doğan kuban haberleri sayfasında doğan kuban hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 296 doğan kuban haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Türkiye onları ‘üç Doğanlar’ olarak biliyor: Doğan Kuban, Doğan Tekeli ve Doğan Hasol... Doğan Kuban’ı önceki gün kaybettik. Türkiye’nin kültür ve mimarlık hayatını uzun yıllara yayılan üretimleri ve benzersiz katkıları ile zenginleştiren bu isimlerden merhum Doğan Kuban’ı bize en çok tanıtan ve sevdiren de Orhan Bursalı oldu. (‘Mimar Doğan’lar-Üç Doğan - Doğan Kuban, Doğan Tekeli, Doğan Hasol’ kitabı Doğan Kuban tarafından kaleme alınarak, Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından yayımlandı.)
#Doğan KubanÜlkemizin kültür ve mimarlık ikonları Doğan Kuban, Doğan Tekeli, Doğan Hasol, Ceren Çıplak Drillat’ın sorularıyla şekillenen söyleşi kitabı ‘Mimar Doğan’lar.../Üç Doğan’da İstanbul’u pek çok açıdan masaya yatırıyor. Ortak görüşleri şu: “İstanbul güzeldi, şimdi gelişigüzel.”
#Mimar Doğan'larMimar, restoratör, tarihçi... Değil söyleşmek, karşı karşıya oturmaktan bile onur duyduğum ‘Hocaların Hocası’... 1990’da emekli oldu. O gün bugündür, kendi tabiriyle 24 saat çalışıyor. Yazıyor, üretiyor, anlatıyor. Alanındaki en büyük başvuru kaynaklarından ‘Osmanlı Mimarisi’ adlı kitabı yeniden yayımlanan 92 yaşındaki Doğan Kuban’a, üzerine şiirler yazdığı sevgili İstanbul’unu ve bugünkü mimarlık anlayışını sordum.
#Doğan KubanSene 1967… Bir grup mimarlık öğrencisi, hocalarının peşinde İstanbul’un sokaklarında keşifteler. Fatih’te, ahşap evlerle çevrili tarihi sokakların arasından ortaçağ yapısı Zeyrek Camisi’yle karşılaşmaları onları öyle heyecanlandırıyor ki… Gördüğü güzelliklerden etkilenen bir kız öğrenci bunun üzerine tarihi eser ‘tamirciliği’ konusunda uzmanlaşmaya karar veriyor. Bu öğrenci bugün, Türkiye’nin kültürel varlıkların restorasyonu konusunda en duayen uzmanlarından Prof. Dr. Zeynep Ahunbay…
#Prof. Dr. Zeynep AhunbayTahta bir bankın üstünde tek başına oturuyor da olsanız meydanla çoğalırsınız. Meydanlar açıktır, gittikçe genişleyen bir gökyüzünün altında... Artık öyle çok büyük meydanlara rastlanmıyor. Çünkü birçoğu ya küçüldü ya da işlev değiştirdi. Ama bazı yerler var ki onların tarihini bilmeden şehrin tarihini öğrenmek mümkün değil.
#KitapTürkiye onları ‘üç Doğanlar’ olarak biliyor: Doğan Kuban, Doğan Tekeli ve Doğan Hasol... Doğan Kuban’ı önceki gün kaybettik. Türkiye’nin kültür ve mimarlık hayatını uzun yıllara yayılan üretimleri ve benzersiz katkıları ile zenginleştiren bu isimlerden merhum Doğan Kuban’ı bize en çok tanıtan ve sevdiren de Orhan Bursalı oldu. (‘Mimar Doğan’lar-Üç Doğan - Doğan Kuban, Doğan Tekeli, Doğan Hasol’ kitabı Doğan Kuban tarafından kaleme alınarak, Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından yayımlandı.)
#Doğan KubanTrakya bölgesi genç ve verimli toprakları, nadassız tarımı olası kılan iklimi, 30 yıl öncesine kadar kendine yeten kaliteli yeraltı ve yerüstü kaynakları ve eko sistemleri ile tam bir yaşam bölgesi idi. Ancak, 21. yüzyıl insanlığa birçok yaşam standardı sunar iken tüm canlıların ortak malı olan çevrede, geri alınması çok zor hatta olanaksız olan doğal varlıklarımızı da alıp götürmektedir.
#YazarÜlkemizin kültür ve mimarlık ikonları Doğan Kuban, Doğan Tekeli, Doğan Hasol, Ceren Çıplak Drillat’ın sorularıyla şekillenen söyleşi kitabı ‘Mimar Doğan’lar.../Üç Doğan’da İstanbul’u pek çok açıdan masaya yatırıyor. Ortak görüşleri şu: “İstanbul güzeldi, şimdi gelişigüzel.”
#Mimar Doğan'larTakip edenler bilir: Sıkça yaşadığımız kuraklığa ve bunun sonucu temiz su sıkıntısına dikkat çekiyoruz. Dünyanın üçte ikisi su ama içme, kullanma, tarım ve sanayi için kullanılacak miktar, su varlığının sadece binde 6’sı. Ülkemizde ‘kişi başına düşen 1340 metreküp’ ile su fakiriyiz’. Çorlulu olduğumuz için Trakya’yı çok iyi biliriz. Trakya’da durum daha vahim. Bilim adamları Trakya’nın, suyun ‘mutlak yetersiz’ (absolute scarcity) olduğu bölgeler sınıfına girdiğini söylüyorlar.
#YazarBizim çocukluğumuzda 6 Ekim’de (bugün) “İstanbul’un düşman işgalinden kurtuluşu” kutlanırdı... Çokpartili rejimden sonra, kafalarda Osmanlı mantığı ağır basınca, İstanbul’un fethini kutlamaya başladık... Bu konuda Cumhuriyet’in saygın yazarı rahmetli İlhan Selçuk epey yazdı:
#YAZARCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri töreninde konuştu. Erdoğan, "Müslüman Boşnakları alçakça katledilenleri göklere çıkartan, kaleminden kan ve nefret damlayan birine Nobel edebiyat ödülü verildi ve maalesef bir avuç insan dışında kimse buna ses çıkarmadı." ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısına ilişkin açıklama yaptı. Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye konusuyla ilgili Putin ile telefonda görüşeceğini bildirdi. Son günlerdeki 'çakarlı araç' tartışmasına ilişkin de konuşan Kalın, "Çok sıkı denetimler uygulanıyor.50'ye 1 oranda çakar kullanımı düşmüş oldu. Meclis'ten geçen yasa henüz Cumhurbaşkanımızın önüne gelmedi, son karar kendilerinindir." ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim KalınCumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulunca, "Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri"nin sahiplerini belirledi.İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'nin, kültüre ve sanata hizmet ederek Türk medeniyetinin sürekliliğine önemli katkılarda bulunan, dünyada kültür ve sanatın yücelmesine zemin hazırlayan ve üstün gayret gerektiren, yetenekleriyle özgün eserler üretip estetik değerlere bağlı hizmetlerde bulunan vatandaşların, Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına onurlandırılması amacıyla her yıl düzenlendiği ifade edildi.
#Cumhurbaşkanlığı Kültür Ve Sanat Büyük Ödülleri