sistem geliştirdi. Çolakgil, geliştirdiği sistem ile 2-6 Ekim tarihlerinde Adana’da düzenlenen TEKNOFEST’te Türkiye üçüncüsü oldu.
#İlhan Emre ÇolakgilSON zamanların en sevindirici hadiselerinden biri dünyanın en prestijli ekonomi ödülü olan Nobel Ekonomi Ödülü’nün bu yıl Türkiye’den çıkan bir iktisatçıya, Galatasaray Lisesi mezunu Daron Acemoğlu’na verilmesi oldu.
#Nobel Ekonomi ÖdülüKaliteli hayvansal proteinin en önemli kaynaklarından biri olan yumurtanın kolesterol üzerindeki etkileri pek çok kişide endişe yaratıyor. Doktoralı tıp öğrencisi Nick Norwitz, bu noktadan hareket etti ve bir ay boyunca günde 24 yumurta yedi. Yumurta tüketiminin kolesterolü üzerindeki etkisini ölçen Norwitz, çok çarpıcı sonuçlara ulaştı. İşte tüm ayrıntılar...
#Sağlık