AKUT haberleri sayfasında AKUT hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 7579 AKUT haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Arama Kurtarma Derneği (Kısa adı: AKUT); mağara, dağ gibi ulaşılması zor olabilecek yerlerde veya doğal afetlerde kaybolanların aranması ve bu koşullarda kaza geçirenlerin kurtarılması için etkinlik gösteren, Türkiye'nin arama kurtarma konusunda ilk sivil toplum örgütü olan dernek.
Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı, "Kar Leoparı" unvanı sahibi ve Everest Dağı'na tırmanan ilk Türk olan Ali Nasuh Mahruki'dir.Türkiye'de, özellikle dağcılık sporunda, kaza geçiren veya kaybolanların aranma ve kurtarılmaları konusunda uzmanlaşmış bir kurumun bulunmamasından kaynaklanan boşluğun doldurulması, derneğin kuruluş amacıdır.
Köpeği ‘Tina’ ile çıktığı sabah yürüyüşünde kaybolan Prof. Dr. Korhan Berzeg’ten 15 gündür haber alınamıyor. Hürriyet olarak her sabah yürüyüş için kullandığı orman yoluna gittik. Yer yer küçük tepelik alanlardan giden, sık ağaçlarla kaplı ve tek bir çıt çıkmayan güzergâhta Orhan Hoca’nın izini sürdük...
#Amerika Birleşik DevletleriManisa'da, kanyona iple inerken düşüp kalçasından yaralanarak mahsur kalan dağcı Recep Alkın Epçin (46), 11 saatlik çalışmanın ardından kurtarıldı. Yaralı Epçin ve beraberindeki 9 dağcıya, orman giriş yasağını ihlal ettikleri gerekçesiyle bin 295'şer TL ceza uygulandı.
#AFADAKUT Kocaeli Ekip Lideri Abdurrahman Eke, meydana gelen sel felaketleri nedeniyle vatandaşlara uyarılarda bulundu. Afet bilincinin kritik önem taşıdığını ve bu konuda herkesin bilinçlenmesi gerektiğini belirten Eke, ?Bütün doğal afetler tehlikelidir ama su gerçekten çok daha tehlikelidir çünkü önüne geleni alır ve götürür. Ben çok güçlüyüm, ben çok kuvvetliyim, 5 santim suda, 15 santim suda yürüyebilirim, arabamla kaçabilirim gibi şeylere kesinlikle güvenmemeliyiz. Gerçekten su önüne gelen her şeyi alır götürür, çok acı sonuçlara yol açılabilir. Her afette olduğu gibi selde de ne yapmamız gerektiğini öncesinde veya sonrasında ne yapmamız gerektiğini mutlaka öğrenmeliyiz? dedi.
#AKUTAKUT Kocaeli Ekip Lideri Abdurrahman Eke, meydana gelen sel felaketleri nedeniyle vatandaşlara uyarılarda bulundu. Afet bilincinin kritik önem taşıdığını ve bu konuda herkesin bilinçlenmesi gerektiğini belirten Eke, “Bütün doğal afetler tehlikelidir ama su gerçekten çok daha tehlikelidir çünkü önüne geleni alır ve götürür. Ben çok güçlüyüm, ben çok kuvvetliyim, 5 santim suda, 15 santim suda yürüyebilirim, arabamla kaçabilirim gibi şeylere kesinlikle güvenmemeliyiz. Gerçekten su önüne gelen her şeyi alır götürür, çok acı sonuçlara yol açılabilir. Her afette olduğu gibi selde de ne yapmamız gerektiğini öncesinde veya sonrasında ne yapmamız gerektiğini mutlaka öğrenmeliyiz” dedi.
#AKUTKocaeli’de AKUT’ta görev yapan kadın gönüllüler, afet, kaza ve kayıp gibi vakalarda en zorlu görevleri büyük bir özveriyle yerine getiriyor. 5 yıldır AKUT gönüllüsü olan Okşan Koparan, “Sahada kadın olarak çalışmanın sosyolojik olarak avantajı var, çünkü kadın kazazedelerle, afetzedelerle çok daha iyi kontak kurabiliyoruz. Çocuklarla çok daha iyi iletişim kurabiliyoruz” dedi.
