Oxford haberleri sayfasında Oxford hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4477 Oxford haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Alara Urunga, bakteriler üzerine çalışmaları ve müziğe olan yeteneğiyle Oxford’a kabul edildi. 4 yıl biyokimya eğitimi alacak olan Alara, 64 bin sterlinlik Reach Oxford Scholarship bursuna da hak kazandı. Lisedeyken kuantum bilgisayarları ve kodlama üzerine çalışmalar yapan 18 yaşındaki Sıla Nur Yorulmaz ise Harvard Üniversitesi’ne kabul edildi. Sıla Nur, yıllık 91 bin 500 dolar eğitim desteği alacak.
#Alara Urungaİngiltere’nin Oxfordshire kenti yakınlarındaki biyogaz tesisine düşen yıldırım sonucu patlama meydana geldi. Patlamanın ardından tesiste yangın çıktı. Olay yerine çok sayıda itfaiye ve ambulans sevk edildi. Patlamada ölen ya da yaralanan olmadığı açıklandı.
#İngiltereDünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), 2024 yılının en iyi üniversitelerini açıkladı. 8 yıldır Avrupa’nın ve dünyanın en iyi üniversitesi olan Oxford, bu yıl da geleneği bozmadı ve listenin ilk sırasında yer aldı. Bin 904 kurumun sıralandığı listede 75 üniversite ile temsil edilen Türkiye’nin en başarılı yükseköğretim kurumları 301-400 bandındaki Koç, ODTÜ ve Sabancı Üniversiteleri oldu.
#Times Higher EducationTrafik yoğunluğu ve özel otomobillerin neden olduğu çevre kirliliği dünyanın dört bir yanında şehirlerin başlıca sorunlarından. Doğal olarak yerel yöneticilerden şehir planlamacılarına tüm ilgililer, çözüm önerileri geliştirmek için çalışıyor. Bu önerilerden biri olan 15 dakikalık şehirler özellikle pandemiden sonra popülerliğini artırdı. Bu durum bazı komplo teorilerinin ortaya çıkışına da neden oldu. İşte ayrıntılar…
#15 Dakikalık ŞehirlerKoronavirüs salgınında vaka sayılarının durdurulamaz şekilde artmaya başlaması başta Avrupa olmak üzere dünyanın birçok yerinde hem endişeleri hem de sert önlemleri geri getirdi. Öte yandan Oxford'un aşı programının başında yer alan isim olan Prof. Sir Andrew Pollard'dan kovid-19 aşılarıyla ilgili çok ciddi bir uyarı geldi.
#KoronavirüsKoronavirüs salgını hayatımıza girdiğinden beri bilim insanları sadece virüsü ortadan kaldırmak için çalışmakla kalmadı bir yandan da salgının insanlık üzerindeki etkilerini araştırmaya devam etti. Oxford'lu uzmanların bu konuda yaptığı son araştırmanın ortaya koyduğu sonuçlar ise son derece çarpıcı...
#KoronavirüsLise öğrencisi Asya Ocak, meme kanserini erken teşhis edebilecek ve hastaların daha az radyasyona maruz kalmasını sağlayacak bir yazılım tasarladı. ‘ULT-AI’ isimli yapay zekâyla çalışan yazılım, tümörlerin tespitini yüzde 98 oranında doğru şekilde belirliyor.
#İzmirKanserin gelişiminde asıl etkili olan şeyin nasıl yaşadığımız olduğuna işaret eden çalışmaların sayısı günden güne artıyor. Örneğin geçen yıl yayımlanan bir araştırmada kanser vakalarının yaklaşık yüzde 45'inin yaşam tarzından kaynaklandığı ve tamamen önlenebilir olduğu görüldü. Peki kanseri önlemede kritik rol oynayan yaşam tarzı değişiklikleri neler?
#SağlıkMisli’ye gelen kazanıyor, Misli kazandırmaya devam ediyor. Oldukça yüksek oranlı tahminlerde bulunan Misli üyesi, 3 maçtan oluşan 17.857.07 oranlı bir sistem kupon yaptı. Yaptığı kupona Misli Arena’da da yer veren üye, diğer Misli üyeleriyle de kuponunu paylaşmış oldu.
