Edebiyat haberleri sayfasında Edebiyat hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 28325 Edebiyat haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Edebiyat veya yazın; olay, düşünce, duygu ve hayalleri dil aracılığı ile estetik bir şekilde ifade etme sanatıdır.
Edebiyat kelimesi Arapça adabiyyāt kelimesinden gelir. Kelime Adb kökünden gelen ve 1. görgü, terbiye, konuk ağırlama adabı, 2. yaşam tarzına ilişkin hikâye ve gözlemlerden oluşan anlamlarına gelen adab kelimesinin çoğul halidir.
Türkçede edebiyat kelimesi Tanzimat Dönem'inde kullanılmaya başlanmıştır. Bundan önce ilm-i edeb, şiir ve inşa gibi terimler kullanılmaktaydı.[kaynak belirtilmeli] Edebiyat kelimesi ilk defa Şinasi ve Namık Kemal'in yazılarında kullanılmıştır. Edebiyat kelimesi Fransızca littérature sözcüğünün Türkçesi olarak düşünülmüş ve kullanılmıştır. Fransızca kelime Latince harf anlamına gelen littera sözcüğünden türetilmiş litteratura kelimesine dayanır.
Seray Şahiner’in 2009’dan beri defalarca sıfırdan yazdığı, en demlenmiş romanı ‘Vatan Millet Samatya’ okurla buluştu. Romanında üç kuşağın, dönüşen İstanbul’la birlikte yeniden biçimlenen hikâyesini iki çocuğun gözünden anlatan Şahiner, kitaptaki baba figürleri için “Saygı görmek istediği için saygısızca davranıyor, sevilmek istediği için zulmediyorlar” diyor.
#Burçin ÖztınazGerçek adı Kemal Sadık Gökçeli olan edebiyatın koca çınarı, usta yazar, Nigar Hanım ile çiftçi Sadık Efendi'nin oğlu olarak, Adana sınırları içerisindeki Osmaniye'de 6 Ekim 1923'te dünyaya geldi. Türk edebiyatına 26 roman, 11 deneme, 9 röportaj, 2 öykü ve şiir alanında bir eseri miras bırakan, Türk edebiyatının çınarı Yaşar Kemal için Adana Büyükşehir Belediyesi bu yıl Altın Koza ile birlikte "Yaşar Kemal ile Dünden Yarına; Çukurova'nın Sesleri" günleri düzenleyecek.
#Yaşar Kemal‘Esrarengiz İstanbul’ okuru eski İstanbul’un karanlık sokaklarında, ‘Akıl Hastanesinde 5 Yıl’ ise Elazığ’da bir akıl hastanesinin koridorlarında dolaştırıyor. ‘Belki Yaz Erken Gelir’ ve ‘Ateşli Silahlar ve Bilardo’ bu hafta edebiyat dünyasından seçtiğimiz diğer eserler.
#EdebiyatEdebiyat kimi yazarlar için sadece kelimelerden ibaret değil; aynı zamanda yollarla da örülü bir serüven. Bu yollar bazen gölgelerin arasında gizlenmiş büyük şehirlerin hikâyeleridir; bazen uzak diyarlarda dalgaların sesiyle uykuya dalmaktır. Yazarlar yaratıcılıklarını besleyen ve onları en derin düşüncelere götüren seyahatlerini anlattılar.
#Pınar TahirlerOkuru çağlar arası bir yolculuğa çıkaran ilk romanı Devridaim ile 2022 Turgut Özakman İlk Roman Ödülü ve 2024 Orhan Kemal Roman Armağanı’nı kazanarak edebiyatseverlerin dikkatini çeken Ezgi Tanergeç’in ikinci romanı Geç Kalanlar Kümesi de okurla buluşuyor.
#Ezgi TanergeçYazar, fotoğrafçı ve seyahat tutkunu olan Gökhan Kutluer nisan ayında ‘Yavaş Seyahat-Aheste Bir Ruhun Gözlemleri’ isminde yeni bir kitap yayımladı. Gezginliğin sadece yer değiştirmek değil, içsel bir dönüşüm yolculuğu olduğunu vurgulayan Kutluer’le bu yeni çalışmasını ve ‘yavaş seyahat’in inceliklerini konuştuk.
#Zeynep Nazlı YILDIRIMDr. Öğretim Üyesi Ersin Demirel, Kırşehir'de keşfedilen yeni böcek türüne eşinin ismini adadı. Türle ilgili veriler hazırlanarak bilimsel yayın aşamasına geçilmesinin ardından ilgili makale "Zootaxa Dergisi"nde yayınlandı. Demirel, yaptığı açıklamada "Sosyal medyada linç edileceğimizi bile bile bu kararı verdik. Özellikle eşimin görüşü, bu ismi veriyorsun ama sosyal medyada linçlenebileceğini de bil şeklindeydi. Benim için onu onurlandırmak ve Türkiye'nin biyoçeşitlilik konusuna dikkat çekmek daha önemliydi." dedi.
