Boyoz haberleri sayfasında Boyoz hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 370 Boyoz haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Üniversiteler bugüne eğitime başlıyor. Depremden etkilenen 4 il dışında dersler yüz yüze yapılacak. Birçok üniversitede oryantasyon haftaları ve açılış hazırlıkları başladı bile. Biz de üniversitelerin bu yıl nasıl açılacağını ve yeniliklerini sorduk. Hepsi birbirinden farklı çalışmalarla öğrencilerine 'hoşgeldin' demeye hazırlanıyor.
#Depremİzmirli dostlarım “Tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndaki esnaf lokantalarını mutlaka ziyaret et” deyince soluğu orada aldım. Mahmut Usta’nınki Türkiye’de içtiğim en iyi iki kelle paça çorbasından biriydi, kokoreç haşlaması da beni mest etti. Bizim Lokanta’nın nohutlu işkembesi, Zaim Usta’nın acılı güveci çok lezzetliydi. İzmir’in boyozunu, söğüşünü, kumrusunu herkes biliyor. Ama esnaf lokantaları da, Kemeraltı Çarşısı gibi çarşılar da tüm şehirlerimizde yaşatılmalı ve gastronomik destinasyonlar olarak çoğaltılmalı.
#Tarihi Kemeraltı ÇarşısıBoyoz herkesin daha önce duyduğu bir hamur yemeğidir. Boyoz hakkında araştırma yapanlar ilk olarak besin değerlerini öğrenmek istiyor. Herkesin severek tükettiği boyoz yemeğinin içerisinde yer alan kalori miktarı detaylarıyla araştırılıyor. 1 porsiyon boyoz içerisindeki kalori miktarı internette aranıyor. Boyoz kaç kalori? 1 porsiyon boyoz besin değerleri ve kalorisi hakkında tüm detayları derledik.
#Kaç KaloriYöresel lezzetleri ve 8 bin 500 yıllık tarihiyle zengin bir kültüre sahip İzmir’de, bölgeye özgü ürünlerin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla “tescil” sırasına girildi. Şimdiye kadar boyoz, şambali, lokma, kumru ve enginar gibi toplam 18 ürünün tescillendiği İzmir’de, tam 17 ürün için de Türkiye Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılarak beklenmeye başlandı.
#Zeytinyağıİzmirlilerin 500 yıllık vazgeçilmez lezzeti boyoz, özellikle kahvaltı sofralarını şenlendirmeye devam ediyor. Haşlanmış yumurta ve çay eşliğinde tüketilen boyoz, İzmir'in vazgeçilmez lezzetleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Boyozun nasıl yapıldığını merak eden vatandaşlar, en pratik boyoz tarifini internette araştırıyor. Peki, boyoz nasıl yapılır?
#Boyoz Nedir?İzmir mutfağının boyoz, kumru, kokoreç, simit, lokma, midye dolma gibi lezzetlerinin tarihini araştıran, koleksiyoncu ve araştırmacı Nejat Yentürk, ’Ayaküstü İzmir/ Sokak ve Fırın Lezzetleri’ adlı kitabı kaleme aldı. Döner kebabın İzmir’den çıkmış olabileceğini gösteren kayıtların bulunduğunu belirten Yentürk, "Kesin konuşmak için henüz erken; ancak ciddi bulgular var. Hatta İstanbul’da 19’uncu yüzyılın sonlarında kaleme alınmış yemek kitaplarında döner kebap için ’İzmir kebabı’ tabiri kullanılıyor" dedi.
#Dönerİzmir, güzelliği kadar, boyoz, söğüş ve kumru gibi lezzetleriyle çok özel bir şehir. İzmir'de sokaklara çıkmayı ve rahat yaşam tarzını keşfetmek istiyorsan, ama cebinde de sadece 20 lira varsa dert etme. İşte İzmir'de 20 liraya yapılabilecek 15 aktivite…
#İzmir GezisiEge mutfağı sadece restoranlarda sunulan yemekleriyle değil, aynı zamanda sokak lezzetleriyle de ünlü. Son 5 yılı değerlendirdiğimizde ise yenilikçi şefler sayesinde Michelin ve Gault & Millau gibi dünyaca ünlü rehberlere giren lezzet duraklarıyla gastronomi merkezine dönüşmüş durumda.
