Emzirme haberleri sayfasında Emzirme hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3256 Emzirme haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Geçtiğimiz günlerde Bodrum’da bir annenin 28 günlük bebeğini emzirirken uyuyakaldığı ve bebeğin boğularak hayatını kaybettiği haberini okuduk. Bu haberin ardından biraz araştırınca özellikle yeni doğum yapan annelerin gece emzirmelerinde uyuyakalma riskinin sanılandan çok daha fazla olduğunu öğrendim. Öte yandan bebeklerde boğulma vakaları sadece emzirme sırasında değil emzirme sonrası ve uyurken de yaşanabiliyor. Bu riskleri önlemek için sadece anneye değil hem babaya hem de doğum sonrası anneye refakat eden kişiye görev düşüyor. İşte emzirme ve bebeklerde boğulma hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar…
#EmzirmeDünya genelinde de ülkemizde de emzirme konusu hâlâ büyük bir tartışma. Kimisi bunun doğal bir durum olduğunu düşünürken kimisi de ulu orta ve örtü kullanmadan emzirmenin yanlış olduğunu savunuyor. Peki bebeği emzirmek ile biberonla beslemek arasında ne fark var? Neden bazı insanlar bunu doğal karşılarken bazıları mahrem kabul ediyor? En önemlisi emziren anneler bu konuda ne düşünüyor? İşte birbirinden farklı emzirme yorumları ve bu konunun neden hâlâ tartışıldığına dair uzman görüşleri…
#EmzirmeDünya genelinde de ülkemizde de emzirme konusu hâlâ büyük bir tartışma. Kimisi bunun doğal bir durum olduğunu düşünürken kimisi de ulu orta ve örtü kullanmadan emzirmenin yanlış olduğunu savunuyor. Peki bebeği emzirmek ile biberonla beslemek arasında ne fark var? Neden bazı insanlar bunu doğal karşılarken bazıları mahrem kabul ediyor? En önemlisi emziren anneler bu konuda ne düşünüyor? İşte birbirinden farklı emzirme yorumları ve bu konunun neden hâlâ tartışıldığına dair uzman görüşleri…
#Bir Sorudan FazlasıÖzellikle gebeliğin planda olmadığı zamanlarda ertesi gün hapları reçetesiz olarak kullanılır. Eczanelerden temin edilen bu hapın emzirme döneminde kullanılıp kullanılmayacağı merak edilen konular içerisinde geliyor. Peki, emzirirken ertesi gün hapı kullanılabilir mi? Ertesi gün hapı emen bebeğe zarar verir mi detayları ile derledik.
#EmzirmeDokuz ay boyunca sabırsızlıkla bebeğini kucağına almayı beklemiş bir annenin doğumdan sonra en son duymak isteyeceği şey ‘Sütün geliyor mu?’ sorusudur. Aile üyeleri, akrabalar, arkadaşlar yeni annenin psikolojisini nasıl etkileyeceğini düşünmeden inatla bu soruyu soruyor ama sırf bu emzirme baskısı yüzünden sütten kesilen, emzirme fobisi oluşan, depresyona giren, ailesi ile arası açılan pek çok kadın var. Biz de onların sesine kulak verdik...
#Anne SütüEmziren annelerin en az bir kez karşılaştığı sorunlardan birisi de süt kanallarının tıkanmasıdır. Bu durum, acı verici ve çok rahatsız edici bir durumdur. Tıkalı süt kanalları, meme uçlarında ani bir ağrı hissine yol açar. Süt bezesi nasıl dağılır, nasıl geçer sizler için derledik.
#Süt BezesiBURDUR'da annelerinin sütü yetmeyen 3 kuzuyu, aynı ahırdaki inek kendi yavrularıymış gibi emziriyor. Hayvanların sahibi Mustafa Çetiner, "İlk denememizde inek herhangi bir tepki vermedi. Bir süre sonra kuzular da inek de alıştı. Şimdi hiçbir sorun olmadan inek, kuzuları sanki annesiymiş ve kendi yavrularıymış gibi emziriyor" dedi.
#Burdurİnsan yavrusu önce doğarken anne karnının huzurundan, sıcaklığından, yumuşaklığından, sonra da yaşamda ilk memeden sıyrılır. Bu sıyrılış kimi zaman halk arasında doğru bilinen yanlışlardan yani emzirme efsanelerinden dolayı zamanından önce olabilir. Bu yazıda, emzirme efsanelerinin her birini bilim ışığında tartışarak, emzirmeyi şefkatle en uygun zamanda sonlandırmaya yardımcı olmak amaçlanmıştır.
