Biyoloji haberleri sayfasında Biyoloji hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 7194 Biyoloji haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Biyoloji veya canlı bilimi, canlıları inceleyen bilim dalı. Biyoloji ile ilgilenen bilim insanına biyolog denir.
Laboratuvar ortamında, ikinci bir canlıya ihtiyaç duymadan ‘yaşam’ın üretilmesiyle ilgili araştırmalarda önemli bir adım atıldı. Peki biz, yapay zekânın süratli ilerleyişine adapte olmaya çalışırken yapay yaşam da ortaya çıkarsa halimizin nice olacağını kestirebiliyor muyuz?
#Yapay YaşamMantar, çoh hücreli ve tek hücreli ökaryotik canlı grubunun bir üyesi. Bu grubun küf ve şapkalı mantar başta olmak üzere pek çok üyesi bulunur. Ancak halk arasında sadece şapkalı mantarlar için bu tanım kullanılır. Peki mantarların özellikleri nelerdir? Mantarlar tek hücreli mi, çok hücreli mi? İşte detaylar...
#Mantarların Özellikleri NelerdirFiltrasyon günümüzde birçok farklı alanda kullanılan en önemli yapılar içerisinde gelir. Aynı zamanda bir ayrıştırma sistemi olarak da öne çıktığını ifade etmek mümkün. Peki, Filtrasyon nedir? Nerede gerçekleşir? Filtrasyon nefronun hangi bölümünde gerçekleşir detayları ile derledik.
#FiltrasyonDistile su, sıklıkla araştırılan sulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem teşkil eden sular arasındadır. Bu bakımdan Distile su nedir öğrenebilir ve ne işe yaradığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Distile su nedir? Ne işe yarar? Distile su nasıl elde edilir ve ne için kullanılır detayları ile derledik.
#Distile Su20. yüzyılın başında literatüre giren özümleme kelimesi, ''öz'' sözcüğünden türetilmiştir. Öz, ben ve iç anlamına gelir. Özümleme kelimesi başta kimya ve biyoloji olmak üzere birçok bilim dalında terim anlamında kullanılır. Canlıların tükettiği besinlerin vücutta kimyasal değişime uğraması özümleme olarak adlandırılır. Özümleme nedir? Özümleme yapmak nedir tüm detayları ile derledik.
#ÖzümlemeTarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında bugüne kadarki kapsamlı çalışmalar sonucu 13 bin 409 bitki ve hayvan türünün tespiti yapıldı.
#TeknolojiTürkiye Biyoloji Olimpiyat Takımı, Macaristan’da düzenlenen 30’uncu Uluslararası Biyoloji Olimpiyatı’ndan iki altın, iki gümüş madalyayla döndü. 75 ülkeden yüzlerce lise öğrencisiyle yarışan Sezgin Er ve Yiğit Can Ateş altın; Ahmet Umur Topçu ve Hasan Zeki Yıldız gümüş madalya kazandı. Hürriyet’e konuşan Er ve Ateş, olimpiyatlar için okul derslerine rağmen ekipçe iyi hazırlandıklarını ve bu başarıdan dolayı mutlu olduklarını söyledi.
#GazetehaberleriMatematik, coğrafya, biyoloji, fizik, kimya, Almanca ve İngilizce branşlarında düzenlenen ‘XV. Uluslararası Bilim Temelleri Urfodu Bilgi Yarışması’ yapıldı. Kazanan öğrenciler, Çekya’nın Prag şehrinde gerçekleştirilen yarışmalarda matematik ve biyoloji dalında birçok ödülün sahibi oldu.
#Aka OkullarıNorthwestern Üniversitesi ve Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden araştırmacılar, hasarlı sinirlerin yeniden onarımı için elektrik titreşimlerini kullanan ve biyolojik olarak parçalanabilen, kağıt tabakası kadar ince bir implant geliştirdi.
#İmplantYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, “Temel bilimler programlarına ilişkin YÖK’ün başarı bursu uygulamasıyla birlikte bu programların tercih edilme oranları da arttı. 91 öğrencimiz TEBİP kapsamında burs aldı. Bunlardan 28’i fizik, 24’ü matematik, 22’si kimya, 17’si de biyoloji programında kayıtlı. Öğrencilerimiz aylık 950 lira burs alıyor” dedi. Başkan Saraç ayrıca, temel bilimler özelinde gidişatın istedikleri gibi olmadığını belirterek, “TYT’de 40 soruda matematik ortalaması tüm adaylarda 5.9, fen bilimleri testinde 20 soruda ise 2.8. Bu tablo bir şeyler söylüyor, demiyorum bu tablo ikaz ediyor, ihtar ediyor. Temel bilimler teknoloji ve uygulamanın esası. Temel bilimlerin zayıf olduğu bir ülkede ve yükseköğretim sisteminde, nitelikli bilgi üretiminden ve kalkınmadan söz etmemiz mümkün değil.” diye konuştu.
