Bilkent Üniversitesi haberleri sayfasında Bilkent Üniversitesi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 5438 Bilkent Üniversitesi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bilkent Üniversitesi, Türkiye'nin ilk vakıf üniversitesi. Üniversite; Yükseköğretim Kurulu'nun kurucu başkanı olan Profesör İhsan Doğramacı tarafından, İhsan Doğramacı Eğitim Vakfı, İhsan Doğramacı Sağlık Vakfı ve İhsan Doğramacı Bilim ve Araştırma Vakfı kararlarıyla 20 Ekim 1984'te kurulmuştur. Bilkent Üniversitesi, kuruluş amacını eğitim kalitesi, bilimsel araştırma ve yayınları ile kültür ve sanat faaliyetleri açısından dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer almak olarak açıklamıştır.Bu amaç doğrultusunda üniversiteye "Bilim Kenti"nin kısaltılmışı olan Bilkent adı verilmiştir.
Bilkent Üniversitesi, İhsan Doğramacı Erbil Vakfı, Özbekistan Taşkent Türkiye Büyükelçiliği, TİKA Başkanlığı, Yunus Emre Enstitüsü, YTB Başkanlığı ve Özbekistan Taşkent Ali Şir Nevai Üniversitesi iş birliğiyle bu yıl 17’ncisi düzenlenen Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı Zoom üzerinden çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
#Bilkent ÜniversitesiYükseköğretim Kurulu’nun ilk başkanı ve Bilkent Üniversitesi eski Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Doğramacı, ölümünün 11. yılında Bilkent Üniversitesi Bölge Ülkeleri Kurs Programları Direktörlüğü’nce online olarak anıldı.
#Bilkent Üniversitesi Eski Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan DoğramacıBilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezinde (UNAM) Türk araştırmacılar tarafından yeni tip koronavirüs (Kovid-19) teşhisini 10 saniyede yüzde 99 güvenilirlikle ve burundan sürüntü almadan yapabilen nanoteknoloji temelli tanı sistemi geliştirildi. Dünya genelinde ilk olacağı belirtilen yüksek teknoloji ürünü Türk malı "Diagnovir" adlı sistemin yabancı menşeli PCR testlerinin yerini alması hedefleniyor.
#Bilkent ÜniversitesiBilkent Üniversitesi UNAM'da Türk araştırmacılar yeni tip koronavirüs (Kovid-19) teşhisini 10 saniyede yüzde 99 güvenilirlikle yapabilen nanoteknoloji temelli tanı sistemi geliştirdi. Burundan sürüntü almayı tarihe karıştıracak yüksek teknoloji özelliğiyle ve hastalığın erken evresinde de sonuç vermesiyle öne çıkan nanoteknoloji temelli yeni tanı sisteminin yabancı menşeli PCR testlerinin yerini alması hedefleniyor. Rektör Prof. Dr. Abdullah Atalar, "Bu cihaz tamamen Türk malı. Türkiye'ye ait eşi bulunmayan bu teknolojiden bütün dünya faydalanacak. Bu buluşun ülkemizde ve dünyada çok ses getireceğine inanıyoruz. Kitleri de çok ucuz, cihazla seri halde testler yapılabilir'' dedi. Bilkent Üniversitesi UNAM baş araştırmacılarından Doktor Öğretim Üyesi Bülend Ortaç da ''PCR testi, hata payı yüksek ve hastalık başladıktan 2-3 gün sonra sonuç veren bir yöntemken bizim sistemimiz saniyeler içinde ve hastalığın erken evresinde sonuç veriyor'' ifadelerini kullandı.
#Bilkent ÜniversitesiBİLKENT Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Urartu Şeker ve ekibi, sentetik biyoloji ve ileri genetik mühendisliği yöntemlerini kullanarak koronavirüs tespiti için cihaz geliştirdi. Üretime hazır hale getirilen cihaz ile ilgili konuşan Doç. Dr. Şeker, "Bu test PCR'a salt bir alternatif değil ama onun kadar iyi bir teknik olduğunu düşünüyoruz. Bizim makinemizde, içerisine örneklerinizi koyduktan yaklaşık 40-45 dakika sonra orada 'renk oluştu mu oluşmadı mı' şeklinde, var-yok testi gibi düşünebileceğiniz sistem var" dedi.
#Kovid 19Bilkent Üniversitesi araştırmacıları, fareler ve böceklerin vücut yapılarından esinlenerek, zorlu dar mekanlardan geçip engelleri rahatlıkla aşabilen yumuşak gövdeli minyatür robot üretti. TÜBİTAK tarafından da desteklenen proje kapsamında üretilen robot, deprem sonrası çökmüş binaların altında ya da maden göçüğü gibi sahalarda arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılabilecek.