#MisliMisli’de yer alan günün “Şampiyon Oranlı” maçlarını Misli yazarları sizler için yorumladı. Siz de “Şampiyon Oran” farkıyla Misli’de maçların heyecanını daha yüksek oranlarla yaşayabilirsiniz. İşte günün şampiyon tercihleri…
#MisliHani kolumuzu, bacağımızı bir yerlere çarptığımızda acıdan ne yapacağımızı bilemeyiz de ağzımızdan istemsizce küfür çıkar ya... Böyle durumlarda neden küfrediyorum ki diye bazen kendimizi kötü hissederiz hatta. Ama rahat olun, bu tamamen bilimselmiş ve ağrımızı azalttığı için küfrediyormuşuz. Araştırmacılar, başta ağrı olmak üzere çeşitli durumlarda küfretmenin etkisinin altında yatan mekanizmaları anlamak için hâlâ çalışıyorlar.
#KüfürGünümüzde kanser, can kayıplarına yol açan kronik hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Kansere yatkınlık söz konusu olduğunda kişinin genetik yapısı da önemli elbette ancak yakın tarihli araştırmalar neredeyse her iki kanserden birini önlemenin elimizde olduğunu ortaya koydu. Bu bağlamda özellikle beslenme çok kritik. Peki hangi gıdaların kanser eğilimini artırdığını, hangilerinin kanser savaşçısı olduğunu belirleyen şey ne?
#SağlıkDünyanın dört bir yanından akademisyenler, politika yapıcılar, sivil toplum örgütleri ve uygulayıcılar günümüzde kadınların karşı karşıya kaldığı sorunlar ve kadın hakları ile ilgili çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmalar birçok başlıkta ilerliyor: hak ihlalleri, karar mekanizmalarında kadının yeri, kadın liderliği, kadınların güçlenmesi ve toplumsal değişim, annelik ve iş-yaşam dengesi, insan ticareti ve fuhuş, siyasal temsil, kadınlar için güvenli yaşam, kadına yönelik ekonomi politikaları ve şiddet gibi...
#Dünyada Kadın Hareketlerine BakışFeroz Ahmad, Delhi Müslüman aristokrasisine mensuptu. Türkçeyi iyi bilenlerdendi. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, Feroz Ahmad, Türkiye’nin gerçeklerine ve Kemalist mirasın bakış açısına en fazla yaklaşan tarihçilerden biriydi. Dürüst bir kalemi vardı ve ciddi araştırmalar yapardı. Konular üzerinde titizlikle çalışan ve bazı meselelerde yerleşik duvarları aşabilen bir tarihçiydi.
#Feroz AhmadParis’in romantik atmosferinden Sidney’in çarpıcı ışık gösterilerine, Kapadokya’nın mistik peribacalarından Laponya’nın büyüleyici kış masalına kadar her şehir yeni yıla girerken kendine özgü bir hikâye anlatıyor. Yıla güzel bir başlangıç yapmak için en iyi destinasyonları seyahat yazarlarına ve gezginlerimize sorduk.
#YılbaşıKanser çağımızın en ölümcül hastalıkları arasında başı çekiyor. Bu nedenle sık sık kanser doktorlarının, bu hastalıktan kaçınmak isteyenler için verdikleri tavsiyelerle karşılaşıyoruz. Peki ya o doktorun kendisi de uzmanı olduğu kansere yakalanırsa ne olur? İşte bunu yaşamış bir ismin anlattıkları ve farklı alanlardan 8 uzmanın kanseri uzak tutmak için kendi hayatlarında aldıkları önlemler...
#SağlıkBal Türkiye’de kahvaltıların, tatlıların en vazgeçilmez ögelerinden biri. Bizler, kızarmış sıcacık tereyağlı ekmeklerden yoğurda hatta tatlıya kadar her şeyin üzerine bal gezdiren bir milletiz. Ülkemizin çok çeşitli yerlerinde de birbirinden farklı ve leziz ballar üretiliyor. Ancak her şeyde olduğu gibi balda da taklit ve tağşiş yapılabiliyor. Bazen ise ‘organik’ diye pazarlarda satılan ballar hileli çıkabiliyor.
#Balın Faydaları1960'larda yapılan bir deneyin ayrıntıları önce bir belgesel sonra da bir sosyal medya paylaşımı aracılığıyla gündeme taşınınca kızılca kıyamet koptu. Aslına bakılırsa, demir mineralinin vücuttaki emilimini ölçmek isteyen araştırmacılar, o dönemler çok yaygın kullanılan bir yönteme başvurmuştu. Peki tartışmalara yol açan şey neydi?
