Fındık haberleri sayfasında Fındık hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 15429 Fındık haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Fındık, huşgiller familyasından Corylus cinsini oluşturan çalı ve ağaç türlerinin ortak adıdır. Basit, yuvarlak yaprakların kenarları çift dişli, ucu sivridir. Çiçekler yapraklardan hemen önce ilkbaharda açar. Bir evciklidir. Erkek çiçekler kedicik şeklinde 5-12 cm uzunluğunda sarı renklidir. Dişi çiçekler çok küçük, kış boyunca tomurcuklarda gizlenir, 1-3 mm uzunluğunda kırmızı renklidir. Nuks meyve 1-2-3 cm uzunluğunda 1-2 cm çapındadır, kabuğun etrafını tamamen veya kısmen kuşatan bir kadehcik bulunur. Kadehciğin şekil ve yapısı fındık türlerinin teşhisinde önemlidir.
Kayseri'de, 6 yıl önce öğrencilerin peşine takılarak sokaktan okula gelen ve öğretmenler tarafından 'Fındık' ismi verilen köpek, okulun maskotu oldu. Müdür yardımcısının odasında dinlenen, sınıflara girerek öğrencilerle beraber derse katılan Fındık, okula neşe katıyor.
#FındıkFındık hasadına 10 gün kala çiftçi de ihracatçı da pazar hesabı yapmaya başladı. Rekolte iyi, hastalıkla mücadelede başarı yakalandı. Fındık üreticisi Özer Akbaşlı, “Fındığı çuvala koyma maliyeti yüzde 100 arttı. Bu yıl fındığın kilogram fiyatı 150 TL olmalı” derken Karadeniz Fındık İhracatçıları Birliği Başkanı Hasan Osman Sabır, “Yüksek fiyat yüzünden geçen yıl ürün elimizde kaldı, iyi denge kurmak gerek” diye konuştu.
#FındıkVitamin, mineral, posa, protein kaynağı olan kuruyemişler ve tohumlar adeta birer sağlık kaynağı. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, kalp sağlığından kansere, cilt güzelliğinden nörolojik bozukluklara kadar birçok alanda bu besinler çok etkili. Diyetisyen Betül Serttaş konu hakkında bilgiler verdi. İşte vücudumuza faydaları kanıtlanmış kuruyemişler…
#KuruyemişFerrero’nun kurucusu Pietro Ferrero tarafından, 2. Dünya Savaşı döneminde nadir bulunan kakao ile İtalya’da yetişen fındıkların birleşmesiyle ortaya çıkan Nutella 60. yılını kutluyor. Nutella’nın dünyada üretildiği 11 fabrikadan biri de Türkiye’de. Ferrero Türkiye ve IPA Bölge Direktörü Azmi Gümüşlüoğlu ile Nutella’nın inovatif hikayesini konuştuk.
#FerreroNew York Üniversitesi'nden bir doktor, Disney'in Florida'daki restoranlarından birinde yemek yedikten kısa bir süre sonra hayatını kaybetti. Talihsiz kadının kocası restoranı ihmalkârlıkla suçladı ve dava açtı.
#AlerjiTrabzon’da bahçelerde, fındık ağaçlarının dallarının kurumasına neden olan, 'Drakula' olarak bilinen 'Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği' ile ilgili mücadele sürüyor. Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Üyesi İhsan Miraç Emirzeoğlu, “Zararlının popülasyonu belli bir oranda azaltıldı ancak bölgeden tamamen çıkmadı. Kontrol altına alınması ve tespit edildiği yerde ihbar edilmesi mücadele açısından önemli” dedi.
#TrabzonTarihi 6 bin yıl öncesine dayanan, Anadolu'nun ilk yazılı tabletlerinin bulunduğu Kültepe Kaniş Karum Ören Yeri'nde, kazı çalışmalarında ortaya çıkan birçok bitki türü yerli ve yabancı uzmanlar tarafından incelenerek, bilim dünyasına katkı sağlanıyor. Kültepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, "Kazılarda göze görünmeyecek birçok unsuru çalışan bilim insanları var. Çeşitli hayvanlar, bitkiler ve madeni kalıntılar gibi birçok unsur kazılarda ortaya çıkıyor. Bunlar arasında günümüzde burada olması imkansız birçok meyve ve sebze de var. Fındık, zeytin ya da bu bölgeye has olmayan çoban püskülü gibi birçok bitki, kazılarda karşımıza çıkabiliyor" dedi.
#KültepeKaradeniz'de fındık bahçelerine dadanıp, suyunu emdiği bitkiye zarar veren 'kahverengi kokarca' adlı böcek, tehdit oluşturmayı sürdürüyor. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, fındığını satmak için tüccarın kapısını çalan birçok üreticinin ‘kahverengi kokarca’nın verdiği zarar nedeni ile ürününü satamadan geri döndüğünü belirterek, “Kahverengi kokarca bu yıl fındık rekoltesine yüzde 5 ile 10 arasında bir zarar oluşturdu” dedi.
#KaradenizKaradeniz'de fındık bahçelerine dadanıp, suyunu emdiği bitkiye zarar veren 'kahverengi kokarca' adlı böcek, tehdit oluşturmayı sürdürüyor. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, fındığını satmak için tüccarın kapısını çalan birçok üreticinin ‘kahverengi kokarca’nın verdiği zarar nedeni ile ürününü satamadan geri döndüğünü belirterek, “Kahverengi kokarca bu yıl fındık rekoltesine yüzde 5 ile 10 arasında bir zarar oluşturdu” dedi.
