Simülasyon haberleri sayfasında Simülasyon hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2058 Simülasyon haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde yeni nesil simülatör üretim, eğitim ve test merkezinin açılışına katılan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, "Son yıllarda simülasyon teknolojileri dünyada artan bir önem kazandı. Askeri simülatör ve eğitim sistemleri, pazar büyüklüğü 2022 yılında 9,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 2027 yılına kadar yıllık bileşik yüzde 5,6 oranında büyüyerek 12,2 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülmektedir" dedi.
#Haluk Görgün"Simülasyon" terimi, "benzer" anlamındaki similis kökünden gelen, bir şeyin benzerini (taklidini) yapmak demek olan ve 14. yüzyıldan beri Latince'de kullanılan simulare sözcüğünden türetilmiştir. Bu terim ancak 20. yüzyılda teknik bir anlam kazanmıştır. Peki, Simülasyon ne demek? Deprem Simülasyon Merkezi nedir? Simülasyon teriminin anlamıyla ilgili bilgiler
#Simülasyon Ne DemekMüsilaj Bilim ve Teknik Kurulu üyesi Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekan vekili Prof. Dr. Funda Yercan müsilajın çevresel zararları olduğu kadar ekonomik zararları olduğuna da dikkat çekerek, "Gemi seyir halindeyken mutlaka makinalarının soğutulması gerekiyor. Denizden su çekiyor soğutma suyu olarak. Su filtrelerden geçip makineler soğutuluyor. O sırada makineler müsilaj ile kaplanırsa ki bunun örneklerini görmeye başladık.Sistemler kilitlenebiliyor " dedi.
#Prof. Dr. Funda YercanAFAD Eğitim Şube Müdürü Tezcan Buçan, Gölcük'te 1999 yılında meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depremin 21. yıldönümünde, AFAD'ın olası bir afet ve acil duruma karşı hazırlık ve çalışmalarını anlattı. Buçan, "Burada sarsma tablamız var. Türkiye'de etki bırakmış 10 tane büyük depremi simule ediyoruz. Gölcük, Düzce, Afyon Dinar depremi, Gökova, Çankırı, Erzurum, Bingöl depremlerini birebir simule ediyoruz. Afet farkındalık eğitimi veriyoruz ve kendilerine birebir o depremi hissettiren bir yapımız var. Bu salonda şu ana kadar 100 bine yakın kişiyi ağırladık. Elimizden geldiği kadar onlara afet konusunda bir farkındalık oluşturmaya çalıştık ve bundan sonra da devam edeceğiz" dedi.Gölcük'te 7.4 büyüklüğünde meydana gelen 17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden 21 yıl geçti. Uzmanlar, Türkiye'nin bir deprem coğrafyası olması dolayısıyla deprem dayanıklı evlerde oturulması ve afet bilincine sahip olunması gerektiği konusunda sık sık uyarılarda bulunuyor. Afet yönetiminde etkin rol oynayan AFAD, aslında kurulduğundan bu yana risk yönetimine yönelik çalışmalar yapıyor. Bu doğrultuda, Bakırköy'de bulunan AFAD Afet Eğitim Merkezi'nde vatandaşlara farkındalık eğitimleri veriliyor. Merkezde bulunan deprem simülatörü sayesinde katılımcılar, Türkiye'de etki bırakmış 10 depremden birini yaşayarak, olası bir acil durum ya da afet anında nasıl hareket etmeleri gerektiğini öğreniyor. Deprem öncesi, anı ve sonrasında yapılması gereken ve hayati önem taşıyan pek çok bilgiye, AFAD'ın eğitimleri sayesinde sahip olmak mümkün. İstanbul AFAD Eğitim Şube Müdürü Tezcan Buçan, AFAD'ın hazırlıklarını ve çalışmalarını anlattı.
#AFADESKİŞEHİR'de özel bir şirkette çalışan Onur Koç (29), otobüs şoförü olarak oynadığı simülasyon oyununda vitesli direksiyon seti kullanıp, apoletli kaptan gömleği giyerek emniyet kemeri takıyor. Evinin bir odasını simülasyon oyunu için özel tasarlayan Koç'un otobüs şoförlüğü yaptığı yayınlarını sosyal medyada yaklaşık 30 bin kişi izlerken, simülasyonda giyimiyle dikkat çeken Koç büyük destek görüyor.
#SimülasyonTüm ülkelerin koronavirüs verilerini analiz eden Prof. Dr. Fatih Tank, verileri değerlendirerek simülasyonlar yaptıklarını, buna göre salgının Türkiye´de başladığı tarih olan 11 Mart’tan 180 gün sonra yok olmasını beklediklerini söyledi.