#YÖKYKS'ye bir aydan az kaldı. Yaklaşık 2 milyon aday, son hazırlıklarını yapıyor. Peki hatayı en aza indirmek için hangi derste nelere dikkat etmeli? Adayların en çok yanlış yaptığı konular neler? Uzmanlardan, son hazırlıklara destek olacak ders çalışma tüyoları aldık.
#Ders Çalışma TatkitleriTarım ve Orman Bakanlığı, ağaçların ölümüne yol açan turunçgil uzun antenli böceğini durdurmak için kırmızı bültenle "Aranıyor" afişleri hazırladı. Zararlının tespit edildiği 23 ağaç acilen imha edilerek yayılma riski önlenmeye çalışılıyor. Peki bu böcek türü ekosistemi nasıl tehdit mi ediyor? Sadece ağaçlara mı zarar veriyor diğer canlı türleri de tehdit altında mı? Yayılırsa ne olur? Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Turan ve Prof. Dr. Hüseyin Çetin ile konuştuk
#OrmanSamsun'da 34 yaşındaki öğretmen Tuba Bahar Günaydın, annesi tarafından vahşice öldürülmüştü. Anne Sultan Günaydın (59), tartıştığı kızının boynunu kırıp katlettikten sonra onun bileğini keserek olaya intihar süsü vermeye çalışmış ve daha sonra cinayeti itiraf etmişti. Tüyler ürperten olayda yeni gelişme yaşandı.
#CinayetAdana'da biyoloji öğretmeni M.A. (35, evinde kardeşi A.A. (31), tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Katil zanlısı A.A. tutuklanırken "Kafama şişeyle vurdu, geri kalan hiç bir şeyi hatırlamıyorum. Kendimde değildim" dediği öğrenildi.
#Adanaİzmir’deki Menderes Özdere Tahir Çamur Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı'nın (TÜRÇEV) yürüttüğü 'Çevrenin Genç Sözcüleri' programı kapsamında, Özdere sahillerinde doğal olarak yetişen ve Türkiye'de nesli tükenme tehlikesi altında olan 9 türden 1'i olan kum zambakları üzerine araştırma yaptı. 'Ege'nin Beyaz Mucizesi: Kum Zambakları İçin Harekete Geçme Zamanı' başlıklı makale hazırlayarak vakfın yarışmasına katılan öğrenciler, kum zambaklarını tüm dünyaya tanıtmayı amaçlıyor.
#İzmir2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü yaklaşırken üniversitede sosyal hizmetler bölümünde okuyan Deniz Köse ve annesi Buket Köse’yle buluştuk. Onlarınki bir ‘otizm masalı’... Buket Köse “Bir okulda ya da eğitim sisteminin içinde kabul edilmek o kadar zor ki, bu süreç Deniz’in otizmini kabullenmekten daha zordu. ‘Bu çocuğun yeri burası değil’ diyenler oluyor ve bu çok acıtıcı” dese de anne-oğul pozitif enerjileriyle zorlukların üstesinden geliyorlar.
#OtizmLise üçüncü sınıf öğrencisi 16 yaşındaki Ceren Sel, beyin tümörü ve bağırsak ilişkisini inceleyen projesiyle 56. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ankara Bölge Sergisi'nde biyoloji dalında birincilik ödülü aldı.
#TÜBİTAKLise üçüncü sınıf öğrencisi 16 yaşındaki Ceren Sel, beyin tümörü ve bağırsak ilişkisini inceleyen projesiyle 56. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ankara Bölge Sergisi'nde biyoloji dalında birincilik ödülü aldı.
#TÜBİTAKGazeteci, yazar Alper Kaya uzun bir süredir suç edebiyatıyla ilgileniyor. Geçen ay da ‘Suç Edebiyatı Terimleri Sözlüğü’ adlı son kitabını yayımladı. Eşi de Türk korku sinemasıyla ilgilenen Kaya hem kitabını anlattı hem de suç ve korku hikâyeleriyle dolu hayatını.
