Hollywood’un startup merakı

Güncelleme Tarihi:

Hollywood’un startup merakı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2017 16:17

Girişimlerin yeni yatırımcıları sahnelerden beyaz perdelerden görmeye alışkın olduğumuz isimler oldu. Beyonce’den Justin Timberlake’e kadar birçok ünlü isim milyonlarca doları girişimlere yatırım olarak ayırıyor.

Haberin Devamı

Hollywood’un startup merakı
FACEBOOK, Twitter, Google ve buraya yazarak bitiremeyeceğimiz birçok dev şirket. Bu şirketlerin ortak yanı küçük bir odada veya garajda kurulmaları. Ancak en önemli yanları ise doğru zamanda doğru kişiden aldıkları yatırımlar. Melek yatırımcıların, fonların, risk sermayedarlarının destek verdiği bu girişimler, aldıkları yatırımlar sayesinde milyar dolarlık şirketler haline dönüştü. Kısacası yatırımcılar girişimcilik ekosisteminin en önemli ve kritik konusu yatırımlar. Şimdi ise her zaman kişisel servetleriyle gündeme gelen ünlüler girişimlere yaptıkları yatırımlarla dikkat çekmeye başladı. Dünyaca ünlü şarkıcılardan oyunculara kadar birçok isim yatırımcılar kervanına katıldı. Beyonce, Leonardo DiCaprio, Justin Timberlake ve daha birçok isim, milyonlarca doları girişimlere veriyor. Biz de dünyanın en ünlü yatırımcılarını araştırdık ve hangi girişimlere yatırım yaptıklarını bulduk.

Yeni başladı
Beyonce şu ana kadar 2 girişime yatırım yaptı. Bunlardan biri ünlülerin tişört ve poster gibi ürünlerini internetten satan Sidestep. Beyonce, Sidestep’e şu ana kadar 1.7 milyon dolarlık yatırım yaptı. Şirketin değerlemesi ise henüz bilinmiyor. Ünlü şarkıcının diğer bir yatırımı da meyve aromalı su üreten ‘WTRMLN’a gerçekleşti. Özellikle 2015 yılında hızlı büyümesiyle dikkat çeken girişimin ürünler şu anda 7 bin 500 noktada satılıyor.

En seri yatırımcı
Startuplara yatırım konusunda en seri isimlerin başında
Leonardo DiCaprio geliyor. Şu ana kadar 10 farklı girişime yatırım yapan DiCaprio, ilk yatırımını 2011’de yaptı. Mobli, Cue, Zuli, Casper, Rubicon Global, Diamond Foundry, Runa Tea, Qloo, LoveTheWild ve Hippeas ünlü yıldızın yatırım yaptığı girişimler oldu. DiCaprio’nun en büyük yatırım yaptığı girişim ise web sitesi üzerinden özel tasarımlı pırlanta satışı gerçekleştiren Diamond Foundry’e oldu. DiCaprio’nun katıldığı turda 100 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirildi.

Hem girişimci hem yatırımcı
Sahnelerin en çok beğenilen isimlerinden Justin Timberlake startup ekosistemine en meraklı isimler arasında yer alıyor. Hem girişimci hem de bir yatırımcı olan Timberlake, şu ana kadar 3 girişime yatırım yaptı. 2010 yılında görüntü algılama teknolojilerine odaklanan Stipple’a yatırım yapan ünlü isim, o tarihten 2 yıl sonra aynı girişime bir yatırım daha yaptı. Timberlake, Miso Media’ya 600 bin dolarlık yatırım turuna katılarak yatırımcılığa devam etti. Ayrıca şarkıcı, ‘AfterMaster Audio’ adındaki girişiminin kurucu ortakları arasında yer alıyor.

Tuttuğunu bırakmıyor
ABD’li hiphop şarkıcısı Snoop Dogg, hızlı yatırımcılar arasında. Ünlü isim, 6 farklı yatırım turuna katıldı. Snoop Dogg’un en çok dikkatini çeken özelliği ise ilk yatırımdan sonra bir yatırım daha yapması. Yeni nesil kahve zinciri Philz Coffee’ye 2012’de ilk yatırımını yapan Snoop Dogg, daha sonra aynı girişime 2015 yılında bir yatırım daha gerçekleştirdi. Online mesajlaşma platformu GameOn, Snoop Dogg’un iki kez yatırım yaptığı girişimler arasında. Ayrıca Robinhood ve reddit ünlü ismin yatırım yaptığı şirketler arasında.

Türkiye’de
bir tek o var
Girişimlere yatırım yapan ünlü isimlerden Türkiye’de bir tek Mustafa Sandal var. İlk yatırımını Jestiniyap uygulamasına yaparak startup dünyasına adım atan Sandal, daha sonra son kullanıcıyla reklam vereni buluşturan, mobil cihazı bir reklam mecrasına dönüştüren ve bu mecrayı kiralayan bir mobil uygulama olan RingPara’ya yatırım yaptı. Sandal’ın yatırım yaptığı diğer bir yatırım ise gençlere yönelik harçlık yönetim platformu Manibux oldu.

Aralarında en profesyoneli
Teknoloji dünyasına yakınlığıyla bilinen ve hatta Lenovo’da üst düzey bir yönetici olarak çalışan Ashton Kutcher, şu anda en fazla yatırım yapan isimlerin başında geliyor. Kutcher, şu ana kadar 61 girişime yatırım yaptı. Tohum yatırımların yanı sıra büyük yatırımlara da imza atan Kutcher’ın, yatırım Sound Ventures’ta da ortaklığı bulunuyor.

Uber’e de yatırım yaptı
İlk yatırımını 2005 yılında gerçekleştiren ABD’li rapçi Jay-Z, kozmetik şirketi Carol’s Daughter’a yapılan 10 milyon dolarlık tura katıldı. Uzun bir süre sessiz kalan ünlü şarkıcı, daha sonra araç çağırma uygulaması Uber’e yaptığı yatırımla dikkatleri üzerine çekti. Jay-Z’nin son yatırımları ise özel jetleri paylaşıma açan JetSmarter’a geldi. Ünlü isim JetSmarter’a yapılan 110 milyon dolarlık iki yatırım turlarına katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!