#Aslıhan ALTAY KARATAŞ-İbrahim KÖRDEMİRCİ/DHADeprem esnasında yapılması gerekenler, son günlerde art arda meydana gelen sarsıntılar dolayısıyla pek çok vatandaşın gündemindeki konuyu oluşturuyor. Peki, deprem anında neler yapmalıyız ve deprem çantasını nereye yerleştirmeliyiz? İşte, deprem anında yapılması gerekenler hakkında AFAD uzmanlarının aktardığı detaylı bilgiler
#AfadDünyada da artma eğilimi gösteren sezaryen ile doğum oranlarının Türkiye’de aşırı artması ve tüm doğumların yüzde 53’ünün sezaryen yöntemi ile yapılması anne ve bebek sağlığını tehdit eder düzeye ulaştı. Çünkü sezaryen normal doğumun doğal bir alternatifi değil, anne ve bebek sağlığı için zorunlu olduğu hallerde uygulanması gereken bir ameliyat yöntemi. Dünya Sağlık Örgütü de sezaryen oranlarındaki artışı gözlemleyerek, sezaryen ameliyatının zorunlu olduğu hallerde yapılmasını önermiş ve bu operasyonların normal doğumlara oranının yüzde 15’i geçmemesi gerektiğini bildirmişti.
#GazetehaberleriAskeri alanda simülatör ve oyun teknolojilerinin kullanımı son yıllarda artıyor. Taktik sahada birçok senaryonun gerçeğe yakın olarak deneyimlenmesine olanak veren bu teknolojiler, bedelli askerlik ya da temel askerlik süreçleri için de önemli katkılar sunuyor.
#OyunDünya Ekonomik Forumu tarafından 40 yaşın altında 40 olağanüstü biliminsanı arasında gösterilen Alman yapay zekâ uzmanı Doç. Dr. Björn Schuller’e göre, çok da uzak olmayan bir gelecekte insan-robot aşkı gerçek olacak. Hatta robotlar aşk acısı bile çekecek! ‘Duygusal yapay zekâ’nın geliştirilmesi üzerine çalışmalar yapan Schuller, beş yıl içinde cep telefonlarımızın ve otomobillerimizin duygularımızı anlayıp bize ona göre davranacağını söylüyor. Koç Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Akıllı Gelecek Konferansı’na katılmak üzere Türkiye’ye gelen Schuller’le gelecekte bizi nelerin beklediğini konuştuk.
#Yapay ZekâCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Bir damla suda yaşamımız, medeniyetimiz, inancımız, kültürümüz, hülasa tarihimiz gizlidir. Milletimizin hiçbir zaman bu nimetten mahrum kalmamasını Allah'tan niyaz ediyorum. Yediden yetmişe herkesi, su seferberliğinde yerini almaya davet ediyorum." dedi.
#Emine Erdoğanİstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa bünyesinde faaliyet gösteren Cerrahpaşa, Araştırma, Simülasyon ve Tasarım Merkezi (CAST), Times Higher Education (THE) Asya 2025 Ödülleri kapsamında ‘Yılın Teknolojik veya Dijital İnovasyonu’ kategorisinde finalist olmaya hak kazandı. Bu merkezde 3 boyutlu uzuv modellemeleri ile hastalara özel tedavi uygulanabiliyor ve sanal gerçeklik ortamında yaratılan amfi ile öğrenciler neredeyse kadavraya ihtiyaç duymadan eğitim görebiliyor. Merkez hem hastalara hem de öğrencilere sunduğu teknolojik ve yenilikçi yaklaşımıyla Türkiye’deki tıp eğitimine ve çalışmalarına yeni bir soluk getiriyor.
#Cerrahpaşa AraştırmaMarmara Denizi’nde müsilajın 25 yıl önce de olduğunu söyleyen TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Öztürk, deniz dibinde 16 litre oksijen üretebilen çayırlar bulunduğunu söyledi ve “Ben umudumu kesmedim. ‘Ölmüş, bitmiş’ denilmesini asla kabul etmiyorum. Marmara Denizi kendini hep koruyacak ve yaşayacak” dedi.
#Marmara DeniziTürkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ile işbirliği yaparak “Eğitimle Daha İyiye” projesini hayata geçiren MediaMarkt Türkiye, 5 bin çocuğa ulaştı. Projenin 2028’e kadar devam etmesi ve 24 bin çocuğun eğitimine destek olması planlanıyor. Projenin ayrıntılarını MediaMarkt Türkiye CEO’su Hulusi Acar ve TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı ile konuştuk.
#TEGVİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) kampüsü gelecekte kullanımı yaygınlaşacak olan otonom araçlar için ‘Living Lab’ yani ‘yaşayan laboratuvar’ olarak hizmet görecek. Üniversitenin E-Mobilite ve Otonom Araçlar Laboratuvarından geliştirilen araçlar kampüs içinde test edilecek. Proje kapsamında otonom araçların yapay zekayla şarj sistemleri de iyileştirilecek. Ayrıca kampüste halen kullanılan otonom otobüsün yanı sıra bir otomobil ve minibüsle ‘otonom araç filosu’ ilk etapta 3 araçtan oluşacak.