#KocaeliPek çok kişi depremin yıktığı şehirlere gidip destek olmak istiyor. Ama yardım etmeyi planlarken oradakilere yük olmamak gerekiyor. Medyadan fikir sahibi olunsa da afet bölgesinde zannedildiğinden daha zor şartlarla karşılaşılabiliyor. Sahadaki deneyimlerimizden yola çıkarak bir liste hazırladık...
#DepremKahramanmaraş depremlerinin üzerinden 3 hafta geçti. Depremden etkilenen bölgelerde ihtiyaçlar sürüyor. Devlet yetkilileri bölgeye destek olmaya devam edilmesi gerektiğini söylüyor. Yardım faaliyetleri ilk günlere kıyasla bir nebze yavaşlamış gibi görünse de hâlâ elinden geleni yapmak isteyen çok fazla kişi var. Dayanışma kültürümüzü ve yardımların sürekliliğinin önemini uzmanlarla konuştuk.
#Afaf16 Şubat’ta hurriyet.com.tr’de çok çarpıcı bir yazı yayımlandı. Arkadaşımız Sedef Batı, “Deprem çantası ayağınıza takılan bir prangadır” başlıklı bu yazısında Acil Tıp Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Ferudun Çelikmen ile konuşmuştu. Kendisi de daha önce AKUT bünyesinde hem yurtiçi hem yurtdışında arama-kurtarma faaliyetlerine katılmış olan Çelikmen’in ezber bozan açıklamaları var. Deprem haberleri arasında kaynayıp gitmiş olabilir diye üzerine tartışılması gereken bu görüşleri dikkatinize sunmak isterim. Konunun uzmanları bunları izahlı bir şekilde tartışsa da tam doğrusu nedir, öğrenebilsek.
#DepremOğlu Berk'i 30 Ekim 2020 İzmir depreminde kaybetmesinin ardından AKUT gönüllüsü olan Meryem Öztürk, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Gaziantep'teki enkaz alanına koştu. Oğlunun cansız bedenini enkazdan çıkaran Öztürk, deprem bölgesinde enkaz altındaki canlara ulaştı.
#DepremAKUT tarafından geliştirilen 'Güvendeyim' uygulaması, Düzce'nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen, İstanbul ve Ankara'da da hissedilen 5.9'luk depremin ardından merak konusu oldu. SMS bilgilendirmesiyle çalışan sistem, konum bilgisini belirlenen kişilere gönderiyor. Peki AKUT Güvendeyim uygulaması nedir, nasıl kullanılır? İşte Güvendeyim uygulaması hakkında bilgiler
#AKUT GüvendeyimAKUT Genel Başkanı Recep Şalcı, yapı stokunun yenilenmesi gerektiğini söyleyerek, "Depremden önce yapılması gerekenler planlanıyor. Bireylerin de yapması gerekenleri de konuşmamız gerekiyor. Bizim bir depreme hazır olmamız için yapmamız gereken ilk şey; yapı stoklarını yenilemek. Bu da kentsel dönüşümden geçiyor. Kentsel dönüşümü çok iyi planlayıp bir an önce başlamak gerekiyor. Beklenen İstanbul depremi eğer beklediğimiz büyüklükte olursa hiçbir zaman hazır olamayız" dedi.
#DEPREMÖzel Akut Kalp Damar Hastanesi Kardiyoloji Polikliniği’nden Uzm. Dr. Abdurrezak Börekci, aterosklerotik koroner arter hastalığında erken tanının neden önemli olduğunu anlatarak BT koroner anjiyografinin erken tanıdaki rolüne değindi.
#1Nasuh Mahruki gözaltı gelişmeleri kamuoyu tarafından takip ediliyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosunca Nasuh Mahruki hakkında sosyal medya paylaşımlarında kullandığı ifadeler nedeniyle 'yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' ve 'yargı organlarını alenen aşağılama' suçlarından soruşturma başlatılmıştı. Eski AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, hakkında başlatılan soruşturma kapsamında Savcılıkta verdiği ifadenin ardından tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi. Nasuh Mahruki neden tutuklandı? Nasuh Mahruki kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Nasuh Mahruki son dakika gelişmeleri...
