Egzersiz haberleri sayfasında Egzersiz hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 16244 Egzersiz haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Antrenman, idman veya egzersiz; herhangi bir alanda istenilen düzeye ulaşmak için gerçekleştirilen sistematik alıştırma. Antrenman ve idman sözcükleri Türkçede genellikle "herhangi bir spor müsabakasına hazırlık yapma" anlamında kullanılır. Egzersiz sözcüğü ise bunun yanı sıra sağlık vs. gibi gerekçelerle yapılan kısa süreli fiziksel alıştırmaları da kapsar. Türkçede akademik konulardaki hazırlık çalışmaları için daha çok alıştırma sözcüğü tercih edilir.
Akciğerlerimizden beynimize birçok organ, egzersizin ilk dakikalarından itibaren değişime uğruyor. Üstelik, inanmayacaksınız ama sadece 10 dakika bile bu inanılmaz değişimlerin gerçekleşmesi için yeterli.
#SağlıkUzmanlar, egzersiz yapmak için en uygun zamanın ne olduğu konusunda uzun süredir tartışmalara devam ediyordu. Yeni bir araştırma ise kanserin önlenmesinde ‘kritik rol’ oynayabilecek iki ideal aralığını belirledi.
#SağlıkGünümüzde, yaşlanmanın etkileri ve bunama riski, toplumun en önemli sağlık sorunlarından biri haline geldi. Bu bağlamda, sağlıklı yaşam alışkanlıkları, özellikle fiziksel aktivite, beyin sağlığının korunmasında kritik bir rol oynuyor. Kolombiya'daki Andes Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen son araştırmalar ise düzenli egzersizin bunama riskini azaltabileceğini ortaya koydu. İşte demans riskini azaltabilecek dört egzersiz...
#SağlıkSağlıklı bir yaşam sürdürmek giderek daha önemli hale geliyor; özellikle etkili egzersiz yöntemlerine yönelim son yıllarda artış gösteriyor. ABD’li Emekli Deniz Kuvvetleri SEAL’i Jocko Willink, spor salonuna gitmeden de sağlıklı kalmanın mümkün olduğunu vurguluyor. İşte minimum ekipmanla sağlıklı bir yaşam sürmek, kas yapmak veya yağ yakmak isteyenler için Willink’in açıkladığı püf noktalar…
#SağlıkÇoğumuz günlük hayatımız içerisinde o kadar yoğunuz ki daha fazla hareket etmek genellikle arka plana atılıyor. Ancak önceliklerinizi yeniden düşünmeniz için çok geçerli bir neden var. Geçtiğimiz hafta British Journal of Sports Medicine'de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, fiziksel olarak aktif olmak, yaşam süresini 5-10 yıl uzatabilir. Araştırmada, düzenli olarak aktif olan bireylerin daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdükleri tespit edildi. Bu bulgu, günlük yaşantımıza daha fazla fiziksel aktivite eklemenin önemini bir kez daha vurguluyor.
#SağlıkBir ilaç, egzersizin tüm faydalarını taklit edebilir mi? Son dönemde bu soruyu gündeme getiren bazı araştırmalar, egzersiz yapmadan elde edilebilecek biyolojik etkiler hakkında merak uyandırıyor. Danimarka’daki Aarhus Üniversitesi'nden bilim insanları, ‘LaKe’ adlı bir ilacın, vücudu aç karnına 10 kilometre koşmaya denk bir metabolik duruma soktuğunu duyurdu.
#SağlıkCirculation dergisinde yayınlanan araştırma kapsamında Hollanda, Avustralya, Danimarka, Finlandiya ve Birleşik Krallık'ta 14.000'den fazla katılımcıdan toplanan tansiyon ve aktivite verileri analiz edildi. Araştırma sonuçlarına göre sadece günde sadece beş dakika egzersiz yapmak bile tansiyonu düşürüyor.
