Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı’nın Türkiye’ye elektron hızlandırma kabiliyetini kazandırdığını belirterek “Işık hızında elektronların üretimi gibi sahip olduğu teknoloji altyapısı ve yeteneğiyle TARLA, uygulamalı temel bilim ve mühendislik dallarında araştırmaların önünü açacak. Özellikle elektron hızlandırıcısıyla radyasyon yönetiminde elde edeceğimiz bilgi birikimi ve kabiliyetler; sağlık gibi birçok öncelikli alanda ulusal ihtiyaçlarımıza cevap verecek. Hızlandırıcımızda, havacılık ve uzay sanayiinin ihtiyaç duyduğu yüksek radyasyon ve ısı gibi zorlayıcı dış faktörlere dayanıklı özgün malzemelerin ülkemizde test edilmesi, geliştirilmesi ve üretilmesinde yararlanılabilecek. Öncül teknolojilerin geliştirilmesi için altyapı olanağı sağlayacak olan yüksek teknolojiye sahip bu tesis; ülkemizin hızlandırıcı teknolojilerine dayalı bilimsel kapasitesinin gelişimi için önemli bir eşiği aşmış oldu.” dedi.
#Elektron HızlandırıcıYaşar Üniversitesi’nden altı akademisyen ‘Dünyadaki En Etkili Bilim İnsanları’ listesinde yer aldı. Stanford Üniversitesi’nin hazırladığı, farklı alt disiplinlerde dünyadaki bilim insanları arasında yüzde 2’lik dilime giren 210 bin 198 kişiden oluşan çalışmada Türkiye’den 1395 bilim insanı listelendi.
#AMERİKA Birleşik DevletleriUzayın derinlikleri asırlardır insanoğlunun zihnini kurcalıyor. Bilinmeyen gezegenleri keşfetmeye olan merak her geçen gün artarken, bilim insanlarının yeni hedefi Ay üstünde kalıcı yaşam merkezleri kurmak. Peki ama "ev konforunda" olacağı söylenen bu Ay üssü nasıl inşa edilecek?
#UzayABD’nin California eyaletinde yer alan Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı'da füzyon enerjisine yönelik yapılan deneyde, füzyon reaksiyonu başlatmak için kullanılan enerjiden daha fazla enerji üretilerek ilk defa net enerji kazanımı sağlandığı duyuruldu. ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm ise söz konusu füzyon deneyini "dönüm noktası niteliğinde bir başarı" olarak nitelendirerek ABD'nin iklim değişikliğiyle mücadele için temiz enerji sağlamak, nükleer deneme yapmadan nükleer caydırıcılığı sürdürmek gibi insanlığın en karmaşık ve acil sorunlarını çözmesine yardımcı olacak çalışmalar yaptığını ifade etti.
#ABDAvrupa Birliği’nin, enerji ve iklim hedeflerini tehlikeye atmadan 2022 kışı ve 2025 yılına kadar Rus gaz arzının tamamen kesilmesiyle nasıl başa çıkabileceğini inceleyen ‘İklim Eylemi Yoluyla AB Enerji Güvenliğini Sağlamak’ (Delivering EU Energy Security through Climate Action) başlıklı rapor bugün yayınlandı.
#Enerji5G’ye geçiş sürecine sadece bir teknoloji evrimi olarak bakmamak gerektiğine dikkat çeken Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, “Tam anlamıyla dijitalleşmiş bir ülke olma yolunda atılan önemli bir adım. Vodafone olarak, 5G ihalesinin bir an evvel yapılmasını önemsiyor ve istiyoruz. 5G teknolojisinin ülkemizin dijitalleşme yolculuğunda önemli bir kilometretaşı olacağına inanıyoruz” diye konuştu.
#5G15’inci Uluslararası ISK-SODEX fuarının açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "2012 yılından bu yana iklimlendirme cihazları üretimine yönelik 49 yatırım için teşvik belgesi düzenledik. Teşvik sistemi kapsamında bu yatırımlara içeriğine göre vergi, enerji, altyapı, nitelikli personel ve yatırım yeri konularında destekler sağlıyoruz. Hükümetlerimiz döneminde bu kurumlarımız aracılığıyla iklimlendirme sektöründen 2 bin 700’ün üzerinde projeye 411 milyon lira destek sağladık. Önümüzdeki dönemde de sektörün gelişimini takip ederek, yapacağınız yatırımları, geliştireceğiniz projeleri destekleyeceğiz" dedi.