#Nasuh MahrukiHenüz bir yaşında olan küçük kızın önce iştahı azaldı, sonra uykuları yok oldu ve ateş başta olmak üzere soğuk algınlığı benzeri semptomlar yaşamaya başladı. Gerçek ise kan testleri sonrası ortaya çıktı; küçük kız lösemiydi.
#Akut Lenfoblastik LösemiGünümüzde genç yaşlı demeden pek çok insan sırt ağrısından mustarip… Uzmanlar, modern yaşam tarzı, çalışma koşulları ve en önemlisi hareketsiz yaşamın bu yaygın sağlık sorununu tetiklediğini belirtiyor. Uzun saatler masa başında çalışmak, kötü duruş alışkanlıkları ve yetersiz fiziksel aktivite, sırt ağrısının başlıca nedenleri arasında. Bazen de burkulma, fıtık, siyatik vb. gibi sağlık sorunları nedeniyle sırt ağrıları yaşanır. Bu ağrılar yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
#Sırt Ağrısıİki çocuk babası Paul Cherry doktora gitmeye karar verecek kadar kendini kötü hissettiğinde 40'lı yaşlarının ortasındaydı. Cherry, “Çok yorgundum, sürekli uyuyordum ve kendimi alışılmadık derecede halsiz hissediyordum. Çişimi yaparken de canım acıyordu” diye anlattı. Yaşadığı belirtilerin ardından ise hiç akla gelmeyecek bir hastalık çıktı
#NAFLDFriends dizisiyle tüm dünyanın tanıyıp sevdiği bir yıldız olan ünlü oyuncu Matthew Perry bundan bir yıl önce, 28 Ekim 2023’te evindeki jakuzinin içinde ölü bulunmuştu. Perry’nin bu ani ve trajik ölümü milyonlarca hayranını ve Hollywood’dan arkadaşlarını yasa boğmuştu.
#Matthew PerryGünümüzde sırt ağrıları adeta bir salgın haline geldi. Kime sorsanız sırtı ağrıyor, belini tutuyor, geçmeyen ağrılarından şikâyet ediyor. Kimi bu ağrılarından kurtulmak için doktor doktor geziyor, kimi de doğal yöntemleri deniyor. Peki hangi ağrıları neden yaşıyoruz? Hangi ağrıya ne iyi gelir? İşte bilimsel araştırmalara dayanarak uzmanların sırt ağrınızı iyileştirmeye ya da tamamen kurtulmaya yönelik hazırladığı kılavuz…
#Sırt AğrısıRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Genişletilmiş BRICS Oturumu’nda yaptığı konuşmada, Filistin vurgusunda bulunurken, Çin devlet başkanı Xi Jinping “Gazze'de ateşkes teşvik edilmeli, savaşın Lübnan'a yayılması önlenmeli” dedi. Güney Afrika Devlet Başkanı ise “İsrail’in soykırımından endişe duyuyoruz” ifadelerini kullandı.
#BRICSABD’nin Minnesota eyaletinde yaşayan iki çocuk annesi Phoenix Nightingale (32), uzun süredir ‘vampir hastalığı’ olarak bilinen akut aralıklı porfiri hastalığı ile mücadele ediyor. Nightingale, bugüne kadar 480’den fazla atak geçirdiğini ve bu atakların doğumdan bile daha acı verici olduğunu ifade ediyor. Güneş ışığından kaçınmak zorunda kalan Nightingale, aynı zamanda sarımsak gibi birçok besini de tüketemiyor. Peki porfiri hastalığı neden oluyor? Ülkemizde ve dünyada görülme sıklığı nedir? Uzm. Dr. Ekin Kırcalı, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkÇin’de kene kaynaklı yeni bir virüs keşfedildi. Keşfedilen bu virüse Sulak Alan Virüsü adı verildi. Bilim insanları, Çin’in kuzeydoğusunda kene ısırığı sonrası akut ateş yaşayan diğer hastaları da inceledi ve 17 yeni Sulak Alan Virüsü vakası daha tespit ederek virüsün bu bölgede yaygın olduğunu doğruladı. Peki, Sulak Alan Virüsü nedir, nasıl bulaşır, ölümcül mü?
