Hilal koltuklara sonradan kondu

Güncelleme Tarihi:

Hilal koltuklara sonradan kondu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2015 21:32

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya Başbakanı Angela Merkel’i ağırladığı Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü’ndeki ihtişamlı koltuklar sosyal medyada çok tartışıldı. Abdülaziz döneminde Fransa’dan getirilmiş olan koltuklar, depoda bulunup onarılmış. 2014’te Fas Kralı 6. Muhammed’in ziyareti sırasında koltuklarda hilal yoktu, ancak pazar günkü ziyarette ortadaki hilal dikkat çekti. Onarımı yaptıran Yüksek Mimar Ahmet Serbestoğlu, “Ben de şatafatlı buldum. Onlarda oturmam, evime koysanız çöpe atarım” dedi.

Haberin Devamı

KOLTUKLAR ONDAN KALMA

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Almanya Başbakanı Angela Merkel’i ağırladığı Büyük Mabeyn Köşkü’nün koltukları, görüşme kadar gündem konusu oldu.

Yıldız Sarayı’nın bahçesindeki Büyük Mabeyn Köşkü, bağlı olduğu Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edildi. Köşk aslına uygun hale getirilmeye çalışılırken başka kamu kurumlarına verilen antika eşyalarının büyük bölümünün de toplandığı belirtildi. Köşkün altın varaklı koltukları da restorasyondan geçirildi. Koltukların orijinalinde olan hilal ve Osmanlı armasının bozulduğu, restorasyonla aslına uygun hale getirilerek yeniden monte edildiği ifade edildi. Erdoğan’ın Merkel’i ağırladığı koltukların da bunlar olduğu belirtildi.

Mekanın, 2013’te başlayan ve geçen yıl tamamlanan restorasyon çalışmalarının ardından Devlet Konukevi olarak kullanılmasına karar verildi.
Yıldız Sarayı’ndaki Büyük Mabeyn Köşkü, Sultan Abdülaziz tarafından 1866 yılında Balyan Ailesi mimarlarına yaptırıldı. Köşkün dış cephesi yivli ve kompozit başlıklar, sütunlar, konsollu ve dilimli arşitravlarla (sütunların taşıdığı üst yapının en alt parçası) bezendi. Köşkün iç planı ise eski mimari geleneğe dayalı olarak tamamlandı. Alt kattaki havuzlu Divanhanesi ve ikinci kata çıkan kristal trabzanlı merdivenleri, en çok ilgi çeken mekanları oldu. Köşkün üst katı padişah tarafından kullanılırken, diğer bölümler ise üst düzey saray görevlilerinin kullanımına aitti.
II. Abdülhamid döneminde (1876-1909) devletin yönetim binası olan köşk, hem Osmanlı hem Cumhuriyet döneminde önemli davetlerde kullanıldı.

Haberin Devamı

Hilal koltuklara sonradan kondu

MİMARLAR ANLATTI

Yüksek Mimar Ahmet Serbestoğlu (Yıldız Köşkü Kontrol Amiri): Bence de şatafatlı

Koltuklar depolara atılmıştı. Altın varakları aşınmıştı. 2014 sonunda işi teslim ettik. Koltukları ben de şatafatlı buldum, evde olsa çöpe atarım. Ama adamlar öyle yapmış, Avrupa’dan yollamışlar. Eskitilmeye karşı çıktık. Eskitme altın varağa zarar verir. Emine Hanım da Hayrünnisa Hanım da ‘Hocam bunları eskitsek’ dedi. (Tayyip Bey görünce ne dedi sorusu üzerine) Onlar da biraz parlak buldular.

Haberin Devamı

Hilal koltuklara sonradan kondu

Ertuğrul Günay (Eski Kültür Bakanı): Sonradan görme

Taklide kaçan bir restorasyon olmuş. Beni rahatsız etti. Çünkü bir devlet kabul mekanının ağırbaşlılığı yok, sonradan görme, abartı kokuyor. Bunlar Osmanlı’nın son döneminin köşkleri. Yani Osmanlı çöktükçe şatafat, gösteriş artmış. Bu arkadaşlar Osmanlı’nın çöküş dönemini taklit ediyorlar.

Nurhan Atasoy (Sanat tarihçisi): Osmanlı'nın son dönemine ait

Osmanlı’nın son devrinde yapılan zevksiz koltuklar var. Bunlar da çok geç dönem Osmanlı koltukları. Hilal Osmanlı İslam devletini temsil eder. Avrupalılar bir şeyin Osmanlı olduğunu göstermek için hilal koyar, Osmanlılar koymazdı. Geç dönemde Avrupa etkisi geliyor, hilal tekrar moda oluyor.(Şehriban OĞHAN)

BAKMADAN GEÇME!