Hafıza haberleri sayfasında Hafıza hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 7745 Hafıza haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Trafik kazası geçirdikten sonra 1980 yılının Mart ayında olduğunu düşünen Luciano D'Adamo, gerçeği öğrenince dehşete kapıldı. Eşini ve oğlunu hatırlamayan Luciano'nun, 2019'da geçirdiği kaza nedeniyle 39 senesi hafızasından silindi.
#İtalyaBir film izlerken bazen oradaki popüler oyuncunun adı dilimizin ucuna gelir ama bir türlü hatırlayamayız. Anahtarımızı veya cüzdanımızı arada sırada bir yerlerde unutabiliriz. Dün akşam ne yediğimiz de şıp diye aklımıza gelmeyebilir. Uzmanlara göre bunlar normal ancak unutkanlıkta bazı belirtiler kırmızı alarm olabilir.
#Hazan Aköz IşıkAkademisyen yazar Elif Akpolat ikinci romanı ‘Unutmak’ta farklı profil ve sınıflardan kadınların izinde, okuru Türkiye tarihinin en unutulmaması gereken dönemlerinde bir yola çıkarıyor. Tarihçi bakışıyla, roman kurgusu içinde bir tür siyasal hesaplaşmaya girişiyor...
#UnutmakHafızayı geliştirmek için zekâ oyunları oynamak gibi pek çok şey yapılır. Ancak yeni bir araştırma belleği geliştirmek için çok daha ilginç yöntemler ortaya koyuyor. İşte çikolata yemekten geriye doğru yürümeye kadar bilimsel olarak kanıtlanmış en tuhaf yöntemler…
#SağlıkKısa ya da uzun bir süreliğine evden uzaklaştınız, kedinizin gündelik ihtiyaçlarını karşılaması, onun bakımını yapması için bir arkadaşınız ya da tanıdığınızdan yardım istediniz. Bu süre sona erince eve dönüş yolunda siz de kedinizin size nasıl tepki vereceğini merak ediyor musunuz? Küskün mü davranacak yoksa olanları yaşanmamış mı sayacak? Ya da zaten bütün bunlar onun hiç umurunda değil mi? Esasında onun üzülmemiş olmasını dilemek açısından, bunları hiç umursamamış olması en doğru senaryo. Ama o zaman aramızda kurduğumuzu sandığımız bağ ne olacak? Boşuna mı yaşandı her şey yani?
#KediKONYA'nın Karapınar ilçesinde, bir okulda hademe olarak görev yapan ve daha önce 18 yıl çobanlık yapan 'Bilgisayar Tahir' lakaplı Tahir Alkış (56), güçlü hafızasıyla görenleri şaşırtıyor. Süper Lig'in 1992-93 sezonundan 2020 sezonuna kadar birçok detayı hafızasında tutan Alkış, üç hanelilere kadar matematik hesaplamalarını hızlıca yapıyor. Çocukluğunda devlet parasız yatılı okulu kazandığını anlatan Alkış, "Ama elimden tutup götüren olmadı. O zamanlar sağ-sol davası vardı. Okusaydım, gidebildiğim yere kadar giderdim. Belki cumhurbaşkanı olurdum. O olmazsa NASA'ya mı yerleşirdim, NASA amiri mi olurdum, filozof mu olurdum, İbn-i Sina'nın mertebesine kadar ulaşabilirdim bilemiyorum. Ama Allah nasip etmemiş" dedi.
#KonyaBiberiye bitkisinin yapraklarının kurutulup kaynatılmasıyla hazırlanan biberiye çayının vücuda pek çok faydası bulunuyor. Peki, biberiye çayı nelere iyi geliyor, biberiye çayı ne işe yarar? İşte merak edilenler...
#Hafıza Nasıl GüçlendirilirGün geçtikçe artan unutkanlık sorunu, bazı besinlerin düzenli tüketilmesiyle giderilebiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslı İçingür, güçlü bir hafızaya sahip olmak için özellikle orman meyveleri ve omega 3'ten zengin bir beslenmeye yönelmeniz gerektiğine dikkat çekiyor.
