Cilt Hastalıkları haberleri sayfasında Cilt Hastalıkları hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2967 Cilt Hastalıkları haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sosyal medyada, diş macunu sivilceleri temizlemek, yanıkları yatıştırmak ve tırnakları beyazlatmak için bir yöntem olarak lanse ediliyor. Ancak dermatologlar bu amaçlara yönelik ürünlerin daha iyi seçenekler olduğu ve diş macununun cilt rahatsızlıklarını daha da kötüleştirebileceği konusunda uyarıyor. Bu konuda bilimin ne dediğini The Washington Post’ta kaleme alan Lindsey Bever, sosyal medyada dönen efsanelere açıklık getirdi.
#Diş MacunuDermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Erkin Pekmezci, uyuz vakalarındaki artışa dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Hastalığın temasla bulaştığını ve kaşıntıyla kendini gösterdiğini vurgulayan Dr. Pekmezci, “Kollarda, ellerde, dirseklerde ve karın bölgenizde kaşıntı ve kızarıklık varsa uyuz olmuş olabilirsiniz.” dedi.
#Uyuz HastalığıErciyes Üniversitesi (ERÜ) ile Ankara Üniversitesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalları ortak projesi olarak 2021 yılında başlayan, 'kuaförlerde mesleksel alerjik hastalıkların değerlendirilmesi' projesi tamamlandı. Proje araştırmacılarından ERÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İnsu Yılmaz, "Kuaförler, fırıncılar, boyacılar, mobilyacılar ve inşaat işçileri hem solunumsal hem de cilt hastalıkları açısından risk grubunda olan meslek gruplarıdır. Bunların başında da kuaförler geliyor. Kabaca, 4 kuaförden birinde alerjik cilt hastalıkları görülebiliyor" dedi.
#KuaförGözümüzün içindeki lensin şeffaflığını yitirmesine “katarakt” adını veriyoruz. Kataraktın en temel nedeni yaşlanmak… Ama bebeklerde bile katarakt izlenebiliyor. Kimi faktörler katarakt oluşma riskini artırıyor. Eğer bu faktörlerden korunabilirsek, katarakt riskimizi artırmamış oluruz.
#KataraktArı zehri, içerdiği peptid ve enzimlerle Parkinson, Alzheimer, Amyotrofik Lateral Skleroz gibi santral sinir sistemi hastalıkları ve inflamasyonun aktif olduğu cilt hastalıklarında tedaviye destek özellik göstermektedir. Arı zehri, potansiyel apitoksin özelliğiyle yeni nesil ilaçlar için umut vaat edicidir.
#Arız Zehri TedavisiDeri hastalıklarında başı çeken problemlerden biri de gül hastalığıdır. Genellikle yüzde meydana gelen, yaygın bir cilt rahatsızlığı olan roza hastalığında, çoğunlukla alın, çene, burun, yanaklar gibi yüzün orta bölümünde daha yoğun olur. Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Elif Yıldırım ve Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Hatice Deniz Yardımcı gül hastalığının belirtilerini, tedavi yöntemlerini sizler için anlattı.
#Gül HastalığıYüzde meydana gelen ve ilk bakıldığında kelebeği anımsatan kırmızı kabarcıklar, Lupus hastalığının en belirgin belirtileri arasında yer almaktadır. Eklem ağrılarıyla yön bulan bu hastalığın yalnızca cilde değil tüm vücuda etki ettiğini vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sedat Işık, Lupus hastalığıyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
#LupusKış mevsimiyle birlikte cildimiz için tehlike çanları çalmaya başladı. İyice etkisini gösteren soğuklar, rüzgar ve havadaki nem miktarının düşmesine; pandemi sürecinde bolca yüklenilen dezenfektanların yanlış kullanımı da eklendiğinde bazı cilt hastalıklarının daha kolay tetikleneceğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Funda Güneri, kış aylarında görülen 5 cilt hastalığı ve bu hastalıklardan korunmanın yollarını anlattı.
#Cilt HastalığıMaskenin ciltte kuruluk, kızarıklık, pullanmalar ve sivilcelerde artışa sebep olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Oğuz Küçükçakır, maske kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın sık aralıklarla cildi havalandırmak olduğunu söyledi, uyarılarda bulundu.
#MaskeTıpta onikomikoz olarak adlandırılan ve en dirençli cilt hastalıklarından biri olan tırnak mantarı, sadece sıkı ayakkabı giyen, ayakları çok terleyen, diabet ve dolaşım sorunu olan kişilerde değil, ayaklarına fazla yüklenen atletler, dansçılar ve iş yerinde çizme giymek zorunda kalan işçilerin de sıkça karşılaştığı bir cilt hastalığı olarak dikkat çekiyor.
#TırnakYapılan bilimsel çalışmalar; güneşin zararlı ışınları, sağlıksız beslenme, yetersiz uyku ve stres gibi faktörlerin cildimizi yavaş ve derinden etkilendiğini ortaya koyarken, bu etkenlere bir de aylardır mücadele ettiğimiz Covid-19’un yol açtığı stres eklendi! Dermatoloji Uzmanı Dr. Serpil Pırmıt, stresin ciltte yol açtığı 6 hasarı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Cilt BakımıKoronavirüs riski ile birlikte el yıkamadaki artışın yanı sıra uzun süredir kolonya, dezenfektan gibi alkol içerikli temizleyicilerin kullanımının artması cilt problemlerini de beraberinde getirebiliyor. Cildin dışarıdan maruz kaldığı bu maddelerin etkisinin yanında; virüse yakalanma endişesi ve günlük yaşam alışkanlıklarının değişmesinin neden olduğu stres de cilt problemlerinin tetiklenmesinde önemli rol oynuyor. Dermatoloji Uz. Dr. Yeliz Karakoca, bu dönemde cilt hastalıklarından korunmak için önemli önerilerde bulundu.
#KoronavirüsYaz aylarında cilt hastalıklarında artış görüldüğünü belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Behram Danış, "Sıcaklık, terleme, güneş ışınlarına fazla maruz kalma gibi etkenler, cilt hastalıklarının artışına neden oluyor. Sıcakların artmasıyla beraber deniz ve havuz sezonunun açılması da cilt yanıklarını ve mantar hastalıklarını beraberinde getirebiliyor." dedi.
#Cilt HastalıklarıYaz mevsiminin gelmesiyle birlikte sıcak hava, güneş ışınları, deniz ve havuz suyu gibi etkenlerden kaynaklanan çeşitli cilt hastalıkları olduğunu söyleyen Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Didem Mullaaziz, bu hastalıklardan korunma yollarını anlattı.
#Güneş YanığıToplumda yaygın olarak görülen sedef hastalığı kış aylarında alevlenme dönemine girerken, dermatoloji uzmanı Dr. Ufuk Güleç, “Üst solunum yolu enfeksiyonları, sistemik alınan kortizon, bazı tansiyon ilaçları ve ağrı kesiciler, ruhsal stres sedef hastalığını başlatabilir veya alevlendirebilir” dedi.
#Sedef HastalığıKadınlarda hayati risk oluşturan hastalıklar bazen büyük, bazen ise sessiz belirtilerle geliyor. Kadın sağlığına yönelik hastalıkların tespitindeyse rutin kontroller büyük önem taşıyor. Her şeyin sağlıklı ve iyi durumda olduğundan emin olmak mı istiyorsunuz? O zaman birkaç basit kontrol yapmalısınız. İşte her kadının rutin olarak yapması gereken 6 sağlık kontrolü…
#Cilt HastalıklarıSizi muhteşem bir Türk mucitle tanıştırmak istiyorum. Eczacı Reyhan Aliusta ile… O, başarılı kadınların öncülerinden. Bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok cilt hastalığına çözüm üreten özel bir karışım icat etti. Buluşu sadece Türkiye’de değil, dünyanın dört bir yanında büyük ilgi görüyor. İkinci beynimiz olarak nitelendirilen bağırsakların önemini Reyhan Aliusta ile konuştuk.
#Reyhan AliustaVücut çatlakları, kadınların korkulu rüyalarından biridir. Beslenme alışkanlıkları, genetik faktöreler, kilo alıp verme, hamilelik gibi etkenler vücut çatlaklarına sebep olabiliyor. Çatlakları mümkün olduğunca erken tedavi etmek gerekir. Bunun nedeni, erkenden tedavi edilmeye başlanırsa hemen hemen her tedaviye yanıt veriyor olmalarıdır. İşte vücut çatlaklarını tedavi etmek için 10 basit yöntem...
#Cilde Faydalı YağlarSosyal medyada, diş macunu sivilceleri temizlemek, yanıkları yatıştırmak ve tırnakları beyazlatmak için bir yöntem olarak lanse ediliyor. Ancak dermatologlar bu amaçlara yönelik ürünlerin daha iyi seçenekler olduğu ve diş macununun cilt rahatsızlıklarını daha da kötüleştirebileceği konusunda uyarıyor. Bu konuda bilimin ne dediğini The Washington Post’ta kaleme alan Lindsey Bever, sosyal medyada dönen efsanelere açıklık getirdi.
#Diş MacunuDermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Erkin Pekmezci, uyuz vakalarındaki artışa dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Hastalığın temasla bulaştığını ve kaşıntıyla kendini gösterdiğini vurgulayan Dr. Pekmezci, “Kollarda, ellerde, dirseklerde ve karın bölgenizde kaşıntı ve kızarıklık varsa uyuz olmuş olabilirsiniz.” dedi.
#Uyuz HastalığıBirbirinden büyük başarıla dolu oyunculuk kariyerinde 40 yılı devirdi. Çektiği tüm filmler gişe rekorları kırıyor, ona pandemiden sonra dara düşen sinema sektörünü kurtaran adam gözüyle bakılıyor.
#Tom CruiseTürkiye’nin termal hazineleri, doğal güzelliklerle ve zengin kültürel mirasla iç içe geçerek, sıradan bir kaplıca tatilinden daha fazlasını vaat ediyor. Jürimize ‘Sadece bedensel bir rahatlama sunmakla kalmayan geleneksel hamam ritüellerinden modern SPA lükslerine geniş bir deneyim yelpazesiyle ruhumuzu da canlandıracak en iyi termal otelleri’ sorduk. Afyonkarahisar’dan Yalova’ya, Sapanca’dan Mersin’e çok farklı kentlerden önerileri sıraladık.
#Pınar TahirlerErciyes Üniversitesi (ERÜ) ile Ankara Üniversitesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalları ortak projesi olarak 2021 yılında başlayan, 'kuaförlerde mesleksel alerjik hastalıkların değerlendirilmesi' projesi tamamlandı. Proje araştırmacılarından ERÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İnsu Yılmaz, "Kuaförler, fırıncılar, boyacılar, mobilyacılar ve inşaat işçileri hem solunumsal hem de cilt hastalıkları açısından risk grubunda olan meslek gruplarıdır. Bunların başında da kuaförler geliyor. Kabaca, 4 kuaförden birinde alerjik cilt hastalıkları görülebiliyor" dedi.
#KuaförErciyes Üniversitesi (ERÜ) ile Ankara Üniversitesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalları ortak projesi olarak 2021 yılında başlayan, 'kuaförlerde mesleksel alerjik hastalıkların değerlendirilmesi' projesi tamamlandı. Proje araştırmacılarından ERÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İnsu Yılmaz, "Kuaförler, fırıncılar, boyacılar, mobilyacılar ve inşaat işçileri hem solunumsal hem de cilt hastalıkları açısından risk grubunda olan meslek gruplarıdır. Bunların başında da kuaförler geliyor. Kabaca, 4 kuaförden birinde alerjik cilt hastalıkları görülebiliyor" dedi.
#Cilt HastalığıBirleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (UNOCHA) Sözcüsü Eri Kaneko, bugün Gazze Şeridi’ne herhangi bir yardım konvoyunun giriş yapmadığını açıkladı. Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. El Kudra yaptığı açıklamada, bir gün içinde çoğu çocuk olmak üzere 3 bin 150 kişide salgın hastalık görüldüğünü belirterek, şikayetler arasında ishal, gıda zehirlenmesi, cilt hastalıkları, uyuz ve bronş enfeksiyonlarının yanı sıra düzinelerce suçiçeği vakası olduğunu ifade etti.
#BMHayatı boyunca hiç kilo problemi yaşamamış olan Bridget Houser, 2018'deki düğününden önceki aylarda açıklanamaz bir şekilde kilo almaya başladığını fark etti. Yaptığı koşuların mesafesini artırdı, arka arkaya yüksek yoğunluklu egzersiz dersleri aldı, gün boyunca genellikle yalnızca su, kahve ve meyve tüketti, akşamları da çoğunlukla sebzeden oluşan hafif bir yemek yedi. Ancak Houser ne yaparsa yapsın, bir türlü kilo veremiyor aksine kilo alıyordu. Üstelik yüzü de gittikçe yuvarlaklaşıyordu.
#Cushing Sendromu“Sürekli diyet ve spor yapıyorum ama hiç kilo veremiyorum!” şikâyetlerini çevremizde sıkça duyuyoruz. Bu durum “Aydede Yüzü” olarak da bilinen Cushing sendromu hastalığının habercisi olabilir. Bridget Houser’ın yaşadıkları da buna çok iyi bir örnek...
#SağlıkCildimizde yaşayan bakterilerin yani cilt mikrobiyomumuzun ne kadar hızlı yaşlandığımızı etkilediğini ilk defa duyuyor olabilirsiniz ama bu doğru... Cildimizdeki iyi bakteriler, lekeler ve kırışıklıklarla mücadele ediyor. Peki cildimizde yaşayan bu bakterileri atrırmanın bir yolu var mı? Uzmanlarla konuştuk.
#CiltHGB ya da diğer adıyla Hemoglobin, kan hücrelerinin içerisinde bulunan yüksek değerli protein türüdür. Vücutta her gün yıkıma uğrayan hemoglobin miktarını yerine koymak üzere yaklaşık 5-6 gram kadar hemoglobin sentez edilir. Peki HGB değeri kaç olmalı? HGB düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir? İşte HGB yüksekliği ile düşüklüğü nedenleri ve belirtileri...
