Gelinciklerin alabildiğine kırmızıya boyadığı bir tablonun içinde masmavi bir göl ve tepeleri karlı dağları hayal edebiliyor musunuz? İşte orası Van Gölü. Bugünlerde Van Gölü’nün çevresinde iki büyük bayram var. Birisi göl kıyılarında açan gelinciklere eşlik eden dağlarda açan sümbül, navruz ve lalelerin rengârenk dünyası, diğeri bu renk cümbüşü içinde köpük köpük akan derelerde akıntının tersine üreme göçü yapan Van Gölü’nün endemik türü ‘İnci Kefali’nin zorlu üreme göçü.
#İnci KefalleriVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, yeryüzünün büyük bir kısmı sularla kaplı olmasına rağmen, insanların tatlı su kaynaklarına ulaşmakta sıkıntılar yaşayacağını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Akkuş, elde edilen verilere bakıldığında, 2025 yılına kadar dünyanın yaklaşık yarısının, 2050 yılına geldiğinde ise dünyanın yüzde 75'inin tatlı su kaynaklarına ulaşmakta sorunlar yaşayacağını söyledi.
#VANVAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, Van Gölü’nün yüzey suyu sıcaklık ortalamasının son 20 yılda yaklaşık 2,4 derece artarak 7,2 ile 8 derecelere ulaştığını, bunun da göldeki ekolojik yapıda öngörülemeyen sonuçlara yol açacağını söyledi.
#VanVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, Aygır Gölü’nü istila eden zebra midyenin hayat döngüsü boyunca 1 milyon adet gibi devasa bir rakamda üreme kabiliyetine sahip olduğunu söyledi.
#Aygır GölüBİTLİS’in Adilcevaz İlçesi'nde Cevizli Mahallesi’nde bulunan Kazma Deresi bölgesindeki 'su altı peribacaları' diye bilinen mikrobiyalitlerin korunması ve ekoturizme kazandırılması için çalışmalara başlandı. Sahile yaklaşık 2,5 kilometre uzaklıkta bulunan, boyları 10 metreyi aşan mikrobiyalitler, yaklaşık 2 ay önce dalgıç Cumali Birol tarafından bulunmuştu. Bu durum Van Gölü’nün 6 bin 500 yıl önce mikrobiyalitlerin tespit edildiği alanda olduğunu düşünen bilim insanlarını heyecanlandırmıştı.
#BitlisTürkiye'de en büyük Van Gölü'nün sırlarını ortaya çıkarmak için çalışmalar devam ediyor. Daha önce hummalı çalışma ile boyları 10 metreyi aşan 'Su altı peribacaları' diye bilinen dikitler olan mikrobiyalitler (Kkayaç benzeri yapılar) tespit edilirken, Van Gölü'nde Urartular dönemine ait 3 bin yıllık kale görüntülendi.
#Van GölüVAN Gölü sahiline yaklaşık 2.5 kilometre uzaklıkta bulunan Adilcevaz’ın Cevizli Mahallesi’nde bulunan Kazama Deresi bölgesinde boyları 10 metreyi aşan mikrobiyalitler tespit edildi. ’Su altı peribacaları’ diyebilinen dikitler olan mikrobiyalitlerle ilgili konuşan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, gölün 6 bin 500 yıl önce mikrobiyalitlerin bulunduğu bu alanı da içerisine aldığını, bu tespitin kendilerini heyecanlandırdığını söyledi.
#Van GölüZonguldak'ta, çoğunluğu maden işçilerinin çocukları olan 85 öğrencinin eğitim gördüğü Madenciler İlkokulu’nda düzenlenen şiir ve resim yarışmasında 1’inci olan iki öğrenciye bisiklet verilince, diğer öğrencilerden bazıları ağladı. Ağlayan öğrencilerin basınde yer alması üzerine Fatih Belediyesi, okuldaki diğer 83 öğrenciye bisiklet hediye etti.
#Zonguldak