#Böcek TürüDr. Öğretim Üyesi Ersin Demirel, Kırşehir'de keşfedilen yeni böcek türüne eşinin ismini adadı. Türle ilgili veriler hazırlanarak bilimsel yayın aşamasına geçilmesinin ardından ilgili makale "Zootaxa Dergisi"nde yayınlandı. Demirel, yaptığı açıklamada "Sosyal medyada linç edileceğimizi bile bile bu kararı verdik. Özellikle eşimin görüşü, bu ismi veriyorsun ama sosyal medyada linçlenebileceğini de bil şeklindeydi. Benim için onu onurlandırmak ve Türkiye'nin biyoçeşitlilik konusuna dikkat çekmek daha önemliydi." dedi.
#KırşehirUluslararası Mitoloji Film Festivali, bu yıl ilk kez sinemanın sınırlarını aşarak oyun dünyasına adım attı. Küresel oyun ve sinema sektöründe bugüne kadar geri planda kalan Anadolu mitolojisini, Dijital Oyun Yarışması’yla dünya sahnesine taşımaya hazırlanan festivalin kurucusu Gülşah Elikbank ve LUGAL Games'in kurucusu Rahmi Aydemir mitolojinin kültürel etkisini, dijital dünyanın dönüştürücü gücünü ve Anadolu efsanelerinin nasıl dev bir oyun evrenine dönüşebileceğini anlattı.
#Uluslararası Mitoloji Film FestivaliSon romanı ‘Bana Bir Resmini Yolla’ Yunus Nadi Roman Ödülü’ne layık görülen, geçen aralıkta ‘Şiirin Vakti’ kitabı yayınlanan şair-yazar Hidayet Karakuş ile buluştuk. Yalvaç’ın Kurusarı köyünde masal gibi bir çocukluk geçiren, sonra 33 yıl öğretmenlik yapan Karakuş’la hem eski albümleri karıştırdık hem de ‘şiir’i konuştuk...
#Hidayet Karakuşİstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, PKK/KCK terör örgütünün başta İstanbul olmak üzere metropol illerde etkinliklerinin arttırılması amacıyla fiilen 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşen yerel seçimlerde hayata geçirdiği "kent uzlaşısı" faaliyetiyle ilgili olarak terör örgütü elebaşlarından Cemil Bayık ve Mustafa Karasu'nun seçim öncesinde görüş ve talimatlarını terör örgütüne müzahir medya aracılığıyla ilettiği aktarıldı.
#Mahir PolatBatman'da 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf ilçesindeki kazı çalışmalarında Geç Roma Dönemi’ne ait 1600 yıllık gözyaşı şişesi bulundu. Kazı Başkanı ve Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekai Erdal, gözyaşı şişelerinin Hristiyanlık öncesi dönemlere ait bir inanış olduğunu ifade ederek, “Rivayet odur ki: kişi öldüğü zaman arkasında kalan eşi gözyaşlarını bu şişeye biriktirmekte ve eşinin mezarına bırakmaktadır. O yüzden gözyaşı şişesi olarak adlandırılmaktadır" dedi.
#BatmanBasın dünyasında, edebiyat çevrelerinde, eğitimciler arasında sıkça duyduğumuz bir söz vardır: “Türk Dil Kurumu yine yazım kurallarını değiştirdi!” Bilen bilmeyen çoğu kişinin doğruluğunu araştırmadan dillerine pelesenk olmuş bir başka söz de: “Türk Dil Kurumu şapka işaretini kaldırdı!”
#Türk Dil Kurumu“Sanat, sanat için mi, halk için mi?” Bu sorunun cevabını Erkan Can’da buldum diyebilirim: Bence de sanat halk için… İnsanı bu kadar iyi gözlemleyen bir tiyatrocunun oyunculuğu da o derece kuvvetli oluyor. Bursa’ya uzak bir ilçede mutlu geçen bir çocukluk… Öğretmen bir baba ve ‘abilerim’ dediği yol arkadaşları… Erken yaşta devlet tiyatrosuyla tanışma ile bugüne kadar süren oyunculuk kariyerinin 50. yılında, Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de sizi Erkan Can usta ile baş başa bırakıyorum… Umarım siz de benim gibi keyif alırsınız… Sizler için bir araya geldik.
#SPONSORLU İÇERİK“Sanat, sanat için mi, halk için mi?” Bu sorunun cevabını Erkan Can’da buldum diyebilirim: Bence de sanat halk için… İnsanı bu kadar iyi gözlemleyen bir tiyatrocunun oyunculuğu da o derece kuvvetli oluyor. Bursa’ya uzak bir ilçede mutlu geçen bir çocukluk… Öğretmen bir baba ve ‘abilerim’ dediği yol arkadaşları… Erken yaşta devlet tiyatrosuyla tanışma ile bugüne kadar süren oyunculuk kariyerinin 50. yılında, Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de sizi Erkan Can usta ile baş başa bırakıyorum… Umarım siz de benim gibi keyif alırsınız… Sizler için bir araya geldik.
#1