#İngiltereİngiliz sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), üniversiteleri saygınlıklarına göre sıraladı. ‘2025 Dünya Üniversiteleri Saygınlık Sıralaması’nda Türkiye’den sadece Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), 201-300 bandında yer aldı. ODTÜ önceki yıllarda da sıralamaya girmeyi başarmıştı...
#Times Higher EducationDünyaca ünlü kanser araştırmacısı hem babasını hem de annesini kanser nedeniyle kaybetti, hatta kendi de birkaç yıl önce bu hastalıkla savaştı. 36 yılın ardından annesinin ölümüne yol açan nadir kansere karşı en güçlü silahı geliştirmeyi başardı.
#SağlıkABD Başkanı Donald Trump, Oval Ofis’te İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile düzenlediği basın toplantısında ‘ABD, Gazze Şeridi’ni devralacak ve biz Gazze’ye sahip olacağız’ diyerek 1.8 milyon Filistinliyi bölgeden tehcir etme planını açıkladı. ‘Gazze, Ortadoğu’nun Rivierası olabilir’ diyen Trump’ın şok planına tepki yağdı.
#ABDEge Denizi’ndeki Santorini Adası, son günlerde ardı ardına meydana gelen depremlerle sarsılıyor. Bu sarsıntılar, volkanik hareketlilik konusunda da endişeleri artırmış durumda. Ada, özellikle geçmişte büyük patlamalara sahne olan Kameni yanardağıyla dikkat çekiyor. Yapılan yeni araştırmaların sonucu ise uzmanları oldukça tedirgin etti.
#DepremJaponya’da açılan dünyanın ilk robot oteli, havalimanlarında rehber görevi gören robotlar, Çin’de açılan ve bütün operasyonların robotlar tarafından yürütüldüğü dünyanın ilk insansız fabrikası... Yaklaşık 250 sene önce, ilk mekanik dokuma tezgâhının fabrikaları dönüştürmeye başlamasından bu yana insanlığın teknolojide kat ettiği mesafe, bir taraftan gündelik yaşamı kolaylaştırırken diğer taraftan ‘robotlar işimizi elimizden mi alacak’ endişesini beraberinde getiriyor. Öyle ki IMF’ye göre yapay zekâ, küresel istihdamın yüzde 40’ını etkileyecek. Ancak bu endişe yeni değil. 1920’de ABD’de çoğunlukla kadınların yürüttüğü telefon operatörlüğü görevini makineler alınca da aynı korku yaşanmıştı. Hatta ünlü iktisatçı Keynes, 1930’da yayımlanan bir makalesinde, 2030’un ‘teknolojik işsizlik’ yılı olacağını vurgulamıştı.
#RobotFutbolda sezon ilerledikçe heyecan gitgide artarken birçok ligden yüzlerce maçı Misli’ye sadece üye olarak canlı izle! Sadece futbolda değil; basketbol, voleybol ve teniste de birçok karşılaşma canlı yayınlarla Misli’de. Ayrıca Misli’nin birçok etkinlikte üyelerine özel olarak sunduğu Şampiyon Oranlar ile normal üzerinde oranlarla kazanma şansını yakala!
#MisliYeni bir araştırma, beyinde uyuyan virüslerin kafa travması ile aktive olabileceğini ve Alzheimer'ı tetikleyebileceğini öne sürdü. Çalışmalar uzun zamandır beyin sarsıntıları ve kafaya alınan darbelerin nörodejeneratif hastalık riskini artırabileceği konusunda uyarıda bulunuyordu. Ancak şimdi bilim insanları, bu tür yaralanmaların beyindeki uyuyan virüsleri 'uyandırarak' iltihaplanmayı ve bunamaya yol açan uzun vadeli hasarı tetikleyebileceğine inanıyor.
#AlzheimerDünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE) sosyal bilimler, hukuk, sağlık, mühendislik, eğitim gibi 11 alanda 2025 Dünya Üniversite sıralamalarını yayınladı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) eğitim bilimleri alanında ilk 100’e girerek dünya sıralamasında 89’uncu oldu.
#THE Alan Sıralaması