Ekoloji haberleri sayfasında Ekoloji hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1658 Ekoloji haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Ekoloji ve küresel biyolojik çeşitlilik üzerine çalışan Galli biliminsanı Thomas Crowther COP28 toplantısında dünyaya “Ağaç dikmeyi bırakın” diye çağrı yaptı. Sanki Türkiye için yapılmış bu çağrı kulağa garip gelebilir ama “Buralar ağaçsız kalmış” diyerek üzüldüğümüz her alana hatıra ormanı yapmak, ağaç dikmek biyolojik çeşitliliğe zarar verebilir.
#EkolojiDünya, yeryüzündeki eylemlerimiz nedeniyle hemen her gün değişiyor. Sıklığı ve süresi giderek artan sıcak dalgaları, beklenmedik seller, yok olan ormanlar, kirlenen sular... Gezegenin geleceği için alışkanlıklarımızı değiştirmeyi öğrenmemiz lazım. Seyahat de onlardan biri. ‘Eco-bnb’ bu alanda daha yeni yeni kendine yer bulmaya çalışan bir uygulama. Tıpkı Airbnb gibi ama kataloğunda doğaya saygılı tesisler var. Doğaya, ekonomiye ve yerel topluluklara saygı duyan bir turizm türü olarak öne çıkan gezme yöntemini mercek altına aldık.
#Seyahat3 yaşındaki minikler, doğa eğitimi müfredatı çerçevesinde solucan yetiştiriyor. Solucanlar için yumurta kartonlarından yatak hazırlayan öğrenciler, ‘Solucan Evi’ projesiyle onları sayıyor, büyüklüklerine göre tanımlıyor, besinlerini sınıflıyor, kategorize ediyorlar.
#Anaokuluİnsan nüfusunun çoğalmasıyla ulaşım ve yerleşim için yapılan alanlar, doğada yaşayan canlılar için büyük tehdit oluşturuyor, ancak bazı ülkeler hayvanlara göre yaşam alanlarını şekillendirecek kadar duyarlı olabilmeyi başarmış.
#Hayvanları Kurtaran KöprülerGeçen yıl, Türkiye’de 3 bin 797 orman yangını ile 1937’den bu yana en yüksek rakama ulaşıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre, ormanların yaklaşık yüzde 30’u yangın tehdidi altında. Prof. Dr. Doğanay Tolunay, “Ormanlardan geçen elektrik hatları ve insan faktörü, yangınların başlıca nedenleri arasında” diyor. Peki, bu yangınların ardında başka hangi tehlikeler gizli? Yangınların en çok yaşandığı bölgeler nereler? Geleceğimiz açısından bu felaketlere karşı nasıl bir strateji geliştirmeliyiz? 2025 boyunca yangın riski daha da mı büyüyecek? Mercek altına aldık.
#Orman YangınıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Muğla İl Müdürlüğü, Marmaris’te kaçak yapılaşmalar nedeniyle mühürlenmesine rağmen Milli Park sınırları içinde devam eden otel tadilatı ve inşaatıyla ilgili Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Marmaris Belediyesi’ne yazı göndererek söz konusu yapının imar kanunu kapsamında yıkılması talimatını verdi.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığıİstanbul'da Belgrad Ormanı'nda kaybolan ve dört gün sonra bulunan peyzaj mimarı 36 yaşındaki Ece Gürel, hastanede hayatını kaybetti. Olay yeri inceleme ekiplerinin hastanedeki incelemelerinin ardından Ece Gürel'in cenazesi Adli Tıp Kurumu morguna getirildi. Peki bir peyzaj mimarı ormanda kaybolabilir mi? Ece Gürel’in üniversiteden hocası olan Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Hurriyet.com.tr’yle önemli bilgiler paylaştı.
