Beyin haberleri sayfasında Beyin hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 40769 Beyin haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Çocukların katı gıdaya geçtikleri andan itibaren doğru beslenmeleri hem fiziksel hem de zihinsel gelişimleri açısından çok önemli. Özellikle bazı besinler beyin gelişiminde kritik rol oynuyor. Uzmanlar bu besinleri ve çocuklara yedirmenin yollarını anlattı.
#SağlıkOxford Sözlüğü'nün 2024 yılının kelimesi olarak 'beyin çürümesi'ni seçmesi, çağımızın çok önemli bir sorununun en net sembolü oldu. Hepimiz "Sosyal medyayı haddinden fazla kullanıyor olabilir miyiz?" diye endişe ediyor, bırakmanın ya da azaltmanın yollarını arıyoruz. Peki sosyal medyayı kullanmayı bıraktığımızda beynimizde nasıl değişimler yaşanıyor? Cevabı uzmanlar verdi...
#Sağlıkİngiltere'de, beyinde veya omurilikte oluşabilen kötü huylu glioblastoma adındaki tümör ile savaşta deneysel bir tedavi uygulandı. Bu "olağanüstü" tedavide kullanılan ilaç sayesinde, 62 yaşındaki mühendis Paul Read'in kanserinin yarı yarıya küçüldüğü görüldü.
#KanserAdana'da yaşayan Tuğba Dalokay, şiddetli baş ağrısı ve görme bozukluğu şikayetiyle gittiği hastanede beyninde tümör olduğu teşhisi konuldu. Zorlu bir ameliyat geçiren Tuğba Dalokay, tekrardan sağlığına kavuştu. Prof. Dr. Orhan Şen, ' Görme kaybı, koku alamama ve şiddetli baş ağrısı vardı. Kendisine ameliyatla ilgili riskleri anlattım. Bardağın boş olanı değil, dolu tarafını gösterdim. Çünkü hastanın bundan başka şansı yoktu.' dedi.
#AdanaDünyanın önde gelen uzmanlarından oluşan bir komisyonun yayımladığı rapor, çağımızın vebası demansla ilgili çok önemli veriler ortaya koydu. Buna göre neredeyse her iki demans vakasından biri kolayca ortadan kaldırılabilecek faktörlerden kaynaklanıyor. Peki ne bu faktörler ve beynimizi demanstan korumak için neler yapabiliriz?
#DemansBilim insanları, Çin'de kene ısırığı yoluyla insanlara bulaşarak beyin üzerinde ciddi etkiler yaratan yeni bir virüs keşfetti. "Wetland" (WELV) olarak adlandırılan virüs, insanlarda ateş, baş ağrısı ve halsizlik gibi belirtilerin yanı sıra komaya giren bir hastanın beynini ve omuriliğini çevreleyen sıvıda yüksek beyaz kan hücresi görüldü.
#KeneO henüz küçük bir çocukken beynin büyüsüne kapılmış, ömrünü bilime adamış biri. Hem şifa dağıtıyor hem kendisi gibi hekimler yetiştiriyor. Prof. Dr. Türker Kılıç beynimizi geliştirmenin en önemli yolunun yaşamla etkileşim kurmak olduğunu söylüyor. Mesela piyano çalmayı veya son araştırmaların gösterdiği gibi video oyunu oynamayı öğrenmeye çalışmak yeni bağlantısallıklar kurmanın en iyi yolu. Prof. Dr. Türker Kılıç beynin nasıl geliştirilebileceğini anlattı.
#BeyinBursa'da bir vatandaşın sızı yapan dişlerinin tedavisi için gittiği özel bir klinikte implant tedavisi başlatıldı. Doktor çeneye yerleştirecek vidayı zorlayınca vida çene kemiğini delip hastanın beynine saplandı. Hastaneye kaldırılan vatandaş saatler süren ameliyat sonrası hayata tekrar döndü.
#BursaABD'li milyarder Elon Musk’ın sahibi olduğu nöroteknoloji şirketi tarafından beyin çipi takılan boynundan aşağısı felçli Noland Arbaugh, düşünce gücüyle çevrimiçi ortamda satranç oynamayı başardı. Şirketin kendisine aralıksız 8 saat boyunca oyun oynayabilme yeteneği kazandırdığını dile getiren Arbaugh "Hepsini ben yapıyorum. Çok havalı değil mi?" ifadelerini kullandı.