#EmzirmeSüt veren kadın hem kendi vücudundaki besin öğeleri depolarını dengede tutmak hem de salgıladığı sütün karşılığı olan enerji, protein, mineral ve vitaminleri almak için yeterli ve dengeli beslenmelidir. Aksi takdirde kendi vücut depolarından harcamaktadır. Bu da sağlığının bozulmasına ve yetersiz süt salgılanmasına neden olmaktadır.
#EmzirmeHamilelik dönemi oldukça heyecan verici bir süreç olmakla birlikte, dikkat edilmediği durumlarda birçok sağlık problemini de beraberinde getirebilir. Bu özel zamanları en rahat ve sağlıklı şekilde atlatmanız için dikkat etmeniz gereken önemli konular bulunuyor. Bu konular arasında beslenme de ilk sıralarda yer alıyor. Dengeli beslenmenin önemli olduğu kadar bazı yasaklarla da karşı karşıya kalınabilir…
#HamileHamilelik çok uzun bir serüven. Heyecanıyla, stresiyle, mutluluğuyla bizi hem pozitif hem de negatif etkileyebilen bir süreç. Ancak en önemlisi bebeğin sağlıkla gelmesi. Bebeği sağlıkla kucağımıza alıp, adaptasyonu da sağladık mı kendimize dönmeye başlarız.
#EmzirmeGündemdeki konulardan biri de koronavirüs aşıları üzerine. Aşılar güvenli mi, yan etkileri var mı? Peki emziren anneler için aşılar güvenli mi? Bu yazımda aşılar konusunda henüz yeterli veri olmamasına rağmen, eldeki verilere göre son bilgileri size aktaramaya çalışacağım. Bölüm sonunda kaynakça yer almakta ve her paragrafın sonunda parantez için kaynak numarası belirtilmektedir.
#CovidÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Orcan Altan, yapılan yeni çalışmalarda ve bilimsel verilerde, anne sütünde bulunan bağışıklık hücrelerinin bebekleri koronavirüs dahil birçok enfeksiyona karşı koruduğunun bir kez daha gösterildiğini belirterek, “Bu nedenle özellikle de pandemi döneminde emzirmeden asla ama asla vazgeçilmemelidir” dedi.
#PandemiEmzirme, hamilelik macerası sonrasında merakla beklenen doğumun ardından anne ve bebeğin birbiri ile iletişim kurmasını sağlayan çok özel ve tarif edilemeyen bir andır. Anne sütü gibi eşsiz bir besinin bebeğe doğumundan itibaren sağlanması için emzirmenin teşvik edilmesi ve her koşulda desteklenmesi hem anne hem de bebek sağlığı açısından çok önemlidir.
#EmzirmeSon araştırmalar, inek sütü, yumurta, fındık ve kabuklu deniz ürünleri gibi günlük gıdalara alerjisi olanların sayısının on yıl içinde iki kattan fazla arttığını gösteriyor. Ve bu durum özellikle küçük çocuklar için ciddi sorun teşkil ediyor.
#Gıda AlerjisiBugün Dünya Prematüre Günü. Doğum 37’nci haftadan önce olursa bebekler ‘prematüre’ olarak dünyaya geliyor. Dünyada her 10 bebekten biri prematüre. Türkiye’de ise bu oran yüzde 12.9. Sağlık Bakanlığı özellikle riskli gebeliklerin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguluyor.
#Dünya Prematüre GünüAIDS yani HIV belirtileri ve nasıl bulaştığı, hastalık hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler tarafından merak ediliyor. HIV isimli virüsle bulaşan ve vücudun bağışıklık sistemini harap eden bir hastalık olan AIDS, bağışıklık sisteminin çökmesi ile vücutta enfeksiyonlara neden oluyor. "Edinsel Bağışıklık Yetmezliği Sendromu" olarak adlandırılan bir hastalıklar tablosu olan AIDS enfeksiyonu önlenebilir bir hastalıktır. HIV pozitif anneden bebeğe gebelik döneminde, doğum sırasında ya da doğum sonrasında emzirme ile bulaşabilmektedir. Peki, AIDS/HIV nedir, belirtileri nelerdir? AIDS hastalığı nasıl bulaşır, neden olur, tedavisi var mı? İşte, AIDS tedavisi ve korunma yolları hakkında ayrıntılı bilgiler.
