Biyoloji haberleri sayfasında Biyoloji hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 7139 Biyoloji haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Biyoloji veya canlı bilimi, canlıları inceleyen bilim dalı. Biyoloji ile ilgilenen bilim insanına biyolog denir.
Laboratuvar ortamında, ikinci bir canlıya ihtiyaç duymadan ‘yaşam’ın üretilmesiyle ilgili araştırmalarda önemli bir adım atıldı. Peki biz, yapay zekânın süratli ilerleyişine adapte olmaya çalışırken yapay yaşam da ortaya çıkarsa halimizin nice olacağını kestirebiliyor muyuz?
#Yapay YaşamMantar, çoh hücreli ve tek hücreli ökaryotik canlı grubunun bir üyesi. Bu grubun küf ve şapkalı mantar başta olmak üzere pek çok üyesi bulunur. Ancak halk arasında sadece şapkalı mantarlar için bu tanım kullanılır. Peki mantarların özellikleri nelerdir? Mantarlar tek hücreli mi, çok hücreli mi? İşte detaylar...
#Mantarların Özellikleri NelerdirFiltrasyon günümüzde birçok farklı alanda kullanılan en önemli yapılar içerisinde gelir. Aynı zamanda bir ayrıştırma sistemi olarak da öne çıktığını ifade etmek mümkün. Peki, Filtrasyon nedir? Nerede gerçekleşir? Filtrasyon nefronun hangi bölümünde gerçekleşir detayları ile derledik.
#FiltrasyonDistile su, sıklıkla araştırılan sulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem teşkil eden sular arasındadır. Bu bakımdan Distile su nedir öğrenebilir ve ne işe yaradığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Distile su nedir? Ne işe yarar? Distile su nasıl elde edilir ve ne için kullanılır detayları ile derledik.
#Distile Su20. yüzyılın başında literatüre giren özümleme kelimesi, ''öz'' sözcüğünden türetilmiştir. Öz, ben ve iç anlamına gelir. Özümleme kelimesi başta kimya ve biyoloji olmak üzere birçok bilim dalında terim anlamında kullanılır. Canlıların tükettiği besinlerin vücutta kimyasal değişime uğraması özümleme olarak adlandırılır. Özümleme nedir? Özümleme yapmak nedir tüm detayları ile derledik.
#ÖzümlemeTarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında bugüne kadarki kapsamlı çalışmalar sonucu 13 bin 409 bitki ve hayvan türünün tespiti yapıldı.
#TeknolojiTürkiye Biyoloji Olimpiyat Takımı, Macaristan’da düzenlenen 30’uncu Uluslararası Biyoloji Olimpiyatı’ndan iki altın, iki gümüş madalyayla döndü. 75 ülkeden yüzlerce lise öğrencisiyle yarışan Sezgin Er ve Yiğit Can Ateş altın; Ahmet Umur Topçu ve Hasan Zeki Yıldız gümüş madalya kazandı. Hürriyet’e konuşan Er ve Ateş, olimpiyatlar için okul derslerine rağmen ekipçe iyi hazırlandıklarını ve bu başarıdan dolayı mutlu olduklarını söyledi.
#GazetehaberleriMatematik, coğrafya, biyoloji, fizik, kimya, Almanca ve İngilizce branşlarında düzenlenen ‘XV. Uluslararası Bilim Temelleri Urfodu Bilgi Yarışması’ yapıldı. Kazanan öğrenciler, Çekya’nın Prag şehrinde gerçekleştirilen yarışmalarda matematik ve biyoloji dalında birçok ödülün sahibi oldu.
#Aka OkullarıNorthwestern Üniversitesi ve Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden araştırmacılar, hasarlı sinirlerin yeniden onarımı için elektrik titreşimlerini kullanan ve biyolojik olarak parçalanabilen, kağıt tabakası kadar ince bir implant geliştirdi.
#İmplantYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, “Temel bilimler programlarına ilişkin YÖK’ün başarı bursu uygulamasıyla birlikte bu programların tercih edilme oranları da arttı. 91 öğrencimiz TEBİP kapsamında burs aldı. Bunlardan 28’i fizik, 24’ü matematik, 22’si kimya, 17’si de biyoloji programında kayıtlı. Öğrencilerimiz aylık 950 lira burs alıyor” dedi. Başkan Saraç ayrıca, temel bilimler özelinde gidişatın istedikleri gibi olmadığını belirterek, “TYT’de 40 soruda matematik ortalaması tüm adaylarda 5.9, fen bilimleri testinde 20 soruda ise 2.8. Bu tablo bir şeyler söylüyor, demiyorum bu tablo ikaz ediyor, ihtar ediyor. Temel bilimler teknoloji ve uygulamanın esası. Temel bilimlerin zayıf olduğu bir ülkede ve yükseköğretim sisteminde, nitelikli bilgi üretiminden ve kalkınmadan söz etmemiz mümkün değil.” diye konuştu.
