Güncelleme Tarihi:
Bahri KARATAŞ/ İZMİR (DHA)- HALKIN Kurtuluş Partisi (HKP) İzmir İl Başkanı Avukat Tacettin Çolak'ın, Türkiye'ye ait adaların Yunanistan tarafından işgal edilmesine sessiz kaldığı iddiasıyla devlet büyüklerine karşı yaptığı suç duyurusu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve Sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedildi. Çolak, bunun üzerine bireysel başvuru hakkını kullanıp Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) yaptığı başvuruyu yüksek mahkeme 2016/9602 esas numarası ile kayda aldı. Dosyayı inceleyen ve 1 Temmuz'da 'Kabul edilmezlik' kararı veren hakimlerden Alparslan Aslan'ın 15 Temmuz darbe girişimi sonrası FETÖ'den tutuklandığı ortaya çıktı.
Avukat Tacettin Çolak, geçen yıl Mart ayında bir grup partili ile Çeşme Adliyesi'ne gidip Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilmek üzere Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığı'na 'adaların işgaline göz yumdukları' iddiasıyla Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bazı bakanlar hakkında TCK 302'nci maddeye göre suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın verdiği 'takipsizlik kararı' nın kaldırılması için başvurduğu 2'nci Sulh Ceza Hakimliği de talebi reddetti. Çolak, son yol olarak Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuru yaptı. AYM, avukat Tacettin Çolak'a gönderdiği yazıda, parti adına yaptığınız bireysel başvuruyu 2016/9602 sayı ile kayda alındığını belirtti. Geçtiğimiz 1 Temmuz'da dosyayı inceleyen hakimler 'Kabul edilmezlik ' kararı verdi.
Kararın ellerine ulaşmasının ardından bir açıklama yapan HKP İzmir İl Başkanı AvukatTacettin Çolak, şunları söyledi:
“Yunanistan tarafından Ege'de İşgal edilen On Yedi Adamıza sahip çıkmamıza Anayasa Mahkemesi de engel oluyor. Burası da aceleyle verdiği kararında; 'Başvurunun, üçüncü kişilerin cezalandırılmasına yönelik olduğu' ve 'adil yargılanma kapsamına girmediği' gerekçesiyle başvurumuz hakkında, esasa girmeden ' Kabul edilmezlik ' kararı verdi. Oysa biz, Anayasanın 23. maddesinde düzenlenen, 'Yerleşme ve Seyahat Hürriyeti', Anayasanın 33. maddesinde düzenlenen, 'Dernek Kurma Hürriyeti', Anayasanın 36. maddesinde düzenlenen 'Hak Arama Hürriyeti', Anayasanın 40. maddesi ile 'Temel Hak ve Hürriyetlerin Korunması' başlığı altında düzenlenen 'Etkili Başvuru' hakkı, AİHS'nin 'Dernekleşme Hakkı' kenar başlıklı 11. maddesi, AİHS'nin 'Etkili Başvuru Hakkı' kenar başlıklı 13. maddesi, AİHS'nin 'Hakları Kötüye Kullanma Yasağı' başlıklı 17. maddesinin ihlal edildiği gerekçesiyle AYM'ye başvurmuştuk. Mahkeme ise bu ihlallerin hiçbirine girmeden doğrudan başvurumuzu reddetmiştir. Görüldüğü gibi biz, siyasi iktidarın sorumlularını Türk yargısına şikayet ettik, fakat yargı bunları korudu ve korumaya devam ediyor. Dikkatinizi çekeriz, AYM'nin başvurumuzu kabul edilemez bulan kararının tarihi 01 Temmuz 2016'dır. Bu kararı veren AYM yargıçlarından Alparslan Altan ise 'FETÖ' cü olduğu gerekçesiyle 16 Temmuz günü görevden alınmış ve hemen ardından tutuklanmıştır. Maalesef, Türkiye'de yani kendi ülkemizde bu işgal ve hukuksuzluklara karşı, Vatansever olmayan İktidarı ve onun hukuk bürosuna dönüşen Yargıyı aşamadık. Sorumluların yargılanmalarını sağlayamadık. Bundan sonra ise hukuksal olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'e başvurma hakkımız bulunmaktadır. Ancak HKP bu hakkını kullanmayacak ve AİHM'e başvurmayacaktır. Çünkü Partimiz, Yunanistan'ın Uluslararası Hukuku ve karşılıklı anlaşmaları hiçe sayan işgaline seyirci kalan siyasilerin sorumlulukları çok açık almasına rağmen, ülkemizde her düzeyde (Savcılık, Sulh Ceza Yargıçlığı, AYM) yaşanan bu açık hukuksuzlukların Emperyalist Avrupa'nın adaleti ile çözülemeyeceğine inanmaktadır. Maalesef, Ergenekon-Balyoz vb. operasyonlarla ve son alarak 15 Temmuz kanlı hesaplaşmasıyla bütün gücü, morali ve savaş yeteneği sıfırlanmış bugünkü ordu ile bu hesabı sormak, Yunanistan'ın adalardaki işgalini kırmak mümkün değildir. Bu işgali ancak biz kıracağız. Ege Adalarının hesabı da mutlaka sorulacaktır."
FOTOĞRAF