Tüfe haberleri sayfasında Tüfe hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 6182 Tüfe haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Piyasalarda iyimserlik rüzgârı esmeye devam ediyor. Borsa İstanbul’da bir ayı aşan süreçteki prim yüzde 15’i geçti. Birbiri ardına gelen haberler moralleri ve işlem hacmini yükseltti. BIST100 Endeksi ve hisseler üzerindeki atalet kalktı. Faizdeki düşüş olasılığı, şimdiye kadar mevduat gibi sabit getirili yatırım araçlarında kalan bazı tasarruf sahiplerinin alternatif arayışını hızlandırabilir.
#Borsa İstanbulTÜİK, enflasyon belirlemede kullanılan ‘harcama grupları’ ve fiyatlamalarla ilgili çıkan haberlere yönelik açıklama yayınladı. Açıklamada, “Bilimsel açıdan TÜFE’ye eleştiri getiremeyen çevrelerin 143 temel başlık içinden cımbız ile seçtikleri birkaç başlığa dair bilinçli veya bilinçsiz biçimde yanıltıcı beyanları devam ediyor. 2024 itibarıyla barkod verileriyle derlenen fiyat sayısı toplamın yüzde 42.6’sını oluşturmaktadır” denildi.
#TÜİKTemmuz ayında tüketici enflasyonu aylık bazda yüzde 3.23 artarken, yıllık enflasyon yüzde 61.78’e geriledi. TÜFE’de aylık bazda en büyük artış konutta görülürken, son bir yılda en büyük artış eğitim grubunda gerçekleşti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüş daha çok hissedilecek” dedi.
#EnflasyonTÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) 2024 Haziran’a ilişkin Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranlarını açıkladı. Buna göre, aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 1.88, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 1.62 oranlarıyla mevduat faizinde (brüt) gerçekleşti.
#TÜRKİYE İstatistik KurumuSon bir yıldır uygulanan ekonomik programın hedefleri gerçekleştikçe piyasanın güveni de artmaya başladı. Ekonomi yönetimi enflasyonda “Mayıs ayına kadar zirve, yılın ikinci yarısı için ise düşüş” yönlü bir takvim veriyordu. Bunun ilk adımı atıldı, temmuz ve ağustos sonrası baz etkisiyle düşüşün hız kazanması bekleniyor. Dezenflasyon sürecinin başlamış olmasının verdiği rahatlama ile piyasa bozucu olumsuz bir haber akışı olmadığı taktirde Borsa İstanbul başta olmak üzere piyasalarda olumlu etki sürebilir.
#TCMBTüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), haziranda aylık bazda yüzde 1,64, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 1,38 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 71,6, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 50,09 olarak gerçekleşti.
#Tüketici Fiyat EndeksiEnflasyon oranlarının ne zaman açıklanacağı, memur ve emekliler başta olmak üzere kamuoyu tarafından takip ediliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verileri ile haziran ayı enflasyonu temmuzun ilk haftasında belli olacak. Yılın ikinci yarısında memur ve emeklilerin alacakları zam oranı, haziran ayı enflasyonu açıklandıktan sonra netlik kazanacak. Son açıklanan enflasyon rakamıyla birlikte memur ve memur emeklilerine yaklaşık olarak yüzde 20 civarında zam yapılması bekleniyor. Gözler şimdi TÜİK tarafından açıklanacak olan haziran ayı enflasyon rakamlarında. Peki, enflasyon rakamları ne zaman açıklanacak? TÜFE beklentisi nedir? İşte, 2024 Haziran Merkez Bankası enflasyon beklentisi ve konu hakkında ayrıntılar.
#Enflasyon RakamlarıHaziran 2024 kira artış oranı Mayıs ayı TÜFE oranlarının açıklanmasıyla beraber netleşti. 8 Haziran 2022’de eklenen geçici madde ile konut kiralarına yüzde 25 kira artış zam sınırı 1 Temmuz 2024’e kadar devam edecek. Bu tarihten sonra konut kiralarındaki yüzde 25 zam sınırlaması yasası ortadan kalkarken, artık konutlarda kira zammı enflasyon ortalamasına yani, her ay TÜİK tarafından açıklanan bültende yer alan oran baz alınarak 12 aylık TÜFE ortalamasına göre yapılacak. İşte Haziran ayı itibarıyla belli olan 12 aylık enflasyon farkı doğrultusunda belirlenen kira zammı artış oranı üst sınırı...
