Eczacılık haberleri sayfasında Eczacılık hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3487 Eczacılık haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
YKS tavan puanlar ve başarı sıralamaları, üniversite tercihlerinin başlamasının ardından öne çıkan konulardan oldu. 2023 YKS’de baraj puanının kaldırılmasının ardından bazı bölümlerde başarı sıralaması şartı uygulanıyor. ÖSYM tarafından açıklanan tercih kılavuzu ile beraber üniversite tercihleri bugün alınmaya başlandı. Öğrenciler, AİS üzerinden giriş yaptıkları tercih listelerinde en fazla 24 üniversiteye yer verebilecek. Adaylar ise YKS başarı sıralaması şartı olan bölümleri merak ediyor. Başarı sıralamaları, YKS sınav sonuç ekranında yer alıyor. Adaylar, TYT, AYT ve YDT başarı sıralamalarını sınav sonuç ekranından görüntüleyebilirler. Hukuk, Mimarlık, Tıp, Diş Hekimliği, Öğretmenlik, Mühendislik, Eczacılık gibi bölümlerde başarı sıralaması şartı aranacak. İşte, YKS başarı sıralamasına göre en düşük sıralamalar ve diğer detaylar…
#YKS Başarı Sıralaması Olan BölümlerÖlçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından uygulanan Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2022-DUS), Diş Hekimliği Alanında Seviye Tespit Sınavı (2022- STS Diş Hekimliği), Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2022-EUS), Eczacılık Alanında Seviye Tespit Sınavı (2022-STS Eczacılık) sınavlarına ait Temel Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarının yüzde 10’u erişime açıldı.
#DişhekimliğiAnadolu Üniversitesi (AÜ) Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) öncülüğünde hazırlanan "Eczacılık Eğitimine Yönelik Sanal Gerçeklik Ortamının Geliştirilmesi ve Değerlendirilmesi" projesiyle eczacılık eğitim gören öğrencilerin mesleki deneyim kazandırılması amaçlanıyor.
#EczacılıkYÖK, öğretmenlik ve hemşirelik programlarında okuyan öğrencilerin ardından eczacılık ve diş hekimliğinde okuyan öğrencilerin de stajları konusunda yeni bir karar aldı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, küresel salgının yaşattığı güçlükler nedeniyle diş hekimliği ve eczacılık programlarından mezun aşamasında olan öğrencilerin uygulama eğitimleriyle (staj) ilgili alınan yeni kararların üniversitelere bildirildiğini açıkladı.
#Yükseköğretim Kurulu2018’de Türkiye’nin ilaç ithalatında ciddi artış yaşanırken, ilk sıralarda yer alan Almanya, ABD, İsviçre, Güney Kore ve İtalya’ya 2 milyar 589 milyon dolar ödedik. Almanya’dan 2017’de 828 milyon dolarlık ürün ithal edilirken, 2018’de bu rakam yüzde 6.3 artarak 880 milyon dolara çıktı.
#GazetehaberleriÖSYM tarafından Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, bazı bölümlere ait taban puanı araştırmaları da hız kazandı. Özellikle sağlık alanında kariyer hedefleyen kişiler, Eczacılık Fakültelerinin taban ve tavan puanlarını öğrenmek istiyor. Eczacılık Fakülteleri geçtiğimiz yıl, yüksek puanlarla öğrenci alan ve yoğun şekilde tercih edilen fakülteler arasında yer almıştı.
#Eczacılık Taban PuanlarıAnkara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’ndeki yarım asırlık 18 laboratuvar yenilenirken, öğrencilerin pratik yapmasını sağlayacak Türkiye’nin ilk Mesleki Eğitim ve Beceri Laboratuvarı da açıldı. Dekan Prof. Dr. Gülbin Özçelikay, “Öğrenciler eczacı-hasta olarak bir vaka üzerinden doğruyu bulacak” dedi.
#Ankara Üniversitesi Eczacılık FakültesiEczacılıkta kiralık diploma ile eczane açmaya sınırlama geliyor. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz: Mevcut mevzuatta sadece muvazaaya karışan eczacıya bir ceza öngörülüyor ama yaptırana bir ceza yok. Diyelim eczacı ceza aldı gitti ama o muvazaaya karışan sermaye sahibi başkasını bulup bu işi yine yapabilir, bunun önüne geçecek bir yasal düzenlemeye ihtiyacımız var. dedi.
#EczaneTürk Dil Kurumu tarafından oluşturulan çalışma grubu, eczacılık terimlerine bulduğu karşılıklarla ilk Türkçe eczacılık sözlüğünü hazırladı. Yaklaşık 12 yılda hazırlanan "İlaç ve Eczacılık Terimleri Sözlüğü'nde, eczacılık terimlerine bulunan ilginç karşılıkların yanı sıra halk diline yerleşen ancak bilimsel anlatımda yeri olmayan sözcüklere de yer verildi. Sözlükte, "deterjan-kirgiderir", "otopsi-ölü açımı", "mazoşist-özezer", "katarakt-akbasma", "prematüre-yarımca", "grip-paçavra hastalığı" ve "prezervatif-kaput" şeklinde isimlendirildi.
#SözlükEğitim sistemini oluşturan pek çok öge içinde öğretmen, öğrenci ve eğitim programı (müfredat) üçlüsü, diğerlerine oranla daha öne çıkar. Bu üçlü içerisinde de diğerlerini etkileme gücü daha fazla olan öğretmendir. Öğretmenlik ise Altan’ın (2006) da belirttiği üzere zihinsel bir uğraştır; öğretmen de bir bilgi teknisyenidir.
#Prof. Dr. Kasım KıroğluAlmanya’da erken tartışmaları devam ederken, SPD, Mönchengladbach Federal Meclis milletvekili Gülistan Yüksel’i seçim bölgesinde direkt aday gösterme kararı aldı. 2013’ten beri Federal Meclis milletvekili olan Yüksel, oylamaya katılan 120 üyeden 119’unun desteğini aldı.
#AlmanyaOrtalama günlük kazancı en yüksek olduğu sektör 3.699 lira ile havayolu taşımacılığı. İkinci sırayı ise 3.444 lira ile petrol ve doğal gaz sektörü alıyor. İstihdamın yüksek olduğu inşaat, ticaret sektörlerinde ise ortalama ücretler günlük 800 liralarda. İllere göre bakıldığında ise en yüksek ücretin ödendiği il Kocaeli.
#Hürriyet İKEczacılık Günü mesajları 25 Eylül tarihinde gündeme geldi. Eczacılar Günü, eczacılık mesleğinin önemine dikkat çekmek ve bu alanda çalışan profesyonelleri onurlandırmak için dünya genelinde farklı tarihlerde kutlanır. Eczacılar Günü mesajı 2024 yılında bu anlamlı günü kutlamak isteyen kişilerce paylaşıyor. Eczacılar Günü 14 Mayıs mı 25 Eylül mü? sorusu da kafa karışıklığı yaşayan kişiler tarafından merak ediliyor. Bu özel gün, eczacılık mesleğinin toplum sağlığına katkılarını vurgulamak ve eczacıların sağlık hizmetlerindeki önemini ön plana çıkarmak amacıyla her yıl kutlanır. Eczacılar, ilaç tedavilerinin uygulanmasında, hastaların doğru bilgilendirilmesinde ve toplum sağlığının korunmasında kritik bir rol oynamaktadır. İşte Eczacılar Günü mesajları ve sözleri 2024!
#Eczacılar Günü 25 Eylül MüÖlçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre 6 Eylül’de başlayan ek yerleştirme süreci bugün 23.59’da sona erecek. Uzmanlar ek yerleştirmelerin programların puanı baz alınarak yapıldığı için adayları zorladığını söylüyor ve “Tercih yaparken çok iyi düşünün” diyor.
#ÜniversiteAnne Iarchy, hayatı boyunca böcek ısırıklarına karşı aşırı mücadele etti çünkü her seferinde vücudu aşırı reaksiyon gösteriyordu. Ayakları ve elleri bu ısırıklardan sonra normal boyutlarının neredeyse iki katı kadar şişiyor, enfeksiyon oluşuyor, her yaz en az bir kez acillik oluyor. Peki neden bazı insanların böcek ısırıklara neden bu şekilde tepki veriyor? Uzmanlar bağışıklık sistemimiz, vücut kokumuz ve hatta vücut ölçülerimizin bile bunda etkili olduğunu söylüyor.
#SivrisinekTÜRKİYE’de 130 üniversitede psikoloji bölümü var. Bunlardan 67’si devlet, 63’ü vakıf. Eczacılık, diş hekimliği, hukuk, tıp gibi kamu yararına hizmet verecek öğrencileri yetiştiren bölümlerde sıralama barajı varken psikolojide baraj bulunmuyor.
#Psikoloji BölümüYükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları 13 Ağustos’ta açıklandı. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal’a göre adaylar bu yıl tercilerinde, iş imkanını yüksek gördükleri yaşlı bakımı, sivil havacılık ve denizcilik gibi bölümlere yöneldi.