#UnutkanlıkGün geçtikçe artan unutkanlık sorunu, bazı besinlerin düzenli tüketilmesiyle giderilebiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslı İçingür, güçlü bir hafızaya sahip olmak için özellikle orman meyveleri ve omega 3'ten zengin bir beslenmeye yönelmeniz gerektiğine dikkat çekiyor.
#UnutkanlıkHer yaşta görülen unutkanlığı ve yaşlılığa bağlı bilişsel gerilemeyi önlemek için bazı temel iyi sağlık alışkanlıklarını kazanmak gerekiyor. Hafızayı korumak için kazanılması gereken sağlık alışkanlıklarından en önemlisinin Akdeniz tarzı diyet olduğunu söyleyen Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Y. Birol Saygı, hafızayı güçlendiren Akdeniz diyetinin inceliklerini anlattı.
#Akdeniz DiyetiStres, hava kirliliği, kötü beslenme gibi etmenlerden beynimiz olumsuz etkilenebiliyor, hafızamız zayıflayabiliyor ya da bir işe odaklanmamız güçleşebiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker, güçlü bir beyin ve hafıza için antioksidanlardan, vitamin ve minerallerden zengin, sağlıklı yağlar içeren dengeli bir beslenmenin önemine dikkat çekiyor. İçerdikleri besin öğelerinden dolayı onları birer beyin dostu yapan 8 besini ise şu şekilde sıralıyor.
#HafızaFibromiyalji, yaygın kas ve eklem ağrısı ile karakterize kronik bir rahatsızlıktır. Bu durum, yorgunluk, uyku sorunları, hafıza ve ruhsal anlamda kaygı, anksiyete sorunları gibi diğer belirtilerle de birlikte görülür. Fibromiyalji Uzm.Dr Erdinç Dinçer, kadınların hayatını çekilmez hale getiren, yaşam kalitesini sıfırlayan bu hastalık hakkında önemli bilgiler paylaştı.
#SağlıkTürkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV), Platform Çalışmaları 4’üncü Ulusal Öğrenci Kongresi ‘Hafıza ve Mekan' teması ile başladı. Açılışta konuşan TÜRGEV Yönetim Kurulu Başkanı Hatice Akıncı Yılmaz, "Platform çalışmalarımıza üniversite öğrencileri, yüksek lisans öğrencileri ve doktora öğrencileri başvuru yapabilir. Özellikle kız öğrencilerimizin fırsat eşitliğini, eğitim imkanlarını ön plana almak bizim için çok önemli. Kongreyi hem toplumsal hem uluslararası boyuta taşımayı temenni ediyoruz" ifadelerini kullandı.
#TÜRGEVSultan II. Abdülhamid’in ‘Her resim bir fikirdir’ anlayışıyla Osmanlı topraklarının dört bir tarafından çektirdiği fotoğraflar, Filistin’in 1900’lerdeki tarihine ışık tutuyor. Filistin coğrafyası ‘Sultan II. Abdülhamid Dönemi Filistin’ adıyla ilk kez bütün olarak ele alındı ve bir kısmı daha önce yayımlanmamış fotoğraflar tek kitapta toplandı. Eser hakkında görüşlerini anlatan usta gazeteci ve sanat eleştirmeni Doğan Hızlan, “Bu kitaplar daima gizli kalmış eserlerdir, devrin sadece siyasi değil yaşam biçimini de gösterir. Sultan II. Abdülhamid’in nasıl biri olduğunu, fotoğrafa ve resime düşkünlüğünü de göstermiş oldu. Bu yüzden kitabı okuyanlar Osmanlı’nın sadece bir dönemini görmeyecekler” dedi.
