Gazi Üniversitesi haberleri sayfasında Gazi Üniversitesi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 13395 Gazi Üniversitesi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Gazi Üniversitesi, Ankara'da bulunan bir devlet üniversitesidir. 1926 yılında Ankara'da kuruldu.
Tıp,Diş Hekimliği,Eğitim,Edebiyat,İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk ve Mühendislik Fakülteleri önemli fakülteleridir.
Üniversitenin Beşevler, Emek, Maltepe, Gölbaşı ve Çubuk'ta yerleşkeleri bulunmaktadır.
Bunların dışında Gazi Üniversitesinin Ankara Ostim, Çankaya, Kızılay bölgeleri ve Ankara Polatlı ve Beypazarı ilçelerinde de Meslek Yüksek Okulları ve Yüksekokulları bulunmaktadır.
Doğuştan işitme engelli 15 yaşındaki Ata Çankırı, 5.5 yıldır keman çalıyor. Ata, bugün 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü’nde Gazi Üniversitesi’nde sahne alacak. Ata, “Mucize gibi bakıyorlar ama bu şaşılacak bir şey değil” diyor.
#3 Mart Dünya Kulak Ve İşitme GünüYükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Kazakistan Bilim ve Yükseköğretim Bakanlığı arasında Gazi Üniversitesinin Özbekali Janibekov Güney Kazakistan Pedagoji Üniversitesinde şube açması için anlaşma yapıldı. YÖK Başkanı Erol Özvar “Bu anlaşma Türk dünyasındaki üniversitelere yeni fırsatlar sunacak. Üniversitelerimiz arasında akademik ve öğrenci hareketliliği artacak” dedi.
#YÖKSiber güvenlik alanında nitelikli insan kaynağını yetiştirmek amacıyla hayata geçirilen Siber Vatan Programı başkentte de uygulanacak. Ankara Kalkınma Ajansı ve Gazi Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenecek program kapsamında sınavları başarıyla geçen üniversite öğrencileri yüz yüze eğitim almaya hak kazanacak. Öğrenciler siber orduya yeni neferler olarak yetiştirilecek.
#Siber GüvenlikAnkara'da trafikte 'yol verme' kavgasında motokurye Samet Özgül'ün (28) bıçaklanarak öldürülmesiyle ilgili davada istinaf mahkemesi, yerel mahkemenin tutuklu sanık Halil İbrahim Demirci'ye (20) verdiği müebbet hapis cezasını takdir indirimi ile 25 yıla düşürdü, 12'şer yıl hapis cezasına çarptırılan babası Mustafa Demirci (48) ve Bülent Açıkgöz (50) hakkında ise beraat kararı verdi.
#MotokuryeMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Türkçe ve dil eğitiminde yenilikçi ve keşfedici yaklaşımların sunulması amacıyla ‘Türkçe ve Dil Eğitiminde İyi Uygulamalar Konferansı’ düzenleniyor. Konferansla Türkçe ve dil eğitimine yönelik özgün ve etkili uygulamaların yaygınlaştırılması amaçlanıyor.
#MEBİnsanoğlu dünyaya geldiği ilk andan itibaren çevresindeki uyaranların etkisiyle yaşamını devam ettirir. Süreç boyunca yaşa bağlı olarak belirli fiziksel, duygusal, nörolojik, psikomotor özelliklerle gelişimini sürdürür. İnsan yaşamı değişken ve dinamik yapısıyla karmaşık bir döngü halindedir. Bu süreçte yaşamını şekillendiren birçok unsurun etkisiyle kendini keşfeder, kendi kimliğini yaratır ve bu durum ‘öğrendiklerimiz’ ve ‘yeni öğreneceklerimiz’ şeklinde zihnimizde birtakım düşünceler oluşturur.
#Konuk YazarGazi Üniversitesi 216 personel alımı ile bünyesine pek çok pozisyonda yeni çalışanlar dahil edecek. KPSS'den en az 60 puan alma zorunluluğunun bulunduğu başvuru süreci, pek çok pozisyonda gerçekleşecek. Her pozisyonun ise kendisine öz aranan nitelikleri bulunacak. Peki, Gazi Üniversitesi 216 personel alımı başvuru şartları belli oldu mu? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Gazi ÜniversitesiYıllardır akademik makaleler yazıyor olsam da, bu yazı için bilgisayarın başına geçtiğimde fikirlerim hazır bir şekilde yazılmayı beklemiyordu. Yazmaya başladığımda, önce tutarsız cümleler yazarım ve sonra onları toparlarım. Şu anda bu satırları yazarken düşünüyor, müzik dinliyor ve klavyede on parmak yazı yazıyorum. Yaptığımı bu eylemlerimin eğitim bilimindeki kavramsal karşılığı bilişsel, duyuşsal ve psikomotor öğrenmeler.
