Diyabet haberleri sayfasında Diyabet hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 10436 Diyabet haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Diyabet, sıklıkla yalnızca diyabet olarak adlandırılan, genellikle kalıtımsal ve çevresel etkenlerin birleşimi ile oluşan ve kan glukoz seviyesinin aşırı derecede yükselmesiyle (hiperglisemi) sonuçlanan metabolik bir bozukluktur. Vücutta kan şekerinin düzenlenmesi pek çok sayıda kimyasal madde ve hormonun karmaşık etkileşimi sonucunda sağlanır. Şeker metabolizmasının düzenlenmesinde rol oynayan hormonlardan en önemlisi pankreasın beta hücrelerinden salgılanan insülin hormonudur. Diabetes Mellitus ya insülin salgılanmasındaki yetersizlik ya da insülinin etkisindeki bir bozukluk sonucunda ortaya çıkan yüksek kan şekerinin yol açtığı birkaç grup hastalığı tanımlamak için kullanılan ortak bir terimdir.
18 yaş altı tip 1 diyabet hastası çocukların, sensörlü glikoz izleme cihazları SGK tarafından geri ödeme kapsamına alındı. Bu, yıllardır ‘Parmak uçlarımız bize kalsın’ sloganıyla yüzlerce ailenin beklediği bir karardı. Şimdi uygulamanın nasıl olacağı, cihazların özel sağlık sigortalarının da kapsamında olup olmadığı soruluyor. Detayları sizler için araştırdım...
#DiyabetDünya Sağlık Örgütü’nün “sessiz pandemi” olarak tanımladığı diyabet, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla artıyor. Rakamlar, Türkiye’de 12 milyon civarında diyabet hastası olduğunu gösteriyor.
#SağlıkDünyada genelindeki şeker hastası vakalarının son 30 yılda iki katına çıkarak 800 milyonu aştığı belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü ve NCD-RisC tarafından yürütülen araştırmada, hastalığın yayılmasındaki en büyük etkenler obezite, sağlıksız gıda pazarlaması ve fiziksel aktivite eksiklikleri olarak sıralandı.Uzmanlar, diyabetin küresel bir sağlık tehdidi haline geldiğini ve bu sorunun çözülmesi için sağlıklı beslenme ve egzersiz teşvik eden politikaların acilen uygulanması gerektiğini vurguladı.
#DünyaDiyabet, toplumda yaygınlığı ve bulaşıcı olmayan hastalıklar içinde ölüm oranı en yüksek olan dört hastalıktan biri… Diyabet hastalığında farkındalık ve sonrasında gelen doğru tedaviler, diyabetlilerin hayat kalitesinde önemli farklar yaratıyor. Diyabet alanında 100 yılı aşan köklü deneyimi bulunan Sanofi’nin Avrasya Bölgesi İlaç Medikal Direktörü & Ülke Medikal Lideri Dr. Nurdan Bulur ve Avrasya Bölgesi Yerleşik Ürünler Direktörü Gözde Haksal ile günün anlam ve önemini vurgulayan bir sohbet gerçekleştirdik.
#Sponsorlu İçerikABD'de yapılan bir araştırma, koronavirüs enfeksiyonu geçiren çocukların, diğer solunum yolu hastalıklarına yakalanan akranlarına göre Tip 2 diyabet geliştirme olasılığının yüzde 50 daha fazla olduğunu ortaya koydu. Obez çocuklarda ise bu oran yüzde 100’e kadar çıkıyor. Bu durum, Covid-19'un uzun vadeli etkileri konusundaki endişeleri artırdı. Peki koronavirüs neden çocuk ve gençlerde diyabete neden oluyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkKan şekeri düzeylerinin yüksek olması diyabetten sinir hasarına pek çok hastalığa yol açıyor. Kişinin kan şekerinin yüksek olduğunu belirlemesi her zaman kolay değil ancak uzmanlar bu belirtilere sahipseniz kan şekerinizi test ettirmenizde fayda olduğunu söylüyor.
#Kan ŞekeriFazla kırmızı et ve işlenmiş et tüketimin zararlı olduğunu çoğumuz biliyoruz ama yeni çalışma kırmızı ve işlenmiş etlerin Tip 2 diyabetle ilişkisini ortaya koydu. Et ağırlıklı beslenmenin zararlarını, ne kadar tüketilmesi gerektiğini uzmanlarla konuştuk.
#DiyabetTürkiye’de ve dünyada diyabetli hasta sayısı her geçen gün artıyor ancak basit yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavisi, bu tehlikeli hastalığı kontrol altına almakta büyük rol oynuyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, yapılabilecekleri sıraladı.