#YÖKYKS'ye bir aydan az kaldı. Yaklaşık 2 milyon aday, son hazırlıklarını yapıyor. Peki hatayı en aza indirmek için hangi derste nelere dikkat etmeli? Adayların en çok yanlış yaptığı konular neler? Uzmanlardan, son hazırlıklara destek olacak ders çalışma tüyoları aldık.
#Ders Çalışma TatkitleriÖğretmenlik Mesleği Kanunu uyarınca öğretmen adaylarının Milli Eğitim Akademisi hazırlık eğitimine kabulü, ilk kez Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 13 Temmuz 2025’te düzenlenecek ‘Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS)’ sonuçları doğrultusunda yapılacak.
#Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş SınavıTemel eğitimin tüm kademelerinde 2024-2025 eğitim öğretim yılının ilk ara tatili 8 Kasım Cuma günü başladı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) takvimine göre, 11-18 Kasım arasında okula ara veren öğrencileri hafta boyunca renkli ve eğlenceli aktiviteler bekliyor.
#ÇocuklarDünyanın En Etkili Biliminsanları listesine giren Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu ornitoloji ve çevre çalışmalarıyla biliniyor. Şekercioğlu bir biyofil, yani doğaya tutku derecesinde ilgi duyuyor. Birçok ilke imza atmış ve filmlerde rastladığımız türden bir biliminsanı. Kuşlar, böcekler, yılanlar ve envai çeşit hayvanla muhatap olan Şekercioğlu “Hayvanlardan korkmuyorum, onların davranışı öngörülebilir” diyor.
#Prof. Dr. Çağan ŞekercioğluBinlerce yıl önce yaşamış insan kalıntılarından elde edilen diş örneklerinden antik DNA elde edip analizini gerçekleştiren Dr. Gülşah Merve Kılınç geliştirdiği proje ve çalışmalarla pek çok kişiye ilham oluyor. Antik DNA yöntemiyle hastalıkların binlerce yıllık kökenine inildiğini aktaran Dr. Kılınç,“Ağız mikrobiyatasının evrimi hakkında daha fazla bilgi sahibi olarak, modern sağlık sorunlarıyla daha etkili mücadele yöntemleri geliştirebiliriz” dedi.
#Antik DNASon dakika haberine göre; Diyarbakır'da 8 yaşındaki Narin Güran'ın öldürülmesine ilişkin hazırlanan iddianamede, tutuklu şüpheliler amca Salim, anne Yüksel ve ağabey Enes Güran ile itirafçı Nevzat Bahtiyar hakkında "iştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. İddianamede, Tavşantepe Mahallesi'nde kolluk görevlilerince yürütülen devriye faaliyetleri çerçevesinde aile üyelerinin sık sık toplantılar yaptığının belirlendiği belirtildi.
#Narin Güranİstanbul Teknik Üniversitesi’nde 4 bloktan oluşan Vadi Erkek Öğrenci Yurtları’nın depreme karşı güçlendirme çalışmaları, öğrenciler için bir barınma sorununu beraberinde getirmişti. Sorunun çözümü için Rektör Prof. Dr. Hasan Mandal’a tahsis edilen konut başta olmak üzere misafirhaneler ve bazı lojmanlar da öğrencilerin barınması için hazırlandı.
#İstanbul Teknik ÜniversitesiÜstümüze ya da yemeklerimize konmadan önce sinekler nerelerde gezmiş tozmuş bilmek istemeyiz ancak gerçeklerden kaçamayız. Afiyetle yediğiniz yemeğinize konmadan hemen önce bir çöplüğü ziyaret etmiş, hayvan leşlerinin üzerine konmuş sonra da gelip sizin yemeğinizin üzerine kuşmuş olabilir… Peki bu bizi hasta eder mi?
#SinekMezar taşında "çağının bilmecesi" yazıyor, doğumundan ölümüne gizemli bir hayat yaşadığı belirtiliyor. 16 yaşındayken gökten düşmüş gibi bir anda ortaya çıkan genç adamın kim olduğu neredeyse iki asırdır merak ediliyor. Bilim insanları DNA analizleriyle bu soruya nihayet bir yanıt buldu ama halen cevaplanması gereken önemli bir soru daha bulunuyor.
#DNABu yıl düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonucunda Aksaray Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümüne sadece 2 öğrenci yerleşti. Öğrenciler, üniversitenin 60 kişilik sınıfında en öndeki sıralara oturup hocalardan özel ders niteliğinde eğitim alıyor.