#Ece GürelTürkiye’nin 42 ilinde 25 Mayıs’ta düzenlenecek Darüşşafaka Giriş Sınavı’na son başvuru tarihi 20 Mayıs olarak belirlendi. Ancak bu tarihi kaçıran adaylar sınav gününe hattason hatta sınav anına kadar başvuru yapabilecekler. Darüşşafaka, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması için sınavın başlamasına 1 dakika kala dahi başvuruları kabul edecek. Darüşşafaka Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ebru Arpacı, bu yıl gerçekleşecek sınavı ve yeni kampüs projesini Hürriyet’e anlattı.
#Darüşşafakaİnsanlık tarihinin önemli olayları, Dünya üzerinde silinmesi mümkün olmayan izler bırakıyor. Bilim insanları son dönemde bu izleri takip ederek gezegenimize yaptığımız etkinin boyutlarını ölçmeye çalışıyor. Ve sonuçlar bazen araştırmacıları bile şaşırtıyor.
#JaponyaEtna 8 Şubat’ta lav ve kül püskürtmeye başladı. Geçen yılın sonunda da Hawaii’deki Kilauea Yanardağı patlamıştı. Santorini Volkanı’ysa uzmanları tedirgin ediyor. Yanardağlardaki hareketlerin hava sıcaklığı ve iklim açısından ne ifade ettiğini doğabilimci Prof. Dr. Doğanay Tolunay’la konuştuk.
#İklimHiç kuş gözlediniz mi? Nasıl gözlenebileceğini biliyor musunuz? Bu ve benzeri soruların yanıtları NTVRadyo’da Kerem Ali Boyla ve Yaz Güvendi’nin hazırlayıp sundukları ‘Şehir Kuşçuları’ programında. İkili programlarını ve şehirde kuş gözlemcisi olmayı anlattı.
#KuşABD'nin California eyaletine bağlı Los Angeles kentini küle çeviren yangınlar tüm çabalara rağmen söndürülemedi. Bugün şiddetlenmesi beklenen kuru rüzgar 32 saatlik bir alarma neden oldu. Yetkililer kent sakinlerden tahliye emirlerine hazır olmalarını istedi. Uzmanlar ise yangının bu kadar büyük yıkıma yol açmasının arkasındaki nedenleri sıraladı.
#ABDİstanbul’daki Hüseyin Aycibin İlkokulu, öğrencilerine sunduğu imkanlarıyla özel okulu aratmıyor. Okulda açılan ve öğrencilerin yaşayarak İngilizce öğrendiği ‘İngilizce müzik sınıfı’, meyve ve sebzelerin yetiştiği ‘ekobahçe’ ile öğrenciler, hayata dair birçok beceriyi okulunda deneyimleyerek öğreniyor.
#Hüseyin Aycibin İlkokuluEmeklilere kaplıca ücretsiz mi? sorusu Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) açıklamaları ile takip ediliyor. Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, kaplıca tedavisi ve bu tedaviye ait yol, gündelik ve refakatçi giderleri Sağlık Uygulama Tebliği hükmü gereğince SGK bazı tedavileri ödeme imkanı sunuyor. Resmi sağlık kurumlarınca en az bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon veya tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji uzman hekiminin yer aldığı sağlık kurulları tarafından sağlık kurulu raporuna göre kaplıca tedavileri sağlanıyor. Peki, Emeklilere kaplıca bedava mı? Kaplıca tedavisini SGK karşılıyor mu, hangi hastalıklara ücretsiz? İşte, SGK kaplıca şartları hakkında bilgiler.
#Emeklilere Kaplıca Bedava MıKüresel Su Ekonomisi Komisyonu’nun geçen ay yayımladığı rapora göre dünya nüfusunun yarısı halihazırda su kıtlığıyla karşı karşıya. Bu uyarının ülkemiz özelinde değerlendirilmesi için biliminsanlarına danıştık. “Bütün şehri suya göre tasarlayan bir kültürden gelip suyu çok kötü kullanan bir millet olduk” diyerek uyardılar: “Yeraltı sularımız hızla tükeniyor.”