#EgzersizUniversity College London (UCL) ve Sydney Üniversitesi’nden araştırmacılar, günde yalnızca 5 dakika yapılan egzersizin faydalarına ilişkin bir çalışma yaptı. Yaklaşık 15 bin kişiye 24 saat boyunca aktivite izleyicileri takılan çalışma sonucunda, kalp hastalığı riskinin 5 dakikalık egzersizle yaklaşık yüzde 10 azalttığını gösterdi.
#EgzersizMilano Üniversitesi'nden Dr. Francesco Luciano'nun liderliğindeki yeni bir araştırma, kısa süreli egzersizlerin, uzun süreli egzersizlere kıyasla daha fazla enerji harcayarak kilo verme ve kan şekeri ile kan basıncını iyileştirme konusunda etkili olabileceğini gösterdi. Araştırma, kısa egzersiz molalarının günlük hayatta kolayca uygulanabileceğini vurguluyor. Peki bu egzersizler neler ve nasıl yapılıyor? İşte detaylar...
#SağlıkModern çağın koşuşturmacasında pek çok kişi yorgun hatta tükenmiş hissettiği gerekçesiyle egzersiz yapmaya zaman ayıramıyor, merdiven çıkmak yerine asansör kullanıyor, eve gider gitmez yemeğin ardından ekran karşısında oturmayı tercih ediyor. Ancak yapılan çalışmalar; hareketsiz (sedanter) yaşam tarzının ömrü kısalttığını ortaya koyuyor!
#Sağlıklı YaşamGüzel ve sağlıklı bir cilt, genel görünümümüzü ve kendimize olan güvenimizi etkileyen önemli bir faktördür. Ancak, zaman içinde çeşitli iç ve dış etkenler nedeniyle cildimizde yaşlanma belirtileri ortaya çıkar. Kırışıklıklar, ince çizgiler, lekeler ve elastikiyet kaybı gibi belirtiler, cilt yaşlanmasının en yaygın işaretlerindendir. Bu süreç her ne kadar kaçınılmaz olsa da, bazı yaygın hatalardan kaçınarak cilt yaşlanmasını önemli ölçüde yavaşlatmak mümkündür. Cilt bakımında yapılan küçük yanlışlar bile uzun vadede büyük etkiler yaratabilir. Bu yazıda, cilt yaşlanmasını hızlandıran ve mutlaka durdurmanız gereken 10 hatayı ayrıntılı bir şekilde ele alacağız.
#CiltUzmanlar obezite, diyabet ve kalp rahatsızlığı olanların, menopoz sürecindekilerin ve 65 yaş üzerindeki kişilerin spordan uzak kalmamaları gerektiğini söylüyor. Egzersiz bu hastalıklardan mustarip olanların, menapozdakilerin ve ileri yaştakilerin hayat kalitesini yükseltiyor.
#Egzersiz66 yaşına kadar hiç spor yapmamıştı ve başlamak için de çok geç kaldığını düşünüyordu. Ancak hiç de öyle olmadı. Kısa süre içinde birçok hastalığından kurtulan Patty Branch, sırrını anlattı.
#SağlıkEmma Roma Jayne, 2022 yılında obezite ameliyatı olana kadar hep kilosuyla mücadele etti. Bir gün annesinden duyduğu o sözler karşısında karar verdi ve iki yıl içinde 60 kiloya yakın verdi ancak kilo kaybı dışında insanların kendisine daha nazik davranmasından sesinin değişmesine kadar bazı beklenmedik değişikliklerle karşılaştı.
#Kilo VermeAilemizde kanser, diyabet veya alzheimer gibi bir hastalık olması bizim de bunlara yakalanacağımız anlamına mı geliyor? Bu sorunun cevabı evet de olabilir, hayır da. Doç. Dr. Gülsen Meral ‘Genlerle Dans’ isimli kitabında DNA’nın kader olmadığını, yaşam tarzımızın ve çevresel faktörlerin hastalıkların oluşmasında büyük etkisi olduğunu anlatıyor.
