Türkiye’nin doğa gündemindeki olumlu haberlere mercek tutuyoruz bu hafta. Dünyada sadece 46 kez görülen karabaşlı çulha ülkemizde halkalandı, takip ediliyor. Nadir canlılar kulaklı çöl toygarı Hatay’dan, çizgili sırtlan Manisa’dan selam veriyor. Yanan ormanları şenlendiren ayıgülleriyle yeni keşfedilen minicik sümbül de ‘hayat devam ediyor’ diyor...
#Kulaklı Çöl ToygarıKüresel ölçekte açlık giderek artıyor. Temiz ve güvenilir gıdaya ulaşmak her geçen gün biraz daha zorlaşıyor. Ülkeler sınırlarının güvenliği kadar sınırlarının içindeki güvenlik için de artık bir yarışta ve gıda güvenliği konusunda eksiklerini hızla kapatma telaşında... Gözden kaçırdığımız şeyse su!
#Goda GüvenliğiŞüphesiz ki ilkbahar, dünyaya bakma ve onu görmenin en özel zamanı. Kuşlar, çiçekler ve kelebekler gibi birçok canlının görülmek ve duyulmak için harikulade hallerde karşımıza çıktığı bahar, doğanın düğün ve şenlik vakti. Sahnemizse deltalar, boğazlar, ormanlar, göller gibi özel ekosistemler. Anadolu, yedi bölgesine yayılan birbirinden güzel doğal alanlarıyla bizi bekliyor. Gelin, baharda bu şenliğe ortak olalım.
#DoğaBir yanda siyasilerin her zamanki vaatleri, diğer yanda Greta ve arkadaşlarının “Söz bitti, eyleme geçin” çığlıkları... 26’ncı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı, yani COP26, İskoçya’nın Glasgow şehrinde devam ediyor. 120’ye yakın devlet liderinin katıldığı konferansın gidişatından sorunların tam anlamıyla çözülemeyeceği anlaşılıyor. Ancak dışarıda yükselen sesler bir değişimin eşiğinde olduğumuzu gösteriyor.
#İklim ZirvesiBaşkent’teki 513 kuş dedektifi, geçen yıl 273 tür gözlemledi. Ankara’da kuş gözlemciliği yapan ve kuş rotalarını inceleyen Ankara Üniversitesi öğretim görevlisi Arzu Gürsoy Ergen, “En dikkat çeken türler karabaş patka, küçük kumkuşu, küçük su çulluğu, paçalı baykuş ve dikkuyruk” dedi.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUKimi yiyecek aramak için ormandan çıkıp Kars’a gidiyor, kimi ‘göç ediyorum’ diye 18 ülke geziyor. Halkalama, uydu vericisi takılması gibi çalışmalar sayesinde artık birçok türün göç stratejisini, konaklama, kışı geçirme alanlarını, kaç yıl yaşadıklarını ve üreme süreçlerini biliyoruz. Üstelik bunu havada, karada ve suda yapabiliyor, onları yatak odalarına kadar takip edebiliyoruz. Pandemi nedeniyle biz gezemiyoruz belki ama başka canlıların yerkürenin tadını çıkardığını bilmek sevindirici. Siz hangisinin rotasını tercih ederdiniz?
#GazetehaberleriBURSA'da, doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş tarafından fotoğraflanan halkalı leyleğin şaşırtıcı göç hikayesi ortaya çıktı. Kocaçay Deltası'na konan sürüdeki 11 aylık leyleğin de göç ettiği belirlendi. Bu durum, leyleğin ayağına Macarlar tarafından takılan mavi halka sayesinde anlaşıldı.
#BursaBURSA’da doğa fotoğrafçılığı yapan Alper Tüydeş, sosyal medya hesabından çiftçilerin fark ettiği ayağında halka bulunan bir leyleğin hikayesini anlattı. Halkada bulunan rakamları çözmek için yardım aldığı Yunan kuş araştırmacısı Eva Stest’in leyleğe halkayı takan kişi olduğu, adının ‘Zoi’ olduğu belirtilen hayvana ise 2 yıldır ulaşılamadığı ortaya çıktı.
#BursaSamsung Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırmalar Merkezi görevlisi Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, son yıllarda küresel ısınmanın etkisiyle iklim koşullarının değişimi nedeniyle kuşların göç takvimlerinde değişiklikler gözlemlediklerini belirterek, "Küresel iklim değişikliği nedeniyle değişen hava şartları kuşların göç stratejilerini de etkiliyor. Son 7- 8 yıldır daha net göze çarpan değişimler var" dedi.
#SamsunEymir Gölü Kuş Halkalama İstasyonu’nda 551’i ilkbahar, 801’i de sonbahar döneminde olmak üzere bu yıl toplamda bin 352 kuş halkalandı. Ankara’da konaklayan göçmen kuşlardan en çok yakalanan ve halkalanan türler ise ötleğen, küçük sinekkapan, benekli sinekkapan ve çıvgın oldu.
#Sedat CENİKLİMacaristan’ın Budapeşte şehrinde 34 yıl önce dünyaya gelen ve o gün halkalanan leylek, Eskişehir’de enerji nakil hattına takılarak hayatını kaybetti. Doğa Araştırmaları Derneği, ölü bulunan leyleğin Macaristan’da kayıtlara geçen en yaşlı kuş olduğunu açıkladı.
#LeylekTarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Ankara Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi iş birliğiyle aktif hale getirilen Eymir Kuş Halkalama İstasyonu’nda, bu sene ilkbahar ve sonbahar döneminde 62 türden 2 bin 239 kuş halkalandı.
#Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü