Güncelleme Tarihi:
Antalya’da İsmail O. adlı hükümlü, cezaevinden savcılığa gönderdiği mektupta, 9’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki zabıt katibinin, 18 yıllık hapis cezasını hakimin elektronik şifresini kullanarak 30 bin lira karşılığı 18 aya indirdiğini, bu cezayı da hükmün açıklanmasını geri bırakarak ertelediğini iddia etti. Savcılık da verilen karardan şüphelenince yapılan incelemede, kararın değiştirildiği belirlendi. Kararı değiştirdiği iddia edilen 23 yıllık zabıt katibi 46 yaşındaki Tunç I. ile rüşvet karşılığında cezasını sildirdiği iddia edilen Serkan D. tutuklandı.
KEFALET BEDELİNİ YATIRMADI, TAHLİYE OLMADI
Davanın geçen ay görülen 3’üncü duruşmasında, yaklaşık 5 ay tutuklu kalan Tunç I. ve Serkan D.’nin 20’şer bin lira kefalet karşılığında yurtdışına çıkış yasağı ve adli kontrol kaydıyla tahliyesine karar verildi. Zabit katibi Tunç I., kefalet ücretini yatırınca tahliye olurken, Serkan D. ise parayı yatırmadığı için tahliye edilmedi.
Antalya 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın görülmesine devam edildi. Davanın dördüncü duruşmasına sanıklar Tunç I. ve Serkan D. avukatlarıyla birlikte katıldı. Serkan D.’nin avukatı Çağrı Çolak, müvekkilinin 20 bin lira nakdi kefalet ücretini karşılayacak durumda olmadığını söyledi. Müvekkilinin bu nedenle kefalet ücretini yatıramadığını kaydeden Av. Çağrı Çolak, nakdi güvence ücretinin düşürülmesini talep etti.
’KANIT YOK’ İDDİASI
Tunç I.’nın avukatı Ahmet Hakan Gökçek ise bilirkişi raporuna göre kararın değiştirilmesiyle ilgili incelenen iki bilgisayarın müvekkiliyle ilgisinin olmadığını iddia etti. Bilirkişi raporunda dava kararına sistematik biçimde kimlerin erişim yaptığına dair tespitlerin olduğunu kaydeden Gökçek, "Antalya 9’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararına müvekkilim 19, yazı işleri müdürü 16 defa erişim, hakimin şifresiyle 8 defa inceleme yapılmıştır. Bunlardan sadece 2 tanesinde duruşma zaptı gerekçeli karar haline getirilip imzalanmış. İkisinde de hakimin elektronik imzası kullanılmış. Müvekkilimin bu kararı değiştirdiğine dair elektronik kanıt yoktur" dedi.
Karar değiştirilince 9 Şubat 2015 tarihinde Cumhuriyet Savcısı Recai Köylü’nün yapılan yanlışlığın düzeltilmesini istediğini vurgulayan Av. Gökçek, bir üst mahkemeye gidilerek kararın kaldırıldığını, sanığın yeniden yargılandığını, bu nedenle de evrakta sahtecilik suçunun unsurlarının oluşmadığını ifade etti.
’BENZER DOSYALAR VAR’
Aynı mahkemede 18 yıl ceza alınmasına rağmen bunun yerine 18 ay hapis cezasının yazıldığı başka dosyaların da olduğunu iddia eden Av. Ahmet Hakan Gökçek, iddialarını şöyle sürdürdü:
"Antalya 9’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nde 2011/256 esas sayılı dosyada yargılanan sanığa da TCK’da olmayan maddeler uygulanarak verilen cezalar ertelenmiştir. Bu da şunu göstermektedir; mahkemece bu karar muhtemelen sehven verilmiştir. Çünkü geçmişte de buna benzer pek çok karar verilmiştir. Bu kararlar incelenecek olursa, aynı şekilde defalarca hakimin imzaladığı karara müdahale ettiği görülecektir. Biz 2011/256 esas sayılı dosyanın incelenmesini talep ediyoruz. Vergi Kanununda yer almayan maddeler gerekçeli karara konu edilerek şahısların cezaları ertelenmiştir. Değiştirildiği iddia edilen kararla tıpatıp aynı mahiyettedir. Yine birkaç dosyada da aynı mahiyette kararlar verildiğini gördük."
Av. Gökçek’in örnek gösterdiği dosyanın incelenmesine karar veren mahkeme, tahliye için nakdi güvence bedelinin indirilmesini talep eden Serkan D.’nin sosyal ve ekonomik durumunun araştırılması için duruşmayı erteledi.