Geleceğin doktorları için çok önemli olan asistan hekimlik süreci sancılı geçiyor. 36 saatlik nöbet ertesi izin kullanımı haklarının mesaiden düşüldüğünü söyleyen asistan hekimler, “Ne eğitim alabiliyoruz ne de emeğimizin karşılığını” diyor.
#Asistan HekimlerBakanlık verilerine göre doktorlara 10 yılda 6 bine yakın ‘tıbbi hata’ yani malpraktis davası açıldı ve davalar sonucunda 172 milyon lira tazminat ödenmesine hükmedildi. En çok dava edilen branşlar ise acil, kadın hastalıkları ve doğum ile genel cerrahi oldu. Diyeceksiniz ki bir hata varsa hatayı yapan bedelini ödesin. Sonuna kadar katılıyorum ancak Türkiye’de bu durum da maalesef suiistimal ediliyor. Bazı avukatlar aile ‘avına’ çıktı, ‘İyi para’ vaadi ile aileleri dava açmaya teşvik ediyorlar, ilan verenler bile var.
#DoktorCOVID-19 aşıları ile ilgili hem Türkiye'de hem dünyada gebeler üzerinde yapılan araştırmanın sonuçlarını paylaşan, İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Servisi Sorumlusu Prof. Dr. Cenk Kıraklı, "Türkiye genelinde şu an 3 bin civarı yoğun bakım hastasının verisine ulaştık. 3 bin hasta içinde 43 gebe var. 4 de gebelik sonrası dönemde yatan hasta var. Ne yazık ki bu hastaların tamamı aşısız. Aşılı bir tane gebe yok" dedi.
#Prof. Dr. Cenk KıraklıHamileler aşı yaptırmalı sorusu, bu evrede bulunan pek çok kişinin uzun bir süre boyunca gündeminde yer alıyordu. Hamilelikte aşı konusunda uzmanlar değerlendirmelerini gerçekleştirdi. Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. İsmail Cinel “Hamilelerin aşı olması iki kat önemli” dedi. “Maalesef ne yapacağımızı şaşırdığımız, üzücü tablolarla karşılaşıyoruz” diyen Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Ateş Karateke de hamileliğin her ayında aşı olunabileceğini söyledi. İşte hamilelikte aşı yaptırmak doğru mu sorusuna uzmanlardan alınan yanıtlar
#Hamilelikte AşıSon günlerde birçok ilden koronavirüse yakalanan anne adaylarıyla ilgili acı haberler gelirken Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. İsmail Cinel “Hamilelerin aşı olması iki kat önemli” dedi. “Maalesef ne yapacağımızı şaşırdığımız, üzücü tablolarla karşılaşıyoruz” diyen Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Ateş Karateke de hamileliğin her ayında aşı olunabileceğini söyledi.
#KoronavirüsYakalandığı korona virüs nedeniyle tedavi gördüğü Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Hafsa Sultan Hastanesinde hayatını kaybeden Manisa CBÜ Hafsa Sultan Hastanesi Kadın Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Faik Mümtaz Koyuncu için anma töreni düzenlendi. Törende konuşan Manisa CBÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, "İnşallah ailesi de uygun görürse eşyalarını da almak istemezlerse Kadın Doğum Anabilim Dalı’nda adının geçmesini istiyoruz" dedi.
#Prof. Dr. Faik Mümtaz KoyuncuMANİSA’da koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Hafsa Sultan Hastanesi Kadın Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Faik Mümtaz Koyuncu için anma töreni düzenlendi. Koyuncu’nun görev yaptığı hastanedeki törene ailesi, meslektaşları ile öğrencileri katılırken eşi Gülser Koyuncu, ayakta durmakta zorlandı.
#CoronaManisa’da koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Hafsa Sultan Hastanesi Kadın Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Faik Mümtaz Koyuncu için anma töreni düzenlendi. Koyuncu’nun görev yaptığı hastanedeki törene ailesi, meslektaşları ile öğrencileri katılırken eşi Gülser Koyuncu, ayakta durmakta zorlandı.
#ManisaKoronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Hafsa Sultan Hastanesi Kadın Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Faik Mümtaz Koyuncu, memleketi Aydın'ın Söke ilçesinde toprağa verildi.
#AydınBir süredir koronavirüs (Covid-19) tedavisi gören Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Hafsa Sultan Hastanesi Kadın Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Faik Mümtaz Koyuncu hayatını kaybetti.
#Prof. Dr. Faik Mümtaz KoyuncuManisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Kadın Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Faik Mümtaz Koyuncu (66), yaklaşık 1 aydır koronavirüs tedavisi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.
#ManisaTıp mezunları bu yıl uzmanlık için beyin cerrahisi ve jinekolojiyi neredeyse hiç tercih etmedi, genel cerrahi ve kalp-damar cerrahisi ise alt sıralara düştü. Uzmanlara göre cerrahinin tercih edilmemesinde performans sistemi, uzun nöbetler, hekime şiddet ve açılan tazminat davaları gibi nedenler etkili...
#TUSTürkiye’de yılda yaklaşık 1 milyon 291 bin doğum oluyor. Doğumların yüzde 98’i bir sağlık kuruluşunda gerçekleştiriliyor. Normal doğumun teşvik edilmesine ve Sağlık Bakanlığı’nın önlemlerine rağmen Türkiye’de 2001’de yüzde 21 olan sezaryen oranı günümüzde yüzde 53.1’e çıktı. Bu tablonun en önemli nedeni kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının normal doğum sırasında yaşanan ‘öngörülemeyen ve önlenemeyen olaylar’ nedeniyle sürekli baskı ve yargılamalara maruz kalmaları.
#GazetehaberleriSağlık sisteminin temel taşları cerrahi alarm veriyor. Şiddet, hekimlere karşı açılan ceza ve tazminat davaları, yoğun nöbetler, buna rağmen ücretlerin tatmin edici olmaması gibi birçok neden hekimleri cerrahiden soğutuyor. Hekimler hasta ve yakınıyla daha az temas edecekleri alana yöneliyor.Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, “Yarın kendimizi emanet edecek cerrahlar bulamayabiliriz. Kaçışın önlenmesi için özlük haklarına ilişkin iyileştirmeler gerekiyor” derken, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, “Hekimler hastalara dokunmaktan korkar hale geliyor. Sağlık, Maliye, Adalet bakanlıkları ve YÖK’le soruna bütüncül yaklaşmakta fayda var” diyor.
#GazetehaberleriAnne ölüm oranları, ülkelerin en önemli gelişmişlik göstergelerinden biri. Avrupa’da bu oran yüz binde 10’un altında. Türkiye’de ise her 100 bin kadından 14.7’si gebelik, doğum veya doğumdan sonraki 42 günde yaşamını yitiriyor. Bu tabloyu değiştirmek için 4 yıldır 7 gün 24 saat çalışan ve gönüllü hekimlerden oluşan bir hayat kurtarma timi var. Prof. Dr. Ateş Karateke, Doç. Dr. Mehmet Küçükbaş, Doç. Dr. Mesut Polat ve Doç. Dr. Selçuk Selçuk, 400 anneyi kurtardı.
#Anne ÖlümüKalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay’ın 15 gün süreyle meslekten men cezası, Danıştay 8. Dairesi tarafından onandı. Üç yıl önceki sözleri nedeniyle meslekten men cezası alan Canan Karatay’ın söyledikleri ve hayatına ilişkin detaylar yeniden gündeme geldi. Peki, Canan Karatay kimdir, neden meslekten men edildi?
#Canan KaratayZekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, anne karnında hayatını kaybeden bebeğin yakınları, sağlık çalışanlarına saldırdı. 4 personelin yaralandığı olayın ardından hastaneyi ziyaret eden Ankara Valisi Ercan Topaca, saldırganlar hakkında kamu davası açılacağını kaydetti.
#Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi