Genetik haberleri sayfasında Genetik hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 21091 Genetik haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Ailemizde kanser, diyabet veya alzheimer gibi bir hastalık olması bizim de bunlara yakalanacağımız anlamına mı geliyor? Bu sorunun cevabı evet de olabilir, hayır da. Doç. Dr. Gülsen Meral ‘Genlerle Dans’ isimli kitabında DNA’nın kader olmadığını, yaşam tarzımızın ve çevresel faktörlerin hastalıkların oluşmasında büyük etkisi olduğunu anlatıyor.
#Doç. Dr. Gülsen MeralHakkari'nin Çukurca ilçesinde biri 11, diğeri 8 yaşındaki iki kız kardeş, tıpta "heterokromi" olarak bilinen göz renklerinin farklılığıyla dikkati çekiyor. Eylül Berk, "Görmede bir sıkıntımız yok. Sadece işitmede biraz problemimiz var. Tedavi görseydik iyi olurdu. Bizi okulda, dışarıda görenler çok şaşırıyor, fotoğraf çekmek istiyor. Gözlerimizi seviyoruz. Bu bir Allah vergisi." diye konuştu.
#HeterokromiGençlerde kolon kanseri vakaları artışta. Bu artışın sebepleri söz konusu olduğunda akla ilk olarak beslenme ve aşırı kilo geliyor. Ancak sağlıklı beslenen, spor yapan, zinde gençlerde de kanser görülmesi, bulmacada henüz yerine koyamadığımız parçalar olduğu anlamına geliyor. Peki hangi faktörler etkili?
#SağlıkTam 2 yıl önce bugün bu köşeden, her ne kadar benim için yüzleşmesi ve yüksek sesle söylemesi çok zor olsa da meme kanserine yakalandığımı duyurmuştum. Niyetim benimle aynı yoldaki kadınlar ile dayanışmak ama en önemlisi de kanser ve meme kanseri konusunda farkındalık yaratmaktı. Zira meme kanseri bugün tüm kanser çeşitleri arasında görülme sıklığı en yüksek- akciğer kanserinden de fazla- kanser türü. Her 8 kadından biri ve oran bu kadar yüksek olmasa da erkekler de meme kanserine yakalanıyor. Farkındalığa dikkat çekmek içinse her yıl ekim ayında etkinlikler yapılıyor. Bu yıl Türkiye ve dünyanın alanında en başarılı cerrah, tıbbi ve radyasyon onkologları, psikolog, fizyoterapist, hemşire ve ‘survivor’ları Genç Birikim Derneği’nin Muş’ta düzenlediği 10. Onkoloji Günlerinde buluştu. Ben de oradaydım.
#KANSERHer ne kadar son yıllarda gri saç moda olsa da saçlarımızda beyazları görmeye başladığımız zaman hepimiz ‘Yaşlanmaya başladım’ diye panik yapıyoruz. Kimine 20’li yaşlarında aklar düşüyor, kimi 50 yaşında hâlâ üzüm gibi kapkara saçlarını savuruyor. Saçların beyazlaması yaşlanma sürecinin normal bir parçası… Genetik, beslenme, belirli sağlık koşulları ve yaşam tarzı da bu sürece katkıda bulunabiliyor. Peki saçların beyazlamasını yavaşlatabilir miyiz? Neden bazılarının saçı daha erken beyazlıyor? Stres gerçekten önemli bir faktör mü? Uzmanlarla konuştuk...
#Saç BeyazlamasıRize'nin Güneysu ilçesinde koronavirüs nedeniyle 9 ferdini kaybeden Genç ailesinin çağrıları üzerine devreye giren Sağlık Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği genetik araştırmada ailede hastalığı tetikleyici genetik bir bulguya rastlanılmadı. 9 yakınını kaybeden Ali Genç (63), “Sağlık Bakanlığı bizim genimizi araştırdı ve sonucumuz temiz çıktı. Herhangi bir sıkıntı olmadığını söylediler. Bizim ailemizde ölen öldü, kalan fertlerimize de Allah uzun ömürler verdi. Ateş düştüğü yeri yaktı" dedi.