#Sultan II. AbdülhamidBeyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Aşkın Esen Hastürk, sosyal medyanın gereksiz ve eğlencelik kullanımını ifade eden "beyin çürümesi"nin tüm yaş gruplarını etkilediğini söyledi. Prof. Dr. Hastürk, "Beyin çürümesi, sürekli kaydırma hareketiyle birlikte sosyal medyanın anormal kullanımı sonucu entelektüel fonksiyonların ve insan ilişkilerinin gerilemesine bağlı olarak gelişen genel bir tablonun popüler bir ismidir" şeklinde konuştu.
#Sosyal MedyaGizem’in 5,5 yaşındaki kızı Lorin yazı yazmak yerine yapay zekâya sesli komut vermeyi tercih ediyor. Gülay’ın ortaokuldaki kızı Bilge’yse el yazısıyla yazmayı hâlâ sevmiyor. Oysa uzmanlar el yazısının beyin ve motor gelişimi için bütünsel bir egzersiz olduğunu savunuyor.
#Gülay Barbaros AltanTürk-Alman Engelliler Entegrasyon Derneği (TIM e.V.), Dünya Engelliler Günü nedeniyle Fürth Firstclass Event Halle’de anlamlı bir etkinlik düzenledi. Etkinlik, farkındalık oluşturmayı, toplumsal kabulü güçlendirmeyi ve engelleri kaldırmayı hedefledi.
#Türk-Alman Engelliler Entegrasyon DerneğiRessam Anita Taylor’ın ilk kişisel sergisi ‘Moonbaker’ Beşiktaş’ta sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Sanatçının çalışmalarından, A mon seul desir ‘Tek arzum’ ve Moonbaker serisinden ağırlıklı olarak iki serinin yer aldığı 30’a yakın eser bulunuyor. Sanatçı eserleri ile örtülü yapıları, gerçek ile kurgu arasındaki bulanık sınırları yansıtan bir geçicilik ve yerinden edilme hissini anlatıyor. Serginin açılışında konuşan Anita Taylor, “Kadınları güçlü temsiller olarak görüyorum. Tüm eserlerimde kadınları ana aktör olarak göstermek benim için önemliydi. Son eserler her zaman sanatçı için en güçlü bağ kurduğu çalışmalardır. Bu yüzden, büyük ‘Moonraker’ tablosunun benim için kritik bir parça olduğunu söyleyebilirim. Eserlerim birçok anlam katmanı içeriyor” dedi.
#Anita TaylorTürk Mühendis ve Mimarlar Birliği’nin (TMMB - Almanya) Frankfurt’taki yeni toplantısında ülkemizin geçmişte büyük yıkımlara neden olan depremleri gelecekte nasıl en az zararla atlatabileceği konusu ele alınacak. 7 Aralık Cumartesi günü gerçekleştirilecek etkinliğin konuğu İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Sinan Mert Şener olacak. Etkinlikle ilgili TMMB’nin yayımladığı davetiye şöyle:
#FrankfurtDemans uzmanı bir nörolog olan 72 yaşındaki Daniel Gibbs, tam 25 yıl boyunca demans hastaları ile ilgilendi. Hastalarıyla aynı kaderi yaşayan doktora bundan 11 sene önce Alzheimer teşhisi kondu. Ancak o bu işin uzmanıydı ve hastalığa teslim olmaya niyeti yoktu. Alzheimer’ı yavaşlatmak için harekete geçti. İşte Daniel Gibbs’in Alzheimer teşhisi aldıktan sonra yaptıkları ve önerileri…
#AlzheimerHayatının en kötü krizlerinden birini yaşayan Deborah Menzies, arabasını park edecek bir yer bulup bulamayacağını merak ediyordu. Park yeri bulduğu an ise aklında hayatına son vermek vardı. Onu bu noktaya sürükleyen ise yaklaşık 50 yılın ardından ne olduğu ortaya çıkacak olan hastalığıydı...
