Ayşegül USTA / İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2003 01:59
İmar Bankası davası, ‘ağır cezalık’’ oldu. Dün Şişli 3. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmada Mahkeme suç vasfının değiştiği belirterek dosyayı ‘zimmete iştirak’ iddiasıyla İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.
TASFİYESİNE karar verilen İmar Bankası'nın bilgi işlemi hizmetlerini yapan Merkez Yatırım ve Ticaret A.Ş.'nin 12'si tutuklu 16 yöneticisi banka Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredildikten sonra bilgi ve belgeleri yetkililere vermedikleri gerekçesiyle dün Şişli 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı.
Duruşmada Yeşim Öztürk, Çiğdem Karakoç ve Nuray Özel tahliye edilirken, Bahattin Uzan'ın da aralarında bulunduğu 9 sanığın tahliye talepleri reddedildi. Duruşmanın sonunda suç vasfının değiştiği belirtilerek dosya ‘zimmete iştirak’ iddiasıyla görevsizlik kararı verilerek İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.
Şişli 3. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya aralarında Merkez Yatırım ve Ticaret A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Uzan ve Genel Müdürü Mustafa Akar ile Gürol Demirkol, Hilmi Başaran, Erol Hürbaş, Sadık Karagöz, Çiğdem Karakoç, Nuray Özel, Yeşim Öztürk, Birol Çilingir, Yaşar Avni Güral, Mehmet Koray Özkaya ve tutuksuz sanıklar Tacettin Pak, Mustafa Say, Azmi Yılmaz ile Suat Gusinalı katıldı. Aranan sanıklar Kemal Uzan ve Yavuz Uzan ile bu dosyadan tutuksuz yargılanan ve adres değişikliği bildiren Hakan Uzan'ın katılmadığı duruşmada sanıkları 21 avukat temsil ederken Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) adına da 3 avukat hazır bulundu.
7.5 saat süren duruşmada prostat sorunu olan Bahattin Uzan hakimin izin vermesiyle jandarma tarafından tuvalete götürüldü. Mahkeme, Çiğdem Karakoç, Nuray Özel ve Yeşim Öztürk'ün tahliyesine karar verirken dosyayı zimmete iştirak iddiasıyla İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.
9 YIL HAPİSLERİ İSTENİYOR
Şişli Asliye Ceza Mahkemesi'ne açılan davanın iddianamesinde aralarında Kemal Uzan, Yavuz Uzan, Hakan Uzan ve Bahattin Uzan'ın da bulunduğu 22 sanığın bilgi ve belgeleri sakladıkaları gerekçesiyle sanıkların 3 yıldan 9'ar yıla kadar hapis cezası ve 1 milyar liradan 3 milyar 50'şer milyona kadar para cezası ile cezalandırılmaları talep ediliyor.
Savcı Mecit Ceylan'ın hazırladığı iddianamede Merkez Yatırım ve Ticaret A.Ş.'nin yöneticisi olan Bahattin Uzan, Hakan Uzan ve Kemal Uzan'ın yaptıkları eylemlerden soruşturma açılması ihtimalini gözönüne alarak bu şirketteki görevlerinden istifa etmiş gibi işlem yaptıkları ancak bu değişikliği 15 günde tescil ettirmedikleri öne sürüldü. İstifalarını 1 ay sonra tescil ettirdikleri için görev değişikliğinin hukuki anlamının bulunmadığı ve geçerliliği olmadığı ifade edilen iddianamede şirket yönetimini devralan kişilerin de hangi görevi dahi aldıklarını bilmeden önlerine gelen belgeleri imzaladıklarını itiraf ettikleri kaydedildi. İddianamede, 9 Haziran 2003'te Merkez Yatırım'daki Yönetim Kurulu Başkanlığı'ndan istifa etmiş görünen Hakan Uzan'ın şahsi odasındaki eşyaların ve çeşitli şirketlere ait defter ve belgelerin saklanmasını istediği belirtildi. Hakan Uzan'ın Florya'daki gizli ofisinde İmar Bankası'na ait 40 bilgisayardan çıkan kasedin ele geçirildiği ifade edildi.