#SağlıkKritik hastaların değerlendirilmesi amacıyla yapılan testlere Artiyel Kan Gazı So2 denmektedir. Oksijen tedavisinin takibi veya ani birden gelişen ve nedeni bulunamayan hastalıkların teşhisi konması için yapılan bir testtir. Değerlerinde yükseklik ve düşüklük çıkabilmektedir. Peki Arteriyel Kan Gazı So2 nedir? Değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere Artiyel Kan Gazı So2 testi hakkında merak edilenleri detaylıca açıkladık.
#SağlıkEozinofil, vücut sağlığı için oldukça önemli bir kan hücresidir. Beyaz kan hücresi olan eozinofil, vücutta savunma için üretilmektedir ve ömürleri birkaç hafta olmaktadır. Sizler için eozinofil hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
#Eozinofil NedirHemoglobin, solunum organından dokulara oksijen, dokulardan solunum organına ise karbondioksit ve proton taşıyan protein. Eritrositlerin içerisinde bulunur. Hemoglobin değeri yüksek veya düşük olması ise çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki, hemoglobin normal değeri kaç olmalıdır? İşte hemoglobin düşüklüğü ile yükseliği nedenleri ve belirtileri...
#SağlıkGüneş, stres veya sigara gibi etkilere çok fazla maruz kalmanın cildimiz için kötü olduğunu biliyoruz ancak cildimizde yaşayan bakterilerin yani cilt mikrobiyomumuzun ne kadar hızlı yaşlandığımızı etkilediğini ilk defa duyuyor olabilirsiniz. Evet doğru okudunuz, cildimizdeki iyi bakteriler, lekeler ve kırışıklıklarla mücadele edebilir. Peki cildimizde yaşayan bu bakterileri nasıl artırabiliriz? Uzmanlarla konuştuk.
#SağlıkOrmanlar yanıyor, aşırı sıcaklar ve hava olayları insanlığı çaresiz bırakıyor. Gıda krizi, susuzluk, göçler ve başka bir dünya bekliyor bizi. “Bunları 19’uncu yüzyılın başından beri biliyoruz” diyen fütürist Ufuk Tarhan, geçmişiyle birlikte bir iklim krizi tablosu serdi önümüze, gelecekte değişecek hayatımızı anlattı!
#Necla BAYRAKTARCilt hastalıkları son günlerde yükselen hava sıcaklıklarının da etkisiyle artış göstermeye başladı. Bunlar arasında kızamık, zona, suçiçeği ve egzama ön sıralarda yer alıyor. Bu hastalıklar neredeyse benzer belirtiler gösterdikleri için birbiriyle karıştırılabiliyor. Peki, kızamık, zona, egzama, suçiçeği belirtileri nelerdir, bulaşıcı mı, nasıl bulaşır? Dermatoloji Uzmanı Dr. Sertaç Sever hurriyet.com.tr için merak edilenleri anlattı.
#ZonaBu hafta 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nü kutladı tüm dünya. Tütün sadece kendimize zarar vermiyor, çevremizdekileri de hasta ediyor, üstelik doğayı da kirletiyor. Bu günü vesile ettik ve tütün ürünlerini bırakmayı başaranların hikâyelerini dinledik...
#31 Mayıs Dünya Tütünsüz GünüUmumi tuvaletlerin mikrop yuvası olduğunu hemen hepimiz tahmin ediyoruz. Peki bu mikropların ne kadar fazla ve riskli olabileceği konusunda herhangi bir fikriniz var mı? Umumi tuvaletlerden bulaşma riski olan tüm hastalıkları uzman isimlerle konuştuk
#Umumi TuvaletlerTüm Türkiye’yi yasa boğan ve 11 ili birden etkileyen depremlerin ardından, afet bölgelerinde yer alan toplu alanlarda alınacak ‘hijyen önlemlerinin’ önemine dikkat çeken Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Alev Eken, “Afet bölgelerinde toplu alanlarda yeteri kadar hijyen önlemi alınmadığında, uyuz ve bitlenme vakası görülme olasılığı da artar ” dedi.
#DepremTüm cilt tiplerinde karşılaşılabilen cilt lekeleri, cildin hassas olduğu, güneşe ve kimyasal maddelere en çok maruz kaldığı bölgeler başta olmak üzere, ilerleyen yaşla birlikte vücudun her yerinde görülebilir. Cildimizi olduğundan yaşlı ve yorgun gösteren bu lekeler kadın erkek herkesi belli bir yaşın üstünde rahatsız eder hale gelir.
#Dermatolog Dr Neslihan Dolar