#Konuk YazarErken çocukluk dönemi, 0-8 yaşı kapsayan, gelişimin en hızlı olduğu, temel tutum ve davranışların kazanıldığı insan yaşamı için önemli süreçlerden biri. Bu dönemde çocukların yaşlarına uygun gelişim ölçütlerine uygun özellikler gösterip göstermediklerini takip etmek önemli.
#Konuk Yazarİnsanların önemli özelliklerinden biri bağlanabilen bireyler olmaları. Bağlanmak, insan ilişkilerinde bireylerin kendilerinin güvende olup olmadıklarına, başkalarının onların ihtiyaçlarına duyarlı olup olmadıklarına, kendilerini değerli hissedip hissetmemelerine neden olabilen psikolojik bir gerçeklik. Bebekler ve çocuklar, kendilerine bakım sunan yetişkinlerle olan ilişkilerinde; etkileşimde tutarlılık ve kararlılık varsa, bakım sunanlar çocukları ile fiziksel açıdan temasa geçiyorlarsa, çocuklar kendilerinin değerli olduklarını ve başkalarının da güvenilir olduklarını düşünürler. Bir başka deyişle, güvenli bir bağlanma örüntüsüne sahip olurlar.
#Gazi ÜniversitesiOkul; insan hayatında önemli bir yeri olan, içinde öğrenmenin gerçekleştiği, sorumluluğun öğrenildiği, kişilik ve karakterimizin temellerinin atıldığı, insanları bir kariyere, dolayısıyla hayata hazırlayan bir kurum. Aynı zamanda okul, kültürün oluşumu ve yeni nesillere aktarılması, sağlıklı bir toplumsal yapının kurulması, müreffeh ve mutlu bir toplumun oluşturulmasında etkisi olan bir yapı. Bu nedenle modern toplumlar kendilerine has, toplumsal ve kültürel dokularına uygun, ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde eğitim sistemlerini ve bu kapsamda okullarını kurdular.
#Konuk YazarSorumluluk çocuk, genç, yetişkin ya da yaşlı fark etmeksizin tüm insanların hayatında önemli rol oynayan bir kavram. Her insanın kendisine, ailesine, içinde yaşadığı topluma, çevreye ve ülkesine karşı yerine getirmesi gereken sorumluluklar var. Türk Dil Kurumu Sözlüğüne göre sorumluluk; “Kişinin kendi davranışlarını veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesi, sorum, mesuliyet anlamına gelmektedir.” Bu kapsamda sorumluluğun aynı zamanda eğitimle ilgili bir kavram olduğu görülür. Sorumluluk doğuştan gelen bir özellik değil. Öğrenme ile oluşur ve gelişir. Sorumlulukla ilgili ilk öğrenmeler ailede başlar, okulda şekillenir, içinde yaşadığımız toplumda ise davranış halinde kendini gösterir.
#Konuk YazarOtizm, bireylerin sosyal iletişim, davranış ve öğrenme süreçlerinde farklılıklar gösterdiği nörogelişimsel bir durum. Her otizmli birey, kendine özgü bir dünyaya sahip ve bu dünya, doğru anlayış ve destekle daha parlak bir geleceğe dönüşebilir. Ancak, toplum olarak otizmli bireylerin potansiyellerini keşfetmek, onları sadece birer “özel bireyler” olarak görmekle sınırlı kalmamalı; aynı zamanda eşit fırsatlar sunarak daha kapsayıcı bir ortam yaratmalıyız. Bu kapsayıcı ortamla birlikte çocuklarımızın bağımsızlaşmasını, iş hayatına entegrasyonunu ve toplumsal kabulünü artırabiliriz.
#Konuk YazarYabancı dil öğrenimi, sürekli olarak devam eden bir öğrenim süreci. Bu süreçte algılayıcı beceriler olan dinleme ve okuma ile üretken beceriler olarak adlandırılan yazma ve konuşma becerileri oldukça önemli bir yer ediniyor. Yazma ve konuşma becerileri, yabancı dil bilgisini kullanılarak kişinin kendisini ifade etmesini gerektiriyor. Bu nedenle, yabancı dili öğrenenler bu becerilerde çeşitli sıkıntılarla karşılaşabiliyor. Bu sıkıntılar, yabancı dilde konuşma ve yazma nasıl geliştirilir konusunu önemli kılıyor.