#AIDS NedirBilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker Tüketimi‘Yenidoğan Çetesi Operasyonu’ sonrası kapatılan hastaneden üçüz bebeklerinden birini teslim alan iki bebeği ise başka hastaneye sevk edilen Koyuncu ailesi, önce Asel’in ardından da Defne bebeğin taburcu edilmesiyle büyük mutluluk yaşadı. Anne Hatice Nur Koyuncu, “Medilife Hastanesi’nde doğum yapmıştım, süreç çok iyiydi, ta ki o haber gelene kadar, bebeklerimin yatacağı hastane hiç aklıma gelmemişti. Önce herhangi bir şey olmadığı söylendi sonra ‘Acil hastaneye gelmeniz gerekiyor’ dendi. Gittiğimizde polisler vardı, Kuzey’i o gece taburcu aldık. Hamileliğimde Asel’in yaşayamayabileceğini dediler, ilk onu taburcu aldık şuan Defne’yi alıyoruz, çok farklı bir duygu” dedi.
#Yenidoğan ÇetsiYenidoğan çetesinin ardından pek çok aile, yenidoğan sağlığına ve bakımına ilişkin soruların yanıtlarını arıyor. İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Hemşirelik Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Şerife Kartal Erdost yenidoğan sağlığında dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı. Yenidoğanın bireyselleştirilmiş gelişimsel bakım modelinde; iyileştirici çevre, pozisyon ve dokunma, beslenmenin iyileştirilmesi, aile ile iş birliği, cildin korunması, güvenli uyku, stres ve ağrının azaltılması hedeflendiğini belirten Erdost, “Yenidoğan yoğun bakım ünitesi hemşiresinin bakanlık tarafından sertifikalandırılmış olması gerekiyor. Yenidoğan hemşirelerinin gelişimsel bakımı uygulayabilecek yeterlilikte ve donanımda olması gerekir” dedi.
#YenidoğanAnkara’da yaşayan iki çocuk annesi A.Z., ablasının meme kanserine yakalandığını duyunca sağlık taraması yaptırarak kendisinin de meme kanseri olduğunu öğrendi. Ardından annesine de meme kanseri tanısı konulan A.Z., “Bir ay arayla ablam, ben ve annem kanser olduğumuzu öğrendik. Etlik Şehir Hastanesi’nde tedavimizi olarak sağlığımıza kavuştuk, bu süreçte birbirimize daha çok kenetlendik ve bağlandık” dedi.
#Etlik Şehir HastanesiGıda alerjileri modern ve giderek artan bir salgın. Son araştırmalar, inek sütü, yumurta, fındık ve kabuklu deniz ürünleri gibi günlük gıdalara alerjisi olanların sayısının on yıl içinde iki kattan fazla arttığını gösteriyor. Ve bu durum özellikle küçük çocuklar için ciddi sorun teşkil ediyor.
#Besin AlerjisiSoru: 2015’te dükkân açtım. Bir defa Bağ-Kur primlerini sildirdim. Bağ-Kur sigortalılığım durdurulmuş görünüyor. 24 aylık da Bağ-Kur borcum gözüküyor. EYT’den emekli olmak istiyorum ama olamıyorum. Sigortalılığım neden durdurulmuş? Emekli olabilmek için ne yapmam gerekiyor. Murat T.
#EmekliKanserle mücadele kapsamında farkındalığı arttırmak amacıyla Muş’ta 11. Uluslararası Onkoloji Günleri düzenlendi. Dünyanın birçok yerinden hastaların, iyileşen kişilerin, gönüllülerin ve sağlık profesyonellerinin katıldığı konferansı izledik. Meme kanserine yakalanan hastalarla hikâyelerini konuştuk.
#Meme KanseriDişi olmayan 6 aylık bebek eti, sebzeyi kendi kendine yiyebilir mi? Son yıllarda hem dünyada hem de ülkemizde çok popüler olan 'baby-led weaning' yani BLW akımını destekleyenler, bu soruya "Doğru şekilde servis edildiğinde, evet" cevabını veriyor. Bebekleri kaşıkla hatta bazen de zorla besleyen geleneksel yaklaşımın aksine daha doğal ve kendiliğinden bir beslenme alışkanlığı kazandırmayı hedefleyen BLW ile büyüyen çocukların yemekle daha sağlıklı bir ilişki kurduğu öne sürülüyor. Peki gerçekten böyle mi? Uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#Baby Led WeaningÇözümsüz görünen birçok hastalığın temelinde iyot eksikliğinin yattığını söyleyen ortomoleküler tıp danışmanı Dr. Hasan Hüsnü Eren’le ‘İyot Giren Eve Doktor Girmez’ isimli yeni kitabını ve bu konudaki doğru bildiğimiz yanlışları konuştuk.