#RizeŞu önemli bilginin akıllarımıza adeta kazınması, iyice yerleşmesi lazım: “Yaşlanmak” bazılarının iddia ettikleri gibi “tedavi edilmesi gereken” bir “hastalık” falan değil, tam aksine “doğal, içten gelen, yavaşlatılabilen ve kontrol edilebilen ama önlenemeyen” biyolojik bir süreçtir.
#YaşlanmaŞizofreni hastalığı, genellikle genç yaşta başlayan, insanın giderek gerçeklerden ve kişilerarası ilişkilerden uzaklaşarak kendine özgü bir içe kapanım dünyasında yaşadığı; duygu, düşünce ve davranışlarda çok önemli bozuklukların görüldüğü oldukça ağır bir ruhsal bozukluktur. Şizofreni genetik mi sizler için derledik.
#ŞizofreniTürkiye’de yaşayan Suriyeli Fityan ailesinin yeni doğan bebekleri Abdurrahman, henüz 4 aylıkken yaşadığı ishal sorunu nedeniyle 2 yıl önce doktora götürüldü. Zayıflıktan ölüm eşiğine gelen Abdurrahman’ın iyileşmeyen ishal sorununu araştırmak için yapılan testlerde ise dünyada adı konulmamış bir genetik mutasyon sonucu hastalığın oluştuğu tespit edildi. Araştırma sonucu ise dünyanın sayılı tıp dergilerinden ‘Nature dergisinde’ yayınlanarak tıp literatürüne girdi.
#MutasyonTürkiye’de yaşayan Suriyeli Fityan ailesinin yeni doğan bebekleri Abdurrahman, henüz 4 aylıkken yaşadığı ishal sorunu nedeniyle 2 yıl önce doktora götürüldü. Zayıflıktan ölüm eşiğine gelen Abdurrahman’ın iyileşmeyen ishal sorununu araştırmak için yapılan testlerde ise dünyada adı konulmamış bir genetik mutasyon sonucu hastalığın oluştuğu tespit edildi. Araştırma sonucu ise dünyanın sayılı tıp dergilerinden ‘Nature dergisinde’ yayınlanarak tıp literatürüne girdi.
#MutasyonSAĞLIK Bakanlığı, Spinal Musküler Atrofi (SMA) hastalığı taşıyıcılığı olan bireyleri saptamak amacıyla Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan Genetik Hastalıklar Tarama Laboratuvarı faaliyete geçti. 81 ilde çiftlerden alınan kan örnekleri, laboratuvarda incelenerek, çiftlerin taşıyıcı olup olmadığı belirlenecek.
#Ankaraİnsan başına kötü bir şey geldiğinde, bir tek kendisinin sınandığını düşünüyor ama gerçek öyle değil. Biliyorum ki herkesin sınavı başka. Birbirimize destek olmak, güç vermek önemli. Tüm bu süreçte öğrendiğim bir şey daha var. Genetik yatkınlık dışında, ne kadar inkâr etsek de kanseri sinir, stres, endişe, kaygı, sağlıksız beslenme-uyku, ölçüsüz sigara-alkol tüketimi, hava kirliliği gibi ‘kendi hatalarımız’ ile biraz da biz besliyoruz. ‘Erken teşhis hayat kurtarır’ diyerek farkındalık yaratmaya çalışıyoruz ama farkına varmamız gereken bir şey daha var; o da yaşam biçimimiz ve kalitesi...
#Kanserİngiltere'deki bilim insanlarının yaptığı araştırma erkeklerin vücudunda şimdiye kadar keşfedilmemiş bir genin X ve Y kromozomlarını kontrol edip bebeğin cinsiyetine etki ettiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre bebeğin cinsiyeti babanın ailesindeki kız ya da erkek çocuk sayısına bağlı.
