Bilim haberleri sayfasında Bilim hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 101412 Bilim haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bilim dünyası, insanlık için dönüm noktası olabilecek dev adımı tartışıyor. CERN, evrenin sırrını çözmek için Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı(FCC) geliştirilmeye başladı. Tanrı parçacığı ve karanlık madde gibi gizemleri aydınlatması beklenen proje, iklim krizi ve astronomik maliyetleri nedeniyle eleştiri oklarının hedefi oldu.
#CERNİklim krizinin uzayda da sorunlara yol açabileceği ortaya çıktı. Biliminsanları okyanusta binlerce yeni mikrop türü keşfetti. Antalya’da yeni bir endemik bitki bulundu.Avustralya’daki bir okulda 200 milyon yıllık dinozor ayak izleri gün yüzüne çıktı. Mut’taki kelebeklerinse artık bir festivali var.
#İklim KriziGeçen hafta Hürriyet Pazar’ın kapağında ‘Robotlu hayat, çok mu rahat’ başlığını gördüğümde “Bu iyi bir soru” dedim. Ocak ayındaki ‘Bir sen, bir ben, bir de robot’ başlıklı yazıma atıfta bulunan haberin ilgi çekici yanıysa toplumun robotlar hakkındaki hissiyatına ayna tutmasıydı. Önümüzdeki 10 yıl içinde bizimle hayata dahil olacak bu yarı soyut varlıklar bakalım ilk önce nerelerde karşımıza çıkacaklar?
#Umut Fırat EroğluKabiliyetli ve kendini geliştiren bireyler yapay zekâ sayesinde üstün güçler kazanabilirler. Yapay zekâ az nitelik gerektiren işlerde çalışan bir insanıysa tembelleştirebilir. Bir seçenek daha var ki; o da yapay zekânın en baştan insanın düşünme kabiliyetini destekleyecek biçimde geliştirilmesi...
#Umut Fırat EroğluBilim insanları Dünya’ya 2032 yılında çarpma olasılığı bulunan bir asteroid olduğunu açıkladı. 27 Aralık 2024’te Şili’deki Río Hurtado teleskobu tarafından tespit edilen asteroidin Dünya’ya çarpma ihtimalleri ve yüzdesi hesaplandı. Yapılan değerlendirmeye göre, bu gök cisminin 22 Aralık 2032'de Dünya'ya çarpma olasılığı 1'e 83 olarak hesaplandı.
#AsteroidMilli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı ilkokul, ortaokul ve liselerde eğitim alan öğrenciler, 2024 yılında katıldıkları uluslararası müsabakalarda toplam 188 madalya kazandı. Öğrenciler, bu madalyaların 153'ünü spor, 35'ini de bilim ve teknoloji alanında elde etti.
#BilimAkdeniz'in derinlerinde bulunan yüzlerce çember ilk keşfedildiğinde, bilim insanlarının bile nutku tutuldu. Birbiri adına ortaya atılan teoriler ve 4 yıl boyunca devam eden su altı araştırmaları, bu çemberlerin 'kayıp bir dünyaya' ait olduğunu ortaya koydu.
#SeyahatBilim insanları, kötü anıları silerek, ruh sağlığı sorunlarını tedavi etme konusunda umut vadeden bir yaklaşım geliştirdi. Uzmanlar, bu yöntemin umut vadettiğini belirterek, “Bu prosedürün olumsuz anıların hatırlanmasını zayıflattığını ve olumlu anıların istemsiz olarak zihinde canlanmasını artırdığını gördük” ifadelerini kullandı.
#ABDABD'de klonlanan kara ayaklı gelincik Antonio, nesli tükenmekte olan türler için tarihi bir adım atarak üç yavru dünyaya getirdi. Bu doğum, türlerin korunmasına yönelik bilimsel çalışmalar açısından önemli bir dönüm noktası olarak değerlendirildi.
#KlonUyumanın ve rüya görmenin temel ihtiyaçlar arasında yemek yemekten bile önce geldiğini biliyor muydunuz? Gün boyu sayısız girdiyi işleyen beynin harcadığı enerjiyi yeniden kazanabilmesi sağlıklı bir uykuya bağlı. REMSpace, önceki hafta tarihte ilk kez teknoloji aracılığıyla iki insanın rüyada iletişim kurmasını sağladı. Peki, bu ne işe yarayacak?
#UykuSon evre pankreas kanseri teşhisiyle sadece 6 ay ömrü kaldığını öğrenen 56 yaşındaki Larry Boyer, deneysel bir tedavi ile bu zorlu mücadelede galip geldi. Kanserli hücreleri dondurarak tedavi eden yöntem sayesinde, Boyer’in tümörleri büyük ölçüde küçüldü ve kanser belirtileri kayboldu. Boyer, tedavi sürecini tamamladıktan iki yıl sonra hayatta kalmanın verdiği şansın farkında olduğunu belirtti.
#Larry BoyerBiliminsanları Dünya’nın geleceği konusunda oldukça karamsar. Bir yanda ABD’de yaşanan görülmemiş büyüklükteki kasırgalar, bir yanda iklim değişiklikleri, hızla artan insan nüfusu ve tüketim... Önümüzdeki 10 yıl Dünya’nın geleceği açısından çok önemli. Önlem alınmazsa kimi toplumsal çöküşler yaşanabilir.
#Umut Fırat EroğluBilim insanlarına göre 80 bin yıl sonra ilk kez çıplak gözle görülebilecek olan C/2023 A3 kuyruklu yıldız, Türkiye’de gökyüzünde görülmeye başlandı. Kastamonu’da kuyruklu yıldızı görüntüleyen Astrofotoğrafçı Murat Helvacıoğlu, geçen yıl keşfedilen ve yaklaşık 80 bin yılda bir yörüngesi olan kuyruklu yıldızı görmenin kendisini heyecanlandırdığını kaydetti.
#BilimBilim Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, “Bingöl, fayların kesiştiği fay bölgesidir. Bu fayların zamanı dolarsa deprem olur. Deprem zaten her yıl, her hafta olmuyor. Süresi dolunca oluyor. 250 senelik periyot, bu birikim dolmuştur. Yedisu fayının eli kulağında. Bunu kesin söylüyorum, sizi korkutmak için söylemiyorum” dedi.
#Prof. Dr. Naci GörürYapay zeka devlerinin sohbet robotları tarihi başarıya imza attı. ABD'de yapılan bir deneye katılan insanların çoğu, sohbet robotları ile mi yoksa insan ile mi konuştuklarını ayırt edemedi. Bilim insanları, sohbet robotlarının "Turing testi"ni geçmelerini "dönüm noktası" olarak nitelendirdi.
#Yapay ZekaDr. Öğretim Üyesi Ersin Demirel, Kırşehir'de keşfedilen yeni böcek türüne eşinin ismini adadı. Türle ilgili veriler hazırlanarak bilimsel yayın aşamasına geçilmesinin ardından ilgili makale "Zootaxa Dergisi"nde yayınlandı. Demirel, yaptığı açıklamada "Sosyal medyada linç edileceğimizi bile bile bu kararı verdik. Özellikle eşimin görüşü, bu ismi veriyorsun ama sosyal medyada linçlenebileceğini de bil şeklindeydi. Benim için onu onurlandırmak ve Türkiye'nin biyoçeşitlilik konusuna dikkat çekmek daha önemliydi." dedi.
#Böcek TürüDr. Öğretim Üyesi Ersin Demirel, Kırşehir'de keşfedilen yeni böcek türüne eşinin ismini adadı. Türle ilgili veriler hazırlanarak bilimsel yayın aşamasına geçilmesinin ardından ilgili makale "Zootaxa Dergisi"nde yayınlandı. Demirel, yaptığı açıklamada "Sosyal medyada linç edileceğimizi bile bile bu kararı verdik. Özellikle eşimin görüşü, bu ismi veriyorsun ama sosyal medyada linçlenebileceğini de bil şeklindeydi. Benim için onu onurlandırmak ve Türkiye'nin biyoçeşitlilik konusuna dikkat çekmek daha önemliydi." dedi.
#KırşehirBilim dünyası, insanlık için dönüm noktası olabilecek dev adımı tartışıyor. CERN, evrenin sırrını çözmek için Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı(FCC) geliştirilmeye başladı. Tanrı parçacığı ve karanlık madde gibi gizemleri aydınlatması beklenen proje, iklim krizi ve astronomik maliyetleri nedeniyle eleştiri oklarının hedefi oldu.
#CERNSoya sütü meme kanseri riskini artırabilir, yağsız gıdalar yüksek yağlı gıdalardan daha sağlıklıdır, veganlar ve vejetaryenler protein açısından yetersiz besleniyorlar, tüm yağlar kötüdür ve çok daha fazlası... Beslenmeyle ilgili bazı yanlış fikirler birçok kültürde yer etmiş durumda. Beslenme uzmanları ‘ortadan kalkmasını istedikleri’ beslenme efsanelerini ve nedenlerini anlattı.