#Kira Artış OranıTÜİK enflasyon rakamları mayıs ayı 2024 ekonominin bu haftaki en önemli gündem maddesi oldu. Merkez Bankası'nın açıkladığı faiz kararıyla beraber enflasyon verileri piyasalarda beklenmeye başladı. Nisan ayında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tüketici enflasyonunun aylık yüzde 3,18, yıllık yüzde 69,80 olduğunu bildirmişti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mayıs ayı piyasa katılımcıları anketine göre cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 44,16 iken, bu anket döneminde yüzde 43,64 oldu. Gözler şimdi mayıs ayı enflasyon oranlarında. Peki, TÜİK enflasyon rakamları ne zaman açıklanacak, enflasyon beklentisi ne yönde? İşte, enflasyon beklentisi ve konu hakkında bilgiler.
#Enflasyon BeklentisiBelirsizlik henüz aşılmadığı için borsada görülen toparlanma çabaları direnç seviyelerini geçmekte zorlandı ve satışla karşılaştı. Bunun yanı sıra; hisse fiyatlarındaki sert düşüş ile göreceli ucuzlama ve şirketlerin kendi hisselerinde yaptıkları geri alımlar tepki çıkışını destekledi. Çok sayıda şirket ciddi alımlar yaptı. Siyasette yaşanacak bir sakinleşme tekrar 19 Mart öncesi konuma hızla geri dönüşü sağlayabilir.
#TCMBBursa'da 35 bin lira olan kirayı 90 bin liraya çıkarmak isteyen mülk sahibi, sözleşme nedeniyle dükkanından çıkmayan kadın işletmecilerin iş yerine otomobille dalıp camı kırdı. Güvenlik kamerasına yansıyan o görüntüler sonrası mülk sahibinin ayağının gaza takıldığını iddia etti.
#BursaBursa'da 35 bin lira olan kirayı 90 bin liraya çıkarmak isteyen mülk sahibi, sözleşme nedeniyle dükkanından çıkmayan kadın işletmecilerin iş yerine otomobille dalıp camı kırdı. Güvenlik kamerasına yansıyan o görüntüler sonrası mülk sahibinin ayağının gaza takıldığını iddia etti.
#BursaİBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diploma iptali ve sonrasında gelen gözaltı kararlarına bağlı siyasi gelişmeler, piyasalar tarafından fiyatlanmaya devam ediyor. Son günlerde yaşananların piyasaya yansıması ‘borsada düşüş, tahvil faizleri, döviz kurları ve CDS’te yükseliş’ olarak kendini gösterdi. Ancak, ‘program ve hikâye bitti’ demek için henüz erken. Gelişmelerin seyri çok önemli olacak. Yeni bir denge oluşumu için zamana ihtiyaç var.
#TCMBBIST100 Endeksi, 26 Şubat’taki 9.400 testinden sonra başlayan rallide yaklaşık yüzde 15’lik bir yükselişte. Ancak Temmuz 2024 tarihindeki 11.250 zirvesinden halen uzakta bulunuyor. Alternatif getirileri de dikkate aldığımızda ciddi reel kayıplar henüz telafi edilmiş değil. Bu noktada ileriye yönelik projeksiyon yapmak yerinde olacak. Dış borsalardan pozitif ayrışma ve iyimser hava devam ediyor...
#BIST100 EndeksiMerkez Bankası’nın faizi düşürmesi ve devamının geleceği beklentisi, Temmuz 2024’ten bu yana baskı altında kalan BIST100 Endeksi’nde yüksek hacimli tepki çıkışına neden oldu. Beklenti anketlerinde yıl sonu için enflasyonda yüzde 25-30, TCMB faizinde yüzde 30 gibi rakamlar telaffuz ediliyor. Bu durumda ileriye yönelik olarak faizlerin daha da gerilemesi olası. Uzun süredir TL mevduatta bekleyen tasarrufların en azından bir kısmının hisse senetleri gibi bir alternatifi değerlendirmeye alması muhtemel. Bunu piyasa şartları belirleyecek.
#Merkez BankasıOcak ayında enflasyon (TÜFE) yüzde 42.12 olarak açıklanırken piyasaların şubat beklentisi aylık yüzde 2.8-3 bandında, yıllık yüzde 40 olarak şekillendi. Bu durumda yüzde 45 olan politika faizi için TCMB’ye bir alan açılmış olacak. Bu açıdan 250 baz puanlık indirim olasılığı öne çıktı. Yine de gerçekleşmeleri görmek gerekir. Enflasyon ve TCMB faiz kararına kilitlenen Borsa İstanbul’da tepki çıkış denemelerine rağmen temkinli görünüm korunuyor.
#EnflasyonBorsa İstanbul, Temmuz 2024’teki zirve seviyesinden giderek uzaklaşıyor. Zirveden dolar bazında yüzde 23, TL bazında yaklaşık yüzde 15’lik bir geri çekilme söz konusu. Yön arayışı ve sıkışma sabırları zorluyor. Borsada çıkışın yolu enflasyondaki gerileme ve buna bağlı olarak TCMB’nin faiz indirimlerine devam etmesinden geçiyor. Gözler şubat enflasyonu ve 6 Mart’taki PPK toplantısında...