#Yükseköğretim Kurumları SınavıVakıf üniversitelerinde ücretlerin belli olmasıyla beraber bazılarının yabancı öğrencilere avantajlı ücretler sunduğu görüldü. Yabancı öğrenciye ucuz tarife uygulayan bazı üniversitelerde ücret farkları iki katını buluyor. Bazı vakıf üniversiteleri ise yabancılardan daha fazla ücret talep ediyor.
#Vakıf ÜniversiteleriAloe vera binlerce yıldır tıbbi amaçlarla kullanılıyor ancak zamanla toplumun sağlıklı bir yaşam tarzına verdiği önem nedeniyle bu bitkininin popülaritesi oldukça arttı. Peki gerçekten iddia edildiği gibi faydalı mı? Topraktan çıkarıp elimize yüzümüze sürüyoruz ama bunun riskleri var mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Aleo VeraYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ardından 25 Temmuz’da başlayan ve iki gün uzatılan tercih dönemi 4 Ağustos'ta sona eriyor. Kimi çoktan kararını verdi, sıralamasını yaptı kimi adaylar ise tercih işlemlerini son dakikaya bıraktı. Hürriyet’e konuşan eğitim uzmanları bu adaylara 5 önemli tavsiyede bulundu...
#YKSAçıkladıkları ücretlerle cep yakan vakıf üniversitelerinde hukuk, mimarlık, mühendislik gibi popüler bölümleri okumak isteyen adayların yıllık 1 milyon liradan fazla ücreti gözden çıkarması gerekiyor. Burs şartı olan tıp, diş hekimliği ve eczacılık bölümlerinde de ücretler 1 milyon liraya yaklaşıyor.
#Vakıf ÜniversiteleriÜniversite yolunda tercih maratonu başladı. Uzmanlar, popüler bölümlerde bu yıl kontenjanların azaldığına dikkat çekerek, “24 tercih hakkınızı da kullanın, açıkta kalmamak için sıralamanızın altına inin, bu yıl yerleşin” önerisinde bulundu.
#YKSHarvard’da yüksek lisans yapan İzmirli Seray Şener ile aynı programın öğrencisi olan Kanadalı beyin cerrahı Alan Rheaume ilk görüşte aşık oldu. Bir yılda Türkçe öğrenen Kanadalı doktorla Seray Şener’in düğünü 24 Ağustos’ta İzmir’de yapılacak. Düğüne çiftin Harvard’dan arkadaşları ve hocaları da katılacak...
#İzmirYKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte tercih telaşı da başladı. Adaylar doğru tercih listesi için kolları sıvadı. Uzmanlar ise kontenjanların 60 binden fazla düştüğüne dikkat çekerek, eşit ağırlık ve sözel bölümlerde rekabetin artacağı uyarısında bulundu.
#YKSHerhangi bir üniversitede herhangi bir bölümü bitirip diploma sahibi olmak, gelecek planlarınız açısından sizi istediğiniz noktaya ulaştırmayabilir. İstediğiniz mesleki ihtisası, yetkin bir üniversitede alırsanız; işte diploma o zaman değerli hale gelir. Bu nedenle, üniversite seçerken bazı soruları mutlaka sormalı ve cevabını net bir şekilde almalısınız. İşte sizin için hazırladığımız mini rehberimiz!
#Sponsorlu İçerikSosyal medyada aloe vera, özellikle cilt bakımı için ‘mucize bitki’ olarak lanse ediliyor. Viral hale gelen videolarda, insanlar ciltlerini nemlendirdiği, güneş yanıklarını hafiflettiği, akne ve yara izlerini azalttığı ve cildi parlattığı için ortadan ikiye ayrılmış aloe vera yaprağını yüzlerine sürüyor, jelini yüz silindirlerinde donduruyor ve hatta Gıda ve İlaç İdaresi'nin reçetesiz satılan aloe veranın müshil olarak kullanımını yasaklamasına rağmen suyunu içiyorlar. Peki gerçekten cilt için bahsedildiği kadar faydalı mı? Riskleri var mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Aloe VeraYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını açıkladı. Üniversitelerde bu yıl 1 milyonu aşan bir kontenjan oluşturulduğunu ifade eden Özvar, kapatılan ikinci öğretim programlarının kontenjanlarının, açılan istihdam odaklı yeni programlara tanınmasıyla yaklaşık bir milyon kontenjanın tamamının korunduğunu söyledi. Özvar, vakıf üniversitelerinin de gelecek yıla yönelik planlamalarını buna göre yapmalarını istediklerini belirtti.
#YÖKİstanbul'un Üsküdar ilçesindeki Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne ait 3 katlı binanın çatı katındaki tadilat sırasında yangın çıktı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesi sırasında, binanın yanan kubbesi çöktü. O anlar, kameraya yansıdı.
#Üsküdar