Hepatit C ilaçları geri ödeme kapsamına alınıyor

Güncelleme Tarihi:

Hepatit C ilaçları geri ödeme kapsamına alınıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2016 11:28

Türk klinik mikrobiyoloji ve enfeksiyon hastalıkları derneği (KLİMİK) toplantısında Hepatit C hastalarına iyi haber geldi. Hepatit C'yi ortadan kaldıran ilaçlar SGK kapsamına alınıyor. Bu sayede son ve en etkin ilaçlar kronik Hepatit C tedavisinde kullanılabilecek.

Haberin Devamı

KLİMİK Derneği'nden Prof. Dr. Bilgehan Aygen: "İlaçların bir hasta için maliyeti 120 bin lirayı buluyor, geri ödeme kapsamına alınacağının duyurulması son çare olarak bu ilacı bekleyen hastalara bir müjde." dedi. Prof. Dr. Füsun Zeynep Akçam ise "Türkiye’de 3 milyon kişide hepatit b, 750 bin kişide ise Hepatit C var." dedi. 

Hepatit C ilaçları geri ödeme kapsamına alınıyor

KLİMİK ULUSAL VİRAL HEPATİT SEMPOZYUMU (3-5 HAZİRAN) ISPARTA’DA YAPILDI

Hepatit, virüslerin neden olduğu, karaciğerin iltihaplanmasına yol açan bir hastalık. Ölüme ve karaciğer yetmezliğine neden oluyor. Dünyada yaklaşık 2 milyar kişinin hepatit B virüsü ile karşılaştığı, 400 milyon kişide de kronik hastalık olduğu biliniyor. Her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin de hepatit B virüsü ile ilişkili hastalıklar sonucu yaşamını kaybettiği tahmin edilmekte. Hepatit C virüsü diğerlerine göre daha az sıklıkta görülse de kronikleşme riski daha yüksek. Aşısı da geliştirilemediği için önümüzdeki yıllarda en önemli hepatit etkeni olacağı varsayılıyor.

Haberin Devamı

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği’nce sekizincisi Isparta’da yapılacak olan Ulusal Viral Hepatit Sempozyumu’nda hepatit tüm yönleri ile ele alındı.

TÜRKİYE’DE 3 MİLYON KİŞİDE HEPATİT B, 750 BİN KİŞİDE İSE HEPATİT VAR

KLİMİK Derneği, Viral Hepatit Çalışma Grubu Üyesi ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Füsun Zeynep Akçam, Türkiye’de hepatitin en çok doğu ve güneydoğu illerinde görüldüğünü kaydediyor.

Kronik karaciğer hastalığı profilinden bakıldığında, Türkiye’de yaklaşık 3 milyon kişi hepatit B, 750 bin kişi hepatit C hastasıdır. Ülkemizde hepatit B (+Delta hepatiti) ve hepatit C, karaciğer sirozu ve kanserin en sık sebebidir. Karaciğer nakli yapılan her üç hastanın ikisinde sebep hepatit B veya hepatit C’dir. Günümüzde hepatit B sayısal olarak ve sonuçları bakımından ülkemiz için daha büyük bir sorundur. Karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri hastalarının %50’sinden hepatit B (ve Hepatit Delta), %25’inden ise hepatit C sorumludur. Ancak hepatit B’ye karşı aşılanma oranlarının artması ile bu rakamların değişmesi beklenmektedir.

Haberin Devamı

Hepatit C ilaçları geri ödeme kapsamına alınıyor

Prof. Dr. Füsun Zeynep Akçam, hepatit B’ye karşı aşı yaptırma oranının istenilen düzeyde olmadığını vurguluyor.

Ülkemizde 1998 yılından bu yana hepatit B aşısı rutin çocukluk aşılama programı içerinde yer almaktadır. İlk aşılanan çocuklar şu anda 17-18 yaşlarındalar. Bu yaş üzerinde olan risk gruplarına baktığımızda, aşılanma oranının, aile içinde hepatit taşıyıcısı olanlarda yüksek olduğunu görüyoruz. Bu grupta diğer risk gruplarına göre aşı önerisine uyum daha fazla oluyor.

SÜLÜK TEDAVİSİ KANLA BULAŞAN HASTALIKLARA ZEMİN HAZIRLIYOR, DENETLENMELİ

Prof. Dr. Füsun Zeynep Akçam, diğer alternatif tıp yöntemlerinde olduğu gibi, halk arasında sülük tedavisi olarak bilinen hirudoterapiye de ilginin son zamanlarda arttığını kaydediyor.