#Bilkent Üniversitesi21-22 Mayıs 2020 tarihleri arasında gerçekleşecek Online Digitalization Summit, Özyeğin, Sabancı ve Bilkent Üniversiteleri öğrenci kulüplerinin yürüttüğü çalışmalar sonucunda katılımcılarla buluşacak. Zirvenin teması ise “Dünya dijitalleşiyor, peki ya sen?” şeklinde belirlendi.
#Online Digitalization SummitHollanda merkezli Leiden Üniversitesi Bilim ve Teknolojiler Merkezi’nin (CWTS) yaptığı sıralamada, kütüphanesinde ‘açık erişimli makale oranı’ kategorisinde, Bilkent Üniversitesi dünya birincisi oldu. Bilkent, Harvard ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) gibi dünyanın en iyilerini geride bıraktı.
#Bilkent ÜniversitesiBilkent Üniversitesi’nden akademisyenler, bilimkurgu filmlerini aratmayan 3 boyutlu hologram teknolojisi geliştirdi. Daha net ve durulan açıya göre bozulmayan 3 boyutlu hologram oluşturmaya imkân veren yöntemin anlatıldığı makale, dünyanın saygın akademik dergilerinden Nature’da kapak oldu. Ekibin kıdemli üyesi Doç. Dr. Fatih Ömer İlday, bu teknolojinin otomotiv, mimari, mühendislik, optik ve 3 boyutlu yazıcılar gibi birçok alanda kullanılabileceğini söyledi.
#Bilkent Üniversitesiİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#1Uğur Akkuş, Türk iş dünyasında faaliyet gösteren bir iş insanı olup, Ebru Şallı’nın eşi olarak da tanınmaktadır. Gayrimenkul ve finans alanlarında faaliyet gösteren Akkuş, aynı zamanda kripto para dolandırıcılığı ile ilgili ciddi suçlamalar nedeniyle de son zamanlarda kamuoyunun gündemine gelmiştir. Çeşitli kaynaklara göre, hakkında "nitelikli dolandırıcılık" suçlamasıyla açılan davada 10 yıla kadar hapis cezası istenmektedir. Akkuş, özellikle kripto para piyasası ile ilgili olarak dolandırıcılık yaptığı iddiaları üzerine birçok dava ile karşı karşıya kalmıştır.
#Uğur Akkuş‘Gibi’ dizisinde canlandırdığı Ersoy karakteriyle çok sevilen Ahmet Kürşat Öçalan bu defa 8 Kasım’da vizyona girecek komedi filmi ‘Baba Beni Güldürsene’ ile karşımızda. Öçalan’la buluştuk; ailesini, kariyerini ve yeni filmini konuştuk: “Oyunculuğuma ve mizah anlayışıma okul hayatımın çok etkisi oldu.”
#Ahmet Kürşat ÖçalanSABANCI Üniversitesi Rektör Yardımcılığı görevini yürütürken uluslararası ilişkiler bölümünde ders veren, akademik kariyeri boyunca uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimi üzerine önemli çalışmalara imza atan Prof. Dr. Fuat Keyman, bir süredir mücadele ettiği kanser hastalığı nedeniyle 66 yaşında hayatını kaybetti.
#Prof. Dr. Fuat KeymanDünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), 2025’in en iyi üniversitelerini açıkladı. 2 binden fazla kurumun sıralandığı listede Türkiye 91 üniversite ile temsil edilerek, rekor kırdı. İlk 1000’e 12 Türk üniversitesi girdi. ODTÜ, Koç ve Sabancı Üniversiteleri de ilk 500’deki yerlerini korudu.
#THE 2025Birleşmiş Milletler (BM), 2016 yılında 17 başlık altında Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini kabul etti ve 2030 yılına kadar hedeflerin gerçekleşmiş olması bekleniyor. Bu maddelerden 6 ve 7’nci maddeler hariç diğer 15 maddenin hepsi, üniversitelerin, sürdürülebilirlik başlığında üstlenebileceği; çevresel, toplumsal, ekonomik ve sosyal boyutları içeren faaliyetler.
#Konuk YazarEski manken Ebru Şancı futbolcu eşi Alpaslan Öztürk ile evliliklerinde 9. yılı kutladı. Eşinin 'seni harika bir yere yemeğe götürüyorum' sözleriyle büyük heyecan yaşayan Şancı, seyyar pilavcıya gidince gerçeği anladı.
#Ünlülerin Nikah Fotoğrafları