#Bebek CinsiyetiOkullar, çocukların yalnızca akademik bilgi edindikleri yerler değil; aynı zamanda duygusal, sosyal ve psikolojik gelişim süreçlerini destekleyen ve şekillendiren kritik ortamlar. Biliyoruz ki gelişim sürecini her çocuk aynı şekilde deneyimlemez. Bazı öğrenciler, hayatın getirdiği stres, belirsizlik ve zorluklarla başa çıkmakta daha dirençli olabilirken, bazıları için bu süreç oldukça zorlayıcı olabilir.
#Okul PsikolojisiAntalya İl Ambulans Servisi Başhekimi Münevver Kurt, 112'ye gelen gereksiz çağrıların acil müdahale gerektirecek vakaların önüne geçtiğini belirterek, “'Ambulans kiralamak istiyorum, kız arkadaşıma evlenme teklif edeceğim. Panik atak hastasıyım, ambulans beni havaalanına yetiştirebilir mi' şeklinde talepler alıyoruz" dedi.
#112Hepimizin hayali sağlıklı, uzun bir ömre sahip olmak. Fakat son dönemde sık sık genç insanların da kalp krizi geçirdiğini duyuyoruz. Geçen yıl önce 60 yaşındaki Tolga Savacı, sonra 52 yaşındaki Metin Arolat, pazartesi günü de 58’indeki Volkan Konak hayatını kaybetti. Üçünün de kalp krizi geçirdiği söylendi. Kalp Sağlığı Haftası da yaklaşırken bu değerli organımızı nasıl koruyacağımızdan ve nelerle onu riske attığımızdan bahsedelim.
#Hazan Aköz IşıkKolon kanseri, en sık görülen üçüncü kanser türü. Beslenmeyle yakın ilişkili. İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Sezgin Uludağ, “Son 20 yıldır tarama programlarımız 50 yaş üstündeydi ancak kolon kanserinde tarama yaşı daha erkene çekildi” dedi.
#Kolon KanseriAnkara Üniversitesi’nde yürütülen çalışmayla, kanser tedavisi veya genetik hastalıklar nedeniyle doğurganlığı riske giren 11-17 yaş arası kız çocuklarında da yumurta dondurma işlemi başarıyla uygulandı. Uzmanlar, bu yöntemle çocuk hastaların gelecekte anne olma şansının korunabileceğini belirtti.
#Ankara ÜniversitesiŞöyle bir düşünelim... Gösteri dünyasında görsellik ön plana çıkan bir ayrıntı... Her ne kadar son yıllarda bunun tersine bazı akımlar gelişse de 'fiziksel çekicilik' spot ışıklarının altında kariyer yapan insanlar için olmazsa olmaz.
#Pierce Brosnan“Kuzey’in oğlu” Volkan Konak dün memleketi Trabzon’un Maçka ilçesinde gözyaşları içinde son yolculuğuna uğurlandı. Bu erken ve ani ölüm hiç şüphesiz ailesini olduğu kadar biz hayranlarını da derinden sarstı. Çok üzücü olsa da bu ani ölümle birlikte gündeme getirmek istediğim bir soru var. Hürriyet muhabirlerinin yakınlarından aldığı bilgiye göre, ünlü şarkıcı sağlığını oldukça önemsiyor, düzenli check-up yaptırıyordu. Doktoru gerek görmediği halde, yıllar önce, yüzde 10 tıkalı olan kalp damarına stent taktıran sanatçı, ramazan ayı öncesinde de check-up’tan geçmiş ve yakın çevresine “Turp gibiyim” demişti. Peki yakın zamanda check-up’tan geçtiyse rahatsızlığı neden fark edilmedi? Büyük hastanelerden tutun da en küçük sağlık merkezlerine kadar neredeyse her yerde yapılan ve hatta bir telefonla bile binlerce liraya, kolayca satılan check-up’lar kocaman bir aldatmaca mı yoksa?
#Check-UpLalenin atası olarak bilinen Türk lalesi, genetik çeşitliliği ve endemik yapısıyla korunması gereken türler arasında yer alıyor. Antalya Orkidelerini ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği (ANTOK) Projeler Sorumlusu Pınar Kınıklı, “Bu türü dışarıdan almak yerine kendi kaynaklarımızı değerlendirerek park ve bahçelerimizde kullanabiliriz” dedi.
