Bir yıl önce kurulan Kemalist Aydınlanma Derneği, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş süreci, Atatürk İlke ve Devrimleri’ni anlatma ve toplumu bilgilendirme hedefi doğrultusundaki ilk etkinliğini Gelibolu’da düzenlediği ‘Yeni Anayasa Paneli’ ile başlattı.
#Kemalist Aydınlanma Derneği1960’ların ortasında Sivas’tan İstanbul’a göç eden bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Babası Beyoğlu Belediyesi’nde işçiydi. Çocukluğu ‘öteki Beyoğlu’nda, Örnektepe-Okmeydanı bölgesinde siyasetin içinde geçti. 14-15 yaşında kongreleri izlemeye başladı. 18 yaşından itibaren partisinde gençlik kollarından ilçe yönetimine her kademede çalıştı. Yerel seçimde, 30 yıllık hayali gerçekleştirerek ‘Altıncı Daire’nin anahtarını CHP’ye kazandırdı. 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın akabinde Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney ile birlikteyiz...
#İnan GüneyGeleneksel yemekleri tanıtmasıyla ve gastronomi araştırmalarıyla bilinen Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas, 2023’ün en iyi dana eti yemeklerini listeledi. 24 lezzetin yer aldığı listeye ülkemizden Türk mutfağının zengin lezzetlerinden biri olan Çökertme kebabı dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza 'Ülkemizde kebapların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 öneri...
#RotaSeda Öğretir, Almıla Aydın ve Nilay Yılmaz’ın farklı yüzyıllarda aynı semtte, İstanbul Zeytinburnu’nda yaşamış üç çocuğun hikâyesini anlattığı, İstanbul’un çokkültürlü zengin geçmişini gözler önüne seren ‘Zamansız Şehrin Çocukları’, Altın Kitaplar etiketiyle raflardaki yerini aldı. Kitabın tanıtımı Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy’un da katılımıyla Kazlıçeşme Sanat’ta yapıldı.
#Zamansız Şehrin ÇocuklarıDile kolay, kentin tarihi ta M.Ö. 3000 yılına uzanıyor. Hatti, Hitit, Frig, Lidya, Pers, Selevkos, Bergama Krallığı, Roma, Bizans, Selçuklu, Sâhib Ataoğulları, Germiyanoğulları, Osmanlı ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti… İnanılmaz bir tarihi zenginlik söz konusu. Geçmişi bugünle tanıştırıp yarınlara taşımak, tarihi-kültürel mirası bir arada toplamak, korumak ve sergilemek amacıyla yapımına 2011’de başlanan ama tamamlanması 2023’ü bulan Afyonkarahisar Müzesi, heybetiyle büyülüyor. Burada yok yok! Şimdiden söyleyeyim, asla ayak üstü gezilecek bir yer değil. En az yarım gününüzü ayırın ve bu köklü geçmişi aynı çatı altında adeta yaşayarak tanıyın.
#AfyonkarahisarGaziantep Genç İş İnsanları Derneği (GAGİAD) tarafından, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle düzenlenen GAGİAD Kültür Sanat Festivali 2 Ekim’de başlıyor. Kültür ve sanatın zengin dünyasını kent halkıyla buluşturmak üzere hayata geçirilen festival, bir hafta boyunca, çağdaş sanat sergilerinden klasik müzik konserlerine, sanatçı söyleşilerinden atölyelere kadar bir dizi etkinliğe ev sahipliği yapacak. Tarihi Pürsefa Hanı’nda ziyarete açılacak “Pür-hayâl” ve “...fakat kalbim seninledir” sergileri ise 28 Ekim’e kadar izlenebilecek.
#GAGİAD Kültür Sanat FestivaliDivan Edebiyatı Müzesi adıyla ziyarete açılan, 2007'de başlayan restorasyon ile 2011'de Galata Mevlevihane'si en çok merak edilen yerler arasında. Bu mevlevihaneyi ziyaret etmek isteyenler için Galata Mevlevihanesi Müzesi nerede? Tarihçesi, eserleri, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023) konularını sizler için derledik.
#Galata MevlevihanesiZeytinburnu'nda Tarihi Merkezefendi Fırını alev alev yandı. İtfaiye ekipleri alevlere güçlükle müdahale ederken, zarar gören tarihi binanın duvarları itfaiye ekipleri tarafından kontrollü şekilde yıkıldı. Tarihi bina tamamen yanarak kullanılamaz hale geldi.
#YangınKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Kültür Yolları tanıtım toplantısına katıldı. Burada konuşan Bakan Ersoy "Dünyada bu kadar geniş çapta, kültür ve sanat etkinlikleri gerçekleştiren ender ülkelerden biriyiz. Hedefimiz, festivallerimizi herkese ulaşacak şekilde yaygınlaştırmak" dedi.