#Alper KayaSanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T3 Vakfı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Türkiye Uzay Ajansı (TUA) iş birliği ile Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde (HKÜ) öğrencilerle bir araya gelerek uzay yolculuğu deneyimlerini paylaştı. Büyük ilgi gören etkinlikte Gezeravcı, Türkiye’nin uzay çalışmaları, gelecekteki projeler ve kendi uzay macerası hakkında önemli bilgiler verdi.
#Alper Gezeravcıİzmir'in Bornova ilçesinde havlupana asılı cesedi bulunan Duygu Bölükbaş'ın ölümü yeni bir boyut kazandı. Duygu'nun tırnak ve tişörtünde DNA'sı bulunan erkek arkadaşı gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştı. Kız arkadaşı Duygu Bölükbaş'ı (33) öldürdüğü suçlamasıyla yargılanan Emre Turan (30), "Katil olmadığımı daha önce de söyledim. Beni cani, katil yaptılar. Bu suçu işlemedim. Kadına şiddete karşıyım. Onu yaşatmak için mücadele ederken düştüğüm durum; 11 ay hapiste yatmak. Hiç korkmuyorum" dedi.
#Duygu BölükbaşAydın'da yılın ilk leyleği Aşağı Büyük Menderes Havzası'ndaki Söke'nin kırsal Avşar Mahallesi'nde görüldü. Kente gelen leyleği ilk gören Ayşe Kavas, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'nin (EKODOSD) gelenek haline getirdiği 'İlk leyleği görene, bir çuval un' kampanyasının kazananı oldu.
#AydınSarısının akışkan kaldığı, tam ortasına ekmek banarak patlattığımız göz göz yumurtalara hayır demek çok zor olabilir ama yumurtalarınızı az pişirmenin sağlık açısından çok ciddi riskleri var.
#SağlıkHiç kuş gözlediniz mi? Nasıl gözlenebileceğini biliyor musunuz? Bu ve benzeri soruların yanıtları NTVRadyo’da Kerem Ali Boyla ve Yaz Güvendi’nin hazırlayıp sundukları ‘Şehir Kuşçuları’ programında. İkili programlarını ve şehirde kuş gözlemcisi olmayı anlattı.
#Kuşİstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Sungur ve ekibi, uçak yakıtında yaşayan, çevresel sürdürülebilirlik için önemli katkılar sunabilecek yeni bir bakteri keşfetti. Prof. Dr. Sungur’un ‘üstün yetenekli’ diye tanımladığı bu bakterinin cins adı, ‘uçak yakıtında yaşayan’ anlamına gelen ‘Facivitalis’, tür adı ise İstanbul Üniversitesi’ne atfedilen ‘İstanbulensis’ olarak literatüre geçti.
#İstanbul ÜniversitesiAmerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Alabama Birmingham Üniversitesi’nde doktora yapan ve KOAH hastalığı için yeni tedavi yöntemleri üzerine çalışan Ezgi Sarı, laboratuvarında ve katıldığı konferanslarda her zaman şık ve uyumlu kıyafetleriyle dikkat çekiyor. Başarılı bir akademik kariyeri olan 30 yaşındaki Sarı, “Bu dünyaya hem bilim insanı hem de prenses olmak için geldim” diyor.
#Alabama Birmingham ÜniversitesiDiyarbakır'da Narin Güran (8) cinayetine ilişkin babası Arif Güran'ın avukatı Berat Kocakaya, tutuklu sanıkların aldığı cezalar hakkında Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne istinaf başvurusu yaptı. Başvuruda Nevzat Bahtiyar'ın 'Çocuğa karşı kasten öldürme' suçundan cezalandırılması talep edildi.
#Narin Güran CinayetiMilli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı ilkokul, ortaokul ve liselerde eğitim alan öğrenciler, 2024 yılında katıldıkları uluslararası müsabakalarda toplam 188 madalya kazandı. Öğrenciler, bu madalyaların 153'ünü spor, 35'ini de bilim ve teknoloji alanında elde etti.
#BilimMillî Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı ilkokul, ortaokul ve liselerde eğitim alan öğrenciler, geçtiğimiz yıl katıldıkları uluslararası müsabakalarda toplam 188 madalya kazandı. Öğrenciler, bu madalyaların 153'ünü spor, 35'ini de bilim ve teknoloji alanında elde etti. Toplamda 71 birincilik, 54 ikincilik ve 63 üçüncülük derecesi kazanıldı.
#Şampiyona