İftarı iki aşamalı yapın

Güncelleme Tarihi:

İftarı iki aşamalı yapın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2017 14:21

Oruç ibadeti yerine getirilirken metabolizmanın yavaşlamaması, sağlığın korunması için 3-4 öğün beslenilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, “İftarı iki aşamalı yapın” tavsiyesinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Dr. Buğra Buyrukçu, Ramazan ayında oruç tutanlar için önemli tavsiyelerde bulundu. Sahur öğününün kahvaltı gibi düşünülmesi gerektiğini belirten Buyrukçu şöyle devam etti: “Ramazan’da iftarı iki aşamalı yapmak en sağlıklısı. İlk aşamada orucu bir adet küçük hurma veya zeytinle açıp, pirinç veya bulgur içermeyen bir kase çorba ve bir kase yoğurt tüketilebilir. Yarım saat sonra ise ikinci aşamaya geçilebilir. Bu aşamada bir porsiyon kadar (150 gram) kırmızı et, tavuk veya balıktan herhangi birini fırında, ızgara veya haşlama pişirme yöntemlerini kullanarak tüketelim. İçinde havuç veya patates olmayan 6 yemek kaşığı sebze yemeği, bir kase yoğurt ya da içinde mısır olmayan salatayı, bir tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyerek tüketebilirsiniz.

SU ÇOK ÖNEMLİ

Haberin Devamı

Ramazan’da öğünlerden biri mutlaka iftardan iki saat sonrasına bırakılmalı. Bu öğünümüzde meyve hakkımızı iki adet hurma, 4 adet kayısı, bir orta boy elma olarak kullanabilirken, kuruyemiş olarak da 8 adet çiğ badem veya 10 adet çiğ fındık ya da iki adet ceviz tüketebiliriz. Ramazanda yemek kadar su da çok önemli. Öğün öncelerinde toplamda 2 buçuk, 3 litre su tüketilmesi yerinde olacaktır. İftardan 1.5 saat sonra 45 dakikalık tempolu yürüyüş yapılabilir. Tatlı krizine karşı yoğurt içine bir çay kaşığı toz tarçın ekleyerek veya iftardan iki saat sonra iki top dondurma ya da bir kase tarçınlı sütlü tatlı tüketilebilir. Yatma vaktinden iki saat öncesinde besin tüketimi bırakılmalıdır. Kolesterol ve hipertansiyon sorunu olanlar hayvansal yağ ve tuz tüketimini azaltmalıdır. İnsülin kullanan diyabet (şeker) hastaları, hipoglisemi hastaları, kan şekeri düzensizliği olanlar, kalp ve damar hastaları ile 65 yaş üstü bireylerin doktor onayı olmaksızın oruç tutmaları sakıncalıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!