MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Gençoğlu, “Arnavutça ve Boşnakça’daki gibi Çince’de de 6, 7 ve 8’inci sınıflar için kitaplar yazılacak. Şu anda öğretim programının önemli bir aşamasına gelmiş durumdayız. Bunun ardından da kitaplar hazırlanacak.Türkiye’deki yetkin üniversitelerdeki hocalar sürece aktif bir biçimde dahil olduğu için çok hızlı bir biçimde tamamlayacağımızı, önümüzdeki eğitim-öğretim yılına da yetiştireceğimizi düşünüyoruz” dedi.
#ÇinceArnavutça ilk ders İzmir'de verilecek. BASAM Başkanı Rıfat Sait, "Milli Eğitim Bakanımız Sayın Yılmaz ile görüştük, kendisi de inşallah katılacak. İnşallah ekim ayı içerisinde Arnavutluk ve Kosova Milli Eğitim Bakanlarının da katılımı ile İzmir’de güzel bir organizasyon eşliğinde ilk Arnavutça ders verilecek" dedi.
#ArnavutçaMilli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB), gelecek yıl ortaokullarda Arnavutça ve Boşnakça dilleri seçmeli ders olarak müfredata alındı. Programları Talim ve Terbiye Kurulunun onayından geçen her iki dil, Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi kapsamında ortaokullarda seçmeli okutulacak.
#Milli Eğitim Bakanlığı- Milli Eğitim Bakanlığı'nın atamasını gerçekleştirdiği 15 bin öğretmen arasında Yaşayan Diller ve Lehçeler branşında 9 öğretmen yer alıyor - Diyarbakır, Mardin, Bingöl ve Şırnak'a atanan 9 öğretmenden 7'si Kurmanci, 2'si de Zazaki lehçesinde eğitim verecek - Eylül ayında yapılan atamayla Yaşayan Diller ve Lehçeler branşında atanan öğretmen sayısı 26'ya yükselmiş oldu
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), ortaokul ve imam hatip ortaokullarında ‘Yaşayan Diller ve Lehçeler’ dersi kapsamında verdiği Kürtçe, Kurmanci, Zazaca, Lazca, Adığece ve Abazaca ile Gürcüce derslerini birinci eğitim-öğretim döneminde 85 bin öğrenci seçti.
- Ortaokullarda seçmeli olarak okutulan "Yaşayan Diller ve Lehçeler Dersi" kapsamında Kayseri'de açılan 12 sınıfta yaklaşık 150 öğrenci, Adigece öğreniyor - Kayseri Kafkas Derneği Başkanı Akkaya: - "Yoğun çalışmalarımız sonucu 12 sınıf açıldı. Amacımız, bu kültürü yaşatmak, gelecek nesillere aktarabilmek" - Adigece Öğretmeni İlhan: "Türkiye'de Adigece seçmeli dersine talep en çok Kayseri'de. Kafkasya'dan Türkiye'ye yerleşenler içinde bu kültürü en yoğun yaşayanlar, Kayseri'de bulunuyor"
Yılın ilk ayında Ömer Dinçer’in yerine Milli Eğitim Bakanlığına Nabi Avcı getirildi. Bakan Avcı, göreve geldikten sonra Seviye Belirleme Sınavı’nın (SBS) kaldırılması çalışmalarına hız verdi. Böylece yeni ortaöğretim geçiş sistemi uygulamaya konuldu. Merkezi Sistem Ortak Sınavları ile 8’inci sınıf öğrencileri, 6 dersten ilk kez 28-29 Kasım’da sınava alındı.
Yeni ortaöğretime geçiş sisteminin ayrıntıları belli oldu. 6 temel dersten yapılacak birinci dönemdeki yazılıların kasım ayında, ikinci dönemdeki sınavların ise nisan ayında yapılması öngörülüyor. Sınavlar, 40 dakikalık ders saatini aşmayacak şekilde, tek ders saatinde yapılacak. Sınavdaki soru sayısı, şuanda kesinleşmemiş olmakla birlikte 20'şer soru olacak. Dereceye giren öğrenciler açıklanmayacak. Gerekli olması halinde bazı okullarda güvenlik kamerası konulması değerlendirilebilecek. Her ders için sınav, tek oturumda yapılacak. Dört farklı soru kağıdı hazırlanacak.
#DershaneUzlaşmak güzeldir. Her ne kadar farklı görüşlerde olsalar da sonuçta altı farklı parti bir amaç için bir araya geldi. Aslında açıkladıkları metnin genel çerçevesini biliyorduk. Altı parti, güçlendirilmiş parlamenter sistemden yana. “Şeffaf, hesap verebilir, kuvvetler ayrılığı ve hukuk devletinin ön planda olduğu, TBMM’nin güçlendirildiği” bir sistem. Tarafsız cumhurbaşkanının yedi yıllığına sadece bir kerelik görev yapma hakkı bulunacak. Ancak cumhurbaşkanının kim tarafından seçileceği soru işareti olarak ortada duruyor. İtiraz edenler de destekleyenler de olacaktır.
#Meral AkşenerBoşnakça ve Arnavutça'nın da okullarda okutulan diller arasında yerini aldığını belirten Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Öğrencilerin farklı kültürleri tanımasını istiyoruz. Kültürü tanımanın ilk aşamasında o dile aşina olmaktan geçiyor" dedi.
#Seçmeli Ders