#Mustafa VarankSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin gündemini yatırım, istihdam, üretim ve ihracatta tutmakta kararlı olduklarını belirterek, "Bunu da Cumhur İttifakı ile ülkemizin her tarafında yeni teknoparklar, Ar-Ge, tasarım merkezleri kurarak gerçekleştireceğiz." dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji BakanıSon yıllarda ülkemizde hava sıcaklıklarında ani yükseliş ve düşüşler meydana geliyor. Sık sık çöl tozları görülüyor ve yağmurla birlikte çamur yağıyor. Hatta mayıs ayına çok az kalmışken hala ilkbahardan tam anlamıyla söz edemiyoruz. Peki bu ani hava değişimleri ve hava olayları yazın da devam edecek mi? Haziran, temmuz ve ağustos aylarında yurdun büyük bölümünde nasıl bir hava bizleri bekliyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye değerlendirdi.
#Hava DurumuDünyanın Microsoft'tan sonraki en büyük ikinci yazılım şirketi olan Oracle'ın kurucularından milyarder Larry Ellison, çok ilginç bir deneye kalkıştı. Ellison, satın aldığı adada hayallerini hayata geçirebilirse dünyada bir ilki başarmış olacak
#OracleCumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen '2020-2021 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "En kısa sürede diğer eğitim öğretim kademelerinde olduğu gibi yükseköğretimde de yüz yüze eğitim öğretimi başlatmayı hedefliyoruz" dedi.
#YökCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK Mükemmeliyet Merkezi'nin açılış töreninde konuştu. "Bilimsel araştırmalara ilgi duyan yetenekli evlatlarımıza bir müjde vermek istiyorum." diyen Erdoğan, "TÜBİTAK fen lisemiz inşallah 2021-2022 eğitim öğretim yılından itibaren öğrenci almaya başlayacak." ifadelerini kullandı. Erdoğan, Koronavirüs aşısı ve ilacıyla ilgili de "2 aşı adayımız hayvan deneylerini başarıyla tamamladı. Hatta bunlardan birisi etik kurulu onayını da alarak insanlar üzerinde klinik çalışma safhasına geldi." diye konuştu. Öte yandan, Erdoğan, tören öncesinde TÜBİTAK desteği ile üretilen yüzde yüz yerli dünyanın ilk lastik tekerlekli 7 ton kapasiteli elektrikli iş makinasını test etti.
#Erdoğanİstanbul’daki bir lise, 2018’in yazında hayata geçirilen, ‘Güneş Enerjisi Santrali’ projesiyle bugüne kadar 12 bin 500 kWh elektrik üreterek, karbon salınımı 8.8 ton azalttı. Lisenin hedefi, ‘Güneş Enerjisi Santrali’ ile yılda 33 bin kWh elektrik üreterek, karbon salınımını 25 ton azaltmak.
#İstanbul Saint-Joseph LisesiXerox PARC’ın geliştirdiği sıvı alaşımdan çip basan baskı cihazı, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün MIT Technology Review isimli teknoloji portalında, güneş enerjisi panellerinin daha uygun maliyetlere üretilebilmesini sağlayacak Xerox buluşu olarak tanıtıldı.
#Xeroxİzmir'de, Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Halkapınar'daki 108 yıllık eski Un Fabrikası, Kent Koleji olarak hizmet vermeye hazırlanıyor. Kentin istihdam sorununa yenilikçi çözüm modeli sunacak Kent Koleji'ne ev sahipliği yapacak tarihi bina, yapılan ışık düzenlemesiyle de göz kamaştırıyor.
#İzmirİZMİR Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) kent tarihinin 108 yıllık önemli bir tarihi yapısı, bir dönem Devlet Güvenlik Mahkemesi olarak da kullanılan eski Un Fabrikası’nı Kent Koleji’ne dönüştürmek için 2014 yılında başladığı restorasyonu tamamladı. Geçici kabul işlemlerinden sonra iç dekorasyonun ardından İzmir’de kalifiye eleman arayan işletmelerde istihdam sağlayacak kurslar Kent Koleji’nde açılacak.
#İzmir