#Doç. Dr. Gülsen MeralGünümüz insanı her gün yoğun bilgi akışıyla karşı karşıya. İstesek de istemesek de, kullandığımız her sosyal mecrada bilgi bombardımanına maruz kalıyoruz. Uzmanlar bu durumu artık bilgi obezitesi olarak tarif ediyor. Bunun dikkat dağınıklığı, stres, kaygı ve bilişsel tükenmişliğin yanı sıra ciddi unutkanlığa sebep olacağını söylüyorlar.
#BilgiSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “Düzenli egzersiz ve düzenli spor yaparsanız bedeninizi, sağlığınızı korursunuz. Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi; koruyan, geliştiren, üreten sağlık modeli ile sağlıklı Türkiye Yüzyılı’nı oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.
#Kemal MemişoğluBu Güneş tutulması önemli çünkü bir daha 7 yıl sonra Koç-Terazi aksında böyle bir tutulma yaşanacak. Süreç içinde bireysel hedeflerimize odaklanabiliriz. Cesur adımlar atmak isteyebiliriz fakat aceleci kararlardan kaçınmalı, sabırlı olmalıyız. Kendimizi ifade ederken kalp kırmamak için dikkatli bir dil kullanmamızda fayda var.
#Güneş TutulmasıHer bayram olduğu gibi pek çok evde misafirlere ikram edilecek tatlılar ve sarmalar heyecanla hazırlandı, şekerler ve çikolatalar da yerini aldı. Ancak bayram neşesine eşlik eden bu besinleri tüketirken aşırıya kaçmamak, özellikle oruç tutanlar için yavaşlayan metabolizmaya birden yüklenmemek sağlıklı bir bayram geçirmek için olmazsa olmazlar karşımıza çıkıyor.
#RamazanYapılan yeni bir bilimsel araştırma, kan grubu ile kanser riski arasındaki bağlantıya dair çok çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Bilim insanlarını 50 bin İranlı üzerinde yaptığı bir araştırma, kan grubu ile kanser riski arasındaki bağlantıyı ortaya çıkardı. Bu kan grubuna sahip olan kişilerin mide kanserine yakalanma riski diğer kan grubuna sahip kişilere oranla yüzde 55 daha yüksek olduğu belirlendi. Peki, kan grubu kanser riskini nasıl etkiliyor? Kan grubu faktörü kanserin teşhisinde ya da tedavisinde dikkate alınmalı? Çarpıcı araştırmanın detaylarını Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Sakin ile konuştuk.
#KanserBayramda beslenme alışkanlıklarını düzene sokmak için öneriler veren Uzman Diyetisyen Deniz Pirçek, “30 gün boyunca midenin alışmış olduğu beslenme düzeni sonrasında, bir anda çok fazla yemek içeren öğünler tüketmek hazımsızlık, mide ağrıları, iç bulantısı, halsizlik gibi sorunlara yol açmaktadır. Bu sebeple mide yeni düzene alışana kadar az ve sık beslenmek önemlidir” dedi.
#RamazanYAŞLANMA sürecindeki sorunlarla daha az karşılaşmak, yaşlılık sürecini de erişkinlik hatta gençlik döneminde oluğu gibi formda ve zinde yaşamak isteyenlerin en önemli arzularından biri “her gün bir veya birkaç yaşlanma karşıtı hap yutup” bu keyifli ve haklı hedefe ulaşmaktır.
#NADUyku apnesinin iş ve sosyal hayatı olumsuz etkileyen, hatta trafik güvenliğini bile tehdit eden ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Op. Dr. Cem Karas, hangi durumlarda tehlike oluşturabileceği hakkında bilgiler vererek tedavi yöntemlerini anlattı.
#1Özellikle kalp hastalığı riski taşıyan bireylerin Ramazan süresince ve sonrasında daha dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Harun Evrengül, oruç tutan kişilerde beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerinin kalp sağlığını doğrudan etkilediğini vurguladı.
#1Hepimiz sağlığımız için spor yapmanın faydalı olduğunu düşünürüz. Uzmanlar da hareketli bir hayatın sağlık açısından önemli olduğunu ama aşırı sporun da bedenimize zarar vereceğini söylüyor. Peki, dengeyi nasıl tutturacağız? Hangi sporu, ne yoğunlukta yapmalıyız? Uzmanlara sorduk.
#SağlıkAltındağ’ın Tatlar Köyü’nde yapımına başlanan Sokak Hayvanları Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi’nin proje tanıtım ve basın toplantısında konuşan Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, “Buraya bir ‘Hayvan Barınağı’ denmesi, projemize haksızlık olur diye düşünüyorum. Burası sizlerin de gördüğü gibi, bir ‘Sokak Hayvanları Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi’ olacak” dedi.
#Altındağ BelediyesiUluslararası Uzay İstasyonu'na 8 günlüğüne gidip 288 gün boyunca adeta mahsur kalan astronotlar nihayet Dünya'ya döndü ama yeryüzündeki hayata alışmaları hiç kolay olmayacak. Peki neden? Uzay hayatı insanları nasıl etkiliyor?
#Astronot90 yaşını aşan kişiler üzerinde yapılan geniş çaplı bir araştırma ile bu uzun ömürlü insanların kanında metabolik farklılıklar keşfedildi. Bu da metabolik sağlık ve uzun ömür arasında bir bağlantı olabileceğini ortaya koydu. Peki uzun ömürlü insanların kanında ne var? Hangi kan değerler ne ifade ediyor? Kaderimiz tamamen genlerimize mi bağlı?
#Uzun ÖmürBazı insanlar için kilo verme çabası, sürekli bir mücadele gerektiriyor. Ancak bilim insanları, yeni keşfedilen bir ‘şişmanlık geninin’ bu duruma sebep olabileceğini ortaya koydu.
#SağlıkYaşını duyanlar inanamıyor, yalan söylediğini düşünüyor. Hiçbir estetik ameliyatı yok, botoks ya da dolgu gibi işlemler yaptırmıyor, hatta çoğu zaman makyaj bile yapmıyor. Peki 60 yaşını aşmasına rağmen bu doğal ve genç görünümü nasıl kazandı? DJ ve oyuncu olan Eudie Okorog güzellik sırlarını anlattı.
#GüzellikModern yaşamın getirdiği düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşam tarzının, birçok kronik hastalığa zemin hazırladığını dile getiren Özel Mavi Deniz Tıp Merkezi’nden Dahiliye Uzmanı Dr. Meftun Çelikçi, bu hastalıkların başında ise diyabetin yer aldığını söyledi. “Diyabet gelişmeden önce vücudun verdiği bazı sinyaller vardır ve işte tam da bu noktada “prediyabet” kavramı devreye girmektedir” diyen Dr. Çelikçi, prediyabet hakkında önemli bilgiler vererek, risk grubunda olan kişileri uyardı.
#1Kabızlık birçoğumuzun yaşadığı, çoğunlukla da pek önemsemediği bir durum ama uzmanlara göre vücudumuzun erken uyarı sisteminin verdiği bir alarm. Altında yatan tiroit, nörolojik rahatsızlıklar, rektum kanseri gibi sebepler olabilir. Kabızlığı önlemenin yollarından biri de egzersiz yapmak.
#KabızlıkSon günlerde sosyal medyada zıplayan zıplayana… Büyük puntolarla ‘Boyunu uzatmak isteyen bir saat bu hareketi yapsın’ söylemleri ile viral olan bu videolardaki sıçrama hareketinin temeli Doğu Afrika'nın Maasai Kabilesi’ne dayanıyor. Boyları ortalama 190.5 cm olan bu kabilenin üyeleri parmak uçlarında yaptıkları dikey sıçrama ritüelleriyle boylarını uzattıklarına inanıyorlar. Onlar bu hareketleri yüzyıllardır bir ritüel olarak yapıyor ama gerçekten uzun boylarının altında yatan gerçek ne? Genetik mi yoksa bu dansları gerçekten boylarının uzamasına yardımcı oluyor mu? Böyle zıplayarak boy uzatmak mümkün mü? Doç. Dr. Ozan Ali Erdal ile konuştuk
#Boy Uzatma