#Living LabDünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST kapsamında düzenlenen teknoloji yarışmaları, 2025 yılında kardeş vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde teknoloji tutkunlarını buluşturuyor. Bu yıl teknoloji ve inovasyonda çığır açacak yeni yarışmaların düzenleneceği etkinlik, 1-4 Mayıs tarihleri arasında Ercan Havalimanı Eski Terminal Binası’nda gerçekleştirilecek.
#TEKNOFEST KKTCİlk düzenlendiği 2018 yılından bu yana havacılık, uzay ve teknoloji alanlarında dünyanın öncü festivali haline gelen TEKNOFEST kapsamında düzenlenen Teknoloji Yarışmaları, 2025 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde teknoloji ve inovasyon tutkunu katılımcıları bir araya getiriyor.
#TEKNOFESTOrtodontinin halk arasında dişlerin düzeltilmesi olarak bilindiğini, ancak yalnızca dişlerin düzgün sıralanmasını değil, aynı zamanda çene pozisyonu ve iskeletsel sorunların tedavisini de kapsadığını ifade eden Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi Nuri Yelken, ortodontik tedavi hakkında önemli bilgiler verdi.
#1Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) en seçkin birliği olan ve halk arasında "bordo bereliler" olarak bilinen Özel Kuvvetler Komutanlığı personeli, aldığı "paramedik" seviyesindeki eğitim sayesinde adeta hayat kurtarıyor. Gerçek operasyon sahalarının simüle edildiği merkezde, insan boyutlarında ve ağırlığında, insani fonksiyonların çoğunluğunu birebir yerine getirebilen gerçekçi mankenler ile eğitim veriliyor.
#Bordo BerelilerTürk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) en seçkin birliği olan ve halk arasında "bordo bereliler" olarak bilinen Özel Kuvvetler Komutanlığı personeli, aldığı "paramedik" seviyesindeki eğitim sayesinde adeta hayat kurtarıyor. Gerçek operasyon sahalarının simüle edildiği merkezde, insan boyutlarında ve ağırlığında, insani fonksiyonların çoğunluğunu birebir yerine getirebilen gerçekçi mankenler ile eğitim veriliyor.
#Asker6 Şubat depreminde arama - kurtarma çalışmalarında yer alan Bozo, AFAD tarafından Ankara’da düzenlenen “2024 Köpekli Arama Timleri Görev ve Eğitim Yeterlilik Sınavı”nda birinci oldu. Daha önce de Sakarya’da birinciliği olan 4 yaşındaki Bozo, ‘oyun’ hırsıyla şampiyonluğu kaptırmıyor.
#AFADMeskûn mahalde operasyon, keskin nişancı eğitimi, refleksleri geliştiren ‘kas hafızası’ çalışması, özel cihazlar ve sanal gözlüklerle çatışma simülasyonu... Teröristlerin korkulu rüyası olan ‘Bordo Bereliler’in Gölbaşı yerleşkesindeyiz.
#Bordo BerelilerBu hafta Gülşen, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda; Yunan şarkıcı Marina Satti, Kreşendo Festivali kapsamında Volkswagen Arena’da sahneye çıkacak. Ayrıca Jared Leto müzik grubu Thirty Seconds To Mars ile Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda konser verecek.
#Uygar TaylanBiliminsanları Dünya’nın geleceği konusunda oldukça karamsar. Bir yanda ABD’de yaşanan görülmemiş büyüklükteki kasırgalar, bir yanda iklim değişiklikleri, hızla artan insan nüfusu ve tüketim... Önümüzdeki 10 yıl Dünya’nın geleceği açısından çok önemli. Önlem alınmazsa kimi toplumsal çöküşler yaşanabilir.
#Umut Fırat EroğluMilli Eğitim Bakanlığınca (MEB), lise düzeyindeki öğrencilerin üniversiteye hazırlık sürecinde hedeflerine daha etkin şekilde ulaşabileceği, yenilikçi ve öğrenme süreçlerini tamamen kendilerine göre şekillendirebileceği bireysel öğrenme platformu MEBİ hayata geçirilecek.
#Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli2 Ekim'de başlayan ve bugün sona erecek olan TEKNOFEST'e vatandaşlar Adana'da akın etti. TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST Adana’nın son gününde kapanış konuşmasını gerçekleştirdi. Bayraktar, "Düzenleyeceğimiz TEKNOFEST’lerde hem ülkemizin hem dost ve kardeş coğrafyaların gençleri ile yeni başarılara imza atacağız" dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise, 'Milli teknoloji hamlesine sahip çıkacağız. Kazanımlarımızdan asla taviz vermeyeceğiz.' ifadelerini kullandı.
#TEKNOFESTAvrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nin (AOSB) Eko-Endüstriyel parka dönüştürülmesi amacıyla yürütülen Döngüsel Ekonomi ve Endüstriyel Simbiyozun Geliştirilmesi projesinin kapanış toplantısı gerçekleştirildi.
#Avrupa Yeşil Mutabakatı