Taliban kontrolüne geçen Afganistan'dan her gün birbirinden endişe verici haberler geliyor. Afgan kadınlarının karşı karşıya olduğu riskler ve yaşadıkları korku kelimelerle anlatılacak gibi değil. Özellikle son 20 yılda ABD'yle bir şekilde bağı olanlar, izleri silebilmek için ellerinden ne gelirse yapıyor...
#AfganistanKatar merkezli El Cezire televizyonu, Kıbrıs Rum yönetiminin, çoğu suçla bağlantılı 1400 kişiye 2.5 milyon Euro yatırım karşılığı AB pasaportu sattığına dair belgeler yayınladı.Rum yönetimi çoğu Rus, Çin ve Ukraynalı yeni vatandaşlarını ‘itibarlı kişiler’ diye savundu.
#Kıbrıs RumAfganistan'da parlamento binasına dün düzenlenen bombalı saldırıda, tek başına 6 saldırganı öldüren İsa Han adlı asker, 'kahramanlık gösterdiği' gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Eşref Gani Ahmedzai tarafından bir evle ödüllendirildi. Bazı devlet yetkilileri ise Han'a bir veya iki aylık maaşlarını verdi.
#AfganistanAfganistan’daki Taliban’ın “bahar taarruzu” başladı. Başkent Kabil başta olmak üzere birçok kentte eşzamanlı saldırılar düzenlendi. AP ve BBC, Kabil yakınlarındaki bir üsse düzenlenen havan toplu saldırının ardından Türk ve Yunan askerinin Taliban’a ağır silahlarla karşılık verdiğini bildirdi.
“MESELA Türkiye olabilir” diyor. Eskiden Taliban’ın önde gelen komutanlarından iken bugün Afganistan Parlamentosu üyesi olan Arsullah Rahmani, Kabil Hükümeti ile Afganistan’ın 34 eyaletinden 33’üne hâkim olduğu söylenen Taliban arasında arabuluculuk yapıyor. Dört kişilik arabulucu grubun üyesi.
TBMM Başkanı Bülent Arınç, Afganistan İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ile bir araya geldi. Arınç, konuk Cumhurbaşkanı Karzai'yi şeref kapısında karşıladı. Divan Salonu'nda yapılan görüşmede Arınç, dost ve kardeş Afganistan'ın, Cumhurbaşkanı Karzai'yi konuk etmekten mutluluk duyduğunu ifade etti.
O zamanlar adı Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) olan Avrupa Birliği’nde (AB), Almanya Federal Cumhuriyeti, Belçika, Fransa, Hollanda ve Lüksemburg, ortak sınırlarındaki kontrollerin kademeli olarak kaldırılması için 1985 yılında bir anlaşma imzaladılar. Hollanda’nın küçük bir beldesi olan Schengen’de imzalandığı içi de adını ‘Schengen Sözleşmesi’ koydular.
#AVRUPADAN HABER1989 yılının başlarındaydı... Dönemin Macaristan hükümeti ‘Soğuk Savaş’ döneminde inşa çekilen ve ‘demir perde’ olarak bilinen Avusturya sınırındaki 240 kilometre uzunluğunda ve 4 metre yüksekliğindeki ‘dikenli telden duvarların’ sökülüp, gözetleme kulelerinin kaldırılması kararı aldı.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’ya gelen sığınmacı sayısının artması, koalisyon hükümetini oluşturan SPD, Yeşiller ve FDP’yi de birbirine düşürdü. Hükümetin küçük ortağı FDP, Yeşiller’i, hükümetin sığınmacı politikasında planladığı reformların gerçekleşmesini engellemekle suçladı.
#AlmanyaNazi döneminde ülkeyi terk etmek zorunda kalan yüz binlerce Alman’a başka ülkeler kapılarını açtıkları için Almanya Federal Cumhuriyeti’nin resmen kuruluşunun yolunu açan ve 23 Mayıs 1949 tarihinde kabul edilen Alman Anayasası’nın 16. maddesinde, “Politik takibata uğrayanlar iltica (sığınma) hakkına sahiptir” denilmektedir. Bu madde, 1993 yılına kadar geçerli kaldı.
#ALMANYAYunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in seçim vaadi olarak Türkiye sınırına duvar örülmesi sözü vermesi ve bunun bedeli için de AB'den para istemesi tepkilere neden oldu. Yunan Başbakanın rakibi Çipras göçmen sorunun çitlerle çözülmeyeceğini vurgularken, Batı medyası Miçotakis'i eski ABD başkanı Donald Trump'a benzetti ve 'çitin parasını kim ödeyecek?' diye sordu.
#YunanistanAlmanya’da eyaletler ve yerel yönetimler, sürekli artan mülteci sayısıyla başa çıkamadıkları gerekçesiyle federal hükümet üzerindeki baskıyı artırdı. Mülteci konusuyla ilgili acil çözüm bekleyen yerel yönetimler, hükümetten daha fazla mali yardım bekliyor.
#Almanya