#Bakan ErsoyPausanias’ta geçen kurucu Azan’ın, bir su perisi olan Erato ile Yunanistan’daki Arkadya bölgesinin kralı Arkas’ın oğlu olması ise suyun yanına kurulan Aizanoi’a hoş bir göndermedir. Kentin efsanevi kuruluşunda anlaşılan suyun önemi büyüktür; bir su perisinin oğlu olan Azan kurmuştur Aizanoi’u ve belki de sırf bu yüzden su kenarını seçmiştir, kim bilir…
#Uğur ÇELİKKOLSon günlerde “Bursa’dan Kütahya’ya trenle gidilir mi, nasıl gidilir, nasıl olur Bursa’da tren mi var?” soruları sosyal medyada, havada uçuşuyor. Doğru, geçmişte Fransızların yaptığı ve işleri bitince söktüğü Bursa-Mudanya limanı arasındaki treni saymazsak, ki keşke günümüzde dursaydı, turizm için büyük bir çekici olurdu... Buna ilave olarak yıllardır hızlı treni bekleyen ama kavuşamayınca Bursalılar, maalesef trene hasret.
#Bursa“Denizi sevenler, rüzgâr ve fırtına mevsiminin gelişine kadar sahillere hiç uğramamalı.” Ahmet Haşim bu sözleriyle günün Antalya’sını mı kastetti bilmiyorum ama biz rüzgârlı Akdeniz’e yağmur altında bir tramvayla uğradık. İşte Kaleiçi’nden arka vagonun pencerelerine yansıyanlar...
#HürriyetBu hafta sizi, 25 Aralık’ta Fransız işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yılını kutlayacak olan Gaziantep’e davet etmek istiyorum. Medeniyetlerin kesişme noktasındaki şehir en çok ve haklı olarak mutfağının çeşitliliğiyle biliniyor. Fakat bu şehri sadece yemek olarak görmek hata olur. Tarihi boyunca çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapan kentin birçok zenginliği var.
#GaziantepFrigler, Balkanlar’dan gelip Anadolu’ya yerleşmiş ve yaklaşık 3 bin yıl önce Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya civarında görkemli bir medeniyet kurmuş. Kayalara evler, kaleler, anıtlar oyarak inşa ettikleri şehirlerini dolaşırken kendini unutuyor insan... Yürüyerek 20 gün sürecek Frig Yolu’nda üç günlük bir otomobil turu yaptık. Kayıp heykellerden buz gibi kamp gecelerine işte deneyimlerimiz...
#HürriyetGeçtğimiz hafta sonu Kütahya’ya gittim. Çinilerle süslü tarihi kentten ne kalmış, ne durumda görme fırsatım oldu. Tarihi evleri ve çarşısı, sıra sıra çini ve seramik dükkanları, Germiyan Beyliğinin Osmanlı’ya çeyiz olarak verdiği şehir olan Kütahya’ya bir cumartesi günü çarşı bölgesi açıkken gitmenizi öneriyorum.
#Bursaİstanbul’da yaşayanların gün içinde çok da dikkat etmeden yürüyüp gittiği tarihi sur kapıları kim bilir nelere tanık olmuş ve altından kim bilir kimler geçip gitmiş yüzyıllardır... Yedikule’den başlayıp Ayvansaray’a uzanarak kadim şehir İstanbul’un kapılarını aralayalım bir bir. O kapılardan ulaşılan eşsiz mimari yapıları ve semtlerin büyülü sokaklarını keşfedelim...
#Istanbulİnsanların yaşamak için yemek yedikleri değil, yemek yiyebilmek için yaşadığı Gaziantep’te elbette tadı damakta bırakacak başka şeyler de var... Çarşı bölgesi, Karagöz’den kalealtına kadar olan bölüm, hanlar, el sanatı dükkanları, baklavacılar bana Halep günlerimi hatırlatan eski taş evlerle süslü sokaklar...
#BursaDoğu’nun mutfağıyla, misafirperverliğiyle ve tarihiyle ünlü şehirlerinden biri olan Gaziantep’in ‘Gazi’ unvanı alışının 100’üncü yılı yarın kutlanacak. Yüzlerce yıllık hanları, kahveleri, camileri ve özgün evleriyle ziyaretçilerini karşılayan şehirde kebap ve tatlı dışında pek çok yöresel lezzet daha bulacaksınız.
#GaziantepAntalya'daki kayıp tarihi eser soruşturmasında dikkat çeken detaylar ortaya çıktı. Yorgun Herakles, Herakles Lahdi, Yüzyılın Hazinesi ve Elmalı Sikkeleri gibi paha biçilmez binlerce tarihi eserin bulunduğu Antalya Müzesi'nde kayıp eserler olduğuna ilişkin soruşturma devam ederken, dört güvenlik kamerasının da çalışmadığı öğrenildi.
#Antalya