Haberin Devamı

Hirudoterapi sülükle tedaviye verilen isimdir ve baktığımızda birçok başlıkta kullanıldığını görüyoruz. Halk arasında sülüklerin kirli kanı emdiği için tedavi edici özelliği olduğuna inanılır ancak tedavi edici özellik kanın alınması değil, kan emilirken vücuda verilen hirudin ve calin diye adlandırılan bazı salgılarıdır. Bunların ağrı kesici, pıhtılaşmayı önleyici, tansiyon dengeleyici gibi özelliklerinin olduğu gerekçesiyle kullanım alanı bulmaktadır. Ancak bu yolla, başta hepatit olmak üzere kanla bulaşabilen hastalıkların aktarılması mümkündür. Tıbbi sülük diye tanıtılan sözde sterilize sülüklerin güvenilirliği de tartışılır durumdadır. Yaygın kullanımı nedeniyle kesinlikle sağlık otoritesinin üzerinde durması gereken, denetlenmesi gereken bir konudur.

Haberin Devamı

HEPATİT C’Yİ ORTADAN KALDIRAN İLAÇLAR ÖDEME KAPSAMINA ALINIYOR

KLİMİK Derneği Viral Hepatit Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bilgehan Aygen, Hepatit C’yi ortadan kaldıran ilaçların Türkiye’de ücretsiz olarak bazı erişim programları sayesinde az sayıda hastada kullanıldığını kaydediyor.

Hepatit tedavisi ile uğraşan merkezlerde kişisel deneyimler söz konusudur. Bazı hastalar ilaçların maliyetlerini kendileri karşılayarak, bazı hastalar erken erişim programlarına veya faz çalışmalarına katılma olanağı bularak, bazı hastalar ise daha ucuz muadil ilaçlara ulaşarak yeni tedavi seçeneklerini kullanabildiler. Hepsinde başarı sağlandı.
Aygen, kronik hepatit C tedavisinin 1996 yılında başladığını günümüze gelene dek önemli bir aşama kaydedildiğini ifade ediyor.
Kronik hepatit C tedavisinde birincil amaç kür olarak da ifade edilen kalıcı virolojik yanıta ulaşmaktır. Kalıcı virolojik yanıt elde edilen hastaların %99’undan fazlası HCV infeksiyonundan tamamen kurtulur. Etkili antiviral ajanlarla %90-100’e ulaşan kalıcı virolojik yanıt oranları söz konusudur. Doğrudan etkili antiviral ajanların eski tedavilere göre daha etkili olmalarının yanı sıra yan etkileri azdır ve hastalar tarafından iyi tolere edilebilen tedavilerdir. Ayrıca interferon tedavisi gibi enjeksiyon yoluyla değil ağız yoluyla kullanılmaları ve tedavi süresinin 8-12 hafta gibi kısa süreli olması önemli üstünlükleridir. Kronik hepatit C tedavisinde ulusal ve uluslararası klavuzların önerdiği birçok doğrudan etkili antiviral ajan bulunmaktadır. Bu ilaçlar ikili, üçlü veya daha fazla kombinasyonlar şeklinde kullanılmaktadır. Birkaç ilacın tek tablette birleştirildiği tedavi seçenekleri de mevcuttur.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Bilgehan Aygen, geçtiğimiz günlerde Sosyal Güvenlik Kurumu’nca hepatit C ilaçlarının geri ödeme kapsamına alınmasında son aşamaya gelindiğinin açıklanması hastalar için çok önemli olduğunu ifade ediyor.

SGK’nin son açıklaması hem hastalarımız hem de tedaviyle uğraşan biz hekimler için gerçekten çok sevindirici bir gelişme oldu. Ülkemizde birçok yeni hepatit ilacının kullanım ruhsatı olmasına rağmen çok uzun süredir geri ödeme koşularının yeniden düzenlenmesi bekleniyor. Halen geçerli olan mevzuattaki tedaviler ise hepatit C infeksiyonunu kontrol etmede yetersizdir. Özellikle daha önce defalarca tedavi alıp, bu tedavilere yanıt vermeyen ve karaciğer hastalığı ilerlemiş hastalarımızın yeni tedavi seçenekleri dışında tedavi şansı bulunmamaktadır. Henüz geri ödemenin hangi koşulları içereceği netleşmese de dünyanın kronik hepatit C’de birincil kabul ettiği ve tedavideki başarı oranının yüksek olduğu ilaçların ülkemizde de kullanılabilmesi çok önemli bir sağlık sorununa çözüm getirecektir

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!