Bankaya, Bankalar Yasası doğrultusunda el konulacağının anlaşılması üzerine genel müdürlük binasında bulunan Mali Kontrol Dairesi, Bütçe Planlama ve Bilanço Dairesi'nde yoğun olmak üzere bankaya ait yaklaşık 140 çuval dolusu bilgi ve belgenin imha edildiği kaydedildi.
Bankacılıktan anlamam şirketin yerini bilmem
İMAR Bankası kayıtlarının kaybedildiği iddiasına ilişkin tutuklu olarak yargılanan sanıklardan Bahattin Uzan, Merkez Yatırım ve Ticaret A.Ş'nin yerini hiç görmediğini belirterek, ‘‘Bu davada, Uzan soyadı nedeniyle yer aldığımı düşünüyorum’’ dedi. Mahkemede kimlik tespitlerinin ardından sorgusu yapılan sanıklardan Bahattin Uzan, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini söyledi. Uzan, Berke Barajı ve Elbistan Santrali'ni yapan Yapı ve Ticaret A.Ş.'nin 23 yıllık genel müdürü olduğunu ifade etti. Bahattin Uzan, ‘‘Yönetim kurulu başkanlığından istifa etmiş durumdayım. Bilgisayar ve bankacılıktan anlamam. Soyadım yüzünden bu davada yer aldığımı düşünüyorum. Hastayım, zaten suç tarihinden önce de 6-7 ay fizik tedavi görüyordum. Ayrıca prostatım var. 6-7 aydır iş yerine uğramıyordum. Merkez Yatırım'ın yerini bilmiyorum, hiç gitmedim’’ dedi.
Sanıklar da İmarzede çıktı
İLK duruşma sonunda tahliye edilen İmar Bankası'nın çeşitli birimlerinde müdür olarak görev yapan Çiğdem Karakoç, Nuray Özel ve Yeşim Öztürk'ün de İmarzede olduğu ortaya çıktı. Çiğdem Karakoç, 12 yıllık birikimi olan 14 milyar lirayı Gayrettepe şubesine yatırdığını belirterek, ‘‘Suç kasdım olsaydı önce kendimi güvence altına alırdım’’ dedi. Nuray Özel ise eşi ve kendisine ait olan 16 milyar lirayı Gayrettepe şubesine yatırdığını söyledi. Erol Hürbaş ise ‘‘Bankanın şimdiki genel müdürü Zeki Cumhur Doğan benimle birlikte bankada çalışmış daha sonra da yeni yönetimde genel müdür olarak görev almıştır. Bu kişinin de herşeyi bilmesi defter ve diğer belgelerin nerede olduğunu bilmesi gerekir. Benim imzalarımın bulunduğu tüm kararlarda onun da imzası var’’ dedi.
Salkım: Şikayetciyim, Hakan Uzan telefonumu dinlemiş
İMAR Bankası soruşturması kapsamında bankanın hakim ortak ve yöneticileri ile birlikte hareket ettiği gerekçesiyle mallarına ihtiyati tedbir konulan, Hakan Uzan'ın eski eşi Yeşim Salkım'ın yapılan baskınlar sonucu ele geçirilen kasetler nedeniyle ifadesine başvuruldu. Hakan Uzan'ın Florya'daki işyerine yapılan baskınlar esnasında ele geçirilen telefon görüşmelerinin yer aldığı kasetler ile ilgili ifadesine başvurulan Salkım, dün saat 15.15 sıralarında Şişli Adliyesi'ne geldi. Savcı Mecit Ceylan tarafından, Hakan Uzan'ın evliliği sırasında yaptığı bütün görüşmeleri kaydettiği kasetler ve Cem Uzan'ın Hakan Uzan ile evlenmemesi için uyarmak amacıyla yaptığı telefon görüşmesinin yer aldığı kasetle ilgili Salkım'ın yaklaşık bir saat boyunca ifadesine başvuruldu. Salkım'ın, Hakan Uzan'dan evliliği boyunca yaptığı tüm telefon görüşmelerini kaydetmesi nedeniyle şikayetçi olduğu belirtilirken Cem Uzan'dan şikayetçi olmadığı ifade edildi.