#SağlıkSosis, salam ve biftek, pirzola severlere kötü haberimiz var. Fazla kırmızı et tüketiminin zararlı olduğunu çoğumuz biliyoruz ama yeni çalışma kırmızı ve işlenmiş etlerin Tip 2 diyabetle ilişkisini ortaya koydu. Aslında bu araştırma daha önceki araştırma bulgularına dayanıyor ancak bununla beraber et ağırlıklı beslenmenin diyabet riskini artırabileceğine dair giderek artan kanıtlara, iki yeni araştırma daha eklendi. Peki et tüketimi neden buna neden oluyor? Araştırmalar ne diyor?
#Sağlıklı EtKendinizi sürekli yorgun hissediyor, yemek sonrası koltukta uyuyakalıyor, gün içerisinde iştahınız bir açılıyor bir kapanıyor, başınızın ağrısından mı yakınıyorsunuz? Bu tür şikayetlerinizin altında insülin direnci sorunu yatıyor olabilir! İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Bal, insülin direncine karşı basit ama etkili 6 yöntem sıraladı.
#İnsülin Direnciİstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nefroloji Bilim Dalı Başkanı ve Türk Böbrek Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aydın Türkmen, yapılan bilimsel çalışmalarla şeker hastalığı ile yüksek tansiyon arasında güçlü bir bağ bulunduğuna dikkat çekiyor.
#DiyabetGeçtiğimiz günlerde yayımlanan bir araştırma, beslenme ve hayat tarzının metabolik hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde ne kadar büyük bir rol oynadığını bir kez daha ortaya koydu. Ayrıntılar haberimizde...
#SağlıkAilemizde kanser, diyabet veya alzheimer gibi bir hastalık olması bizim de bunlara yakalanacağımız anlamına mı geliyor? Bu sorunun cevabı evet de olabilir, hayır da. Doç. Dr. Gülsen Meral ‘Genlerle Dans’ isimli kitabında DNA’nın kader olmadığını, yaşam tarzımızın ve çevresel faktörlerin hastalıkların oluşmasında büyük etkisi olduğunu anlatıyor.
#Doç. Dr. Gülsen MeralSağlıklı beslenmek isteyenler ve diyabet hastaları için müjde! Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı, rafine şeker içermeyen, düşük glisemik indeksli ve besleyici bir ev yapımı çikolata tarifi paylaştı. Hem sağlıklı hem de lezzetli bu tarifle tatlı krizlerinizi suçluluk duymadan bastırabilirsiniz.
#Evde Çikolata YapımıHer bayram olduğu gibi pek çok evde misafirlere ikram edilecek tatlılar ve sarmalar heyecanla hazırlandı, şekerler ve çikolatalar da yerini aldı. Ancak bayram neşesine eşlik eden bu besinleri tüketirken aşırıya kaçmamak, özellikle oruç tutanlar için yavaşlayan metabolizmaya birden yüklenmemek sağlıklı bir bayram geçirmek için olmazsa olmazlar karşımıza çıkıyor.
#RamazanDiyetisyen Berna Ertuğ, Ramazan sonrası beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, sağlıklı bir bayram geçirmek isteyenler için önemli tavsiyelerde bulundu. Ertuğ, hafif kahvaltı yapılması, porsiyon kontrolü, şekerli ve yağlı yiyeceklerden kaçınılması, su tüketiminin artırılması ve fiziksel aktivitenin ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.
#RAMAZANRamazan ayında sindirim sistemi uzun süreli oruca alışır, öğün sayıları azaldığı için beslenme düzeninde değişiklikler olur. Ayrıca metabolizma Ramazan ayı süresince yavaşladığı için daha kolay kilo alınır. Ramazan ayının bitmesi ile kişilerde psikolojik olarak daha fazla yeme eğilimi gelişir. Fakat Ramazan ayının ardından aşırı yemek, bazı sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Bu nedenle bayramda az ve sık yeme düzenine geçmek, metabolizmanın hızlandırılması ve olası sağlık sorunlarının önlenmesi için çok önemlidir. Diyetisyen Berna Ertuğ, Ramazan ayı sonrası beslenme kuralları hakkında bilgi verdi.
#RamazanKataraktın, göz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşması sonucu ortaya çıkan ve görme yetisini olumsuz etkileyen bir hastalık olduğunu belirten Özel Atagöz Tıp Merkezi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aras Saklamaz, yaşlanma, genetik faktörler, uzun süreli UV ışınlarına maruz kalma, diyabet ve kullanılan bazı ilaçların göz merceğinin yapısını bozarak bulanık görmeye neden olabildiğini söyledi. Saklamaz, katarakt hastalarının genellikle bulanık görme, ışığa hassasiyet, renklerin soluk görünmesi, gece görüşü bozuklukları ve okuma gibi aktivitelerde zorluklarla doktora başvurduklarını kaydetti.