#Gizem CoşkunardaUniversity of California San Francisco Parnassus Campus (UCSF - Kaliforniya Üniversitesi San Francisco Parnassus Kampüsü) ve University of California, Davis’teki (UC Davis - Kaliforniya Üniversitesi) araştırmacılar, emziren kadınların süt üretimi nedeniyle kalsiyum kaybına uğramalarına rağmen güçlü kemiklerini nasıl koruduklarına dair uzun zamandır devam eden bir gizemi çözdüler.
#Kemik ErimesiGenel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Kaçar, kişinin obezite cerrahisi geçirmiş olmasının hamileliğini ve bebeğini etkileyecek bir durum olmadığını belirterek, “Eğer kişi ideal kilosuna ulaşmış, bu kiloda en az 6 ay kalmış, vücudun yıkım süreci sona erdiyse sağlıklı bir hamilelik, sağlıklı bir doğum geçirebilir. Bu süreçte ne anne, ne bebek ne de emzirme süreci olumsuz etkilenmez” dedi.
#1Yapılan son bir araştırma kolon (kalın bağırsak) kanseri vakaları sayısında büyük artış görüldüğünü gözler önüne serdi. Ancak genellikle 50 yaş üzeri kişilerde obeziteye bağlı olarak görülen hastalık, 20 yaşında spor yapan gençlerde bile sıkça görülmeye başladı.
#Kolon KanseriTürkiye’nin öncü sanayi kuruluşlarından Kibar Holding, 2025 Sürdürülebilirlik Stratejisi’nin yol göstericiliğinde, toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sağlayan çalışmalarına devam ediyor. Eşitlikçi ve kapsayıcı bir çalışma kültürüne sahip olan topluluk, doğruluk ve güven üzerine inşa ettiği kurumsal yapısını toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda yaptığı çalışmaları ile güçlendiriyor. Kibar Holding, sürdürülebilir bir geleceğin kadın ve erkeğin iş hayatına ‘eşit’ katılımıyla mümkün olacağına inanıyor.
#KadınYepyeni bir araştırmada, emziren kadınlarda kemikleri güçlendiren, osteoporozu tedavi edebilen ve kırık iyileşmesini hızlandırabilen CCN3 adlı yeni bir hormon tespit edildi. Uzmanlara göre bu keşif, osteoporoz başta olmak üzere çok sayıda farklı kırıkların tedavisinde kullanılabilecek. İşte tıp dünyasında çığır açacak nitelikteki keşfin detayları…
#Kemik ErimesiHamilelik, doğum ve emzirme süreçleri sonrasında kadınların vücutlarında meydana gelen değişikliklerin cerrahi olarak düzeltilmesi işlemlerine ‘annelik estetiği’ adı verildiğini söyleyen Op. Dr. Cenk Melikoğlu, operasyon hakkında bilgiler verdi.
#1Geçen sene sosyal medya üzerinden yaptığı hamilelik paylaşımıyla ile gündem yaratmıştı ünlü şarkıcı... Kocasına artık çocuk sahibi olmamak için ricacı olduğunu ama tam onu ikna etmek üzereyken yeni bir bebeğin aralarına katılacağını öğrendiğini anlatmıştı.
#Jessie James DeckerAlışveriş sitelerinde, eczanelerde, sosyal medya da arkadaş çevremizde sıklıkla karşımıza çıkıyor, enfeksiyonların kökünü kazıdığına, böcekleri kaçırdığına, cildi temizlediğine, aknelerle savaştığına, saçlara iyi geldiğine inanılarak kullanılan Nioli yağı, her derdin devası gibi lanse ediliyor. “Arkadaşım kullandı çok iyi geldi, şu doktor yayınladığı videosunda tavsiye etti, eczacı komşum mutlaka kullan dedi, kendi de kullanıyormuş” gibi cümleler eminim size de tanıdık geliyordur.
#Nioli YağıNioli yagi, eczanelerde satılıyor, online alışveriş sitelerinden satın alınıyor, bazı kadın doğum uzmanları sosyal medya hesaplarından takipçilerine bu yağı kullanmalarını tavsiye ediyor. Pek çok kadın bu nedenle bu yağı kullanıyor. Peki gerçekten idrar yolu ve vajinal enfeksiyonu önleme özelliği var mı? Cilde direkt teması riskli mi? Fazla kullanımı zarar verir mi? Hamileyken kullanılır mı? Kadın doğum uzmanı Kağan Kocatepe ile konuştuk tüm sorularımızı yanıtladı.
#Nioli Yağı