Ege’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1Yolculuk mevsimi başladı. Bu yıl bir ya da iki haftalık uzun tatil yerine üç-dört günlük kısa bir tatil düşünüyorsanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Bahanesi yeme-içme olan, hazır gitmişken kültürel gezilerin ve denizin de tadının çıkartılacağı en göz alıcı yerler nereler?’ diye sorduk. Birbirinden güzel 10 adresi önerdiler...
#RotaAraçlarıyla İstanbul-İzmir kara yolundan geçen pek çok kişi, coğrafi işaretli "Susurluk Tostu" ile "Susurluk Ayranı"nın tadına bakmak için mola veriyor. Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney, "Susurluk'tan geçen herkes burada durur, ayran burada içilir. Buradan geçen bütün herkesi burada misafir etmeye hazırız, bekliyoruz" dedi.
#Susurluk AyranıBalıkesir'in Susurluk ilçesine özgü "Susurluk Tostu" ile "Susurluk Ayranı", Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaretle tescillendi. Tescillemeyle belirlenen standartların dışında üretim yapan tesis ve iş yerlerinin Susurluk tostu veya Susurluk ayranı adını kullanamayacak.
#SusurlukOtobüs ve kargo ile taşımacılık sektörünün ünlü isimlerinden biri olan Varan, iddialı projelerle gıda sektörüne girdi. İlk olarak "Varan" markasıyla peynirden zeytinyağına 76 gıda ürününü piyasaya sürmeye hazırlanan şirket, ikinci adımı "Varan Snack" adıyla büfe zinciri kurarak atacak. Varan’ın gıda stratejisinin üçüncü adımını ise Varan "Turkuaz" adlı restoranlar oluşturacak.
Yol lokantaları uzun yolculuklarda soluklanmak ve karın doyurmanın ötesinde, yeni tadlar keşfetmek için iyi bir fırsat. Ama nerede mola verdiğinize bağlı. Seçim yapmanın iki yolu var. Ya daha evvel yolu mekana düşen ve memnun kalan eşin, dostun tavsiyesine bakacaksınız, ya da maceracı ruhla, gözünüze kestirdiğiniz lokantaları deneyeceksiniz.
Kıyma ve soğanlı, sulu iç harcı incecik hamura sürülüp kapatılıyor. Yağa girince hamuru nar gibi kızarırken içinde oluşan buhar da kıymayı pişiriyor. Ortaya içi sulu kalmış nefis bir börek çıkıyor. Göçmen Tatarlar Anadolu’ya getirince Eskişehir mutfağının parçası olup coğrafi işaret tescili de alan çiböreğin en iyisi nerelerde yapılıyor, jürimize sorduk.
#PişiYaz sonu kimimiz için tatile gitmenin tam zamanı, kimimiz içinse dönüş vakti. İstikamet hangi yöne olursa olsun, yolculuğun en sevilen taraflarından biri de o güzergâhtaki en iyi mekânların, en lezzetli yemeklerin peşine düşmek... Köfteden tosta, kokoreçten pirzolaya molamızın tadına tat katacak,hatta yolumuzu uzatmamıza değecek en iyi yol üstü lezzet duraklarını jürimiz seçti.
#TatSerpme kahvaltıdan sıkıldığımızda, dört başı mamur bir yemeğe vakit bulamadığımızda ya da gecenin bir yarısı midemiz kazındığında... İmdada ekmeği çıtır çıtır, peyniri dışına taşmış bir tost yetişir hemen. Siz de bir ‘tostsever’seniz jürimizin belirlediği en iyi tostçuları deneyin!
#TostHem Marmara hem Ege Denizi’ne kıyısı olan Türkiye’nin en şanslı şehirlerinden Balıkesir, her adımda farklı bir sürprizle karşılıyor ziyaretçilerini. Antik kentleri, sahilleri ve doğal güzellikleri… Mavi ve yeşilin en güzel tonlarını keşfedebileceğiniz şehrin görülmeye değer noktalarını jürimize sorduk.
#GazetehaberleriYarın Kurban Bayramı’nın son günü. Tatili fırsat bilip yollara düşenler için dönüş vakti yaklaşıyor… Özellikle bu yıl otomobille yolculuk, pandemi nedeniyle daha fazla tercih edilir oldu. Jürimize ‘dönüş yolunuza’ tat katacak durakları sorduk… İşte mola verdiğinize pişman olmayacağınız adresler.
#Yol Üstü DuraklarBayram demek, kentten kaçmak demekle eş anlamlı oldu artık. Hükümet uzatmasa da, çalışanlar bir yolunu bulup, tatilin önüne arkasına birkaç gün ekleyerek tatili uzatıyor. Tatil ise yolculuk demek… Bu hafta size İznik-Bozburun arası lezzetli bir bayram rotası önereceğim. Hele bu uzun ve sıcak günlerde oruç tuttuysanız, bu rotayı hak ettiniz demektir. Eğer önerilerime uyarsanız, yolculuğunuzun çok lezzetli olacağından emin olun ve porsiyonlar konusunda dikkat edin.
#İzmirSizi bilmem ama ben araba yolculuğuna bayılırım. Hele ucunda tatil varsa, bir de mevsimlerden baharsa, yollar tıklım tıkış dolmamışsa, tadına doyum olmaz. Araba yolculuğu bana hem çok nostaljik gelir, hem de hayata kısa bir mola veriyormuşum gibi hissettirir. Bomboş yollarda, sevdiğim şarkıları dinleyerek bir şehirden başkasına geçmek, bana müthiş keyif verir.
#Yol Üstü Lezzetleri