#1Uyku apnesinin iş ve sosyal hayatı olumsuz etkileyen, hatta trafik güvenliğini bile tehdit eden ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Op. Dr. Cem Karas, hangi durumlarda tehlike oluşturabileceği hakkında bilgiler vererek tedavi yöntemlerini anlattı.
#1Köpekler, sadece sadık bir dost değil, aynı zamanda sahiplerinin sağlık sorunlarını önceden hissedebilen özel canlılar da olabiliyor. Breanna Bortner, bu olağanüstü yeteneğin ne kadar gerçek olduğunu kendi deneyimiyle keşfetti. Üçlü negatif meme kanseri teşhisinden önce, köpeği Mochi’nin garip davranışları sayesinde tehlikeli bir durumu fark etti. Mochi, Bortner’ın göğsünü koklamaya ve patilemeye başlayarak adeta sahibinin hayatını kurtardı. Peki, köpeklerin bu olağanüstü yeteneği nasıl çalışıyor? İşte Breanna Bortner’ın yaşadıkları ve uzman görüşleri…
#SağlıkBazı insanlar için kilo verme çabası, sürekli bir mücadele gerektiriyor. Ancak bilim insanları, yeni keşfedilen bir ‘şişmanlık geninin’ bu duruma sebep olabileceğini ortaya koydu.
#SağlıkModern yaşamın getirdiği düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşam tarzının, birçok kronik hastalığa zemin hazırladığını dile getiren Özel Mavi Deniz Tıp Merkezi’nden Dahiliye Uzmanı Dr. Meftun Çelikçi, bu hastalıkların başında ise diyabetin yer aldığını söyledi. “Diyabet gelişmeden önce vücudun verdiği bazı sinyaller vardır ve işte tam da bu noktada “prediyabet” kavramı devreye girmektedir” diyen Dr. Çelikçi, prediyabet hakkında önemli bilgiler vererek, risk grubunda olan kişileri uyardı.
#1Sağlığımızı bozan birçok faktör var ve bunlar arasında hem bireysel tercihler hem de toplumsal etkiler rol oynuyor. "Siyaset mi, yoksa üç beyaz (un, tuz, şeker) mi sağlığımızı bozuyor" sorusuna gelirsek, her ikisi de farklı yollarla etkili olabilir. Bu konuda alanında uzman doktorlara fikirlerini sordum.
#1Afrika'nın Gambiya ülkesinde yaşayan Isatou Berry’in (54), 6 ay önce sol ayak tabanında nasır çıktı. Kendi imkânlarıyla nasırı koparan Berry’in, ayak tabanındaki nasır yerini açık yaraya bıraktı. Yara gittikçe büyüdü ve enfeksiyon kaptı. Ülkesinde yapılan tedaviyle iyileşmeyen ve ayağı kesilme noktasına gelen hasta, Türkiye’de 3 haftada iki ayrı operasyon geçirerek tedavi edildi.
#NasırHer ramazanda olduğu gibi kronik hastalığı olan birçok kişi oruç tutarken nelere dikkat etmeleri gerektiğini merak ediyor. Kronik hastalıklar kişiden kişiye farklılık gösterdiği için, hastalığın türüne ve boyutuna göre bilinçli hareket etmek büyük önem taşıyor. Oruç tutan kişiler için öğün sayısının ikiye düşmesi, sahur ve iftar arasındaki sürede düzenli aralıklarla mutlaka yaklaşık 2 litre su içilmesini gerektirirken, dikkat edilmesi gereken başlıca noktalardan birini de ilaç saatlerinin ayarlanması oluşturuyor.
#Ramazanda BeslenmeAlman biliminsanları tarafından yapılan yeni bir araştırma, fast food tarzı yüksek kalorili ve işlenmiş gıdaların sadece beş gün boyunca tüketilmesinin bile beyin ve karaciğerde kalıcı hasarlara yol açabileceğini ortaya koydu.
#Fast FoodSağlık Bakanlığı alışkanlıkların değiştirilmemesi durumunda 2035’te her 4 kişiden birinin obez olacağına dikkat çekerek uyardı. Bakanlık şu önerilerde bulundu: Geç saatte yemek yemeyin. Dışarıda yeme sıklığını azaltın. Sık kilo alıp vermekten kaçının. Yemeklerde zeytinyağı tercih edin. Meyve suyu yerine meyve tüketin.
#Sağlık Bakanlığı