#Hipotalamik HamartomBazı yapılar sadece beton ve çelikten ibaret değildir. Onlar bir kentin ruhunu, hikayesini ve hatta geleceğini temsil eder. Semboller, şehirlerin kimliğini oluşturur, geçmişle gelecek arasında bir köprü kurar. İzmir’de de böyle semboller var. Basmane Çukuru ve Hilton Oteli, yıllardır tartışmaların merkezinde yer alıyor. Her ikisi de sadece fiziksel projeler değil, aynı zamanda İzmir’in zihinlerdeki düğümlerine dokunan hikayeler...
#1Bilişsel gerileme üzerine araştırmalar yapan Meksikalı nörolog Dr. Jesus Ramirez-Bermudez'e göre, 'saat çizme testi' demansın erken belirtilerini tespit etmek için etkili bir yöntem. Analog bir saati ne kadar iyi çizebildiğinizi gösteren beş dakikalık basit bir çizimle, hafıza kaybı durumunun erken bir belirtisine sahip olup olmadığınızı test edebilirsiniz.
#DemansKimi insanlar vardır sadece isimleri yeterlidir. Güven uyandırırlar. Yılların istikrarı, emeği, disiplini, yaşamın tüm iniş ve çıkışları karşısında mesleklerini avuçlarının içlerinde, başlarının üstünde tutarak ayakta durmalarının sadece ufak bir sonucudur güven. Türkiye’nin en güvenilen, sevilen, sayılan başarılı oyuncusu Selçuk Yöntem ile bir araya geldim. Unutulmayan dizilerden Aşk-ı Memnu’ya “Adnan” karakteri ile hayat veren, 6 yıldır aralıksız sahnelenen Amadeus’ta oynayan, içinde yer aldığı her projeyi sırtlanarak başarıyı garantileyen sanatçı-oyuncu Selçuk Yöntem ile Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de tüm merak ettiklerimi sizler için sordum. İlham almanız dileğiyle...
#Sponsorlu İçerikKimi insanlar vardır sadece isimleri yeterlidir. Güven uyandırırlar. Yılların istikrarı, emeği, disiplini, yaşamın tüm iniş ve çıkışları karşısında mesleklerini avuçlarının içlerinde, başlarının üstünde tutarak ayakta durmalarının sadece ufak bir sonucudur güven. Türkiye’nin en güvenilen, sevilen, sayılan başarılı oyuncusu Selçuk Yöntem ile bir araya geldim. Unutulmayan dizilerden Aşk-ı Memnu’ya “Adnan” karakteri ile hayat veren, 6 yıldır aralıksız sahnelenen Amadeus’ta oynayan, içinde yer aldığı her projeyi sırtlanarak başarıyı garantileyen sanatçı-oyuncu Selçuk Yöntem ile Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de tüm merak ettiklerimi sizler için sordum. İlham almanız dileğiyle...
#1Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Bahçeli, geçtiğimiz haftalarda yaptığı 'Öcalan' çağrısı ile ilgili "22 Ekim tarihinde ne dediysek onun arkasındayız. İmralı ile DEM grubu arasındaki yüz yüze temas olmalıdır." ifadelerini kullandı. ABD Başkanı Biden'a tepki gösteren Bahçeli "Aldığı kararlar sakattır. Başkanlık devir teslim törenini beklemeden görevi bırakmalıdır. Dünyanın tamamı korku tünelindedir." dedi. Bahçeli ayrıca son gelişmelerdeki tehlikeye dikkat çekerek "Putin'in söylemi 3. dünya savaşı ihtimalini gün ışığına taşımıştır." şeklinde konuştu.