#Noland ArbaughEskişehir'de yaşayan Gülay Ünsal'ın 2010 yılında beyinden pıhtı atması sonucunda felç geçirmesi nedeniyle eşi Hakan Ünsal, 7 ay kalan emekliliğinden vaz geçerek işini bıraktığı günden bu yana hanımına gözü gibi bakıyor. Hakan Ünsal, 'O bana zamanında çok yardımcı oldu, çok kol kanat gerdi. Ben de bırakmak istemedim. Evet, karımı çok seviyorum.' ifadelerini kullandı.
#EskişehirRomanya’da üç yıl önce beyin tümörü teşhisi konulan 9 yaşındaki Mateo Ciocoiu’ya ülkesinde ameliyatın riskli bulunması gerekçesiyle müdahale edilemedi. Beyninde yaşamsal dokulara bitişik, riskli bölgede bulunan ve büyüme eğilimi gösteren tümörden Türk hekimlerinin doğru ve zamanında müdahalesiyle kurtulan minik Mateo, Türkiye’de hayata yeniden tutundu. Mateo’nun annesi Doina Ciocoiu, “Türkiye benim için ikinci ev oldu. Çocuğumu bana güven veren Türk doktorlarının eline teslim ettim. Doktorlar hızlı bir şekilde karar aldı ve müdahalede bulundu. Oğlumun sağlığına kavuşmasında hiç zaman kaybetmediler ve hayatını kurtardılar” dedi.
#RomanyaBakırköy'de Alice isimli köpeğe cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle tutuklanan ardından adli kontrolle serbest bırakılan Paşa Türk'ün yargılandığı dava, Bakırköy 38. Asliye Mahkemesi'nde görüldü. Kararını açıklayan mahkeme, sanık hakkında 1 yıl 6 ay hapis cezası verilmesine ve 30 bin lira adli para cezası uygulanmasına hükmetti.
#İstanbul2 Ocak'ta hayatını kaybedenFerdi Tayfur'un ölümünün arından kızı Tuğçe Tayfur ile arasındaki dava bir kez daha gündeme geldi. Kanal D’de hafta içi her gün yayınlanan ve sunuculuğunu Hakan Ural ile Ferda Yıldırım’ın yaptığı “Neler Oluyor Hayatta” programına konuk olan Tuğçe Tayfur'un avukatı Alperen Çakmak iddialara açıklık getirdi. Canlı yayına telefonla bağlanan Ferdi Tayfur'un avukatı Hakan Tamgüç ise merak edilen soruya yanıt verdi.
#Ferdi TayfurSon yıllarda okullarda veliler, üniversitelerde gençler, ofislerde iş arkadaşları arasında sıkça konuşulan ortak şikayetlerden biri de ‘Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’ (DEHB). Herhangi bir nedenle dikkat dağınıklığı yaşayan kişiler, sosyal medyada birkaç belirtinin sıralandığı kısa ve yüzeysel videolarla kendilerine hemen DEHB tanısı koyuyor. Bu videolar her geçen gün yaygınlaşıyor ve çeşitleniyor. Öyle ki bu videolarda söz konusu bozukluğa ilişkin sloganların yazıldığı kahve kupaları ve tişörler pazarlanıyor, hatta DEHB üzerine yazılmış bir marş bile karşımıza çıkıyor. Peki günlük yaşam pratiklerini sekteye uğratacak kadar ciddi bir norögelişimsel bozukluk olan DEHB, konuşulduğu kadar yaygın mı yoksa özellikle gençler arasında ‘ben DEHB’liyim’ demek bir moda, farklı olma çabası ya da başarısızlığa karşı bir kılıf mı? Uzmanlara sorduk.
#DEHBYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "YÖK, Türkiye'nin yükseköğretim tecrübesini Suriyeli kardeşlerimizle paylaşmaya hazır. Orada da üniversitelerimizin kalkınmasına, gelişmesine Türkiye olarak destek vereceğiz. Suriye'deki kardeşlerimize de her türlü desteği yükseköğretim alanında vereceğimizi bütün kamuoyuna paylaşmak isterim" dedi.
#YÖKBursa'da, tartıştığı yeğeni Kadir Z.'nin (20) bıçakladığı Efe Z.'nin (27) kafa, göğüs, sırt ve karın bölgesinden 15 bıçak darbesi aldığı öğrenildi. Hayati tehlikesi süren Efe Z., yoğun bakımda solunum cihazına bağlı yaşam mücadelesi veriyor.