#1Birbiri ardına açılan üniversiteler, öğrencilerini renkli etkinliklerle karşılıyor. Ege Üniversitesi öğrencilerine boyoz ikramıyla ‘merhaba’ dedi, Harran Üniversitesi ise sıra gecesiyle ders başı yaptı. İTÜ’de ilk dersin hocası Nobel ödüllü Aziz Sancar oldu...
#ÜniversiteSokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemeler içeren yasa yürürlüğe girdi. Yasaya tepki gösteren pek çok hayvansever sokak köpeklerini sahiplendirmek için kolları sıvadı. İşin iki tarafıyla da konuştuk. Sahiplenenler “Hayatımı bir köpeğin sorumluluğunu alacak kadar iyi bir düzene sokabilmiş olmasam da maalesef yürürlüğe giren bu yeni yasa sebebiyle doğru zaman olduğuna karar verdim” diyor. Sahiplendirenlerse yurtdışına çok sayıda köpek gönderebilmek ve barınaklarda kalanların hayat kalitesini arttırmak için çalıştığını anlatıyor. Uzmanlara da sokaktan bir köpek sahiplenmeye hazır olup olmadığımızı anlamanın yollarını ve bu sorumluluğun neleri kapsadığını sorduk.
#Uygar TaylanGeçen hafta yazarımız Vedat Milor’un sosyal medyada paylaştığı videoyla ateşlenen ‘Kahvaltı gerekli bir öğün mü’ tartışmasını masaya yatırdık. Kahvaltı sözcüğünün kültürümüze girişini, bugün ettiğimiz klasik kahvaltının ne zaman başlayıp şekillendiğini ve en sağlıklısının, doğrusunun ne olduğunu işin uzmanlarına sorduk; çeşitli ulusların alışkanlıklarına baktık.
#Kahvaltıİzmir ile ilgili üç şey saymak gerekse bunlardan biri de boyoz olur. Ege Bölgesi’nin incisi İzmir’in bize armağanı olan boyozu evde de yapabilmek mümkün. Peki, nasıl? İşte, 500 yıllık bir geçmişi olan boyoz için gerekli malzemeler ve boyozun yapılış aşamaları
#Boyoz NedirEvliliği dolayısıyla Hollanda’ya yerleşen Çetin Deliktaş İzmir mutfağını özledi. Bu özlemini dindiremeyince İzmir lezzetlerini kendisi hazırlamaya başladı. Lezzet peşinde koşarken bir yandan da kültürümüzü dünyaya tanıtmak istedi ve konuyu ticari boyuta taşıdı. Önce midye satmaya başladı. Daha sonra eskiden Pasaport’ta hizmet veren tekne restoranlardan esinlenerek teknede İzmir lezzetlerini misafirlerine sunmaya başladı. Midye, boyoz, İzmir Köfte, sarma, kokoreç, mezeler artık Avrupalıların damaklarını şenlendiriyor...
#1Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ilk kez 2021 yılında İstanbul Beyoğlu’nda başlatılan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, Türkiye’nin dört bir yanında sanatseverlerle aralıksız buluşmaya devam ediyor. Efes Kültür Yolu Festivali’i sona ererken İzmir festival bayrağını Antalya’ya devretti. İlk kez Antalya’da düzenlenen festival, 12 Kasım’a kadar kültürü ve sanatı odağına alarak ziyaretçilerine keyifli dakikalar yaşatacak.
#Efes Kültür Yolu FestivaliKültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ilk kez 2021 yılında İstanbul Beyoğlu’nda başlatılan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, Türkiye’nin dört bir yanında sanatseverlerle aralıksız buluşmaya devam ediyor. Efes Kültür Yolu Festivali’i sona ererken İzmir festival bayrağını Antalya’ya devretti. İlk kez Antalya’da düzenlenen festival, 12 Kasım’a kadar kültürü ve sanatı odağına alarak ziyaretçilerine keyifli dakikalar yaşatacak.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıGeçen hafta Slow Food Aşçı Dayanışması’nın üye şefleri Beykoz’daki Yalı 77’de bir araya geldi. Unutulma ve yok olma tehlikesi altında olan, pek çoğu artık çok az miktarda üretilen birbirinden kıymetli yerel ürünlerimizle harika tadımlıklar hazırladı. Ben de vegan biber dolması pişirdim...
#Slow Food Aşçı DayanışmasıBüyük şehirleri arkanızda bırakıp sakinliği, mimarileri, doğa harikaları ve hikâyeleriyle ilgi uyandıran Ege’nin güzelliklerine doğru yola çıkmaya ne dersiniz? Bu hafta uzmanlarımıza ‘Ege'nin sonbaharda görülmesi gereken güzellikleri nereler?’ diye sorduk. 5 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 adresi önerdiler.
