Dünya Robot Olimpiyatı’nın (WRO) uluslararası finali bu yıl Türkiye’de düzenlendi. First Lego League’i de düzenleyen Bilim Kahramanları Derneği tarafından ilk kez ülkemizde yapılan finale, 90 ülkeden 562 takım ve 3 bin 500 öğrenci katıldı. Yarışma kapsamında, dünyanın sınırlı kaynaklarının verimli ve adil kullanımı üzerine robotik çözüm projeleri geliştirilidi. Üç gün süren ve 30 Kasım’da sonuçlanan finalde Türkiye’den 8 takım yer aldı.
#Dünya Robot OlimpiyatıDoğayla iç içe, kalabalıklardan uzak bir hayat yaşamak birçoğumuzun hayali ve bu hayali gerçekleştirenlere özenmemek elde değil. Cecilia Blomdahl da o insanlardan biri. 9 yıldır dünyanın en kuzeyindeki yerleşimde yaşayan Blomdahl, hayatının inanılmaz detaylarını anlattı...
#Kuzey Kutup Dairesiİkinci el ve e-ticaret platformu sahibinden.com, "Geleceği Sahiplen" yaklaşımı ile yürüttüğü sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında, tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesi ve doğal kaynakların korunması konusunda farkındalık yaratmak amacıyla yeni bir kampanyaya imza attığını açıkladı. Dünya Limit Aşım Günü'nün bu yıl 1 Ağustos’ta gerçekleşmesi nedeniyle, doğal kaynakları sürdürülebilir şekilde kullanma gerekliliğine dikkat çeken proje, 1 yılda tüketilecek kaynakların 7 ayda tüketildiği gerçeğine odaklanıyor.
#Dünya Limit Aşım GünüJohnny Ward, 40 yıllık yaşamına birçok ilki sığdırmayı başardı. Çok zor geçen çocukluğunun ardından hedeflerinin peşinde tüm dünyayı dolaşan Ward, bugün kendisini "kararlılık göstermiş normal bir adam" olarak tanımlıyor. İşte film gibi bir hayat hikâyesi...
#SeyahatÜnünün doruğunda onun aşkı uğruna Hollywood’dan vazgeçmiş, o pırıltılı dünyanın vereceği her şeyi elinin tersiyle itmişti. Gösteri dünyasının ilk kadın “süper kahramanı” olarak kameralar önünde yenemediği zorluk yoktu.
#Lynda CarterMüzik dünyasının efsane isimleri Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu, geleneksel halk müziğimiz ve âşık edebiyatımızın en güzel örneklerini sunmak üzere Londra’daki EartH Hackney’de sahne alacaklar. Çağdaş şarkılara geniş ve derin bir perspektife sahip ikili ile Çiğdem Aslan ve Tahir Palalı’nın yer alacağı konser 3 Mart Pazar günü, saat 19.00’da başlayacak.
#LondraYapılan araştırmalar, anketler hem tüketicilerin hem de markaların modada sürdürülebilirlik anlayışını benimsediğini, tercihlerini bu tür ürünlerden yana kullandıklarını söylüyor. Peki, gerçekte böyle mi? Markalar üretim yaparken, tüketici satın alırken çevre dostu ürünleri mi seçiyor? Eğer öyleyse adı yeni koyulan ve sürdürülebilirlik konusunda ciddi tehdit oluşturan ‘bracketing’ kavramını nasıl açıklayacağız?
#ModaSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 7. Ulusal Kutup Bilimleri Sempozyumuna katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Kacır, "Bugün de önümüzdeki 13 yıl için bir yol haritası olan Ulusal Kutup Bilim Stratejisini kamuoyuyla paylaşıyoruz. Bu strateji doğrultusunda gerçekleştireceğimiz projelerle kutup araştırmaları alanında bilimsel verilerin nicelik ve niteliğini yükseltecek, Türkiye'nin uluslararası arenadaki bilim misyonunu ve konumunu güçlendireceğiz." dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji Bakanıİtalya'nın adı genelde Etna ve Vezüv gibi büyük volkanlarla anılır ancak ülkede halihazırda çok daha büyük bir yanardağ tehlikesi söz konusu: Napoli'nin birkaç kilometre uzağındaki Campi Flegrei harekete geçti. Bölgede yıl başından bu yana çoğu küçük ve orta büyüklükte 3.450 deprem meydana geldi. Uzmanlar önümüzdeki haftalar ve aylar için 'En iyi senaryo 1984, en kötüsü 1538' ifadelerini kullanıyor. Peki o yıllarda neler yaşanmıştı?