#BursaDoktora öğrencisi Cenk Çakar, Almanya’daki Türk göçmenlere yer veren son 30 yılda çekilen 15 dizi içinden 35 karakteri inceledi. İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ürün Yıldıran Önk’ün tez danışmanlığını yaptığı araştırmada, gurbetçilerin dizilerde ‘Alamancı’ ve ‘gavur’ gibi ifadelerle ötekileştirildiği vurgulandı.
#AlmanyaYaşlanmayı durdurmak hatta tersine çevirmek, son dönemde herkesin hedefi haline geldi. Kimi sağlıklı beslenip spor yaparak bu hedefe ulaşmaya çabalarken, 'biyohacker'lar buna alternatif terapi yöntemlerini de ekliyor. O biyohacker'ların en tanınmışlarından biri olan Kayla Barnes-Lentz, takvim yaşıyla biyolojik yaşı arasındaki 11 yıl farkı nasıl elde ettiğini anlattı.
#SağlıkAdeta bir hız trenindeymişiz gibi hissedeceğimiz, hem dünyada hem de ülkemizde köklü değişimlerin yaşanacağı yeni bir yıla girdik. Yüzyıllar sonra ilk defa meydana gelen gökyüzü pozisyonları, önemli jenerasyon gezegeni geçişleri ve tutulmalar derken 2025 bol aksiyonlu bir sene olacak gibi görünüyor. Şimdi kemerlerimizi sıkıca bağlayalım ve yılın en önemli astrolojik olaylarına birlikte göz atalım.
#Dinçer GünerSu, vücudumuzun en temel ihtiyaçlarından biri. Bağışıklık sistemimiz için sadece yazın değil, kışın da yeteri kadar su içmeliyiz. Yeni yılda sağlığı için gerektiği kadar su içme kararı alıp uygulamada sorun yaşayanlara tavsiyeler hazırladım.
#Dr. Ayça KayaYeni bir araştırma, sigaranın yaşam süresini doktorların düşündüğünden daha da fazla kısalttığını ortaya koydu. University College London'daki (UCL) araştırmacılar, ortalama olarak tek bir sigaranın bir kişinin ömründen yaklaşık 20 dakika aldığı, yani tipik bir 20’li sigara paketinin bir kişinin ömrünü günde yaklaşık yedi saat kısaltabileceği sonucuna vardı.
#Sigaranın ZararlarıÜnlü beyin araştırmacısı Prof. Dr. Türker Kılıç, çocukların yeteneğinin tıpkı hastalıklar gibi MR ile görüntülenebildiğini söylüyor: “Biz artık beyindeki merakı görüntüleyebiliyoruz. Enstrüman çalmaya ya da matematiğe yatkınlığını 4-5 yaştan itibaren beyin MR’ında görmek mümkün.”
#Türker KılıçKocaeli Adliyesi’nde, Hakim Alper U.’ya (34) hediye olarak bıraktığı poşetten çikolata ve 2 bin 500 dolar çıkınca ‘Rüşvet’ suçlamasıyla tutuklanan Avukat Seyithan D. (53), hakkında 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Müvekkili olan R.Y.’nin davasına bakan Hakim Alper U.’nun üniversitede hocalık yaptığı dönemde öğrencisi olduğunu belirten Avukat Seyithan D., iddianamedeki ifadesinde, “Ben bu tarz şeylere tenezzül edecek bir yapıda değilim. Profesör ünvanına sahibim” dedi.
#Rüşvet32 yaşında, gayet formda olan ve sorunsuz bir hamilelik dönemi geçiren eski bir TV yazarı olan Emily McLaughlin, kızını dünyaya getirdikten üç gün sonra felç geçirdi. Bebeğini emzirirken şiddetli bir baş ağrısı yaşadı. Ağrı devam edince eşi acile götürdü ve gözünü nöroloji yoğun bakım bölümünde açtığında sol tarafı felçliydi. Bebeğinin ona ihtiyacı vardı ama artık o da tıpkı bebeği gibi bakıma muhtaçtı. Emily McLaughlin, Washington Post için kaleme aldığı yazıda doğum sonrası yaşadığı felç ve sonrasındaki iyileşme sürecini anlattı
#Lohusalık Dönemiİstanbul’da yaşayan 8 yaşındaki Muhammed Mesih Avuoğlu, kalem kapağıyla ıslık çalmaya çalışırken 2 santimlik kapağı yutunca ölümden döndü. Avuoğlu, “Kalemin altıyla ıslık çalıyordum, nefes aldığım gibi boğazıma kaçtı. Arkadaşlarıma böyle şeyler yapmayın diyorum, ben yaşadım, onlar yaşamasın” dedi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu ise, “Gerçekten verilmiş sadakası varmış çünkü o kapağın ana yolu tıkamaması büyük bir şans, tıkansa orada vefat edebilirdi, ailelerin çok dikkat etmesi gerekiyor” diye konuştu.