#RotaGASTRONOMİ, artık bütün dünyada yükselen bir trend ve çok önemli bir katma değer kaynağı. Ben gastronomi kavramı için “mutfak ekonomisi” ifadesini kullanıyorum. Çünkü yerel, bölgesel ve ulusal yeme-içme kültürünün tüm boyutlarıyla ele alınması, değerlendirilmesi ve tanıtımının yapılması süreci, aynı zamanda ekonominin her alanında stratejik sonuçlar yaratıyor. Son tahlilde, kırsal kalkınmayla birlikte tarım ve gıda ekonomisinin gelişmesinde ciddi bir rol oynuyor. Tabii söz konusu sürecin olmazsa olmaz aşamaları var. Bunlardan birisi de hiç şüphesiz, yerel ve bölgesel ürünlerin coğrafi işaret ile tescillenmesi... Bugün sizlere bu konuda iki güzel örnek vermek istiyorum.
#1Üniversiteler bugüne eğitime başlıyor. Depremden etkilenen 4 il dışında dersler yüz yüze yapılacak. Birçok üniversitede oryantasyon haftaları ve açılış hazırlıkları başladı bile. Biz de üniversitelerin bu yıl nasıl açılacağını ve yeniliklerini sorduk. Hepsi birbirinden farklı çalışmalarla öğrencilerine 'hoşgeldin' demeye hazırlanıyor.
#DepremÜniversiteler 2023-2024 akademik yılına yarın başlıyor. Yaklaşık 1 milyona yakın genç ilk kez üniversiteye adım atacak. Gençlerin bir kısmı üniversiteye ailelerinin yaşadığı yerlerde gidecek ama kimileri de başka şehirlerde yeni bir hayata başlayacak. Türkiye’nin dört bir köşesinde öğrenim görecek gençler için bir rehber hazırladık. Nerede ev tutmalı, en güzel yemek hangi restoranda, o şehirde nereleri gezmek gerek? Bütün bunları da o şehirlerde okuyan gençlere sorduk.
#OkulEge bölgesinin en güzel şehirlerinden olan İzmir, yemekleri ile de ön plana çıkan bir şehirdir. Özellikle yaz mevsiminde hem yerli turistlerin hem de yabancı turistlerin en çok uğradığı şehirlerinden bir tanesi olan İzmir şehri içerisinde yer alan yemekler denenmeye değerdir. İzmir yemekleri ile ilgili araştırmalar son aylarda iyice artmıştır. Peki İzmir yemekleri nelerdir? İzmir'de neler yenmelidir? İzmir mutfağında ünlü olan yemekler nelerdir? İşte İzmir yemekleri ile ilgili tüm detaylar.
#İzmir YemekleriDamla sakızının gastronomik anlamdaki değerinin öncelikli olarak tatlılar olduğunu söyleyen şef Çakıroğlu, “Çeşme’ye gittiğinizde pek çok yerde sakızlı dondurma, sakızlı muhallebi, sakızlı lokum, sakızlı Türk kahvesi gibi ürünlere rastlamak mümkün. Geleneksel Türk mutfağında da yeri olan damla sakızının bence en güzel versiyonlarından biri patlıcanlı pilav” diyor.
#1Zaman kısıtlaması olmadan sofraya kurulmak, usul usul, tadını çıkara çıkara yemek tatilde olmanın en güzel yanlarından biri... Jürimiz geçen hafta en sevdikleri yol üstü lezzet duraklarını anlatmıştı, bu hafta sıra Ege ve Akdeniz’deki kahvaltı mekânlarında... Ev yapımı ekmeklerden kuru domatesli-biberiyeli tereyağına, otlu tepsi böreğinden poşe yumurtaya tadanı mutlu etmesi garanti önerilerimiz var.
#KahvaltıBinyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşırken Bursa’da da Türk Mutfağı Haftası etkinliklerle kutlandı.
#Ramazan BAŞANTürkiye’de yaşanan depremler sonrasında Atina-Ankara eksenindeki olumlu gelişmelere rağmen Yunanistan Türkiye'yi durdurmak için flaş bir hamle yaptı. Atina, ABD'li bir hukuk firması ile anlaşırken ülke basını Yunanistan'ın ödediği ücreti açıkladı...
#Yunanistan