#Karadeniz86 yıl önce İtalya’nın Cenova şehrinde Belloni ailesi tarafından kurulan Zeffirino, Monte Carlo ve Paris’ten sonra İtalya dışındaki üçüncü şubesini İstanbul’da açtı. Mekân Ortaköy’de, Boğaz’a nazır ve çok şık. Taptaze makarnaları ve alameti farikaları pesto soslarından fındık kremalı anneanne turtasına geleneksel Cenova mutfağını layıkıyla sunan bu restoran, İstanbul’un gastronomi şehri olmasına da eminim büyük katkı sağlayacak.
#Ebru ErkeSoya sütü meme kanseri riskini artırabilir, yağsız gıdalar yüksek yağlı gıdalardan daha sağlıklıdır, veganlar ve vejetaryenler protein açısından yetersiz besleniyorlar, tüm yağlar kötüdür ve çok daha fazlası... Beslenmeyle ilgili bazı yanlış fikirler birçok kültürde yer etmiş durumda. Beslenme uzmanları ‘ortadan kalkmasını istedikleri’ beslenme efsanelerini ve nedenlerini anlattı.
#Beslenme EfsaneleriNapolyon’un baklava sevgisi, tarihsel bir rivayet olarak anılır ve Osmanlı ile Avrupa arasındaki kültürel etkileşimlerin bir göstergesi olarak ilginç bir hikaye sunar. Bu hikayeye göre, Osmanlı İmparatorluğu ile Fransa arasındaki diplomatik ilişkiler sırasında baklava, Napolyon Bonapart’ın dikkatini çeken Osmanlı mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olur.Fransız diplomatlar ve tüccarlar, Osmanlı ziyaretlerinde sarayın mutfak kültürünü deneyimleme şansı bulmuş ve baklava gibi ikonik lezzetleri ülkelerine taşımışlardır. Rivayetlere göre Napolyon, baklavayı tatmış ve bu tatlının incecik yufkaları, bol tereyağı, enfes şerbeti ve ceviz ya da fıstık dolgusu ile büyülenmiştir. Baklava, Napolyon’un sofralarında Fransız mutfağının zarafetiyle birleşerek adeta Doğu ve Batı kültürlerinin bir harmanını temsil eder hale gelmiştir.
#Napolyon BonapartGüllü, fıstıklı, cevizli, meyveli, kaymaklı ve çikolata kaplı... Kültürümüzün en özel tatlarından. Osmanlı mutfağından günümüze uzanan bu lezzet pek çok çeşidiyle her damağa hitap ediyor. Geleneksel reçetelerden modern okunuşlara kadar Türkiye’nin dört bir yanından bayramda ağzınızı tatlandıracak en iyi lokum adreslerini sıraladık.
#LokumGünlerdir süren bayram temizliği, alışverişi bitti; bugün mutfaklarda apayrı bir telaş var. Üç gün boyunca gelen misafirlere sunulacak ikramlıklarınızı hazırlarken size ilham verecek önerilerimi derledim. Kimi yöresel, çoğunlukla pratik bu tariflerle ziyarete gelenlere gerçek bir bayram ziyafeti verebilirsiniz.
#BayramYaş ilerledikçe vücudumuz daha az kolajen üretmeye başlar ve bu durum ince çizgiler, sarkan cilt ve kırışıklıkların hızla belirginleşmesine yol açar. Ancak iyi haber şu ki, bazı vitaminler kolajen üretimini artırarak cildinizin genç, sıkı ve pürüzsüz kalmasına yardımcı olabilir.
#Kolajen ÜretimiŞeker Bayramı yaklaşıyor. Adından da anlaşılacağı gibi tatlıların, çikolataların ve bol ikramın ön planda olduğu bir bayram, Ramazan Bayramı. Ancak bayram coşkusu içinde fazla tatlı tüketmek, kilo artışına ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki bayramın keyfini kaçırmadan tatlı yiyerek de dengeyi sağlamak mümkün mü?
#Yelda BaşaranSahuru dengeli bir beslenme düzeniyle geçirmek hem sağlığımızı korumak hem de oruç ibadetini daha rahat yerine getirebilmek açısından büyük önem taşır. Yazarlarımız doktor Ayça Kaya ideal sahur tabağını yazdı; diyetisyen Berrin Yiğit ise hem sahurda yapılmaması gerekenleri hem de enerjik ve zinde bir oruç için sağlıklı ve pratik tariflerini...
#SahurTrabzon’un Ortahisar ilçesinde etkili olan sağanak sonrası beton yol ve çevresindeki istinat duvarında derin çatlaklar ve çökmeler oluştu. Bölge halkı endişeye neden olan yol ve çevresinde önlem alınmasını istedi.
#TrabzonGiresun'da Ramazan ayının vazgeçilmez tatlarından biri haline gelen fındıklı sütlü kadayıf ve coğrafi işaret tescilli fındık ezmeli kadayıf tatlısı, Giresun'un meşhur tombul fındığıyla lezzet buluyor. Giresun’da üretilen bu özel tatlılar, özellikle Ramazan ayında sofralardan eksik olmuyor.
#RamazanTereyağının sağlığa faydalı mı yoksa zararlı mı olduğu tartışmaları yıllardır sürüyor. Zaman zaman övülüyor zaman zaman yerden yere vuruluyor. Ancak yapılan son çalışma tereyağı sevenleri bir hayli üzecek. Araştırma tereyağı tüketiminin daha erken ölme riskini artırdığını, bitkisel yağların ise yaşam süresini uzatabileceğini ortaya koydu.
#SağlıkGlokom hastalığının körlük nedenleri içerisinde ilk sıralarda yer aldığını belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kadriye Ufuk Elgin, bugün dünyada 80-90 milyon glokomlu olduğu bilinmektedir. Her glokomlu ‘potansiyel görme engellidir. Glokom hastalığını tamamen iyileştirmek mümkün değil ancak ilerlemesini durdurmak elimizde” dedi.
#Dünyagöz Ankara Hastanesi