#ALMANYAÇok genç denecek bir yaşta, 58’inde yaşamını yitirdi Kuzeyin Oğlu Volkan Konak. O çok sevdiği sahnede hem de. Geçtiğimiz ekim ayında benzer şekilde, sahnede yaşamını yitiren Metin Arolat gibi. Arolat, kalp krizi geçirip bu dünyadan göçtüğünde 52 yaşındaydı. Avrupa Yakası dizisinde, Kubilay karakteriyle tanınan tiyatrocu Vural Çelik de evinde, kalp krizi nedeniyle 51 yaşında hayatını kaybetmişti. Konak’ın kesin ölüm nedeni henüz açıklanmadı ancak onun da kalp krizi geçirmiş olma ihtimali yüksek. Ve yine diğer ‘erken’ ve ‘ani’ ölümler sonrasında olduğu gibi aynı lakırdı dolanmakta: “COVID aşıları sebep oldu” Öyle mi gerçekten? Ani ve erken ölümlerin altında aşılar mı var?
#Volkan KonakArdahan Üniversitesi tarım alanında bölgeye özgü 13 bin yıllık ata tohumu kavılca buğdayını yeniden yeşerterek ekim ve hasatını gerçekleştiriyor. Kampüs içerisinde 100 dönüm araziye ekilen kavılca buğdayından elde edilen un üniversitenin gastronomi ve mutfak sanatları bölümü akademisyenleri tarafından ürünlere dönüştürülüyor. Ayrıca buğdaydan katma değer elde edilmesi için makarna, erişte, bulgur gibi ürünler için kurulan tesiste çalışmalar yürütülüyor. Üniversite tarafından 2021 yılından bugüne 600’e yakın üreticiye kavılca buğdayının ekimi konusunda eğitim ve destek verildi.
#Ardahan ÜniversitesiSekiz yaşındaki Thomas’ın konuşması bir anda yavaşlamaya başladı. Yapılan testler sonrasında doktor kötü haberi, “Thomas’ın en fazla bir yılı var” sözleriyle verdi. Sayısız tedaviye rağmen küçük çocuk teşhisten sadece 10 ay sonra hayatını kaybetti. İşte yürek burkan o hikaye…
#Beyin TümörüDışarıdan geldikten sonra yüzünüzü ve elleriniz yıkayın: Gün içinde cilt yüzeyine polenler ve tozlar yapışabilir. Özellikle açık hava aktivitelerinden sonra nazik bir temizleyiciyle yüzünüzü yıkamak alerjenleri uzaklaştırmaya yardımcı olur.
#Bahar AlerjisiAilemizde kanser, diyabet veya alzheimer gibi bir hastalık olması bizim de bunlara yakalanacağımız anlamına mı geliyor? Bu sorunun cevabı evet de olabilir, hayır da. Doç. Dr. Gülsen Meral ‘Genlerle Dans’ isimli kitabında DNA’nın kader olmadığını, yaşam tarzımızın ve çevresel faktörlerin hastalıkların oluşmasında büyük etkisi olduğunu anlatıyor.
#Doç. Dr. Gülsen MeralYedi tepeli şehir için baharın müjdecilerinden biridir İstanbul Film Festivali. Bu yıl 44’üncü kez düzenlenecek bu kültür şenliği 11 Nisan’da başlayıp 22 Nisan’da sona erecek. Organizasyon dahilinde 139 uzun metraj ve 15 kısa film izleyiciyle buluşacak. Festivale ilişkin bir rehber olması amacıyla kaçırılmaması gereken 10 filmlik bir liste hazırladık.