#Kalem KapağıÇocukların katı gıdaya geçtikleri andan itibaren doğru beslenmeleri hem fiziksel hem de zihinsel gelişimleri açısından çok önemli. Özellikle bazı besinler beyin gelişiminde kritik rol oynuyor. Uzmanlar bu besinleri ve çocuklara yedirmenin yollarını anlattı.
#SağlıkOxford Sözlüğü'nün 2024 yılının kelimesi olarak 'beyin çürümesi'ni seçmesi, çağımızın çok önemli bir sorununun en net sembolü oldu. Hepimiz "Sosyal medyayı haddinden fazla kullanıyor olabilir miyiz?" diye endişe ediyor, bırakmanın ya da azaltmanın yollarını arıyoruz. Peki sosyal medyayı kullanmayı bıraktığımızda beynimizde nasıl değişimler yaşanıyor? Cevabı uzmanlar verdi...
#SağlıkOrta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Elektrik- Elektronik Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Elif Uysal, ilk okuldan Massachusetts Institute of Technology (MIT) ve Stanford gibi dünyanın en iyi üniversitelerine uzanan eğitim hayatı boyunca her kademeyi hep birincilikle bitirdi. Stanford’daki doktorasının ardından MIT’de ders vermeye başlayan Uysal 2006 yılında Türkiye’ye döndü. Meslektaşları onun bu dönüşünün ‘akademik intihar’ olduğunu söyleseler de o ulkesine bir borcu olduğunu düşünüyor ve bu borcu ödemek istiyordu. Uzayda artan veri trafiğini taşıyabilecek haberleşme ağı altyapısı için yaptığı çalışmalar sayesinde geçtiğimiz aylarda ‘Nobel öncesi ödül’ olarak görülen ERC Advanced Grant desteği kazanan Prof. Dr. Elif Uysal ODTÜ’de öğrencilerini geleceğin dünyasına hazırlamaya devam ediyor.
#ODTÜGüney Kore'de yaşanan ve 179 kişiye mezar olan uçak kazasından sağ çıkan 2 uçuş görevlisi, meydana gelen uçak felaketlerinden sağ kurtulan insanlar arasına katıldı. Yaşadıkları felaketle düşen uçaktan kurtulmayı başaran insanlar yaşadıklarını anlattı.
#Uçak KazasıDünya Kupası finali, Putin'in Ukrayna'yı işgali ve Covid-19 pandemisi gibi dünya çapında etkilere sahip olayları öngören yaşayan Nostradamus, 2025 yılı için öngördüğü kehanetleri açıkladı. Brezilyalı Athos Salome, 2025'in "insanlığın teknoloji üzerindeki kontrolünü kaybedebileceği" yıl olacağı uyarısında bulundu.
#2025Günümüzde, yaşlanmanın etkileri ve bunama riski, toplumun en önemli sağlık sorunlarından biri haline geldi. Bu bağlamda, sağlıklı yaşam alışkanlıkları, özellikle fiziksel aktivite, beyin sağlığının korunmasında kritik bir rol oynuyor. Kolombiya'daki Andes Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen son araştırmalar ise düzenli egzersizin bunama riskini azaltabileceğini ortaya koydu. İşte demans riskini azaltabilecek dört egzersiz...
#SağlıkWonder Woman’ın yıldızı Gal Gadot dördüncü çocuğunu mart ayında kucağına almıştı. Kızını dünyaya getirdikten sonra "Güzel kızım hoş geldin. Hamilelik hiç kolay değildi ama başardık" diyen ünlü oyuncu hamilelik sürecinde yaşadığı korkunç günleri aylar sonra anlattı.
#Gal GadotUzun yaşamak son dönemde herkesin hayali haline geldi. Ancak uzun yaşamak kadar hem fiziksel hem de zihinsel anlamda sağlıklı yaşamak da önemli... Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir araştırma, insan beyninin yaşlanması bağlamında üç kritik dönemeç olduğunu ortaya koydu.
#Sağlık