ESKİŞEHİR'de yaşayan 15 yaşındaki Barış Kaan Datlı, 4,5 yıl önce arkadaşlarıyla oynarken bir kaza geçirdi. 10 yaşındayken sağ kolu bir apartmanın demir korkuluklarına giren Datlı, hastaneye kaldırıldı. O günden sonra el parmaklarını kullanamayan Datlı'ya 4,5 yıl boyunca çeşitli tedaviler uygulandı ancak çare olmadı. Anne Filiz Akgül Datlı'ya son olarak 'yapılacak bir şey olmadığı' söylendikten sonra anne-oğul umudunu yitirdi. Tesadüfen internette benzer hastaların hikâyesini gören genç kadın, oğluna kas nakli yapıldığında elini tekrar eskisi gibi kullanabileceğini öğrendi. Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi'nde Prof. Dr. İsmail Bülent Özçelik tarafından ameliyat edilen Barış Kaan Datlı ameliyattan sonra çok kısa bir sürede eski haline kavuştu ve 4,5 yıl sonra tekrar parmaklarını kullanmaya başladı.
#Kas NakliEDİRNE'de kaza geçiren Bahadır Bayındır'ın (34) sağ kolunda derin cam kesikleri oluştu. Kesiklerin sinirlerine ciddi zarar vermesi sonucu sağ elini kullanamayan Bayındır'a Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi'nde kendi vücudundaki birkaç farklı noktadan kas nakli yapıldı. Nisan ayında ameliyat olan Bayındır, 1 yıldan daha uzun bir süre sonra elini tekrar kullanmaya başladı.
#Kas NakliEDİRNE'de kaza geçiren Bahadır Bayındır'ın (34) sağ kolunda derin cam kesikleri oluştu. Kesiklerin sinirlerine ciddi zarar vermesi sonucu sağ elini kullanamayan Bayındır'a Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi'nde kendi vücudundaki birkaç farklı noktadan kas nakli yapıldı. Nisan ayında ameliyat olan Bayındır, 1 yıldan daha uzun bir süre sonra elini tekrar kullanmaya başladı.
#Kas NakliPlastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahı Doç. Dr. Mehmet Veli Karaaltın, gecikmiş yüz felci tedavisinde ilke imza atarak, ayak üzerindeki, yüzün dokusu ve hareketleriyle çok yakın davranan normallerden farklı ve küçük bir kas sayesinde iki ameliyatla alınan sonucu tek ameliyatla elde etmeyi başardı.
Gaziantep’te, bebekken yüzü yanan ve doktorların tedavisinin mümkün olmadığını söylediği için evden dışarı çıkmayan Asiye Engiz, 41 yaşında başvurduğu Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Mutaf’ın yaptığı ameliyatlarla yeni yüzüne kavuştu. Nakil yapılmadan tamamen hastanın kendi dokuları kullanılarak yapılan ameliyatın ardından yeni yüzüne kavuşan Asiye Engiz mutlu olurken, Prof. Dr. Mehmet Mutaf ise dünyada ilk olarak tanımladığı yöntemin yüz nakillerindeki gibi risk taşımadığını ve sorunsuz olduğunu söyledi.
70’lerin “bohem” yaşam anlayışı, modanın yanı sıra makyajda da sezonun önemli bir trendi olarak öne çıkıyor. Saçlar düz, doğal ve uzun, giyim seyahatin bol olduğu anlayışa uygun olarak daha rahat, bol ve sportif, kısacası “zahmetsiz”... Detayları M.A.C’in Türkiye Senior Make Up Artist’i Georgina Billington’dan aldık...
Kalp, karaciğer ve akciğer yetmezliği gibi hastalıkların tedavisi yalnızca organ ve doku nakliyle mümkün… Organ ve Doku Bağışı Haftası vesilesiyle konuştuğumuz uzmanlar ülkemizde pandeminin de olumsuz etkilediği bağış oranlarının azlığına dikkat çekip “Bir kişi organlarını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilir” diyerek çağrıda bulunuyor.
#Melis YılmazKene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis çoğu insan tarafından bilinmiyor. Ancak lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Peki babesiosis nasıl bir hastalık? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Ülkemizde yaşanan vaka var mı? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneKırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Lyme hastalığı keneler tarafından yayılan en yaygın hastalıklar ancak ‘babesiosis'i çoğumuz hiç duymadık. Babesiosis, lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) 2023 raporuna göre, Kuzey Amerika’da özellikle Mayıs ve Ekim ayları arasında kene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis vakaları artıyor. Peki bizde durum ne? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneKanada'nın New Brunswick eyaleti, 2018 yılından beri tuhaf olaylara sahne oluyor. Çoğu gençlerden oluşan 430 kişiyi pençesine alan gizemli bir hastalık, 39 can kaybına yol açtı. O günden bu yana ne hastalığın adı konabildi ne de sebebi tespit edildi. Ancak vaka sayıları artmaya devam ediyor. İşte filmlere konu olabilecek olaylar zinciri...
#KanadaSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Maymun çiçeği hastalığının Türkiye'de görülmediğini belirtirken, 'Pandemi oluşmayacağı yönünde kanaat var. Tek tük görülebilir; ama bu salgın olmaz. Şu ada ekstra bir tedbire ihtiyacımız yok.' dedi.
#Sağlık Bakanı Kemal MemişoğluYaz aylarında çoğumuz arabaya biner binmez bir an önce serinlemek için klimayı çalıştırırız. Havalandırmadan çıkan soğuk havanın yüzümüze vurmasını istiyoruz ama klimaların bu şekilde kullanımı yüz felcinden solunum hastalıklarına hatta kansere kadar ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor.
#KlimaTüm yurt genelinde kavurucu sıcakları yaşamaya başladık. Dışarıdan eve girdiğimizde ya da arabaya bindiğimizde imdadımıza klimalar yetişiyor. Ancak klimaların yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Özellikle arabaya biner binmez klimanın açılması son derece tehlikeli. Peki, nedir bu kadar tehlikeli olan şey? Hem araç içinde hem de ev ve iş yerlerinde klima kullanımı ile ilgili bilinmesi gerekenleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurgül Naurzvai ile konuştuk.
#SağlıkVücudumuzdaki morlukların neden oluştuğunu anlayamadığımız, “Her halde bir yere çarptım” ya da “Hiçbir yere çarpmadım bu morluklar nereden çıktı?” diye düşündüğümüz zamanlar olmuştur. Ne var ki önemsemediğimiz bu durumlar, ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Tıpkı Hannah Newman-Smith’in morluklarının sebebinin APLASTİK ANEMİ olması gibi...
#Morluk