#SinemaYapılan yeni bir bilimsel araştırma, kan grubu ile kanser riski arasındaki bağlantıya dair çok çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Bilim insanlarını 50 bin İranlı üzerinde yaptığı bir araştırma, kan grubu ile kanser riski arasındaki bağlantıyı ortaya çıkardı. Bu kan grubuna sahip olan kişilerin mide kanserine yakalanma riski diğer kan grubuna sahip kişilere oranla yüzde 55 daha yüksek olduğu belirlendi. Peki, kan grubu kanser riskini nasıl etkiliyor? Kan grubu faktörü kanserin teşhisinde ya da tedavisinde dikkate alınmalı? Çarpıcı araştırmanın detaylarını Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Sakin ile konuştuk.
#KanserYüz simetrisi, estetik algının temel unsurlarından biri olarak kabul edilir. Araştırmalar, insanların bilinçaltında simetrik yüzleri daha çekici bulduğunu göstermektedir. Ancak mükemmel bir yüz simetrisi doğada neredeyse hiç yoktur ve herkesin yüzünde belirli oranlarda asimetri bulunur.
#Güzellikİzmir'de, geçirdiği operasyonun ardından akciğer kanserini yenip sağlığına kavuşan Mehmet Atsız'ın (76) kızı Ebru Atsız (50) da aynı hastalığa yakalandı. Atsız’ın, kendi doktoru olan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Figen Türk’e emanet ettiği kızı Ebru Atsız sağlığına kavuştu. Prof. Dr. Türk, "'Akciğere bıçak değmez' inanışının aksine uygun hastalarda mümkün mertebe en kısa sürede ilgili hekime ulaşarak tedavi edilmesini öneriyoruz." ifadelerini kullandı.
#Akciğer Kanseriİzmir'de, geçirdiği operasyonun ardından akciğer kanserini yenip sağlığına kavuşan Mehmet Atsız'ın (76) kızı Ebru Atsız (50) da aynı hastalığa yakalandı. Atsız’ın, kendi doktoru olan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Figen Türk’e emanet ettiği kızı Ebru Atsız sağlığına kavuştu. Prof. Dr. Türk, "'Akciğere bıçak değmez' inanışının aksine uygun hastalarda mümkün mertebe en kısa sürede ilgili hekime ulaşarak tedavi edilmesini öneriyoruz." ifadelerini kullandı.
#Akciğer KanseriKataraktın, göz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşması sonucu ortaya çıkan ve görme yetisini olumsuz etkileyen bir hastalık olduğunu belirten Özel Atagöz Tıp Merkezi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aras Saklamaz, yaşlanma, genetik faktörler, uzun süreli UV ışınlarına maruz kalma, diyabet ve kullanılan bazı ilaçların göz merceğinin yapısını bozarak bulanık görmeye neden olabildiğini söyledi. Saklamaz, katarakt hastalarının genellikle bulanık görme, ışığa hassasiyet, renklerin soluk görünmesi, gece görüşü bozuklukları ve okuma gibi aktivitelerde zorluklarla doktora başvurduklarını kaydetti.
#1Bugün 21 Mart Down Sendromlular Farkındalık Günü… Down sendromu, 21. kromozomun fazladan bir kopyasına sahip olunduğu, toplamda 46 yerine 47 kromozomun bulunduğu genetik bir farklılık olup ve her 800 ila 1000 doğumda bir görülüyor. Bu genetik durum, bireyde fiziksel gelişim, bilişsel yetenekler ve sağlık üzerinde çeşitli etkiler yaratıyor.
#Down SendromuDoğu Afrika'da özellikle Kenya ve Tanzanya'da yaşayan, Maasai Kabilesi, dünyanın en uzun boylu kabilelerden biri… Boyları ortalama 190.5 cm...Boylarının bu zıplama hareketleri sayesinde uzadığını düşünen kabile üyeleri yıllardır bir ritüel halinde yaptıkları zıplama hareketleri ile tanınıyorlar.Acaba boyları zaten genetik olarak uzun mu yoksa yaptıkların bu danstan dolayı mı bu konuda net bir bilgi yok ama onlar boyları bu kadar uzamış olmasına rağmen hala zıplamaya devam ediyorlar.
#Maasai Kabilesi