#Aksaray ÜniversitesiOrtak sınav konu soru dağılımları tablosu 2024 2025 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından erişime açıldı. 1. dönem yazılı sınav tarihleri MEB takvimi doğrultusunda yayımlandı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yılın ilk ortak sınavı ekim ayı içerisinde gerçekleştirilecek. Geçen yıl 6 ve 9. sınıflarda Türkçe, Türk dili ve edebiyatı ile matematik derslerinde yapılan ortak sınavlar, bu yıl 7. ve 10. sınıflarda da uygulanacak. Yeni eğitim öğretim döneminde ülke genelinde yapılacak ortak sınav konu dağılımı tablosu odsgm.meb.gov.tr internet adresinden indirebilecek. Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, Tarih, Coğrafya, Kimya, Fizik, Biyoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İngilizce ve diğer derslerin ortak sınav konu dağılımları PDF olarak da indirilebilecek. Peki, Ortak sınavlar 2024-2025 ne zaman yapılacak? İşte MEB 1. dönem 1. yazılı sınav tarihleri!
#1. Dönem Ortak Sınav TarihleriSivrisinekler yazın çoğumuzun kâbusu, havalar serinlediği için sivrisinek probleminden kurtulsak da karasineklerle mücadelemiz devam ediyor. Sivrisinekler gibi kan emmedikleri için zararsız görünseler de etrafımızda vızırdamaları, yemeğimize konmaları çoğumuzu rahatsız ediyor. Ayrıca yemeğimizin üstüne konmadan önce nerelerde gezmiş tozmuş bilmek istemeyeceğimiz bir bilgi ama gerçeklerden kaçamayız. Sinekler sizi ziyaret etmeden önce çöplükleri ziyaret etmiş, hayvan leşlerinin üzerine konmuş sonra da gelip sizin yemeğinizin üzerine kuşmuş olabilir…
#SinekOrtak sınav konu soru dağılımları tablosu 2024 2025 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından erişime açıldı. Resmî ve özel örgün eğitim kurumlarında eğitimlerine devam eden 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, ve 12 sınıf öğrencilerinin katılım sağlayacağı 1. dönem 1. yazılı sınav tarihleri yaklaşırken, ortak sınav konuları, öğrencilere yol gösterecek. Yeni eğitim öğretim döneminde ülke genelinde yapılacak ortak sınav konu dağılımı tablosu odsgm.meb.gov.tr internet adresinden indirebilecek. Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, Tarih, Coğrafya, Kimya, Fizik, Biyoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İngilizce ve diğer derslerin ortak sınav konu dağılımları PDF olarak da indirilebilecek. Peki, ortak ne zaman, tarih belli oldu mu? MEB ortak konu dağılımları nasıl indirilir? İşte, MEB 2024 2025 1. dönem 1. yazılı ortak sınav tarihi ve konu dağılımları görüntüleme ekranı.
#Ortak Sınav TarihleriHastalandığımızda kimi zaman bitki çaylarından, çorbalardan kimi zaman da ilaçlardan medet umar, hızla toparlanmaya çalışırız. Peki bu sadece insanlara özgü bir davranış mı? Yakın zamana kadar öyle zannediliyordu. Ancak son dönemde yapılan araştırmalar bunun tersini söylüyor. İşte okudukça şaşıracağınız birkaç örnek...
#YaşamProf. Dr. Doğan Yaşar, İzmir Körfezi'ndeki kirlilik ve balık ölümlerinin ardından etkili olan sağanağa dikkat çekti. Yağmurun denizdeki oksijen oranını artırma yönünden büyük bir avantaj sağladığını belirten Prof. Dr. Yaşar, "Kentte sağanak etkili oldu. Önümüzdeki günlerde yağışlar, yavaş yavaş artacağı için balık ölümleri yaşanmaz" dedi.
#İzmirProf. Dr. Doğan Yaşar, İzmir Körfezi'ndeki kirlilik ve balık ölümlerinin ardından etkili olan sağanağa dikkat çekti. Yağmurun denizdeki oksijen oranını artırma yönünden büyük bir avantaj sağladığını belirten Prof. Dr. Yaşar, "Kentte sağanak etkili oldu. Önümüzdeki günlerde yağışlar, yavaş yavaş artacağı için balık ölümleri yaşanmaz" dedi.
#İzmirMiss Turkey 2024 birincisi kim oldu? Türkiye’nin en güzel kızlarının seçildiği Miss Turkey 2024 birincisi belli oldu. Berfu Yenenler, Selen Soyder, Gizem Karaca, Amine Gülşe ve Neşe Erbek gibi eski güzellerin jüri koltuğunda yer aldığı Miss Turkey 2024 birincisi İdil Bilgen oldu. 180 boyundaki kraliçe, ülkemizi Miss World'de temsil edecek.
#Miss Turkey 2024 Birincisi