#Devlet BahçeliSon zamanlarda hafızanızın eskisi gibi olmadığından mı endişeleniyorsunuz? Ya da etrafınızdaki bazı kişilerin Alzheimer ya da demans olduğundan mı şüpheleniyorsunuz? Bu konuda bir bilgi sahibi olmak için en doğru yol tabii ki konunun uzmanına danışmak ama bundan önce yapacağınız çok basit ve kolay bir testle demans hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
#DemansMaslak 42’deki Gama Gallery’de açılan kolektif sergi ‘Cansipârâne’de mozaik kelebek kanatları cinsiyet eşitliği ve şiddete direnişin sembolü olarak karşımıza çıkıyor. Bu yıl 8’inci kez düzenlenecek BASE’in amacıysa yeni mezun sanatçıları desteklemek ve onları sanat profesyonelleriyle buluşturmak. Arter’de devam eden Yasemin Özcan’ın ‘Islak Zemin’ başlıklı kişisel sergisi de miras, aktarım, hafıza, kentleşme ve modernleşme gibi kavramlara düşünsel ve mizahi bir yaklaşım sunuyor.
#Sergi51 yaşındaki komedyen Miranda Hart, 30 yıl boyunca birçok sağlık sorunu yaşadı ve yatağa bağlı kalmasına neden olan gizemli bir hastalıktan mustaripti. Hastalığı, şiddetli bir grip nöbeti olarak kendini göstermişti ve1980'ler olduğu için tedavi edilmemişti. Bu, bağışıklık sistemini altüst etti ve bir dizi hastalık semptomuna neden oldu. Gençken başlayan semptomları için doktorlar diğer şeylerin yanı sıra agorafobi olduğu söylendi. Yıllarca hastalığın nadir olmayan bir komplikasyonu olarak kronik yorgunluk sendromla mücadele etti.
#Lyme HastalığıYarın gerçekleşecek olan Yarım Ay Google Doodle oldu. Yarım Ay Döngüsü Google tarafından doodle oyunu ile kullanıcılara sunuldu. Özel günlerde anasayfasını değiştiren dev arama motoru Google, Yarım Ayın Yükselişi ile ilgili video oyun tasarladı. Ay döngüsüyle ilgili bilgileri test etmek için sunulan oyunda, hafıza ve bilgiye dayalı sorular yer aldı. Oyunla beraber kullanıcılar da Yarım Ay nedir, ne demek? sorularına yanıt aramaya başladı. Ay'ın görünümü (evresi), Ay'ın Dünya etrafındaki ve Dünya'nın Güneş etrafındaki göreceli yörünge konumları değiştikçe bir ay boyunca kademeli olarak değişir. Peki, Yarım Ay ne demek, anlamı nedir? 2024 Kasım ayı Yarım Ay ne zaman, nasıl oluşur, etkileri neler? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Yarım Ay Ne DemekIBM tarafından yapılan araştırmaya göre, gelecek 5 yıl içinde akademide ve iş hayatında öne çıkmak için teknoloji yerine psikoloji odaklı özellikler gerekli olacak. Duayen Psikolog Prof. Dr. Acar Baltaş ise, çocukların gelecekte ihtiyaç duyacağı bu özellikleri kazanması için ailelere büyük iş düştüğünü dile getirerek, “İlerde robotların bile psikolojiden anlaması gerekecek” dedi.
#Prof. Dr. Acar BaltaşAvustralya'da yaşayan ve 59 yaşındayken nadir görülen bir demans teşhisi konan Suzan Adler'ın kızı Daily Mail’e annesine teşhis konmadan önce davranışlarında gözlemlediği değişimi ve tüm bu süreçte yaşadıklarını anlattı. Takıntı derecesinde düzenli olan annesi mutfak eşyalarını yanlış yerlere koyuyordu. Aşırı hassas ve alıngan olmaya başladı, araba kullanırken zorlanıyor, ev içinde mesafeleri ayarlayamadığı için eşyaşara çarpıyor ve kırıyordu. Sonunda doktorlar kadına 'Posterior kortikal atrofi' teşhisi koydu
#DemansHafıza kaybı, yorgunluk ve vücut ağrısı… Yıllarca bu semptomlarla yaşadı. 51 yaşında komedyen Miranda Hart'a tam 30 yıl sonra teşhis konuldu ve nihayet Lyme hastası olduğu anlaşıldı. Peki bunca yıl nasıl hastalığının ne olduğu anlaşılamadı?
#Lyme