#Beslenme EfsaneleriYakın zamanda İngiltere ve İrlanda’yı vuran şiddetli fırtınaların arkasındaki sır nihayet çözüldü. Fakat bu gizemli olay sadece doğayı değil, geleceği de şekillendirebilir. Peki, dünya genelinde hava koşullarını ne bekliyor? İşte detaylar…
#Hava DurumuYükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından bireysel, kurumsal, özel alan ve özel olmak üzere 4 ana başlık altında 12 kategoride verilecek olan ‘YÖK Üstün Başarı Ödülleri’nin başvuruları, 2 Nisan’dan itibaren 14 Nisan saat 23.59'a kadar sürecek.
#YÖK Üstün Başarı Ödüllerinin Başvuruları BaşladıAlman mühendis Rabea Rogge, uzaya giden ilk Alman kadını olarak tarihe geçti. Rogge, Elon Musk’ın uzay şirketi SpaceX tarafından geliştirilen “Dragon” kapsülüyle ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Üssü’nden fırlatıldı. Fırlatma, Falcon-9 roketiyle gerçekleşti ve canlı yayınla dünyaya aktarıldı.
#AlmanyaAlmanya’da dernekler, şirketler ve diğer çıkar grupları, 2024 yılında federal düzeydeki lobi çalışmaları için yaklaşık 1 milyar Euro harcadı. Bu rakam, Almanya Federal Meclisi’nin lobi faaliyetlerini kayıt altına alan birimin hazırladığı raporda yer aldı. Rapora göre, 2024 yılında personel, malzeme giderleri ve temsil masrafları gibi kalemler için toplamda 910 milyon Euro harcandığı belirtildi.
#AlmanyaJoy Milne, koku alma yeteneğiyle Parkinson hastalığının izini sürüyor. Eşinin hastalığını yıllar önce fark eden Milne, şimdi tıp dünyasında devrim yaratacak bir keşfin öncüsü. Hastalıkta erken teşhis için büyük bir adım atılmak üzere hatta bu süreç sadece Parkinson ile sınırlı kalmayacak…
#SağlıkBilim insanları, zihinde konuşmayla ilgili düşünceleri gerçek zamanlı olarak sesli kelimelere dönüştürebilen cihaz geliştirdi. Bilim insanları, cihazın, doğrudan beynin konuşma merkezine yerleştirildiğini ve beynin bu bölgesinden gelen sinyalleri sürekli olarak analiz ettiğini belirtti.
#FelçBirleşmiş Milletler (BM) Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu Başkanı Emine Erdoğan, bu yıl "Moda ve tekstilde sıfır atığa doğru" temasıyla kutlanan "30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü" dolayısıyla Türkiye'nin yurt dışında bulunan temsilciliklerinde de yapılan ve yapılacak özel etkinliklere video mesaj gönderdi.
#Emine ErdoğanBirleşmiş Milletler (BM) Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu Başkanı Emine Erdoğan, bu yıl "Moda ve tekstilde sıfır atığa doğru" temasıyla kutlanan "30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü" dolayısıyla Türkiye'nin yurt dışında bulunan temsilciliklerinde de yapılan ve yapılacak özel etkinliklere video mesaj gönderdi.
#Emine ErdoğanABD'deki Yellowstone Milli Parkı’ndaki son keşif, bilim dünyasında büyük yankı uyandırdı. Bölgedeki yeni bir volkanik baca, süper yanardağın beklenmedik bir şekilde aktifleşebileceğini gösteriyor. Yellowstone’un derinliklerinde neler oluyor? Eğer bu devasa yanardağ patlarsa, sonuçları ne olur?
#Yellowstone Milli ParkıAilemizde kanser, diyabet veya alzheimer gibi bir hastalık olması bizim de bunlara yakalanacağımız anlamına mı geliyor? Bu sorunun cevabı evet de olabilir, hayır da. Doç. Dr. Gülsen Meral ‘Genlerle Dans’ isimli kitabında DNA’nın kader olmadığını, yaşam tarzımızın ve çevresel faktörlerin hastalıkların oluşmasında büyük etkisi olduğunu anlatıyor.
#Doç. Dr. Gülsen MeralHarvard Üniversitesi’nde Ortadoğu Çalışmaları Merkezi’nin başındaki tarihçi Prof.Dr. Cemal Kafadar ve yardımcısı Rosie Bsheer’e görevden el çektirildiği bildirildi. Harvard Yahudi Mezunlar İttifakı, mayıs ayında yayınlanan bir raporda İsrail-Filistin çatışmasına orantısız yaklaştığı gerekçesiyle merkez ve başındaki Prof. Kafadar’ı hedef göstermişti.
#Harvard Üniversitesi