#İtalyaTürkiye kökenli genç kemancı Ezo Sarıcı, İngiltere, Kraliyet Müzik Akademisi (Royal Academy of Music) bünyesinde gerçekleştirilen ‘String and Piano Duo Prize’ yarışmasında piyanist arkadaşı Junyan Chen’le oluşturduğu Duo ile birinciliği elde etti.
#ALMANYAAĞUSTOS ayı geldi çattı! “Biz tatil yapamadan yaz bitiyor mu?” stresine girenlerin adeta cennetten düşercesine akın ettiği Bodrum’da esnafın yüzü biraz da olsa gülmeye başladı. Bu arada yerli ve yabancı sanatçılar, dünyaca meşhur şarkıcılar ve DJ’ler de canlı performanslarıyla Bodrum akşamlarına güzel bir ivme kazandırdı. Bunların arasından en dikkat çeken isimlerden biri de Lujo Hotel’de sahne alacak olan eski Take That grubu üyesi, nam-ı diğer damadımız Robbie Williams. Yurtiçi ve yurtdışından bu konsere inanılmaz bir ilgi olduğu ve yüksek fiyatlı da olsa biletlerin bitme noktasına geldiği duyumunu aldık. Ajda Pekkan, Sertab Erener, Fazıl Say gibi isimlerin sahne alacağı antik tiyatro konserlerinin haricinde, yarımadanın farklı yerlerindeki festivaller de Bodrum’un renklerine renk katıyor. Bugünkü yazımızda, “Herkesin bir Bodrum klasikleri listesi” vardır sözünden yola çıkarak, biz de size kendi Bodrum klasiklerimizden kısa bir liste derledik. Keyifle okumanız dileğiyle...
#1Kimya eğitimi alan ve global ilaç firmalarında çalışan Gülben Sabuncu Gürses ile Mine Gürses Bozarslan hayallerinin peşinde gitmek istedi ve istifa ederek markalarını kurdu. Doğal içerikli kişisel bakım ürünleri üreten girişimciler iki yılda önemli yol kat etti. Yılda 100 bin adet üretime ulaşan marka, önümüzdeki yıl yüzde 100 büyüme hedefliyor.
#Gülben Sabuncu GürsesNorveç kıyılarında 2019'da ortaya çıkan kameralı beyaz balina Hvaldimir, yıllardır yaşadığı terk etti. Uzmanlar bunun kötü haber olduğunu belirtiyor. Peki Hvaldimir'in dört yıldır yaşadığı kıyılardan ayrılmasında ve başka denizlere yol almasında ne sakınca var? İşte cevabı...
#HvaldimirHırvatistan’da kendi halinde bir adayken Şubat 2009’da Google Earth’teki kuşbakışı görünümüyle dünya çapında popülerlik kazandı. Bunun sebebi kuşkusuz kalp şeklinde, eşine az rastlanır bir kara parçası olması. Zaten ‘Aşk Adası’ veya ‘Âşıklar Adası’ olarak da biliniyor. Adriyatik Denizi’ndeki adanın yüzeyi küçük ve ıssız. Bitki örtüsü de yok denecek kadar az ama yine de romantik sürprizler için ideal.
#SeyahatDiyarbakırlı öğrenciler geliştirdikleri çevreci çamaşır makinesi filtresi sayesinde dünya birincisi oldu. Kısa süre önce adını New York Üniversitesi'nden tam burslu kabul alınca duyuran Avjin Aktop’un da aralarında yer aldığı Delavo takımı, çamaşır makinesinde su tasarrufu ve yeniden kullanım sağlayan filtre sistemiyle çevresel sürdürülebilirlik yarışması The Earth Prize 2023’de hem birinciliğin hem de 100 bin dolar ödülün sahibi oldu.
#Avjin AktopGeçen yıl ‘100 Rise Global’ listesine girerek dünyanın en parlak 100 öğrencisinden biri seçilen Diyarbakırlı lise öğrencisi Gül Karen Aça, şimdi de Harvard ve Stanford’un da aralarında bulunduğu 9 üniversiteden tam burslu kabul aldı. Karen, Hürriyet’e başarı hikâyesini anlattı.
#Rise GlobalBundan 400 yıl önce İngiltere'de bir üniversite öğrencisi, bilim tarihinin en önemli keşiflerinden birine imza attı. Dünya'nın evrenin merkezi olmadığını aksine Güneş etrafında dönen gezegenlerden biri olduğunu matematiksel olarak kanıtladı ve Isaac Newton'ın prensiplerinin temelini oluşturdu. Ancak bu büyük başarıya rağmen bilim çevreleri dışında adını bilen bile yok. Peki neden?
#Jeremiah Horrocks