#Sulak Alan VirüsüTarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı laboratuvar testleri sonucunda ürünlerinde taklit ve tağşiş tespit edilen üreticileri ifşa etmeye başladı. Özellikle et ürünlerinde domuz ve tek tırnaklı hayvan eti tespit edilmesi tepkilere neden olurken, pul biber gibi baharatlarda gıda boyası kullanılması ve zeytinyağlarına bitkisel yağ karıştırılması dikkat çekti. Liste her gün güncellenirken son yapılan beş testte, Antep fıstığı yerine ay çekirdeği, dana köfte yerine deri dokusu, lahmacun içinde ise tavuk taşlığı bulundu. Peki bu ürünler tadından, kokusundan ve görüntüsünden anlaşılır mı? Sağlığımızı nasıl etkiliyorlar? Tüketici nelere dikkat etmeli? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkMersin'in Gülnar ilçesinde, 3 yıl önce ailesi çadır kurarken kaybolan, 10 gün sonra ise 7 kilometre uzaklıkta cesedi bulunan Müslüme Yağal'ın (3) mezarındaki mermer kaplamanın bir kısmı kırıldı. Tahribatın herhangi bir kişi ya da kişiler tarafından mı yoksa yapısal nedenlerden dolayı mı gerçekleştiğinin belirlenmesi için inceleme başlatıldı.
#Müslüme YağalMersin'in Gülnar ilçesinde, 3 yıl önce ailesi çadır kurarken kaybolan, 10 gün sonra ise 7 kilometre uzaklıkta cesedi bulunan Müslüme Yağal'ın (3) mezarındaki mermer kaplamanın bir kısmı kırıldı. Tahribatın herhangi bir kişi ya da kişiler tarafından mı yoksa yapısal nedenlerden dolayı mı gerçekleştiğinin belirlenmesi için inceleme başlatıldı.
#Müslüme YağalKene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis çoğu insan tarafından bilinmiyor. Ancak lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Peki babesiosis nasıl bir hastalık? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Ülkemizde yaşanan vaka var mı? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneABD ve Avrupa’da hızla yayılan Batı Nil Virüsü, maalesef geçtiğimiz ay Türkiye’de de tespit edilmişti. Her geçen gün hızla yayılan bu virüs, ölümcül olmasına ve onlarca yıldır var olmasına rağmen aşısı ve tedavisi ise yok! Peki bu virüsün neden hâlâ aşısı ve tedavisi bulunamıyor? Tüm dünyayı gerçekten tehdit ediyor mu?
#Batı Nil VirüsüHer yıl 9. ayın 22. günü dünyada kronik miyeloid lösemi veya KML günü olarak anılıyor. Bu tarihin seçilme nedeni ise KML’nin 9. ve 22. kromozomlarda oluşan bir bozukluk sonucu gelişmesi. KML, kemik iliğinin kan oluşturan hücrelerinde gelişen, olgunlaşmamış hücrelerin biriktiği ve sonunda kanı istila ettiği bir kanser türü olarak tanımlanıyor.
#Sponsorlu İçerikPaul Cherry doktora gitmeye karar verecek kadar kendini kötü hissettiğinde 40'lı yaşlarının ortasındaydı. İki çocuk babası Cherry, “Çok yorgundum, sürekli uyuyordum ve kendimi alışılmadık derecede halsiz hissediyordum. Çişimi yaparken de canım acıyordu” diye anlattı. Yaşadığı belirtilerin ardından ise hiç akla gelmeyecek bir hastalık çıktı
#NAFLDKırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Lyme hastalığı keneler tarafından yayılan en yaygın hastalıklar ancak ‘babesiosis'i çoğumuz hiç duymadık. Babesiosis, lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) 2023 raporuna göre, Kuzey Amerika’da özellikle Mayıs ve Ekim ayları arasında kene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis vakaları artıyor. Peki bizde durum ne? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneKanada'nın New Brunswick eyaleti, 2018 yılından beri tuhaf olaylara sahne oluyor. Çoğu gençlerden oluşan 430 kişiyi pençesine alan gizemli bir hastalık, 39 can kaybına yol açtı. O günden bu yana ne hastalığın adı konabildi ne de sebebi tespit edildi. Ancak vaka sayıları artmaya devam ediyor. İşte filmlere konu olabilecek olaylar zinciri...
#Kanada