#Borsa İstanbulYabancı yatırımcılar, hisse senetlerinde son iki haftalık alım serisine mola verdi. 7 Şubat ile biten haftada 49 milyon dolarlık satış yaptılar. Tahvil bonoda ise aynı hafta 1.490 milyon dolar ile son yılların en yüksek satışını gerçekleştirdiler. Enflasyon verileri sonrası ‘bekle-gör’ moduna geçmiş olabilirler...
#Yabancı AlımlarKartalkaya’daki otel yangını, ardından 6 Şubat depremlerinin yıldönümü derken; Fatih Çekirge’nin, bana da atıfta bulunarak, ‘Sağlık Bakanı Sayın Memişoğlu bu isyan mesajlarına lütfen biraz ilgi... Özel sağlık sigorta zamlarına isyan var’ yazısına değinmeye fırsat bulamadım.
#Sağlık SigortasıTürkiye için yabancı finans çevrelerinden gelen olumlu görüşler sıklaştı. Ayrıca, 24 Ocak ile biten haftada yabancılar 345.4 milyon dolar ile hisse senetlerinde son 9 ayın en güçlü alımını yaptılar. Bir haftalık alım “borsaya yabancılar geliyor” demek için yeterli değil. Bu alımların devamının gelmesi gerekecek. Bu durumda borsa için ileriye yönelik daha olumlu projeksiyonlar yapılabilir. Önce yabancıların “samimiyet testini” görmekte yarar var.
#TCMBTrump’ın Davos mesajları korkulduğu kadar büyük bir rahatsızlık yaratmadı ama yeni başkanın sürprizlerle dolu olduğu da piyasaların her zaman aklında tuttuğu bir gerçek. Fed Başkanı Powell ile zaten yıldızı pek barışmadı, enflasyon düşmedikten sonra Fed faiz indirim çağrısına uymayabilir. Gümrük duvarlarında AB’yi şimdilik pas geçmesi, Ukrayna-Rusya savaşı için “Bu savaşı artık bitirme vakti geldi” mesajı vermesi, iş dünyasına da “Gelin üretiminizi ABD’de yapın” demesi piyasaların tedirginliğini yatıştıran unsurlar oldu.
#TrumpBazı özel okullar erken kayıt ücretlerini açıklamaya başladı. Buna göre özellikle 1, 5 ve 9’uncu sınıfa, yani yeni bir eğitim kademesine başlayacak öğrenciler için senelik bir milyon lirayı aşan rakamlar telaffuz ediliyor. Bu fiyatlar yemek, servis, kıyafet, kırtasiye gibi kalemlerle daha da yükseliyor.
#Özel OkulSon günlerde henüz somut olarak işlemlere yansımasa da yabancı yatırımcıların Türkiye’yi daha yakından takibe aldıkları yönünde haber akışları mevcut. Yabancı yatırımcının borsaya katılması piyasaların seyri açısından oldukça önemli rol oynayacak. 3 Ocak ile biten haftada yabancı yatırımcılar 42.1 milyon dolarlık hisse senedi, 187.5 milyon dolarlık tahvil bono alımı yaptılar. Gelişen ülkelere fon akışının tekrar başlaması durumu ise bir ölçüde Trump’ın göreve başlamasıyla oluşacak yeni görünüme göre şekillenecek bir konu. Kısacası piyasalar yabancıları bekliyor.
#Yabancı YatırımcılarMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel okullarda öğrenim görecek öğrenciler için veli ve okul arasında imzalanacak olan kayıt sözleşmesinin güncellendiğini duyurdu. Buna göre ay başında Resmi Gazete’de yayımlanan Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ndeki değişiklikler ve ücret kalemleriyle ilgili belirlenen kurallara sözleşmede yer verildi.
#Milli Eğitim BakanlığıYeni yılın ilk haftasında gelen enflasyon verisi piyasalarda moralleri yükseltti. TCMB’den faiz indiriminin devamı beklentileri güçlenirken bunun döngüye dönüşme olasılığı arttı. 2025 yılı için rakam telafuz edilirse; enflasyonda yüzde 25, TCMB politika faizi için yüzde 30-35 ağırlıklı beklenti olarak görülüyor. İyimserliğin bir diğer nedeni de Suriye’deki olası fırsatlar ile beklenen ticaret ivmesi.
#EnflasyonMilli Eğitim Bakanlığınca (MEB) hazırlanan düzenleme, özel eğitim kurumlarında kullanılacak kitap ve benzeri malzemeyle okulların marka lisans kullanımları ve öğrenim ücretleri gibi pek çok konuya yeni esaslar getiriyor. Özel okullara da devlet okullarına benzer kıyafet düzenlemesi gelirken 3 yeni eğitim kurumu türü tanımlanıyor.
#Resmi Gazete