#Yabancı Dil ÖğrenmeHürriyet Ankara’nın Kent Sohbetleri’ne konuk olan OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, “Savunma sanayiine baktığınız zaman tanklarda, toplarda, tüfeklerde, roketlerde, her yerde OSTİM’i görüyorsunuz. Yani uçan, kaçan, yürüyen, canlı, cansız, bir sürü yerde biz OSTİM’i görebiliyoruz. Burada her şey var. Bir insan, ihtiyaç duyabileceği her şeyi OSTİM’de bulabilir, yapabilir, yaptırabilir” diye konuştu.
#OSTİMDüşünün… Minik bir bebek doğduğu ilk andan itibaren çevresindeki sesleri duyuyor, anlamlandıramasa da hafızasına kaydediyor. Günler geçtikçe o masum gözlerle size bakarak mırıldanmaya, sesler çıkarmaya başlıyor. Derken, bir sabah “Baba!” diyor. İşte o an, dil gelişiminin mucizesine tanıklık ettiğiniz an!
#Konuk YazarDown sendromu, 21’inci kromozomunun fazladan bir kopyasına sahip olunduğu, toplamda 46 yerine 47 kromozomun bulunduğu genetik bir farklılıktır. Bu durum, bireylerin gelişimsel ve fiziksel süreçlerini etkileyebilir. Ancak doğru eğitim, destek ve fırsatlarla, Down sendromlu bireylerin yaşam kaliteleri büyük ölçüde artırılabilir.
#Konuk YazarUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Trabzon, 2023 yılına göre yüzde 2 artış oranıyla 2024 yılında 711 bin 626’sı yabancı ve 635 bini yerli olmak üzere yaklaşık 1 milyon 350 bin ziyaretçiye ev sahipliği yaptı" dedi.
#Abdulkadir UraloğluDoğuştan işitme engelli 15 yaşındaki Ata Çankırı, 5.5 yıldır keman çalıyor. Ata, bugün 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü’nde Gazi Üniversitesi’nde sahne alacak. Ata, “Mucize gibi bakıyorlar ama bu şaşılacak bir şey değil” diyor.
#3 Mart Dünya Kulak Ve İşitme GünüKONYA’da seyir halindeki TIR ile devriye görevindeki ekip otosu çarpıştı. Kazada 1 polis memuru şehit oldu, 2 polis memuru da ağır yaralandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Konya Karatay İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı polis ekiplerinin devriye görevini yerine getirdiği esnada meydana gelen trafik kazasında olay yerinde şehit olan Onur Şirin için taziye mesajı yayımladı.
#KONYAYapay zekanın hızlı ilerleyişi halihazırda yazılım ve bilgisayar mühendisliği gibi bölümlerde okuyan öğrencileri istihdam konusunda kaygılandırmaya başladı. 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih istatistikleri bu bölümlere olan ilgide dikkat çeken bir düşüş olduğunu ortaya koydu. Uzmanlar, yapay zekanın birçok mesleği tehdit ettiğinin altını çizerek gelecekte istihdam olanaklarının azalabileceğini söyledi.
#Yapay ZekâBugünkü Resmi Gazete kararları 23 Şubat 2025 belli oldu. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında, Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ yer aldı. Ayrıca Gazi Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, İstanbul Topkapı Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Göç ve Yerel Yönetimler Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Resmi Gazete'de yer aldı. Peki, bugünkü Resmi Gazete atama kararları neler? İşte, 23 Şubat 2025 Resmi Gazete kararları ve ayrıntılar.
#Resmi Gazete Kararları 23 ŞubatUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 5G ile de 10 kat daha hızlı internet kullanılacağını belirterek, "34 merkezde hayata geçirdik deneme amaçlı olarak. İstanbul Havalimanı bunlardan bir tanesi. Bu sene ihalesini yapacağız, 2026’da da Türkiye genelinde 5G’ye geçmiş olacağız. Statlarda da bu akşam Galatasaray-AZ Alkmaar maçında ilk denemesini yapmış olacağız" dedi.
#Abdulkadir UraloğluCumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanvekili Yusuf Tancan, Avrupa Birliği'nin yapay zeka ile ilgili tüzük çalışması yaptığını belirterek, "Biz de Türkiye'de söz konusu tüzüğe uyum sağlamaya yönelik olarak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile birlikte mevzuat hazırlığı çalışmalarını yürütüyoruz" dedi.
#Yusuf TancanGazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEMAR) Müdürü Prof. Dr. Samet Arslan, Ege Denizi'ndeki depremlere ilişkin konuştu. Santorini Yanardağı'nın patlayabileceği öngörülerine ilişkin Prof. Dr. Arslan, “Volkan, deniz tabanına yakın bölgelerde 10 kilometrelik aralıktaki bir bölgede küçük kırılmalara yol açar. Arka arkaya minik minik kırılmalara sebep olur. Bunlar da küçük küçük depremlere sebep oluyor sadece. Dolayısıyla da öyle büyük bir volkanik püskürme gibi bir şey beklemiyoruz” dedi.
#Ege DeniziGazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEMAR) Müdürü Prof. Dr. Samet Arslan, Ege Denizi'ndeki depremlere ilişkin konuştu. Santorini Yanardağı'nın patlayabileceği öngörülerine ilişkin Prof. Dr. Arslan, “Volkan, deniz tabanına yakın bölgelerde 10 kilometrelik aralıktaki bir bölgede küçük kırılmalara yol açar. Arka arkaya minik minik kırılmalara sebep olur. Bunlar da küçük küçük depremlere sebep oluyor sadece. Dolayısıyla da öyle büyük bir volkanik püskürme gibi bir şey beklemiyoruz” dedi.
#DepremDijital dünyadaki gelişmeler elbette insanoğlunun tahmin etmeyeceği şekilde hızla devam ediyor. İnsanlık amaçsız bir şekilde keşfetmiş olduğu dijital mecralara karşı öngörüsüz bir şekilde hem şaşkınlık, hayranlık ve bir çok düşünsel kargaşayla yaklaşıyor. Bu bağlamda dijital mecraların üretmiş olduğu kasıtlı ve kasıtlı olmayan örtük içerik sunumları insan davranışları üzerinde özellikle de çocuklar üzerinde travmatik sonuçlar oluşturabiliyor.
#Konuk YazarManisa'da böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden fitness eğitmeni Hilal Pektezel (42), memleketi Muğla'nın Marmaris ilçesinde gözyaşlarıyla toprağa verildi. Geçirdiği beyin kanaması sonucu 4 ay yoğun bakımda kalıp, 5 kez ameliyat olan Pektezel, 11 yıl sonra yürümeye başlamıştı.
#Böbrek YetmezliğiHepimizin eğitim hayatında matematik ile ilgili iyi ya da kötü anıları vardır. Bu anılar ilerleyen yıllarda matematiğe olan tutumumuzu dolaylı olarak da matematik başarımızı etkiler. Matematik başarısı için öncelikli olan şeyler ‘matematiği sevmek’ ve ‘sabır’dır. Matematiği sevmek ve matematik ile uğraşırken sabırlı olmak gerekir. Ancak bilmediğimiz bir şeyi nasıl sevebiliriz ve o alanda nasıl başarılı olabiliriz? Matematik nedir?
#Konuk YazarCoğrafya, insanla doğal ortam arasındaki karşılıklı etkileşimleri bunların sonucunda gelişen faaliyetlerle durumları dağılış, ilişki kurma, karşılaştırma, nedensellik gibi ilkelere göre bilimsel yöntemler kullanıp açıklayan ve elde ettiği sonuçları bütüncül bir bakış açısıyla sentez olarak ortaya koyan bir bilim. Coğrafya, hem sosyal hem de fen bilimlerini kucaklar ve çok sayıda bilim dalından yararlanır. Coğrafyanın, nasıl öğrenileceği ve nasıl öğretileceği bu alanın konusu.
#Konuk YazarYabancı dil öğrenirken sınıf içi ve sınıf dışı etkinlikleri, yardımcı materyallerin kullanımı her zaman dilin daha etkin öğrenilmesine katkı sundu. Özellikle günümüzde teknolojinin her alanda kullanılması ve son iki yıldır da yapay zekâ (YZ) uygulamalarının hayatı kolaylaştırdığı kadar dil öğrenmeyi de kolaylaştırması oldukça dikkat çeker hale geldi.
#Konuk YazarÇocukların çizdiği resimler duygularının da ifadesi. Meclis’e sunum yapan okul öncesi eğitim uzmanı olan Prof. Dr. Gülümser Gültekin, “Çocuklar aile içinde mutluysa renkli çatılı, bacalı evler çiziyor. Mutsuz, şiddete veya istismara uğrayan çocuklarda ise şimşekler, yılanlar görebiliyoruz” dedi...
#ÇOCUKTürkiye’nin doktora mezunu sayısı 2023 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 20 arttı. Rapora göre, doktora programlarında 100 ve üzeri mezun veren üniversite sayısı da 36’ya yükseldi. En fazla doktora mezunu veren üniversite Ankara Üniversitesi oldu.
#YÖKLondra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS), üniversitelerin ‘2025 Sürdürülebilirlik Sıralaması’nı yayınladı. Buna göre ilk 500’de Türkiye’den 6 üniversite yer aldı. Bu yılın sıralamasında üniversitelerin geçen yılki sıralarını koruyamadıkları gözlendi.
#Quacquarelli Symonds