#Su51 yaşındaki komedyen Miranda Hart, 30 yıl boyunca birçok sağlık sorunu yaşadı ve yatağa bağlı kalmasına neden olan gizemli bir hastalıktan mustaripti. Hastalığı, şiddetli bir grip nöbeti olarak kendini göstermişti ve1980'ler olduğu için tedavi edilmemişti. Bu, bağışıklık sistemini altüst etti ve bir dizi hastalık semptomuna neden oldu. Gençken başlayan semptomları için doktorlar diğer şeylerin yanı sıra agorafobi olduğu söylendi. Yıllarca hastalığın nadir olmayan bir komplikasyonu olarak kronik yorgunluk sendromla mücadele etti.
#Lyme HastalığıHafıza kaybı, yorgunluk ve vücut ağrısı… Yıllarca bu semptomlarla yaşadı. 51 yaşında komedyen Miranda Hart'a tam 30 yıl sonra teşhis konuldu ve nihayet Lyme hastası olduğu anlaşıldı. Peki bunca yıl nasıl hastalığının ne olduğu anlaşılamadı?
#LymeDünyanın En Etkili Biliminsanları listesine giren Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu ornitoloji ve çevre çalışmalarıyla biliniyor. Şekercioğlu bir biyofil, yani doğaya tutku derecesinde ilgi duyuyor. Birçok ilke imza atmış ve filmlerde rastladığımız türden bir biliminsanı. Kuşlar, böcekler, yılanlar ve envai çeşit hayvanla muhatap olan Şekercioğlu “Hayvanlardan korkmuyorum, onların davranışı öngörülebilir” diyor.
#Prof. Dr. Çağan ŞekercioğluGeçen hafta düzenlediğimiz İzmir Gastro Fest’te Gıdanın Egemenliğinin ne anlama geldiğini tartışırken Doğa Derneği kurucu üyelerinden, 25 yılı aşkın süredir çalışmalarını ekoloji ve tarım alanında sürdüren, bugün kendini sadece çiftçi olarak tanıtan Güven Eken’in ‘Bir Anadolu Matematiği: Egemenlik Yerine Bereket’ başlıklı konuşması bu konuyu bir kez daha gündeme getirmeme vesile oldu.
#Müge AkgünGenelde erkeklerin basit bir hastalığı bile aşırı abarttıkları ile ilgili şakalar yaparız. Çoğu insanın ayakta geçirdiği gribi bile bazı erkekler yatak döşek geçirir, sanki ölüm döşeğindeymiş gibi acı çekerler. Biz de ‘Bir Sorudan Fazlası’ serimizde partnerlerinin ufacık sağlık sorunlarını abartmalarından şikayetçi olan kadınlarla konuştuk
#Bir Sorudan FazlasıKene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis çoğu insan tarafından bilinmiyor. Ancak lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Peki babesiosis nasıl bir hastalık? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Ülkemizde yaşanan vaka var mı? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#Kene2002 yılından günümüze faaliyetine devam etmekte olan Barbare Bağları ve Barbaros Bağ Evi, İstanbul’a yaklaşık 2 saat mesafede Tekirdağ’da bulunan huzurlu bir yer. Can Topsakal’ın kuruculuğunda hayata geçen Barbare Bağları, organik, biyodinamik ve sürdürülebilir tarım anlayışıyla hareket ediyor. Bağların kalbinde yer alan Barbare Studio ise Celine Topsakal kuruculuğunda 2024 yılı içinde ilk misafir sanatçı/küratör projesini başlattı. Bu projenin T. Melis Golar küratörlüğünde açılan ve Leyla Bayrı’nın sergi koordinatörü olduğu ilk sergisi “Yer Duygusu” 14 Eylül’de Barbare Bağları’nda izleyicilerle buluştu.
#Barbare StudioKırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Lyme hastalığı keneler tarafından yayılan en yaygın hastalıklar ancak ‘babesiosis'i çoğumuz hiç duymadık. Babesiosis, lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) 2023 raporuna göre, Kuzey Amerika’da özellikle Mayıs ve Ekim ayları arasında kene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis vakaları artıyor. Peki bizde durum ne? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#Kene